ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Boppard, perla Rinului

TIPĂREȘTE

Acolo unde Rinul începe un mare cot, care pe parcursul a mai puțin de zece kilometri te va conduce când spre vest, când spre est, când spre nord, de te încurci în propria umbră şi-ți vine să arunci cu busola în apă, acolo se află Boppard, cel considerat a fi "perla Rinului". Coline stăpânite de păduri şi mai ales de nesfârşite podgorii îl înconjoară precum o mantie din mătase verde.

Cu o istorie zbuciumată, asemeni multor localități de pe Rin, Boppard-ul a cunoscut stăpânirea romană, franceză, suedeză, a fost asediat, ocupat, jefuit, dar şi-a continuat existența cu încăpățânare. Mai mult, el a profitat din plin de binefacerile introducerii liniei ferate şi a dezvoltării traficului navelor cu aburi şi s-a axat mult pe industria turismului încă de acum un secol şi jumătate.

Centrul orasului a fost dintotdeauna Marktplatz, locul unde legionarii romani au instalat primele băi din fortul Bodobriga, care mai apoi au fost transformate în biserica Sf. Severus. Actualul lăcaş nu este cel original, ci al treilea, ridicat pe acelaşi loc în 1236, într-un plăcut stil romanic târziu, având două turle semețe. Doar cristelnița de piatră şi câteva pietre funerare din sec V-VI au supraviețuit din prima biserica construită. Principalul punct de atracție la Sf. Severus este marele crucifix triumfal suspendat deasupra altarului, creat în sec. al XIII-lea, care-l prezintă pe Isus ca pe un învingător asupra morții, spre deosebire de imaginea mult mai cunoscută şi mai răspândită a unui Isus suferind. Într-un colț, unde se pot aprinde ofrande de către credincioşi, este o statuie zâmbitoare a Fecioarei cu pruncul, datată tot in aceeaşi perioadă. Alături, pe un perete, este ilustrată viața sf. Severus, care a trăit în sec. al IV-lea şi a ajuns dintr-un simplu țesător episcopul Ravennei.

La mică distanță de biserică se află fosta primărie, o clădire încântătoare zidită ca o reminiscență a renascentismului italian. Fără a impresiona prin dimensiuni, este supraînalțată şi prin treptele de la intrare i se adaugă prestanța funcției. Ferestrele de la etaj sunt divizate de coloane fragile şi prelungite cu arcade refuzând sobrietatea germană.

Cea mai impunătoare construcție din oraş este fără îndoială Alte Burg, fostul castel al electorului, situat lângă actuala trecere cu bacul. Deşi în sec. al XIV-lea a fost destinat de către Balduin, episcopul Trierului, a fi punctul forte al sistemului de fortificații al oraşului, în timp aspectul i s-a îndulcit mult. Astăzi este muzeu şi eleganța sa se potriveşte de minune cu expozițiile dedicate lui Engelbert Humperdinck, autorul operei "Hänsel und Gretel" sau lui Michael Thonet, creatorul de mobilă rococo care a făcut vâlvă la Viena.

Continuând plimbarea mai departe pe malul Rinului îmi atrage atenția una dintre cele mai vechi locuințe din Boppard-ul de azi, casa Ritter-Schwalbach. Restaurată pentru a i se reda înfățişarea gotică şi strălucirea din anii evului mediu, găzduieşte Academia de administrație publică. Întorcându-mă, ajung la Poarta nisipului (Sandtor), cam ceea ce a mai rămas din zidurile destinate a apăra oraşul de furia apelor şi a sloiurilor de gheață.

În vecinătate este biserica carmelitelor, refăcută într-o manieră barocă, conformă cu timpurile, al treilea lăcaş al ordinului zidit în Germania, după Kőln şi Wűrzburg. Altarul principal îl prezintă pe inițiatorul ordinului, Simon Stock alături de Fecioara Maria. Sunt de remarcat şi scaunele din altar, migalos sculptate în lemn, datând din a doua jumătate a sec. al XV-lea. Restul din ceea ce a fost altădată mănăstirea carmelitelor serveşte azi drept sediu al administrației locale.

Înspre aval, pe malul apei sunt vile cu aspect patrician, mărturii ale bunului gust în arhitectură şi vile cu înfățişare medievală, dovezi ale stabilității economice a zonei. Printre ele iese în evidență fosta poartă Ebertor, paznic de nădejde în fața unui imobil cu aspirații de antichitate, în prezent hotel şi restaurant.

