RĂU
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Groaznic! Mai ales ursul este tinut in conditii de nedescris. E asa de trist!! Asa ceva nu ar mai trebui sa fie permis. Nu credeam ca se mai pot inca tine animale in genul asta de conditii. Am mai fost la gradini zoologice in Europa dar asa ceva nu am mai vazut, mai ales parcul ursului este extrem de dezolant. Ma mira ca nici o organizatie nu intervine. Poze atasate!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Nimic de adaugat. E frumos in imprejurimi dar cum intri la gradina zoologica te loveste trista realitate a animalelor inchise acolo. Parcul ursului este absolut dezolant
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Nimic de adaugat. Nu prea mai conteaza restul cand vezi in ce conditii stau animalele.
Trimis de CLAUDIA ELA in 24.05.21 17:50:38
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CLAUDIA ELA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ux119792: bun-venit pe AmFostAcolo.ro.
Te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
--
„Numele utilizator” alocat automat de către program (la primul review încărcat) - ux119792 - este, pare-se, confuzant, derutant pentru unii utilizatori. Când ai timp, îl poți schimba într-o formă mai „umană” (de ex „popescu2020”) - folosind butonul schimbă username de aici
@CLAUDIA ELA: Gradina zoologica din Tg. Mures, este cea mai mare din tara (20 hectare, 500 animale).
Acei ursi "tristi ce duc o viata oribila", stau in acel tarc doar cateva ore /zi pentru a fi admirati de vizitatori, de catre copii si pentru sedinte foto.
Apoi, pe o usita de metal, pe care am s-o v-o prezint in curand (cred ca maine, poate scriu si un review), pleaca la plimbare intr-un alt tarc, imens, de vreo 2 hectare).
@dorgo: In cazul in care aveti o usita spre paradis poate puteti face si tarcul ala sa arate mai uman, nu doar betoane dezolante.
@CLAUDIA ELA: Of, zau, cu tot respectul dar mi-ati stricat tot programul, chiar aveam de gand sa-ncep maine sa mai umanizez nitel betoanele alea dezolante de la Zoo Tg. Mures, ba chiar ma batea gandul sa pun bazele si-a unei a doua Gradini Zoo la Cluj, dar, sorry, tocmai maine mi-am propus (si) sa scriu un reviu despre Zoo Tg. Mures, care are prioritate. Dar, nu-nteleg un lucru, de ce nu-ncepeti Dv. sa umanizati betoanele, v-ajut eu, stiu sa amestec cimentul cu apa (e simplu, se-nvarte ca la mamaliga cu facaletul) si mai stiu si sa-ntind betonul cu mistria. Numai bine! ????
@dorgo: acum, ce sa spun: mi-ar placea si mie sa nu mai traiesc intre betoane, in cativa metri patrati. Si, in cartierul meu, se betoneaza intr-una, se face intuneric in jur.
Asa ca pot intelege dorinta ca macar ursul sa se simta mai bine, sa aiba parte de un mediu placut. La mine - e optiunea mea sa stau unde stau (ok, va dati seama ca daca as invarti alti bani, as alege alte conditii). Dar ursul e obligat sa stea acolo.
Apropo: suntem SINGURA tara din Europa care mai are ursi liberi. Cam 7-800. Si sunt cam multi, incep sa nu mai aiba spatiu. Ori ii rarim (termenul este "extragere", ori ne rugam de altii sa ii adopte.
S-au formulat astfel de cereri, din partea Romaniei, catre 5 tari (Austria, Elvetia, Italia, Franta si, parca, Polonia). Ghici ce: toate au refuzat.
@gpopa: Asa este. La noi in tara, ar trebui infiintate rezervatii de ursi, exista parca una singura in judetul Harghita.
In rest, am raspuns printr-un review, care cred ca va apare in curand. ???? - vezi impresii
@dorgo: nu mai pot edita ecoul de mai sus: am vrut sa scriu 7-8000, am mancat un 0.
Am citit review-ul dvs. Felicitari! Cu obiectiunea ca nu suntem tara cu cei mai multi ursi bruni in libertate, ci SINGURA tara europeana (nu socotim Ucraina si Rusia) cu ursi bruni in libertate.
In rest, au fost exterminati. Si, intr-adevar, alte tari nu simt nevoia de a repopula muntii si padurile lor cu aceasta specie.
