ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.23
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vizităm Dobrogea - partea a 2-a

TIPĂREȘTE URM de aici

În ziua următoare am plecat de dimineață spre obiectivele aflate pe listă pentru această parte centrală a Dobrogei. Cam 20 Km am făcut până la o intersecție de mai multe drumuri (există și o benzinărie), după ce am trecut de localitățile Visina, Lunca și Ceamurlia de Jos. Aici am ales drumul județean E87 și nu am continuat pe DJ 22D, care ne-ar fi dus direct spre localitatea Slavă Rusă.

Pe partea stânga, cam la 5 km de intersecția cu benzinăria, am văzut un indicator cu mănăstirea Codru. Ne-am decis să o vizităm, asta ne-a dus pe un drum de pământ destul de intortocheat, fără indicatoare care să arate precis unde-i mănăstirea, dar până la urmă a fost Ok. Am fost uimiți să vedem cât de interesant este acest locaș de cult, totul nou construit, cu lucrări în desfășurare și în zona de chilii, dar și la zidul care înconjoară mănăstirea. Picturile de pe fațada bisericii sunt chiar impresionante, dar și în interior amenajarea a fost atent gândită, cu multe culori frumoase, mozaicuri, lucrări în piatră.

Apoi am continuat să urcăm pe un drum deosebit de frumos, care merge pe latura vestică a pădurii Babadag, cu peisaje de vis care parcă te poziționează într-o zona subcarpatică. Adevărul este că mi-aș dori să vin o dată aici și să încerc să merg prin această pădure, dar acum nu am avut timpul necesar pentru aceste explorări, doar am zărit din mers că există câteva poteci care păreau foarte interesante.

Cam la 1 km jumate de popasul 2 Iepurași, am ieșit de pe DJ 87 către Babadag și am făcut stânga pe un drum secundar (223A) pe care am mers cei cam 7 km rămași până la Slava Rusă. Ne-am luat după niște indicatoare și am parcat mașina pe o stradă care se înfundă, apoi am pornit spre mănăstire. Noi ajunsesem însă în spatele ei, nu la strada principală, deci am intrat prin curtea din spate.

Am mâncat ceva mere din pomi și câteva boabe de strugure, am văzut un măgăruș care păștea, am admirat dealurile împădurite care înconjoară mănăstirea, dar la biserică nu era nimeni și am mers până în dreptul chiliilor că să strigăm pe cineva.

A venit o măicuță și ne-a descuiat ușa bisericii și ne-a explicat mai multe detalii interesante despre acest locaș de cult. Mănăstirea de maici Vovidenia se află în localitatea Slavă Rusă din comuna Slavă Cercheză. Ceea ce o face specială e faptul că e unica mănăstire ortodoxă de rit vechi de pe teritoriul românesc și din lume unde trăiește o obște de maici.

Că să putem vizită și mănăstirea pereche - și anume Uspenia, am mers spre marginea satului Slava Rusă și pe partea dreaptă, unde era o margine de pădure, am văzut un indicator.

Am mers pe un drum prin pădure de max 5 km, foarte practicabil - dar care oricum ar trebui reparat sau asfaltat. La mănăstirea de rit vechi Uspenia - de dată această mănăstire de călugări, se lucra intens la biserica principală, la chiliile monahale și la clădirea administrației.

Am fost sfătuiți să vorbim cu părintele stareț și acesta a intrat cu noi în biserică și ne-a prezentat foarte amabil o mulțime de detalii despre tot ce înseamnă istoria acestui așezământ.

Doream să mai vizităm încă o mănăstire din zonă - una ortodoxă normală, nu de rit vechi, și am continuat periplul din acea zi trecând prin comună Ciucurova, comună aflată într -un cadru natural de o mare frumusețe (de altfel, ca și comună lor vecină Slava Cercheza unde se află cele 2 mănăstiri de rit vechi).

În comună există cel mai mare bazin mieriferic din Europa și pe la porțile sătenilor se vinde miere de foarte bună calitate. Am mers și noi la magazinul apicol Căsuța cu Miere. O doamna foarte drăguță ne-a prezentat produsele și am probat mai multe feluri interesante de miere: de salcâm, coada șoricelului, coriandru și multe altele. Doamna ne-a recomandat-o pe cea mai specială - și anume mierea de castan. După acest intermezzo - totuși nu scurt - am stat poate și o oră, am stabilit coordonatele GPS pentru ultimul obiectiv al zilei - mănăstirea Cerbu, care se află între comunele Topolog și Horia. Este vorba de un lăcaș de cult mai retras, situat pe un platou înconjurat de păduri și dealuri cu o vegetație specifică Dobrogei. Pe dealul din față este înfățișat, în miniatură, drumul Golgotei. Cele 9 opriri ale lui Isus purtând crucea în spate sunt simbolizate prin 9 troite unde credincioșii aprind lumânări. Urcând pe un drum care face slalom printre cele 9 construcții, ajungi la capela din vârful dealului. De aici ți se deschide o panorama a mănăstirii și a împrejurimilor.

La întoarcere, odată ajunși în Jurilovca, am mai avut timp până la apusul soarelui să mergem și la biserica de rit vechi Acoperamantul Maicii Domnului, după care am coborât pe stradă portului ajungând în portul turistic Jurilovca. Ne-am interesat care sunt condițiile pentru transportul cu barca pentru Gura Portiței. Am aflat că este o firmă oficială care face acest drum și cu birourile chiar în port, dar și firme private sau persoane fizice care sunt proprietari de ambarcațiuni. Oricum, ei vor să fie grupuri mai mari, deci e greu să găsești pentru 2 persoane (prețul este cam 40 lei / persoană pe sens, adică 80 lei dus - întors de persoană).

În ziua următoare am plecat spre casă alegând o rută care să ne ducă și prin renumitele chei ale Dobrogei. După 60 km și un inopinat filtru de poliție (au controlat actele mașinilor, ne-a cerut și dovadă poliței RCA), am ajuns și la obiectivul, nu singurul - de pe drumul de întoarcere. Am străbătut defileul nu foarte strâmt și am început să urcăm spre localitatea aflată la ieșire - Târgușor. De acolo, pe un drum secundar plin de praf, am mers până la ansamblul mănăstiresc Sfântul Ioan Casian. Toată zona este de o mare importanță pentru ortodoxia românească, Dealul Casienilor, pe care este amplasată mănăstirea, adăpostind un ansamblu de grote și lăcașuri monahale, unele dintre ele încă necercetate. Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian sunt două locuri de pelerinaj importante din România. Peștera ascetului se află la capătul unei poteci care pleacă din spatele mănăstirii. După un traseu destul de dificil, se ajunge la peștera Sfântul Ioan Casian, de unde se poate admira de sus lacul Casian.

Așadar, iată o lista de propuneri pentru turistii care se cazează în zona Jurilovca - Vișina, județul Tulcea:

- festivalul borșului lipovenesc din Jurilovca

- excursie/plajă Gura Portiței

- mănăstirile de rit vechi Vovidenia și Uspenia

- mănăstirile ortodoxe Codru și Cerbu

- zona meliferă Ciucurova - Topolog

- muntele Consul: comuna Horia

- cetatea Enisala și Capul Doloșman

- lacurile Razim și Golovița

- rezervația naturală Pădurea Babadag


[fb]
---
Trimis de kemi27 in 27.09.23 16:59:12
Validat / Publicat: 27.09.23 17:35:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII şi CĂLĂTORII

VIZUALIZĂRI: 289 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kemi27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cheile Dobrogei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055064916610718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1