Mai departe de centru, de arterele sale comerciale înțesate cu magazine şi cu mărfuri revărsate în stradă pe trotuar, de terasele plin-plinuțe unde cu greu găseşti un loc liber, atmosfera se destine, căci doar pe localnici îi poți întâlni. Rar, câte un turist rătăcit îşi scoate camera fotografică şi rămâne uimit că a descoperit adevărata față a Boppard-ului. Angertstrasse te conduce spre parcul arheologic unde la începutul anilor '90 s-au pornit excavațiile pentru a da la iveală un puternic zid roman şi două turnuri de apărare, bine păstrate grație iscusinței meşterilor pietrari care au lucrat la construcția fortului. Trec de biserica protestantă, ridicată simplu, în stilul neo-romanic şi mă afund pentru a cunoaşte Boppard-ul de dincolo de afişele agențiilor de turism. Case simple germane, aşa cum se construiau acum câteva veacuri, se înşiră de-a lungul drumului. Vița de vie îşi face simțită prezența chiar şi aici în plin oraş. În Balz, mica piață cu formă triunghiulară, cu un simplu exercițiu de imaginație poți readuce atmosfera patriarhală a vechiului Boppard. Mai în față, masiva Poarta Bingen încă veghează neclintită, deşi a ajuns să fie cam departe de marginea oraşului.

Vestigii ale puternicului fort roman sunt răspândite peste tot în oraş, servind în general pe noii locuitori. În apropierea gării stă aproape neclintit Säuerlingsturm, turnul apei minerale, unul dintre cele 28 de turnuri de apărare. Aproape "neclintit", deoarece la începutul sec. al XX-lea a fost desfăcut şi refăcut mai la nord de poziția inițială, pentru a permite extinderea liniei ferate.

Amintind de transporturile feroviare, din Boppard pleacă Hunsrückbahn, una dintre cele mai abrupte linii ferate din Germania, cea in spre Emmelshausen. Cum am avut timp liber la dispoziție am mers în gară să mă conving. Într-adevar, trenul o ia spre coama dealului lăsând valea mult în jos. Până la Buchholz depăşim cinci tuneluri şi două viaducte cocoțate sus de tot, traversăm prin inima pădurii, crengile copacilor aproape luându-ne de mână. Priveliştea este cu adevărat frumoasă, chiar dacă nu atât de spectaculoasă precum în munți.

Dar principala atracție turistică a oraşului este Vierseenblick, tradusă aproximativ drept "priveliştea celor patru lacuri". Este vorba de imaginea Rinului întreruptă de câteva coline, care lasă să se vadă patru sectoare ale marei meandre a fluviului. Ineditul priveliştii a fost speculat de multă vreme, construindu-se două restaurante cu terase pe culmea colinei şi un telescaun, pentru accesul mai uşor. Nici automobiliştii nu au fost uitați, o şosea ajungând până sus, în punctul de belvedere. Şi ca un amănunt, am urcat din nou acolo după mai mulți ani şi am constatat ca punctul de belvedere devine tot mai mult un punct. El mai are doar un metru, restul spațiului fiind adjudecat de restaurantul Vierseenblick no. 1. Nu m-am zgârcit şi am admirat peisajul de pe terasă, în compania unui pahar de vin alb, un stimulent energetic absolut necesar.

Am poposit de mai multe ori la Boppard şi am încercat să-l cunosc cât mai bine. Perla Rinului este un loc de relaxare dar şi un excelent punct de pornire pentru a explora defileul bătrânului fluviu, pentru a-i vizita castelele, a urca pe celebra stâncă Loreley. Dacă sunteți în trecere pe valea Rinului încercați să petreceți măcar o oră în mijlocul unui oraş cu aer medieval şi miros de vin bun.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 20.10.16 22:14:34
Validat / Publicat: 21.10.16 07:03:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 3220 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drumul spre Vierseenblick am facut halta la restaurantul no. 2 pentru a admira curajul unor parapantisti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

irinad
[21.10.16 07:17:55]
»

@Radu Tudoran: Am prins şi eu, în fine, primul vot! Abia aştept să văd şi fotografiile după ce vor fi publicate!

elviramvio
[21.10.16 07:51:00]
»

@Radu Tudoran:

Touche! (cu accentul pe care nu-l am acum pe tastatura).

