EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Introducere
Mi-ar fi placut mai mult sa scriu un review despre Cartea Junglei, despre resortul Balu de la Harghita Bai, despre ursul Arthur sau despre flamanzii ursi gunoieri care ne invadeaza localitatile, carora le-am distrus habitatul.
Astazi, numai urs sa nu fi! Nimeni nu stie cate mii de ursi avem prin Carpati, poate 4000 poate 5000 sau poate mai multi. Nimeni nu stie, pentru ca a numara ursii din "tara cu cei mai multi ursi in libertate" din Europa, e-o treaba dificila. Imi amintesc cum, in urma cu ani buni, din eco-generozitate specifica roamaneasca, am vrut sa le facem cadou elvetienilor vreo 10 perechi de ursi pentru a-si repopula muntii. Raspunsul a fost "Nein, danke sehr" sau poate "Non, merci beaucoup! ", elvetienii ne-au explicat cum ei au "urbanizat" muntii lor falnici si au exterminat toti ursii. Motivul era simplu, ursii ar fi fost un pericol pentru oamenii din numeroasele localitati montane din tara cantoanelor. La ei, ursul era mai putin valoros decat un om.
Complexul Platoul Cornesti
Cu se ajunge la Zoo Tg. Mures? Sunt mai multe cai de acces la Platoul Cornesti (unde se afla acest Zoo), doua pe sosea si una pedestra, prin padure, un traseu superb, amenajat de primarie, pentru iubitorii naturii. Parcarea complexului Platoul Cornesti e generoasa, gasiti acolo, pe langa gradina zoologica si alte mijloace de detenta. Alei pentru plimbare, o zona de fitness in aer liber, cateva baraci pentru "sucuri, cafele si alte de-ale gurii", o terasa, un orasel al copiilor, un spatiu pentru "gratare, " loc unde ai totul preagatit pantru a-ti pregati o fleica sau cativa mici, etc. Complexul "Platoul Cornesti" si " Complexul de agrement Muresul", numit si" Week-end", sunt cele mai iubite locuri de relaxare pentru targumureseni.
Zoo Tg. Mures
Zoo Tg. Mures este cea mai mare gradina zoologica din tara (20 hectare, 500 animale diverse). Intrarea costa 20 de lei/adult si 5 lei pentru pensionari sau pentru copii. Persoanele cu handicap au gratuitate iar grupurile mai mari, au reducere. Zoo Tg. Mures se afla la aprox 500 m altitudine fata de nivelul marii, si la 200 m deasupra orasului. Padurea de stejar si carpen, numita si "Padurea Mare" ofera conditii ideale pentru animalele gradinii.
Zoo Tg. Mures a fost inagurata in anul 1964 sub conducerea directorului Laszlo Rendl si se afla in mijlocul padurii din Platoul Cornesti. Gasiti aici animale rare, intre care camile, zebre si elefanti asiatici, care fac parte din cele 120 de specii ale gradinii. De-a lungul timpului au fost efectuate aici investitii, astfel a fost amenajata o semi-rezervatie pentru ursi si lupi pe o suprafata de 5 hectare, o semi-rezervatie pentru ierbivorele europene pe o suprafata de 10 hectare, a fost construit un pavilion pentru feline, unul pentru pasarile de balta, s-a reamenajat un lac pre-existent. A fost construit un pavilion african pentru adapostirea girafelor, elefantilor, a ierbivorelor africane, precum si s-au amenajat doua padocuri aferente pe o suprafata de 1,5 hectare fiecare.
La drum!
E bine sa urmati urmatorul circuit. Dupa ce-ati intrat, primul pavilion, acoperit, dar care in zilele calduroase are si legatura cu exteriorul, este cel al primatelor, stramosii nostri. Sunt maimute din mai multe specii si, (info utila daca ati baut inainte de-a intra, mai multe cafele sau sucuri), aici, in acest pavilion se afla si toaletele.
Apoi, urmeaza zona broastelor testoase si a paunilor... e-o minunatie sa vezi paunii albi sau colorati cum isi desfac penele! Tot aici, in interior, se afla si-un pavilion cu o gradina botanica exotica, reptile, pesti, papagali.
Urmati circuitul si veti intalni zona cerbilor, caprioarelor, tapilor, caprelor si a zimbrilor. Apoi, urmeaza zona lupilor, mistretilor si a ursilor. Intr-adevar, exista 4 ursi, care sunt tinuti intr-un spatiu cam mic dar asta se-ntampla doar ca sa-i poti vedea si fotografia mai bine.
Din acest tarc mic, ei trec printr-o poarta de metal, intr-un tarc imens, de 5 hectare unde ursii se pot plimba in voie. In nici un caz nu poti cauta sau observa "de-aproape" un urs pe o suprafata atat de mare, de 5 hectare! Urmeaza leii, tigrii si tot pe-acolo, pavilionul african cu doi elefanti si o girafa. Nu departe gasesti pavilionul cu diferite pasari si "lacul lebedelor".
Tot acolo se afla si-un pavilion cu o gradina botanica exotica, reptile (inclusivi crocodili), pesti exotici, papagali.
Urmati circuitul si veti intalni zona cerbilor, caprioarele, tapilor, caprelor, zebrelor si a zimbrilor. Mai vezi ici colo si cate-un magar. Caprioarele sunt tare simpatice, stau mereu langa gard, in speranta ca le vei da ceva de mancare. E buna si iarba proaspata culeasa din jur. Urmeaza zona camilelor. "De-as avea patru dromadere, n-as mai visa hipopotami... "
Dar Zoo Tg. Mures nu se termina aici. Mai exista o alee care urca, urca... pe-aici intalnesti pantere, exista si-un loc protejat, in care vulturii si corbii pot sa zboare in voie, si acel spatiu imens destinat ursilor. Eu am avut norocul de-a fi insoti de-un urs, aproape pana la un fel de observator din lemn, de unde, daca te urci, poti avea o imagine atotcuprinzatoare asupa gradinii zoologice. Ultimul tarc e cel in care isi duce traiul strutul Nandu.