Iar rezervatiile nu rezolva problema. Ursul brun are nevoie de mult spatiu de pe care sa isi procure hrana. Au fost semnalati in judetul Botosani, va dati seama cat de mult si-au extins arealul.
@gpopa: salut, nu stiu unde ai gasit cele doua informatii :
-cum ca Romania ar avea un efectiv de cca 7000-8000. Cifra asta era vehiculata prin 2016/2017. Acum estimarile conduc catre un numar de cca 11.000 (estimari facute de activisti, nu de vanatori care au motivele lor sa umfle cifrele). Populatia la nivel European este estimata undeva spre 18-19000, e drept noi detinem cel mai mare efectiv.
- nu stiu la ce te referi efectiv cand spui ' ' liberi' ' dar - desi nu am gasit o informatie concreta - ma indoiesc ca doar in Romania mai sunt ursi liberi (adica nu sunt tinuti in tarcuri indiferent de marimea tarcului, daca la asta te refereai).
Am gasit o harta cu prezenta lor in Europa, din pacate nu gasesc si data la care ea a fost facuta
@Nasshu: tot de pe o harta am luat informatia. Ce-i drept, nu arata tarile scandinave (ieseau din harta), nici fosta Iugoslavie (probabil nonUE, desi Elvetia era).
In rest, cele doua harti coincid. Cred ca nu numarati aia 30 de ursi din Elvetia la ursi in libertate. La efectivul asta, ei nu se pot inmulti natural. Clar sunt sub supraveghere, cumva.
Asadar, reformulez: singura tara UE, afara de tarile scandinave, cu ursi in libertate.
@gpopa: Cred ca problema este mai degraba conditiile de trai din gradina zoologica. Eu sigur nu o sa-mi mai duc copiii sa vada asa ceva. N-are importanta cati ursi sunt in libertate si ca si noi ca oameni locuim intre betoane, la bloc, e vorba despre ursul asta si sentimentele care ti le produce cand il vezi la zoo. Te apuca plansul!
@CLAUDIA ELA: Inca inainte de a-i duce pe copii prima data la un astfel de obiectiv, nu e greu de inteles ca: Zoo = animale in captivitate (fara voia lor, desigur).
Iar argumentul: ar fi bun sa aiba 200 mp, nu 50 mp, si atunci ar fi acceptabil - nu sta in picioare. Ursul migreaza zeci, chiar sute de kilometri. La fel cerbul sau, nu mai spun, vulturul.
Am mai avut discutia asta pe aici: un Zoo nu are cum sa fie (mult) mai bun ca altul, din start. Acceptam sau nu existenta lor, nu are sens sa il criticam punctual pe cel din Calarasi sau din Tg. Mures.
@CLAUDIA ELA:
”Cred ca problema este mai degraba conditiile de trai din gradina zoologica. Eu sigur nu o sa-mi mai duc copiii sa vada asa ceva.
In lume in ziua de azi fara activisti de mediu nu se mai poate. Partea naspa e ca multi din acesti activisti sunt mult prea ' ' radicali' ' .
Acum revenind la Zoo, eu unul sunt pro pentru a exista. Rolul este recreativ si educativ.
De acord, o gradina zoologica ar trebui sa indeplineasca anumite norme in teren (fizic) nu numai pe hartie si decat sa ai cite una in fiecare oras ar fi mai ok una / regiune cu supra fete de teren dublate/triplate. Care nu respecta normele de spatiu, hrana, ingrijire animale, sa fie inchise.
Animalele de la Zoo, atunci cand le sunt asigurate conditiile corespunzatoare, cit mai aproape de mediul natural, eu le vad ca pe niste rasfatate: nu mor de foame, nu sunt omorate de pradatori naturali sau umani, sunt ingrijite cand sunt bolnave... ce viata mai buna si-ar dori? Oricum chinuite nu ar fi, repet cu niste reguli de functionare bine gandite de specialisti in domeniu.
@Nasshu: Nu am ceva impotriva gradinilor zoologice, sunt care au conditii grozave. Vorbesc strict de acest caz, vedeti pozele atasate. Astea nu sunt conditii niate pentru cateva minute.
