ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 15.07.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bretania - Mont St. Michel - Saint-Malo (ziua a 4-a)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Camping Cap Horn, Plouezec, Bretania. Dimineata frig ca-n noiembrie! Ne dezmortim un pic, o cafea, un sandwich si... din nou la drum: Binic - Saint-Brieuc - Dinan - Dol de Bretagne - Pontorson - Beauvoir (cca 150Km), drumul l-am parcurs fara prea multe opriri (nu ca n-am fi avut ce vedea)... Apoi am vazut, in departare, un varf, sageata de piatra, indreptat spre cer... Soarele a aparut timid, parca special sa puna in valoare, minunatia! O astfel de priveliste te face sa intelegi ce fel de oameni au trait pe meleagurile astea. Pozele sunt frumoase dar, MERGETI ACOLO! Trebuie sa vedeti nemijlocit abatia si oraselul ce o inconjoara ca sa simtiti fiorul coplesitor. Pe masura ce ne apropiam crestea si admiratia, ma repet, pentru aceasta constructie si mai ales, pentru constructorii ei!

Ne-am apropiat de marginea malului continental dar n-am fost lasati sa mergem in parcarea smulsa marii (si care este betonata), cauza fiind aglomeratia. Am fost indrumati de o armata de plasatori spre un camp viran inierbat. Ce m-a uimit, a fost faptul ca acolo, cu toate ca nu mai era niciun "indrumator", masinile se asezau, pe masura ce apareau, precum cartile in biblioteca, ordonat, civilizat, pe 3 sau 4 randuri. N-am vazut nici macar una (!!!) parcata aiurea! Clar, oamenii astia mananca altceva...

Ne-am apropiat, cu simturile alerte, de Mont St. Michele. Am trecut de parcarea motocicletelor - expozitie, nu alta, apoi de parcarea rulotelor - oras in toata regula, si impreuna cu sute de turisti (mii cred ca-i mai corect!) am intrat prin poarta principala. Ma urmarea o senzatie, ca ceva e altfel... Cu toate ca era foarte aglomerat NU ERA NICIUN FEL DE GUNOI pe jos. Nici afara nici in interiorul zidurilor. Alta lume!

Stradute inguste, pavate complet cu piatra, strajuite de cladiri ale caror camere de la parter au fost transformate in magazine tipice zonelor turistice, forfota nemaipomenita, totul pentru a te face sa scoti portofelul. Am cedat ispitei si noi in fata unor sandwich-uri uriase dar si scumpe si in fata unor prostioare destinate micilor cadouri pentru cei de-acasa.

Am urcat pe scari lungi, printre ziduri, am intrat in Abatia propriu-zisa si am strabatut ca printr-un labirint, intregul traseu destinat vizitarii. In acele sali erau organizate diverse expozitii pe teme culturale (picturi, poze artistice, istorie, etc)

Ajuns pe zidurile cele mai inalte esti martorul unui peisaj pe care nu il poti vedea in prea multe locuri... Nu stiu cum sa descriu senzatia pe care o ai in momentele alea. Incerc cu cateva poze, chiar daca, sunt sigur ati mai vazut (si poate mult mai bune!)

Dupa cateva ore bune ne-am intors la masina si am luat-o din loc.

Am cautat sa mergem pe alte drumuri cat mai aproape de tarm. Am strabatut o campie plina de culturi parcelate unde oamenii manuiau niste tractoare cu care te puteai prezenta fara a te rusina la orice expozitie si ne-am apropiat de tarm. Toate drumurile de la "capu' locului"sunt perfect asfaltate! Si noi abia acu' ne chinuim sa facem cativa km de autostrada!

De la un magazin micut, aflat intr-o zona pustie, am cumparat cateva feluri de melci comestibili, cateva stridii si creveti proaspeti. Pentru cina! Acasa nici nu mi-ar fi trecut prin cap asa ceva!

Am mers de-a lungul coastei pana la Rotheneuf (Notati-o!). Am lasat masina intr-o parcare micuta, am platit cativa euro si am coborat printre stancile de granit spre malul oceanului ca sa vizitam ceva incredibil! Pe o suprafata de de cateva sute de metri, tarmul de granit a fost sculptat! Din cate am inteles, un fost preot, Abbe Foure, s-a retras in singuratate, din cauza unor probleme de sanatate si, timp de vreo 13-14 ani a sculptat pietrele cu diverse personaje mai mult sau mai putin grotesti, cu animale fantastice sau cu personaje intalnite de el. Se pare ca sunt cca 300 de sculpturi, munca lui generand in arta, termenul de "outsider art" sau "art brut". Este un alt loc ce "vorbeste" de tenacitatea bretonilor! Cum o fi facut, habar n-am, cert este ca granitul se lasa greu modelat...

Ne-am continuat drumul spre Sain-Malo. Mda! Bretania asta, e plina de surprize! Ziduri groase rasarite pe malul oceanului strajuiesc un port minunat. Sain-Malo este un oras plin de istorie si, iarasi, remarci maiestria umana. Am tras o tura pe strazile pavate cu piatra si am admirat cladirile"altfel". O trupa de cantareti ambulanti "s-a produs" intr-o piateta, muzica avand ritmuri necunoscute noua. Alamuri, tobe, o vioara, saxofon si-un acordeon urias au umplut orasul de ritmuri vesele in timp ce "guristul" canta intr-o limba nemai auzita de noi. O atmosfera extrem de placuta.

