GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Orașul dulcii leneveli' - Capri
Ce poate avea atat de fascinant o mica insula muntoasa din Marea Tireniana?!?!?! Ce mister ascunde ea??? Daca am ajuns pana in sudul Italiei, trebuia sa vad cu ochii mei.
Cu o suprafata de 10 Km. patrati, cu un relief alcatuit din stanci abrupte de calcar, tasnind din adancurile marii, cu Monte Solaro - punctul cel mai inalt - 589 metri, cu precipitatii destul de abundente (propice culturilor de lamai si maslini), aceasta insula ofera o priveliste uimitoare.
De-a lungul vremii a captivat de la imparati, la poeti, scriitori, artisti. Printre personalitatile cele mai cunoscute se numara imparatul roman Octavian Augustus, succesorul sau = imparatul Tiberius, care a petrecut aici 10 ani si a construit 12 vile in semn de recunostinta pentru cei 12 zei ai Olimpului, pana la industriasul german Friedrick Alfred Krupp. scriitorul german Thomas Mann, poetul chilian Pablo Neruda, medicul-scriitor suedez Axel Munthe, chiar si scriitorul rus Maxim Gorki si Lenin. In zilele noastre a devenit o zona turistica extrem de cautata. Peste 500.000 de turisti o viziteaza anual.
Pe insula se afla 3 locuri importante: Capri - oraselul situat in partea estica la altitudinea de 135 m, pitorescul port Marina Grande pe coasta de nord si la vest -Anacapri - un fost satuc de pescari.
Numita de imparatul Augustus; "L' Isola del dolce far niente" - insula Capri isi merita pe deplin acest nume.
Pe data de 8 octombrie a. c., la rasarit de soare, Dumnezeu a hotarat pentru mine. M-a trimis spre o destinatie ce avea sa fie de vis. Prima surpriza a fost aceea ca nu stiu prin ce imprejurare ni s-a schimbat ghidul (pentru o zi, dar ce zi) - domnisoara ANCA - o tanara micuta, simpatica, cunoscatoare de limba engleza si italiana, foarte prietenoasa, foarte bine pregatita profesional, cunoscatoare a insulei, rabdatoare cu cei 40 de seniori dornici de a vedea cat mai multe in cateva ore si mai ales de a se "imprastia" fiecare in cele 4 zari, a reusit cu vocea ei calda si domoala, sa ne transforme in cei mai disciplinati turisti, fara sa ne "terorizeze" cu "vreo umbrela albastra', ci doar oferindu-ne cate o eticheta "de recunoastere " a grupului.
Ne-am imbarcat pentru insula Capri din portul Sorento. Asa ca am avut ocazia acum sa coboram in port pe "Treptele Iadului". Norocul nostru a fost ca seara, pe intuneric, nu a fost nevoie sa le si urcam, in port existand maxi-taxiuri care ne-au adus sus in parcarea pentru autocare.
Calatoria cu feribotul a costat 10 euro si a durat cam 50 de minute pe o mare linistita. Am debarcat in portul Marina Grande si nu stiam ce sa admiram mai intai: culoarea incredibila a marii, ambarcatiunile de lux, vilele ce se zareau cocotate pe stancile abrupte?!?!?!
Pentru a ajunge in Capri, am urcat cu funicularul (1,80 euro-un bilet) si am ajuns fix in centrul orasului, mai precis in Piazza Umbero I. Cum as putea sa va descriu privelistea incredibila asupra intregului Golf Napoli??? Nu am cuvinte, asa ca incerc incetul cu incetul sa va povestesc tot ce ne inconjura.: terase si magazine de firma, turnul cu ceas al catedralei San Stefano (sec. XVII) din Piazza Umberto I Indreptandu-ne spre GIARDINI AUGUSTO, am strabatut VIA TAGRADA cu vile superbe, cu vedere spre mare, precum si cel mai luxos hotel de pe insula - Hotel QVISIANA - de 5 stele - unde cazarea pentru o noapte, fara mic dejun - costa 6.000 de euro. Aici ar fi petrecut cateva zile de vacanta si "prietenul nostru " - Victor Ponta.
Putin mai jos, intr-o gradina superba, ne-a atras atentia o cladire imensa care desi astazi este folosita drept hotel de lux, a fost la origine o manastire - Manastirea San Giacomo - care are o legenda: se spune ca parintele superior a pregatit pentru suverana Ioana de Anjou, aflata in vizita la Capri, un buchet din cele mai frumoase flori. Dupa 3 zile, vrand sa arunce apa, aceasta capatase un miros neobisnuit, care ar fi fost primul parfum de Capri. In 1948, priorul manastirii a gasit vechea formula de fabricare a parfumului, pe care a dat-o unui chimist piemontez, asa aparand cel mai mic laborator din lume - CARTHUSIA. Si azi metoda originala folosita de calugarii certozini este respectata. Astfel de parfumuri au fost cumparate de Jacky Kennedy, Grace Kelly, Madona sau Naomi Campbelle.
Gradinile lui Augustus - proiectate in terase cu vedere spre Marea Tireniana sunt, de fapt, gradinile botanice ale insulei, care cuprind o flora bogata, cu diverse pante ornamentale si flori deosebite, dar si cu muscate si dalii. Privelistea ofera o panorama asupra golfului Marina Piccola, Monte Solaro, dar si asupra celor 3 stanci Faraglioni: Stella cu inaltimea de 109 m., Mezzo - 82m (avand in mijloc un arc prin care trec ambarcatiunile ce fac turul insulei) si Scopollo - de 106 m - unde traieste o specie de soparle albastre.
