ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Pasquetta la Vatican (Micul Paste - A doua zi de Paste)

    Ilustrație video-muzicală
    Frederic Delarue....... - Symphony Of Light


    TIPĂREȘTE

    Vin cu aceasta poveste acum, ca o urmare fireasca a sarbatorii Pastelui catolic, petrecut la Roma.

    Fiecare om care a ajuns sa vada Vaticanul poate spune cateva lucruri despre el. Pe unii ii atrage spiritualitatea, pe alti ii impresioneaza maretia iar pe unii pur si simplu dorinta de a vedea un lucru unic si maret. Asa se explica de ce in marea de oamenii care viziteaza zilnic sediul suprem al catolicismului, am intalnit sute de oameni de toate rasele, de toate culturile si credintele alaturi de care i-am trecut si eu pragul.

    Cand am ajuns la doi pasi de Vatican, am avut pentru prima oara in viata mea de turist, o senzatie de... retinere. Ma simteam ca un scolar scos la tabla care mai trage de timp. Ceva parca ma facea sa aman momentul. Era si o zi speciala; a doua zi de Paste la catolici si parca incarcatura era si mai mare.

    O eleganta si bine dotata cafenea din apropiere, m-a facut sa trec peste acel moment. Cafeneaua se numeste Sf. Petru si facand o gluma ca si sfintilor poate le place cafeaua (ca doar este de post) am baut o cescuta de licoare energizanta, am facut si ce nu accepta preotii (am fumat) si mult mai curajoasa dupa cele doua ispravi, am pasit in marea Piata Sf. Petru a Vaticanului venind de pe Bulevardul "Via della Conciliazione" construit din ordinul lui Mussolini.

    Si cei care au ajuns pana acolo dar si cei care au vazut filme si fotografii stiu cat de mare este Piata Sf. Petru. Daca o privesti doar ca o piata este mare, dar daca te gandesti ca este jumatate dintr-un stat... se schimba perceptia. Caci Vaticanul este cel mai mic stat suveran cu cea mai mica populatie dar cu cea mai mare importanta religioasa pentru crestinii catolici din intrega lume. Acolo, pe mai putin de o jumatate de kmp. este resedinta papilor in Palatul Apostolic cu a sa Capela Sixtina, acolo este Bazilica Sfantului Petru, muzeele si alte cateva cladiri administrative. Desi exterm de mic, statul Vatican, are multe din institutiile firesti: are administratie, tribunal, serviciu postal, bancar, feroviar, de radio si presa scrisa, armata si ce este neobisnuit la bancomate se foloseste limba latina (asta nu am verificat-o, mi-a spus-o cineva). Emite monede si timbre si are domeniu pe internet. 560 de persoane detin cetatenie vaticana, din care mai putin de 150 sunt laici.

    Am admirat atat cat pot fi vazute din piata, de jos, statuia lui Isus, cea a Sf. Ioan Botezatorul si cele 11 ale apostolilor, caci cea a lui Petru se afla in interior. Coloanele care definesc piata, opera artistului Bernini, constituie frontiera de stat dintre Vatican si Italia. Deasupra lor, 140 de statui intampina turistii si credinciosii.

    In piata sunt doua mari fantani arteziene; am mers de la o fantana la alta pentru a vedea operele de arta ale lor. Nu am trecut indiferenta nici pe langa obeliscul egiptean din centrul pietei, inalt de 40 m. caruia i s-a atasat o cruce in varf, dar care mie imi ridica multe semne de intrebare. Daca nu materialul din care este realizat ii da valoare... care este legatura, simbolul sau asemanarea cu crestinismul? Oare ce scrie pe el atat de important incat merita sa stea " in curtea " statului pontifical? Este adevarat ca egiptenii antici credeau intr-o multime de zei iar noi crestinii desi spunem ca avem un Dumnezeu unic, am ridicat din randul oamenilor credinciosi o pleiada de sfinti... dar eu tot nu vad legatura. Pana acum nimeni nu m-a putut lamuri. Dar trecand peste acest aspect intr-un final m-am asezat la randul de la intrare. Controlul mi s-a parut destul de superficial: seara la hotel mi-am sat seama ca aveam in rucsac o pila si o forfecuta, care ar intra in categoria lucrurilor interzise. Spun asta pentru ca am citit odata undeva ca distrugerile sunt atat de fregvente si faptasi nedepistati, incat ma asteptam la mai multa vigilenta.

