ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Neuss, oraş patriarhal

TIPĂREȘTE

Exilat pentru cinci zile în somnolentul oraş Neuss, situat pe Rin, pe partea opusă față de Dűsseldorf, nu am simțit claustrofobie, ci mai mult frustare, căci aş fi preferat să-mi petrec diminețile libere în cel considerat cel mai cosmopolit oraş german, în exuberantul Dűsseldorf. Dar am depăşit supărarea şi am pornit să explorez zona de "încartiruire".

Neuss, despre care nu intenționam să scriu, şi pe care îl consideram în urma vizitei de anul trecut, un oraş mărunt, are totuşi peste 150 000 de locuitori. Este de mărimea Piteştiului, astfel că prietenul Costi sper că nu va contesta că este oraş . Relativ la vârstă, este cam cu 14 secole mai bătrân decât Piteştiul nostru şi cu 7-800 de ani decât mult mai cunoscutul vecin Dűsseldorf, fiind întemeiat de către romani, prin anul 16 iC, sub numele de Novaesium. Este printre cele mai vechi oraşe germane, alături de Trier şi Andernach. În anii neguroşi ai epocii medievale reuşeşte să se dezvolte datorită plasării în apropierea Rinului, deci prin negoț şi pescuit. Devine oraş la sfârşitul sec. al XII-lea şi începe să se fortifice, cum era obiceiul şi nevoia din acele vremuri, construind un zid puternic de aparare cu cinci turnuri, zid care va fi asaltat de burgunzii lui Karl den Kühnen, într-un lung asediu, între 1475-1476. Distrus de incendii, dar şi de trupele Regelui Soare, posesiune franceză, iar după războaiele napoleniene teritoriu prusac, Neuss ajunge în urma celui de-al doilea război mondial parte a landului Nordrhein-Westfalen (1946).

Mi-am început plimbarea de la biserica Sfantul Quirinus, un edificiu impunător, construit în stilul romanic târziu pe la începutul sec. al XIII-lea, întrucat la Neuss se făcea pelerinaj la moaştele şi giulgiul Sf. Quirinus, sfânt ocrotitor al oraşului. Am găsit uşa bisericii deschisă, dar ca în multe biserici germane, după ce treci de uşă te loveşti de un grilaj greoi de fier dincolo de care nu poți pătrunde. Mai mult era şi foarte întuneric înauntru, aşa că fotografiile făcute nu sunt prea concludente.

Întors în strada principală (cel puțin aşa arăta) nu ştiu încotro s-o iau, în ambele variante drumul părând la fel de lung ca şi Rinul. Aleg partea opusă gării, şi după câteva sute de metri dau de o poartă uriaşă, demnă de un drum cel puțin de talia "Magherului" (printre străini răbufnesc amintirile despre glia străbună). Este vorba de Obertor (adică Poarta superioara, conform celor învățate în clasele primare) şi o tăbliță fixată cu piroane în cărămizile ei mă lămureşte că este singura poartă rămasă dintre cele şase ale oraşului, şi care a fost construită prin sec. al XIII-lea, restaurată în 1906, etc. şi astăzi face parte din Muzeul Clemens-Sels. De fapt este unită cu clădirea cea nouă a muzeului, numită Deilmann, printr-un pod acoperit. Traversez strada şi mă aflu în fața muzeului respectiv.

Asemeni multor muzee din oraşe mai mici şi aici găsim sub acelaşi acoperiş artă şi istorie. Clădirea este modernă (s-a redeschis în 2015), dar bazele muzeului s-au pus cu mai mult de 100 de ani in urmă. De vestigii arheologice nu puteau duce lipsă, ținând cont că aici a fost cantonată o legiune romană. Sunt expuse inscripții, piese de ceramică, statuete, etc. Arta este reprezentată de pictură veche din Ţările de Jos (Atelierul lui Pieter Brueghel cel Tânăr - Petrecere țărăneasca, Jacob Cuyp - Portret de copil), prerafaelită (Dante Gabriel Rossetti - Maria Theresa Zambaco, Edward Burne Jones - Nunta regelui), simbolistă (Gustave Moreau - Sf. Sebastian, Pieta, Odilon Redon - Carul lui Apollo, Ferdinand Hodler - Fată în cămaşă, Pierre Bonnard - Femeie cu rațe, inspirată după stampele japoneze, Jan Toorop - Timp şi veşnicie, Belgia însângerată), expresionistă (August Macke - Promenadă în maro şi verde). Desigur nume cunoscute, dar nimic care să mă facă să vibrez cum mi s-a întâmplat la Muzeul Zambaccian, de exemplu.