Adica si aer medieval si miros de vin bun, cum sa nu-mi placa mie?

O zi frumoasa!

maryka
[21.10.16 08:37:23]
»

Am citit cu plăcere seria de articole de pe valea Rinului, abia aştept să văd pozele. Astfel mi-am adus aminte de călătoria pe care am făcut-o cu trenul pe toată valea aceasta frumoasă, am admirat castelele răsfirate pe ici, colo, desigur nu-i acelaşi lucru ca atunci când le vezi aproape dar oricum a fost o încântare tot drumul.

Călătorii frumoase pe mai departe!

mishu
[21.10.16 09:13:31]
»

@Radu Tudoran: De votat am votat insa nu puteam scrie si ecoul pana nu vedeam si pozele, iar asteptarea mi-a fost rasplatita asa cum ma asteptam.

Pe langa faptul ca faci poze minunate te-a ajutat si tot ceea ce te-a inconjurat, fie ca era natura, fie cladiri, exterior si interior. Cred ca sunt locuri unde sa fotografiezi fiecare coltisor. Minunat totul, felicitari, votat cu mare placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 10:34:54]
»

@irinad: Sper ca fotografiile sa nu te dezamageasca. Altfel este numai vina mea, caci locuri sunt splendide.

Multumesc pentru vot.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[21.10.16 12:01:58]
»

Pozele vorbesc de la sine: Romantischer Rhein fără doar și poate! Orice imagine din zonă se poate pune în Larousse la definiția „romantic” (sau, mă rog, „pitoresc”).

Numele Boppard mi-a rămas înfipt în memorie din 1994, cînd am făcut o călătorie cu mașina prin zonă, dinspre sud spre nord (adică înspre aval). Singura denumire de localitate în care nu am fost, dar am reținut-o, ca pe promisiunea unei vacanțe viitoare plină de satisfacții.

Noi am mers pe „trotuarul” celălalt, pe malul estic, și am înnoptat vizavi de Boppard, la Kamp-Bornhofen, la pensiunea unei bătrîne care ni se plîngea că turismul nu mai e ce-a fost, că e balamuc, aglomerație, turiști de altă factură decît era ea obișnuită, toate astea de cînd s-a dat drumul la estici (adică la vechiul „lagăr”) să circule prin occident. Mă întreb, dacă o mai trăi, cum i s-o părea turismul după încă 22 de ani scurși de atunci.

De pe șosea, cînd am plecat a doua zi, am văzut pe celălalt mal un burg pitoresc, mai mare decît toate celelalte văzute pînă atunci pe Vale, și al cărui nume se deslușea clar, scris cu litere mari, albe, pe chei: BOPPARD. Printr-un capriciu al memoriei, nu l-am uitat niciodată. Mi s-a părut a avea o sonoritate interesantă. Plus - impactul vizual.

Uitîndu-mă acum la poze, era să cred că m-am țicnit, pentru că o asemena inscripție, de dimensiunile pe care mi le aminteam eu (ceva gen HOLLYWOOD), ar fi trebuit să apară în poze. Dar nu prea apărea. Noroc că m-am uitat mai atent - în poza 42, pe cheiul de sub castelul-muzeu, se vede, șters, numele orașului.

Evident, amintirile au felul lor de a se amesteca și transforma. Se vede treaba că nu era vorba de un ditamai semnul, cu rol publicitar, cum îmi aminteam eu, ci probabil numele portului, afișat la loc vizibil, conform legii, după cum sînt afișate și numele gărilor.

Utube
[21.10.16 13:19:23]
»

Bună să-ţi fie inima, scriitorule.

Foarte frumos! Chiar te-am citit cu plăcere. Frumos descris şi multe informaţii foarte utile şi care au darul să te invite la o plimbare prin frumosul oraş de pe malul Rinului.

Foarte frumoase, de asemenea, şi fotografiile. Ai avut ochi bun, foarte multe dintre ele fiind foarte reuşite. Mi-au plăcur foarte mult foto 2,5, 6,14,23,25,34,41 şi 44 dar cel mai mult mi-a plăcut 23. Dacă o prelucrezi cu un program de editare - măreşti contrastul, scoţi blurr-ul, accentuezi culorile - va ieşi o foto de pus pe desktop.