    Simpatic mi s-a parul un strajer din garda elevetiana. Spun simpatic fara nici o urma de ironie, referindu-ma doar la costumul sau medieval. In rest am tot respectul fata de cei de azi si de istoria lor ce se leaga de mai bine de 500 de ani cu istoria crestinismului. Primii 150 de bravi soldati elvetieni care au primit binecuvantarea Papei Iulius al II-lea in sec XVI au deschis un lung drum de devotament pentru papalitate si pentru crestinism. Astazi pe langa devotament soldatii din garzile elvetiene trebuie sa fie tineri intre 19- 30 de ani, necasatoriti, absolventi de scoala militara in Elvetia si sa aiba cel putin 1,74 m inaltime.

    Nimic nu este lasat la voia intamplarii; nici macar usile bazilicii. Fiecare are o semnificatie, fiecare este opera unui artist si poate fi accesata cu ocazii speciale. Astfel " Usa Mortilor " cea din stanga este folosita in procesiunile funerare si pe ea sunt reprezentate scene din Vechiul Testament, Buna Vestire si Rastignirea. Pe usa din dreapta, cea mai recenta, panourile reprezinta " Binele si Raul".

    Am trecut de imensa usa centrala din bronz, ce are peste 550 de ani vechime. Pe ea artistul Filareto, a imortalizat cele sapte Sfinte Taine; botezul, spovedania, miruirea, casatoria preotia, euharistia (cand mancand paine si band vin ne unim cu trupul Mantuitotului) si maslu (izbăvirea celui suferind prin ungerea cu ulei sfintit si prin rugaciune).

    Cu ochii in tavanul inalt si frumos, aproape neatenta pe unde calc, am pasit in Bazilica Sf. Petru. Grandioasa; impresionanta; magnifica. Cred ca as putea insira toate cuvintele similare din vocabular pentru a reda senzatiile traite de mine in fata multor altare, frescelor, sculpturilor si mai ales in fata mormantul Sf. Petru.

    Istoric vorbind totul a pornit de la locul in care a fost martirizat apostolul Petru unul din apostolii lui Isus, care desi la inceput a crezut cu tarie ca doar iudeii pot fi increstinati, si-a trait ultimii ani din viata la Roma unde a predicat si atras multi adepti. Cand Petru a fost condamnat la moarte a cerut sa fie crucificat cu capul in jos, pentru a se deosebi de Isus. Asta se intampla in a doua jumatate a sec. I e. n. O suta de ani mai tarziu crestinii din Roma au ridicat un mic monument funerar pe locul unde a fost inmormantat, iar dupa alte doua sute de ani Imparatul Constantin a cerut ridicarea pe acelasi loc a unei biserici.

    Cand in sec. XX. s-au facut sapaturi arheologice si a fost cercetat scheletul gasit in mormant, scepticii au spus ca un schelet mic de inaltime, fara semnele specifice lasata de piroane in timplul crucificarii, putin probabil sa fie al lui Petru. Cu toate acestea, din ciclul " crede si nu cerceta " biserica isi sustine cu tarie convingerile si locul a devenit loc sfant de pelerinaj pentru multi credinciosi.

    In interior totul emana grandoare; de la dimensiuni, la materialele folosite (marmura, travertin sau bronz) pana la nume ilustre care au realizat operele de arta; Bernini, Michelangelo, Canova si multi altii. Nu poti sa ajungi inauntru si sa nu remarci de la intrare, imensul baldachin inalt de 29m. (cat un bloc cu 10 etaje), realizat din bronz sub domul inalt de 138 m. cu un diametru de 42 m. pictat de Michelangelo. Minunata realizare arhitecturala si artistica este cea mai mare lucrare din bronz din lume.

    In centru sub marea cupola este mormantul Apostolului Petru, mai exact grota Vaticanului, care reprezintă cripta bazilicei, unde mai sunt inmormantati cativa papi, cardinali si printi.

