ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.08.10
STATUS: UCENIC
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Abatia Saint Michel – minunea din Atlantic

TIPĂREȘTE

Valuri uriase, unele dintre ele de peste 9 metri, nisipuri miscatoare si noroi care te poate inghiti intr-o clipa, un drum care se deschide doar atunci cand natura, sau Dumnezeu, o vrea, obstacole pe care oamenii le-au asociat mereu cu cele din drumul catre perfectiune si Divinitate...

La capatul acestui drum, una dintre cele mai frumoase creatii pe care omenirea le-a dat vreodata: Abatia Saint Michel, minunea normanda din largul Atlanticului...

Legenda spune ca, in anul 708, Arhanghelul Mihail i-ar fi aparut Sfantului Aubert, pe atunci episcop de Avranches, si i-ar fi poruncit sa ridice o biserica pe mica insula din largul coastei normande, pe locul pe care odinioara se aflase un fort al galilor armoricani si apoi al romanilor.

Aubert a ignorat spusele Arhanghelului in ciuda faptului ca minunea s-a repetat de mai multe ori. Infuriat, trimisul Domnului i-ar fi facut o gaura in craniu, cu degetul sau de foc, convingandu-l astfel sa dea ascultare cererii divine. Un an mai tarziu, in anul 709, prima constructie de pe insula era deja finalizata. Asa se nastea una dintre minunile lumii medievale...

Insula a fost anexata de catre William I "Sabie Lunga", duce de Normandia, in anul 933, iar in anul 966, o comunitate de preoti benedictini si-a gasit adapostul permanent in biserica Saint Michel, construind o buna parte din ceea ce avea sa devina, intr-un final, abatia cu acelasi nume.

Anii de glorie ai asezarii monahale au inceput odata cu ascensiunea lui Wilhelm Cuceritorul si ocuparea Angliei de catre acesta. In schimbul sprijinului acordat viitorului monarh, preotii au primit largi posesiuni, inclusiv o insula in apropiere de Cornwall, acolo unde avea sa fie ridicata o sora a abatiei normade, prioria Saint Michel de Penzance.

Razboiul de 100 de ani dintre Anglia si Franta a transformat abatia in teatru de razboi, ea nefiind insa cucerita gratie fortificatiilor ridicate in secolele XI-XIV. Astazi, doua dintre bombardele engleze, abandonate de catre asediatori, numite Le Michelettes, sunt inca expuse in apropierea zidurilor abatiei.

Atat de mult mersese faima asezarii incat, alaturi de Roma si Compostela, abatia Saint Michel devenise al treilea loc de pelerinaj, ca importanta, din Europa medievala.

Chiar regele Ludovic al XI-lea al Frantei, intemeietorul ordinului Arhanghelului Mihail, in anul 1496, a intentionat ca manastirea sa devina sediul acestui ordin, doar distanta mare dintre Paris si Normandia facand ca visul sau sa nu se realizeze.

A urmat apoi Revolutia Franceza, iar Saint Michel a fost aproape parasita si, apoi, transformata in inchisoare pentru sustinatorii regalitatii. A fost nevoie de interventia intelectualitatii franceze, in frunte cu Victor Hugo, pentru a reda abatia patrimoniului national al Frantei.

Abia in anul 1966, o comunitate de preoti s-a reintors pe insula, reluand o traditiei veche de peste 1300 de ani.

Cu timpul, in jurul manastirii, a inceput sa reinvie si satul medieval, in prezent insula avand o populatie de 80 de persoane, dintre care 50 sunt calugari.

Inclusa in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1979, abatia Saint Michel a devenit iarasi o Mecca a pelerinilor, primind anual peste 3 milioane de credinciosi.


[fb]
---
Trimis de scobai 2 senior in 11.11.10 09:15:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4773 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (scobai 2 senior); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1601 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Admin
[11.11.10 09:17:45]
»

Am primit textul de mai sus (si pozele atasate) pe email, din partea utilizatorului scobai 2 senior.

Date fiind frumusetea si utilitatea lor (pe care le apreciez ca deosebite), am hotarit sa le postez pe site, in numele lui.

Am retras insa punctele standard - atat pentru text, cat si pentru poze, deoarece nu sunt sigur de natura personala sau imprumutata a lor.

dannek
[11.11.10 12:34:47]
»

ce minunatii au facut catolici nu numai in zona vorbitorilor de limba germana

divio*
[11.11.10 12:49:30]
»

@Admin&scobai2 sr:

Admin, in momentul in care userul a trimis acest material a mentionat si faptul ca, o buna parte din continut (ca sa nu spus aproape in totalitate) poate fi gasit pe diverse/multe alte site-uri?

divio*
[11.11.10 12:55:02]
»

http://travel. descopera.ro/6139667-Abatia-Saint-Michel-a-minunea-din-largul-oceanului

http://www.trilulilu.ro/danielalupascu/f42fcdd59717d0

http://felicitari. tfm.ro/forum/printthread. php? tid=152

http://astrologykom. blogspot.com/2010_06_01_archive. html

Si lista e mult mai lunga.

mariana.olaru
[11.11.10 18:19:51]
»

Concitadinule, bine ai venit pe site! Și review-ul tău îmi place, deși din punctul meu de vedere are un mic neajuns (pentru alții, mare!): nu ne vorbești nimic despre propria ta experiență la Saint Michel! Desigur, sunt binevenite datele de ordin istoric și geografic, dar mi-ar fi plăcut să ne descrii locurile pe unde tu însuți ai trecut, cum ai ajuns acolo, ce ai vizitat și ce impresie ți-a lăsat această adevărată citadelă îmbrățișată de apele Atlanticului. Ce zici, poți să mai completezi toate acestea într-un ecou?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Diaura*
[11.11.10 20:19:04]
»

Chiar nici una din fotografii nu este facuta de povestitor? Altfel ce sa cred? Povestea nu are nimic personal, nici cel mai mic detaliu legat de drum; e clar ca nu a ramas nici peste nopate acolo.