Este adevărat că şi eu prefer fotografiile în forma brută, neprelucrate dar dacă te ajută să ştii că 99,99 la sută din fotografiile care au impact vizual foarte puternic sunt prelucrate cu programe dedicate prelucrării fotografiilor. Extrem de puţini fotografi profesionişti reuşesc să scoată o fotografie "uau" în format brut, fără a fi prelucrată. Personal reuşesc una la o sută şi este o performanţă, crede-mă.

Felicitări pentru articol şi fotografii! Foto grafiile cu parapanţişti sunt "frişca" din vârful prăjiturii.

O zi deosebită!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 21:50:03]
»

@elviramvio: Valurile de turisti care misuna pe stradutele orasului sunt dovada ca Boppard este un loc unde trebuie sa opresti.

Ma bucur ca ti-a placut si iti multumesc pentru vot.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 21:54:32]
»

@maryka: Pe aceste pitoresti meleaguri imi petrec cam jumatate de an. Sa nu ma invidiezi, pretul platit este pe masura frumusetii locurilor.

Vacante cat mai frumoase in continuare.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 21:57:39]
»

@mishu: Multumesc pentru vot si pentru cuvintele frumoase. La poze 99% sunt peisajul si lumina. Eu ma nimeresc in zona

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 22:05:55]
»

@abancor: Multumesc pentru vot si pentru corespondenta. Ma bucur cand sunt bagat in seama. Intr-adevar, la majoritatea oraselor este scris numele pe cheu. La St. Goarhausen este amintita si Loreley. Localitatea Kamp-Bornhofen o amintesc in trecere intr-un (viitor) review. Este mai putin vizitata, dar mereu pomenita de ghizii de pe navele de pasageri. De ce? Sper sa-mi citesti si review-ul urmator.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.10.16 22:17:44]
»

@Utube: Buna sa-ti fie inima cititorule,

Ma bucur sa vad ca-mi urmaresti review-urile si pozele. Nu am veleitati artistice, nici in fotografie si cu atat mai mult in literaratura. Voi incerca sa "tratez" foto 23 asa cum mi-ai spus, desi cred ca si "tratamentul" presupune o mare doza de indemanare si simt artistic, pe care nu le posed.

Parapantistii mi-au aparut brusc in fata si mi-ar fi parut rau sa ratez. Pe Valea Rinului sunt multi romani, dar din pacate destul de putin turisti. Incerc cu puterile mele reduse sa fac reclama acestui loc atat de popular printre germani, olandezi si englezi.

Multumesc pentru vot si sa ne citim sanatosi.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[23.10.16 10:51:21]
»

@Radu Tudoran:

De ce? Sper sa-mi citesti si review-ul urmator.

Poți să fii sigur! Sînt foarte curios să aflu în ce sat faimos am înnoptat. Eu țin minte de acolo numai existența unui ștrand, pe malul Rinului, vizavi de pensiune, și niște tineri punkeri care încercau să scoată monede dintr-un telefon public.

Bănuiesc că ghizii o pomenesc într-un context de genul: „fiți atenți, după satul ăsta de pe dreapta urmează Boppard, perla Rinului, pe stînga! ”. Sau: „de aici se ia bacul către Boppard”.

Nu dezvălui nimic acum! Aștept review-ul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alexa_77
[23.10.16 21:43:24]
»

@Radu Tudoran: Foarte frumoase aceste articole despre Valea Rinului. Sunt niste locuri incarcate de istorie care merita vizitate.

Sper sa ajung si eu la un moment dat prin aceste zone.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[23.10.16 22:39:16]
»

@Alexa_77: Nu ezita. Agentiile de turism considera locul doar pentru premianti. Nu-i deloc adevarat. Vei avea parte de istorie si vin bun, vei aprecia meniuri si peisaje, legendele te vor fermeca.

glcitizen
[29.10.16 18:22:21]
»

Felicitari pentru calitatea si mai ales incadramentul pozelor dar si pentru stilul placut, en detaille.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[30.10.16 20:38:29]
»

@glcitizen: Multumesc pentru aprecieri. Cand laudele vin de la un calator profesionist sunt cu adevarat incantat. Este cam greu sa va egalez performantele turistice, dar va pastrez ca reper, ca un tel pe care tind sa-l ajung. Asimptotic, din pacate

Calatorii la fel de interesante in continuare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, elviramvio, glcitizen, irinad, maryka, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Rinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066833972930908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1