Tot de aici aveam sa vedem VIA KRUPP- o capodopera pietonala foarte abrupta si spectaculoasa, drum format din zeci de curbe in "ac de par". E supranumita "cel mai frumos drum din lume" si a fost construita de industriasul german Alfred Krupp, care avea un conac pe insula si era bun prieten cu Axel Munthe. In anul 2015 a fost inchisa circulatiei din cauza rocilor ce se desprind de pe versanti. Presati de timp, o parte dintre turisti ne-am grabit spre ANACAPRI - fostul satuc pescaresc - unde am ajuns cu un fel de minibuz, soseaua fiind foarte ingusta, in timp ce altii au ales sa viziteze Grotta AZZURRA (noi vizitasem recent grota Nausicai din Corfu = la fel de spectaculoasa).
Pasii ne-au purtat spre Casa Rossa - proprietatea unui locotenent american, pasionat de arheologie, prieten cu Axel Munthe, Din cauza strazii inguste si a aglomeratiei, nu am putut sa o fotografiez in intregime, ci pe bucatele. Arhitectura deosebita si culoarea "rosu pompeian" mi-au amintit de teatrul - muzeu al lui Salvador dali din Figueres _Spania. Nici Vila San Michele, despre care Henry James spunea: "Cea mai fantastica frumusete, poezie si inutilitate, din cate s-au vazut vreodata adunate laolalta" - nu am avut timp sa o vizitam in interior, doar putin din minunata gradina si "Sfinxul"- pe care l-am atins si ne-am pus cate o dorinta (conform traditiei). Pe un raft (usa fiind deschisa) am zarit celebra "Carte de la San Michele "- editia in limba romana din 1969 (o am si eu) si cea din 1970, dar si editia in limba franceza din 1968.
Se stie ca vila a fost construita pe locul unui fost palat al lui Tiberius, dupa planurile medicului, scriitorului, arhitectului, iubitorului de animale - Axel Munthe - de catre un pescar si fiul acestuia, oameni fara nici un fel de pregatire in domeniul constructiilor.
De la vila, nu am coborat pe "Treptele feniciene". Se facuse ora amiezii, era cald (28 grade in octombrie) si simteam o usoara oboseala. Totusi vreau sa va spun ca doar eu si "veteranul " grupului (85 de ani) am avut curajul sa urcam cu telescaunul pe Monte Solaro. (Nu am prea inteles cum ceilalti turisti aveau curajul sa urce in avion, dar nu si in telescaun). Nu ne-a parut rau.
Vederea din telescaun spre Capri si Marea Tireniana nu se compara cu nimic, iar sus pe platulu din varful muntelui ne astepta statuia falnica a imparatului Octavian Augustus, primul imparat roman ce a venit in Capri. De aici am cuprins cu privirea totul:golful Napoli, Sorento, Coasta Amalfi, portul Marina Grande si bineinteles - semetul Vezuviu. Toate la un loc te lasa mut!
Seara tarziu, am coborat in portul Marina Grande. Asteptand feribotul am aruncat o ultima privire in jur. Nu doream sa cred ca a venit momentul despartirii. Daca aveti ocazia, veniti in Capri si petreceti o vacanta de vis! P. S. Pe web il rog daca poate sa introduca melodia: "Capri, se fini!" in interpretarea lui Henri Vidal. Multumesc.
Trimis de bica adriana in 25.11.15 14:24:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Imperiala Insulă Capri, Insula CAPRI" (deja existentă pe sait)
@bica adriana - Excelent review, bine documentat şi "asezonat" cu fotografii foarte reuşite care m-au făcut să-mi dau cu pumnii în cap (glumesc şi nu prea...) că la Caprin ne-a cuprins o lene nemărginită ce ne-a împiedicat să vizităm o bună parte din insulă. După turul la Grota Albastră, am avut în schimb parte de o îngheţată şi un espresso minunate (şi scumpe!) şi de o jumătate de oră de tăifăsuială în tihnă, cu ochii la Marina Grande şi la iahturile luxoase ancorate în port.
Felicitări!
Excelent review. Sper sa-mi largesc aria de hoinarit prin Italia si spre sud. Sigur n-o as ratez Capri.
E foarte interesant review-ul tau despre aceasta insula de vis, care eu am analizat- o mai mult, abia acu vreo 2 luni, destul de tarziu, pentru ca anul acesta ne-am stabilit deja concediile. Oricum pe viitor, in urmatorii ani, va fi una dintre destinatiile noastre, deoarece chiar e superba iar camera mea foto ar fi cea mai incantata de astfel de peisaje, de panorame adevarate, de un rasarit sau un apus al soarelui acolo.
Cum ti s-au parut preturile de pe insula as dori sa stiu... cat despre concediul prietenului nostru Victor Ponta- zicala aia - " Aici sunt banii dumneavoastra"
@alina1104 - Draga Alina, Capri este un loc "cu pretentii", deci si preturile sunt pe masura, dar fiecare "se intinde atat cat ii este plapuma". Eu nu as sta in Capri un sejur intreg. Merita vizitata toata Coasta Amalfitana, care nu este ieftina deloc. Vacanta placuta, indiferent unde vei ajunge!
Din descrieri reiese ca este o insula scumpa, cam de ce buget e necesar sa petreci o zi in Capri? Care sunt preturile pe la localuri, cofetarii?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Capri. O bijuterie la Marea Tireniană — scris în 09.03.18 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 O zi in insula Capri — scris în 28.03.17 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