Sunt convins ca am omis cateva specii de animale, dar oricum, sunt foarte multe. In zilele insorite, adeseori e "coada la bilete", copiii insotiti de parinti sau profesori, sunt cei mai ferventi vizitatori ai gradinii.
O tragedie
In urma cu 2 luni, Gina, singura girafa din Romania, s-a inecat cu mancare și nu a mai putut fi salvata. Gina avea zece ani, a fost adusa din Roma. Eu am vizitat Zoo Tg. Mures, in urma cu un an, asadar, am mai reusit s-o fotografiez. Pe timpul iernii, Gina, statea sub acelasi acoperis cu cele doua femele elefant, Hela și Tania. Ingrijitorii au gasit-o fara suflare si au chemat imediat medicii veterinari. Nu s-a mai putut putut face nimic pentru ea. “Avea zece ani si zece luni, era la mijlocul vietii, dar din pacate a murit asfixiata” . Cateva zile stirea a circulat prin urbe. Cei mai afectati au fost copiii. Dar nu numai ei.
Horatiu Gorea, director al gradinii zoologice, a luat masuri: “A venit o echipa de ingrijitori si specialisti care timp de zece zile, impreuna cu ingrijitorii nostri, ne-au ajutat si ne-au invatat cum trebuie sa le ingrijim. Din pacate, astazi, nu mai avem niciun exemplar. Se negociaza cu alte centre pentru a aduce o alta girafa".
Final
O excursie de-o zi la Platoul Cornesti, va va lasa o amintire placuta. Aveti aici toate personajele "Cartii Junglei"... Baloo, sarpele Kaa, Bagheera, tigrul Sher-Kahn, lipseste doar Mogwli.
Asadar, poftiti la Zoo Tg. Mures!
 
@Web, te rog videoclipul urmator pentru review, mersi!
https://www.youtube.com/watch?v=pbIne0NlmAs&t=2s
Trimis de dorgo in 25.05.21 09:05:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: mai ales prin tara noastra
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@All... orasul meu nu prea are cu ce se lauda, d. p. d. v. turistic, decat cu un Palat al Culturii, construit in stil "secession" intre anii 1911-1913, Biblioteka Teleki si cetatea medievala (cam anosta). Exista in schimb in jurul orasului cateva zone de detenta, superbe. E vorba de Complexul de agrement "Muresul" (Week-end), de Platoul Cornesti, unde se afla si Zoo Tg. Mures, si, la cativa Km de oras, Baile sarate Sangeorgiu de Mures. Cand am oaspeti din tara sau din strainatate, aceste ultime 3 obiective sunt preferatele mele. Pentru review-ul de fata mai adaug cateva exponate de la Zoo Tg. Mures si un apus de soare, surprins in luna mai.
@dorgo: Aș mai adăuga Muzeul de Etnografie și Artă Populară (Palatul Toldalagi), scara Rakoczi (am înțeles că e neîngrijită acum), alte câteva biserici și catedrale de diverse confesiuni, Piața Trandafirilor, statuia lui Avram Iancu.
La Zoo Târgu Mureș am fost anul trecut (vezi impresii) mai ales pentru a vedea girafa (care din păcate s-a stins). Am apreciat spațiile generoase, mi-a plăcut pavilionul exotic și cel modern al elefanților. Din păcate se simte lipsa unui traseu de vizitare, a mai multor bănci și coșuri de gunoi, poate chiar o regândire/reamenajare a întregului parc zoologic.
Să auzim numai de bine!
@tata123: Da, exact, mai e de prezentat in Tg. Mures si Piata Trandafirilor si "Muzeul de Etnografie si Arta Populara" dar Scara Rakoczi si-a pierdut savoarea si ineditul, culorile au cam disparut din cauza utilizarii zilnice.
Cat despre biserici. Tg. Muresul a fost mereu apreciat pentru "libertatea religioasa", in sensul ca fiecarei religii i s-a permis sa-si construiasca propria biserica.
Un fapt interesant! Vizitam cu un grup de francezi, printre altele si marea Catedrala Ortodoxa. Mereu rezolvam ca sa fie aprins si imensul candelabru, pentru a putea admira mai bine coloritul icoanelor. Francezii ramaneau entuziasmati. "Vai, dar totul aici e superb, e magnific! Ce pacat insa ca biserica e ortodoxa! " ????????
Tocmai mi-am amintit ca anul trecut am vrut sa ajungem aici, dar nu a fost sa fie. Nu știam ca au și elefanți... Noi am fost în 2019 la gradina zoo din Oradea și ne-a plăcut foarte mult, cea de la Târgu Mureș pare și mai... ma bucur ca am citit acest articol! M-a inspirat! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Zoo Târgu Mureș, o experiență faină — scris în 12.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Nr. 1 in Romania — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La ZoO Târgu-Mureș, un loc frumos, plin cu animale simpatice — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Foarte trist — scris în 24.05.21 de CLAUDIA ELA din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Aug.2020 Cea mai frumoasa gradina zoologica din Romania — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Elefanți, girafă, zebre și alte animale la Zoo Târgu Mureș — scris în 09.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La ZOO Targu Mureș — scris în 27.10.19 de Iacobh1953 din OCNA MURES - RECOMANDĂ