Fac cale întoarsă şi mă îndrept către un turn uitat stingher printre nişte blocuri. Este Blutturm (Turnul însângerat), ultimul turn rotund rămas încă în picioare din vechea fortificație a oraşului, datând conform cu ce scrie pe el din sec. al XIII-lea. Cu riscul de a se lega colegul Costi din nou de Calaraşi, oraşul meu adoptiv, trebuie să spun că până şi turnul de apă de la noi este mai atragător.

Ajung şi la parcul oraşului. Este pustiu, vremea mohorâtă alungând orice amator de plimbare. Doar un grup de rațe face gălăgie, fără să bage de seamă că stropi de ploaie au început să cadă. Privesc amuzat un grup statuar inedit, un copilaş alergat de un gânsac furios. La marginea parcului descopăr un sanț lat, traversat de multe podețe. O inscriptie veche mă informează că este Nordkanal, un proiect al împăratului Napoleon de a lega portul Antwerp de Germania, printr-un canal între râurile Maas şi Rin, între Neuss din Germania şi Venlo din Olanda, proiect abandonat în favoarea campaniilor militare.

Rătăcit pe străduțele întortochiate dau peste o poartă sau mai bine-zis o umbră de poartă, continuată de câtiva metri de zid suplu şi înalt. Conform unei informări destul de detaliate executate artistic în 3D, este vorba de Hamtor, o altă poartă a oraşului, demolată pe la 1844, întrucât oraşul dezvoltându-se, ea ajunsese undeva prin mijlocul lui, şi reconstruită într-o manieră stilizată.

Ajung din nou în zona centrală, iar în piața principală a oraşului, într-o poziție opusă cu primaria, îmi atrage atenția o clădire cu aspect auster, îmbracată în cărămidă maronie. A fost construită în 1637, ca biserică a călugărilor franciscani, utilizările ulterioare fiind tot mai inedite. Dacă la începutul anilor 1800 devine arsenal şi depozit de mărfuri, după primul război mondial este transformată în teatru şi sală de concerte, destinație pe care o are şi în zilele noastre.

Sincer, nu consider Neuss o destinație turistică, oricât de multă bunăvoință aş avea. Poate muzeul oraşului să suscite cât de cât interesul cuiva, dar luând în considerație că la un sfert de oră de mers cu maşina ajungi în Dűsseldorf, unde arta este la ea acasa, indiferent că ne referim la cea clasică sau la cea contemporană, nu ştiu ce atu ar putea avea Neuss. Deci n-aveți de ce să coborâți în gară, țineți-o drept până treceți Rinul, la Dűsseldorf.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 13.02.16 21:01:54
Validat / Publicat: 14.02.16 00:02:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Neuss. Parcul orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.02.16 11:29:03]
»

@Radu Tudoran - În P05 îl avem reprezentat pe Cardinalul Joseph Frings, născut în Neuss (en.wikipedia.org/wiki/Josef_Frings). Poza P04 ilustrează statuia de bronz a „Apostolului Iacov - Pelerin în drum spre Santiago de Compostela” (sculptor Bert Gerresheim).

Frumos orașul - observ diverse statui în oraș și parc, așa cum sunt și cele amplasate de municipalitatea orașului Alba Iulia în interiorului cetății Alba Carolina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[14.02.16 19:02:45]
»

@tata123 - Multumesc pentru completare; mi-am notat in folderul Neuss-ului

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Rinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.1134798526764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1