    Din punct de vedere arhitectural si artistic, bazilica este ce a dat mai maret, mai fastuos si mai elegant stilul baroc roman. Cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine, catolicismul niciodata nu a facut economie cand a fost vorba de fast. A dorit mereu sa se impuna nu doar prin concepte religioase ci si prin imagine. De cateva sute de ani incoace, necontenit se cheltuiesc sume fabuloase pentru imagine... si rezultatele se vad.

    Nimeni nu poate ignora „ Pieta „ opera in marmura a lui Michelangelo; opera sa din tinerete (avea doar 24 de ani) singura lucrare pe care artistul a semnat-o. Pieta este o sculptura din marmură de Carrara ce o reprezintă pe Fecioara Maria tinand pe brate corpul lui Iisus, dupa ce a fost coborat de pe cruce.

    Dar parca cel mai mult mi-a placut „ Adevarul” un ansamblui statuar realizat de Gian Lorenzo Bernini. Printr-o tehnica desavarsita acesta a dat la lumina din marmura bruta, o splendoare de statuie... Nu cred ca am vazut vreodata o marmura ata de bine prelucrata incat sa imite catifeaua si matesea atat de perfect.

    Nu mai putin de 45 de altare imense, fiecare cu povestea si opera sa artistica, inobileaza interiorul bazilicii. In alte 39 de nise, exista statuia unui sfant intemeietor al unui ordin religios. Ce sa admiri mai intai? Ce sa spui ca ti-a placut mai mult? Totul si toate.

    Am vizitat Muzeul Trezoreriei din incinta. Acolo, etalate in vitrine securizate sunt alte splendori dar la scara redusa (in comparatie cu statuile imense): ostensorii si multe alte obiecte de cult, din aur, batute cu diamante cum nu am ocazia sa vad in fiecare zi. Un muzeograf s-a straduit sa mi garanteze ca sunt piesele autentice si nu copii.

    In bazilica oriunde am privit, am descoperit o opera de arta. Pana si pavimentul din marmura este frumos; pana si capacele din bronz de pe podea, cu stema Vaticanului sunt deosebite.

    Eu una, pentruca nici banii si nici timpul nu imi permit sa vad toate frumusetile lumii, incerc macar pe cele din categoria " cea mai... " sa nu le pierd banal, trecand pe langa ele. Asa am facut si cat am stat in Roma; am vizitat cea mai mare Basilica europeana a crestinatatii. Si ca mine sunt si vor fi multi.

    Daca Bazilica Sf. Petru este un mormant... atunci este cel mai frumos, valoros si grandios mormant de pe Pamant.

    Voi reveni cu mai multe fotografii dupa ce voi reusi sa le recuperez de pe o camera care nu mai functioneaza bine pentru moment.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 14.04.12 22:32:24
    Validat / Publicat: 15.04.12 00:59:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3808 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Italia - Vatican - In a doua zi a Pastelui catolic
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    MCM
    [15.04.12 01:59:40]
    »

    superb de potrivit, natural si elegant scris.

    adri-nico
    [15.04.12 10:28:57]
    »

    Foarte frumos ai scris despre Vatican. Si comentariul de la P15 este foarte potrivit cu imaginea.

    Nu ai spus daca ai stat foarte mult la rind si daca ai avut ghid (altfel cum de ai stiut atitea amanunte care mie mi-au scapat).

    Probabil ca ti-a placut atit de mult istoria incit te-ai dus "toba de carte" si acolo doar ai identificat operele de arta.

    Eu am fost "tamiie", adica nu stiam mai nimic despre Vatican si cind am ajuns acolo, am patit la fel ca tine... nu prea aveam curaj sa intru. Unde mai pui, ca in mintea mea creata, credeam ca am sa ma plictisesc atitea ore. Impresie total gresita!

    Paste Fericit!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mariana.olaru
    [15.04.12 11:48:01]
    »

    Am citit cu deosebită plăcere review-ul tău și am rememorat pașii pe care eu însămi i-am petrecut pe la Vatican, așa cum am povestit aici

    Subscriu 100% la părerea ta cum că

    Daca Bazilica Sf. Petru este un mormant... atunci este cel mai frumos, valoros si grandios mormant de pe Pamant.