Daca se vrea un indem in vizitarea acestul loc cu adevarat mirific, ce sanse avem noi sa ajungem acolo? Poate doar urmand exemplul lui, daca el a ajuns.

dorgo
[12.11.10 18:07:06]
»

In Mont Saint Michel am fost de doua ori, n-are rost sa dormi acolo, totul e mic, inghesuit, seara e galagie mare, mai ale vara, si terasele si hotelurile si cafenelele sunt aglomearate. E bine sa mergi cu masina ta, nu ai tren, autobuzul merge, dar orarul e prost, masina ta o lasi in SUPER-parcare, platesti cativa euro, vizitezi cetatea, mai dai ceva euro si vizitezi si biserica St Michel (trebuie sa-ti dai jos palaria sau chipiul in biserica) iar apoi te-arunci la zecile de standuri cu suveniruri, mai privesti din cetate turistii care se plimba pe nisipul moale, prin anumite locuri doar, cu ghid, faci fotografii de pe esplanade, de pe metereze, daca platestiun ghid, poti s-o iei si tu la picior in jur (numai la mareea joasa), apoi cand auzi vocea megafonului, fugi repede la dig sau in cetate ca nu e gluma si cam atata e tot... mai poti lua o omleta bunam chiat la intrare pe stanga la Mme Poulard... Mt. Saint Michel e-o poveste de cel mult 3 ore... dupa cum vad pozele din acest review, cateva sunt fotografii ce le gasesti ca suveniruri la Mt. Saint Michel, cu 5 euro, re-fotografiate, am si eu vreo 2 (si marite apoi pe computer_... mai ales cea luata din avion... inca nu se fac ascensiuni cu montgolfiere pe-acolo... daca tot sunteti la MtSaint Michel, mergeti si la Saint Malo, cetatea piratilor, cazati-va la Hotel du Relais cu 35 de euro, dubla, mic dejun inclus, veti vedea adevaratul joc al mareelor de 2 ori pe zi, puteti traversa nisipul la insula Chateaubriand, iar cetatea e mirifica...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Diaura*
[12.11.10 20:57:04]
»

@dorgo Nu pot sa cred ca ai fost acolo si nu ai povestit nimic; hai fa un review. Este un loc splendid asa cum il vad in fotografii. Cel putin vazut din avion, este ca in povesti.

hlli
[12.11.10 21:13:28]
»

Cele scrise mai sus de @scobai 2 senior sunt "inspirate" integral de aici:

http://travel. descopera.ro/6139667-Abatia-Saint-Michel-a-minunea-din-largul-oceanului

Pozele se regasesc si ele pe acel site.

Am vazut ca si @divio a facut aceeasi observatie ca si mine.

dorgo
[13.11.10 07:19:10]
»

@ Diaura am povestit cu varf si-ndesat despre Mont Saint Michel si cetatea piratilor din Saint Malo in reportajele mele de debut, scrise in iunie 2010, cand am intrat pe acest site, la "Debarcare in Normandia" (I+II), am pus si poze, destule, dar ele au disparut cu review cu tot, (cred ca se auto-sterg), se pastreaza doar ultimele 100 de review-uri, iar eu am depasit cifra de 100. Ai putea vorbi cu web-ul, vezi daca el il mai are. Mi-am dat seama ca e mai bine sa scrii putin si cu rost.

Daca acel review e "dilit", o sa mai adaug eu maine despre MSMichel inca vreo 10-15 poze, dar un review, inca odata, nu mai scriu.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgo
[13.11.10 07:44:39]
»

@ Diaura, revin, am gasit review-ul, web-ul nu mai trebuie deranjat, vad ca aici nimic nu se pierde, nu se transforma ci doar ne incanta, el figureaza la Clasamentul membrilor nou inscrisi, "New enters-i", la Debarcare in Normandia (II), vei avea comentariul meu cam stangaci, de incepator, insotit de 5 fotografii, daca @ scobai este de acord voi cauta si alte fotografii si le voi le adauga... sau poate voi scrie un nou review numai despre aceasta bijuterie a Frantei, numita si a "a 8-a minune a lumii, " dar din pacate accesibila doar cu automobilul... aici, francezii sunt corigenti la capitolul "organizare turistica", ar trebuie cursele charter sa atrerizeze din ora-n ora! .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chelie_d, dannek, Diaura*, divio*, dorgo, hlli, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂInsula și abația Le Mont Saint Michel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049870014190674 sec
    ecranul dvs: 1 x 1