Din nou am remarcat grija pentru Maria-Sa Turistul. Zambete largi, oameni amabili, ce sa faci? bagi mana-n buzunar dar, ... cu placere. Am mancat pe o terasa la preturi nerusinate, o cina subtirica... Incercam si niste beri locale; una blonda, cam apoasa, una bruna, cam dulce si una care, numai a bere n-avea gust!

Ne-am dat seama ca-i tarziu, din cauza ca strazile deveneau cam pustii, altfel, desi era 22.30, afara inca era lumina!

Am ajuns la camping dupa miezul noptii si am fost nevoiti, inca odata, sa lasam masinile in afara sa.

Nu ne-am culcat pana n-am mancat melcii (prima data-n viata cand mi-am invins sila!) si crevetii. Buni, buni! (va urma)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Bujie in 11.10.12 22:23:01
Validat / Publicat: 12.10.12 07:04:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3856 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bujie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ne apropiem de Mont St Michel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.10.12 07:03:51]
»

Mutat la rubrica "Insula si abatia Le Mont Saint Michel" (deja existenta pe site).

Admin
[12.10.12 08:01:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

mecut
[12.10.12 08:28:33]
»

Incredibil de frumoase locuri!

Foarte frumoase si fotografiile! Mont St. Michel "aduna" anual aproape un milion de turisti, fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Frantei. O excursie in aceste locuri iti arata o alta fata a Frantei.

Mont St. Michel este considerat a fi granita intre Bretania si Normandia.

TraianS
[12.10.12 08:57:41]
»

Cine e cel din P12?

webmaster13
[12.10.12 09:01:16]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

nea@Alex
[12.10.12 10:27:35]
»

@TraianS:

Din cate vad stimabile, fotografia, cred, il reprezinta pe Brahmaputra si nu stiu daca a fost asa important in Saint-Michel. Cred ca autorul a luat poza din folderul cu India, ca daca nu, atunci chiar ca e de povestit pe tema asta.

BujieAUTOR REVIEW
[12.10.12 12:32:14]
»

@nea@Alex: Aveti dreptate, timpul scurs de atunci si o neglijenta de care ma fac vinovat, m-au facut sa tratez superficial momentul atasarii pozelor.

Totusi poza este facuta "in maruntaiele Abatiei Mont St. Michel"!

Cum am spus si in povestioara, salile erau pline de expozitii printre care si una de fotografii artistice "cu mesaj". In imagine este o asemenea poza facuta (acum m-am uitat si eu mai cu atentie - vad si reflexia blitz-ului!) probabil in India.

Poza respectiva, pentru care trebuie sa-mi cer scuze (dar, in acelasi timp, trebuie sa va felicit pentru spiritul de observatie!) am luat-o din colectia de poze pe care le-a facut fii-mea si pe care, dupa o selectie, mi-a remis-o si mie...

Multumesc pentru atentionare si, promit sa fiu mai atent...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[12.10.12 12:43:39]
»

@Bujie

Nu cred ca e cazul sa-ti ceri scuze

Eu nu prea am citit despre aceasta Abatie, pana acum si cand am vazut P12, prima data m-am gandit... Ptiu drace, ia uite ce ascundeau calugarii astia prin maruntaiele abatiei lor. La suprafata erau crestini... si la "subsol"... cu "Bau Bau"...

Mi se paruse foarte interesant, chiar vroiam sa am apuc sa ma instruiesc putin. Am recitit si reviewul tau, in care mentionai expozitia de fotografii si m-am prins ca e poza unei poze; dar scrisesem deja ecoul.

Efectul a fost insa interesant

Mi-am imaginat o "inspectie", acum cateva sute de ani in care Brahmaputra ar fi fost descoperit ascuns in pivnita...

Se lasa cu focuri de tabara si frigarui la tepusa...

Foarte interesant reviewul. Felicitari.

@NeaAlex... Cum le stii matale pe toate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nea@Alex
[12.10.12 15:19:44]
»

@Bujie

Nu sunteti vinovat de absolut nimic. Stimabilul TraianS, prin semnul lui de intrebare, mi-a atras atentia, deci dansul are TOATE meritele. Cred ca e usor sa te pierzi in foldere de fotografii si chestia e o simpla neatentie si cum suntem oameni, e inevitabil cateodata. Ceea ce mi-a placut insa este, raspunsul dumneavoastra, la sesizarile noastre care arata respect pentru interlocutori.

Felicitari pentru review.

@TraianS

Chiar daca as dori sa le stiu pe toate, e o cauza pierduta dar, incerc sa ma familiarizez cu site-ul si de ce nu si cu userii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura*
[12.10.12 15:58:21]
»

@Bujie

Spui ca " N-am vazut nici macar una (!!!) o masina... parcata aiurea! Clar, oamenii astia mananca altceva... "

Cred ca de la melci li se trage.

Apropos. Cum ti s-au parut?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
BujieAUTOR REVIEW
[14.10.12 18:05:02]
»

@Diaura: Cum am scris: Buni, buni! Totusi, nu m-am mai straduit de atunci sa mai incerc... ; -)) !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bujie, Diaura*, mecut, nea@Alex
Alte impresii din această RUBRICĂInsula și abația Le Mont Saint Michel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057959794998169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1