@CLAUDIA ELA: m-am uitat, am vazut acele poze, dar am vazut si alte filmari si poze din care reiese ca ne-a ursulache are totusi destul spatiu la dispozitie si e chiar ingrijit nu arata ca si cum ar fi neglijat.
de ex youtu.be/GtJ_Z7UJTYg min 2 si un pic.
Acum e drept parte din fata ar putea fi un pic cosmetizata in sensul de a elimina acel zide de beton sau ce este el si eventual amenajata o scaldatoare cu aspect de apa curgatoare cristalina (1 pompa de recirculare, citeva filtre, inclin sa cred ca nu e asa dificil de realizat)
@Nasshu: explica un coleg de site, intr-un articol de azi (vezi impresii): ursul este adus in locul betonat doar cat timp sunt vizitatori la Zoo. Ceea ce e normal, cumva, altfel ai intra la Zoo sa vezi un spatiu mare, despre care stii ca include ursul, dar sa nu vezi ursul. Ti-l poti, insa, imagina.
Dar: oricat de mare ar fi acel spatiu, el va fi mic pentru un animal atat de mobil. Inclusiv o rezervatie, tot mica va fi.
Groaznice conditii! Si din pacate nu e singular, vezi cazul ursoaicei din Gradina Zoologica Piatra Neamt care a fost tinuta 20 de ani in captivitate si apoi se invartea in cerc, nu se putea obisnui cu libertatea. Macar o veste buna ca acest Zoo din Piatra Neamt se va inchide.
Eu sunt de parere ca toate aceste "Gradini", impropriu zis gradini, ar trebui desfintate si inchise, nu este ceva natural sa tii un animal salbatic toata viata in captivitatea doar pentru amuzamentul nostru sau al copiilor. Si nu este un rasfat pentru un animal salbatic sa fie tinut in captivitate, mi se pare o idee total aberanta.
Ok, vine intrebarea ce sa facem cu animale dupa desfintarea acestor locuri: un exemplu de buna practica este Sanctuarul de Ursi de la Zarnesti, care adaposteste ursi recuperati de la diverse gradini Zoo sau persoane.
Si, nu, nu sunt un activist radical de mediu, am doar empatie pentru animalele chinuite.
Despre cea mai frumoasă grădină zoologică din România spuneți că este cea mai nasoală. Vai. Mergeți la Zoo Băneasa să vedeți acolo condiții nasoale pentru animale. Aici la Târgu Mureș este un fel de Marriot al grădinilor Zoologice.
@Maskatu: Da, e un hotel de 5* ca ursul are aici 500 mp și nu 100 mp ca la Băneasa, când el de fapt e un animal care migrează câteva zeci de km.
Cred ca e o mare diferență între ce însemana confort pentru oameni și ce e confort pentru animale sălbatice. Cazeaza un urs la Marriot și apoi dă-i sa facă un review și pune pe unu de la Marriot sa stea într-un bârlog, cam asta e comparația ta.
Pana la urma e vorba de a ține un animal în captivitate, doar de dragul de a avea ce sa facem noi în vacanta, sa parcam mașina în centrul Mureșului și sa trecem strada sa vedem ursul sau elefantul.
@cata2106: Mno... pe logica asta hai sa inchidem toate gradinile si parcurile zoologice din Romania dar si din lume... raman doar 2-3 gen safari.
@Maskatu: Sa stii ca tot mai multe tari spre asta se indreapta, inchiderea asa ziselor "Gradini" si limitarea specilor de animale exotice tinute in captivitate (anul acesta UK a interzis ca ZOO-urile sa mai adaposteasca elefanti).
Cred ca ar trebui ca Zoo-urile si circurile cu animale sa ajunga in cartile de istorie, sa gasim alte amuzamente inafara de a privi animale care ar trebui sa fie in mediul natural dupa gratii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Zoo Târgu Mureș, o experiență faină — scris în 12.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Nr. 1 in Romania — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La ZoO Târgu-Mureș, un loc frumos, plin cu animale simpatice — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cea mai frumoasa gradina zoologica din Romania — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Elefanți, girafă, zebre și alte animale la Zoo Târgu Mureș — scris în 09.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Zoo Targu Mures — scris în 25.05.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La ZOO Targu Mureș — scris în 27.10.19 de Iacobh1953 din OCNA MURES - RECOMANDĂ