    , întrecând cu mult Taj Mahalul și Piramidele egiptene.

    În ce privește prezența obeliscului egiptean în Piața San Pietro de la Vatican, o idee ar putea să-ți faci citind articolul de aici

    Și o dată cu felicitările pe care desigur le meriți, aș vrea să fac o corectură la explicația pozei P16. Ea nu reprezintă în niciun caz opera lui Michelangelo, Pieta, ci înfățișează monumentul Papei Alexandru al VII-lea, despre care am povestit în review-ul meu. Este opera lui Bernini, la 80 de ani.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.04.12 12:48:13]
    »

    @mariana. olaru:

    Ai dreptate cu foto P16 - imi cer scuze; nu am vrut sa va informez gresit (singura explicatie este ora tarzie din noapte).

    webmaster te rog modifica comentariul de la foto P16, corect este: „Adevarul” un ansamblui statuar realizat de Gian Lorenzo Bernini.

    adri-nico

    Nu am stat mult la rand, erau 4 porti de control. Totul a durat cam 1o min. Pe langa multele informatii pe care le-am acumulat de pe acest site, prietena mea mi-a fost ghid. In plus am avut si un pliant luat de acolo cu ajutorul carora am identificat in mare parte operele de arta. In muzeu, daca stateam mai mult de 5 sec. langa un exponat, un muzeograf venea sa ne "ajute " sa citim descrierea exponatelor. Dar oricate vorbe frumoase as spune eu, realitatea intrece cu mult descrierea. Fotografiile nu pot reda slefuirea perfecta a marmurei, nici gura cascata pe care o capata oricine isi ridica privirea spre cupola imensa, nici alunecarea pasilor pe marmura de jos.

    Hristos a inviat.


    Corectat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [15.04.12 21:17:37]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.04.12 21:32:36]
    »

    @webmaster13:

    Multumes, este in spiritul alei zile.

    Maria Smeu
    [15.04.12 21:34:30]
    »

    Spune-mi, te rog, fiind in Roma, cum ai ajuns la Vatican?

    Daca nu esti cu masina (auto personal sau inchiriat), ce alte mijloace sunt?

    Exista trasee turistice servite de linii speciale de autobuz de genul supraetajat?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.04.12 21:51:44]
    »

    @Maria Smeu:

    Eu chiar cu un astfel de autobuz turistic supraetajat am ajuns.

    Are capatul de linie langa gara Termini. Acolo mai multe astfel de autobuze au statie - de la mai multe companii.

    Eu am luat biletul de la receptia hotelului, dar majoritatea il cumparau pe loc de la o ghida care era in masina. Fiecare primea un set de casti de unica folosinta pe care le conecta langa scaun. Pe tot traseul asculti informatii in una din cele 5 limbi de circulatie internationala.

    Poate fi un bilet pentru 24,48 sau 72 de ore, de tipul " hop-on hop-off. Adica pe traseu cobori de cate ori vrei si te urci inapoi, fara limita de coborari si de ture, atat cat este valabil biletul. Poti lua si bilet cu o singura tura.

    Toate au acelasi traseu si aceleasi statii; Santa Maria Magiore, Colosseum, Bocca dela veritta, Piata Venetia, Piata Navona, Vatican, Piata di Spania, Fontana di Trevi, Piata Barberini si inapoi la gara.

    Practic acopera cele mai multe si importante obiective.

    adi_diabllo
    [15.04.12 22:22:25]
    »

    Cred ca te-am citit in intregime cu tot ce-ai scris recent. Si asta mi-a placut. Tot vreau sa ajung in vara in Italia, acum stiu ce trebuie sa vad!

    Maria Smeu
    [15.04.12 22:33:50]
    »

    Multumesc Diaura. Prompta in raspunsuri, ca intotdeauna!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adi_diabllo, adri-nico, Diaura*, Maria Smeu, mariana.olaru, MCM
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047708034515381 sec
    ecranul dvs: 1 x 1