ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cum facem un bagaj „light” (pentru un city break de exemplu)

TIPĂREȘTE

Știu, s-a mai scris despre modul cum să facem un bagaj pentru vacanță, dar cred eu că ar mai fi util (încă) un articol dedicat în mod exclusiv excursiilor „ușoare” gen city-break, atât de accesibile în ultimul timp datorită ofertelor de nerefuzat ale operatorilor de transport (aerian, pe cale ferată sau chiar auto).

Bun, acestea fiind spuse, să începem:

  • Verificați în primul rând cu transportatorul ales care sunt limitele pentru bagajul admis!
  • Împachetați puțin și ușor pentru o călătorie cât mai ușoară! Puneți jumătate din ceea ce aveți nevoie, dar luați ceva mai mulți bani. Veți putea astfel face din cumpărarea unor articole noi de îmbrăcăminte o parte plăcută a călătoriei. Tot în această idee, poate ar fi util să luați o parte dintre lucrurile pe care oricum nu (prea) le mai purtați și le aruncați acolo, pe măsură ce le înlocuiți cu altele noi. ;)
  • Unii vor să doarmă pe drum sau (culmea!) chiar și la hotel - dar acesta nu a fost ales pentru liniștea din zona unde se află - așadar, poate ar fi utile o mască și niște dopuri de urechi pentru a putea reuși în tentativa de a vă și odihni.
  • Folosiți tot spațiul gol din bagaj (valiză) - rulați obiectele de îmbrăcăminte în loc să le împăturiți, puneți accesorii diverse, ciorapi etc. în interiorul încălțămintei - nu lăsați niciun colțișor nefolosit!
  • Puneți totul în pungi și punguțe: pungile pentru sandviciuri pot fi foarte utile pentru mărunțișuri, sacii de gunoi sunt utili pentru lenjerie purtată și / sau încălțăminte, iar pungile vidate cu aspiratorul sunt adevărate minuni de economisit spațiul!
  • Luați o gustare cu voi, veți evita să cheltuiți sume relativ mari (comparate cu produsele cumpărate) prin aeroporturi pentru a vă mai potoli foamea. Ceva cu energie multă și care nu ocupă mult loc - ciocolată, bomboane, napolitane, biscuiți cu cereale. Se găsesc acum, de asemenea, sticle cu capacități de 90 - 100 ml care sunt admise în bagajul de mână la avion (cu condiția să fie prezentate la controlul de securitate separat, în pungă resigilabilă transparentă) în care se poate pune ceva de băut: ceai, cafea, suc neacidulat sau chiar apă plată. Cu patru - cinci din astea, scăpați și de sete până la destinație.
  • Creați compartimente în bagaj - dacă aveți de vizitat de exemplu două orașe, vă va scuti de efortul despachetării / împachetării întregii valijoare!
  • Dacă veți călători în cuplu sau familie, puneți lucrurile în bagaj combinate - veți avea astfel o rezervă strategică de haine și accesorii pentru ambii călători chiar și în eventualitatea nefericită că vi se rătăcește una dintre valize (presupunând că faceți greșeala să le aveți prea mari și trebuie date la cală).
  • Nu uitați să luați un adaptor pentru prize și un prelungitor cu triplu ștecăr! O să vedeți voi de ce e util când ajungeți la hotel!
  • Faceți poze pe telefon, dar și câteva copii xerox ale documentelor de călătorie și de identitate. Câteva poze cu bagajul pot fi de asemenea utile în cazul pierderii acestuia de către transportator.
  • Tot pentru a putea merge cu un singur bagaj de mână ar fi util să faceți o vizită la magazine și să luați produse cosmetice (spray de ras, pastă de dinți, deodorant etc.) în flacoane de sub sau maximum 100 ml. Acum se găsesc. :)

Vacanțe plăcute, oriunde ar fi ele! Și ca să vi le puteți reaminti, nu uitați aparatul foto, cu baterii și măcar un card de rezervă!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 06.03.17 10:42:06
Validat / Publicat: 06.03.17 11:05:36

VIZUALIZĂRI: 4448 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hai la drum!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65 PMA (din 65 voturi)

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[06.03.17 11:36:35]
»

@Dragos:

Bune indicatii, in special cele cu pozele documentelor, inclusiv cu cele de pe actele masinii cand se calatoreste cu auto. Eu fac asa ceva si le am puse in alt loc decat unde tin actele originale, plus ca nu tin pasaportul si c. i. in acelasi loc. Iar cu bagaje combinate pentru a nu ramane precum familia maimutei - chit ca sunt zodia asta - tot asa sustin pur si simplu dintr-o experienta mai veche.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Admin
[06.03.17 11:40:53]
»

Nu-mi pare corect ca acest articol - F. UTIL! din p. meu de vedere - să fie publicat „fără puncte”!!

Dar mă rog, e alegerea autorului - o respectăm.

--

Poate totuși îi găsim o rubrică „mai vizibilă” -- unde să poată fi regăsit mai ușor, peste 1 lună / 1 an / 1 deceniu / 1 secol

[asta de la sf, cu rubrica, e mai mult pentru moderatori]

doinafil
[06.03.17 12:14:08]
»

Utile informaţii! Am să pun şi eu şosetele în incălţăminte şi... mulţumesc, Dragoş, pentru "pontul" cu sticluţele mici, de până la 100 ml, pentru ceai, apă sau cafea! (nu ştiam lucrul acesta, mai demult mi-a fost oprită la control o asemenea sticluţă, cu cafea).

Am votat cu bucurie "articolul", chiar dacă, aşa cum scrie mai sus Admin-ul, n-ai dorit să fie punctat!

Să ne revedem cu toţii sănătoşi la Slănic şi spun... (acum îl copiez pe Admin) să ai oo zi fain!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michi
[06.03.17 12:51:21]
»

Noi şi la excursii de 7 zile limităm la maximum bagajul. Luăm două trolere mici: unul cu pijamale, papuci, medicamente, umbrelă/ haină de ploaie, ness, zaharină, linguriţă, o jachetă sau pulover de fiecare, un rând de lenjerie intimă. Al doilea conţine câte o pereche de pantofi de rezervă cu ciorapi şi şosete în ei, pantaloni de schimb, două -trei tricouri, şapcă sau batic pentru vânt.

Medicamentele uzuale organizate pe zile le aşez în cutia specială, cum am spus, în primul troler. În al doilea iau câteva pentru orice eventualitate: pentru dureri în gât, deranjament stomacal, temperatură.

Înafară de acestea o forfecuţă bună la toate, plasturi pentru bătături, ac, aţă. Cosmetice, cu excepţia celor din poşetă iau f. puţine într-o poşetuţă, că tot nu le folosesc.

La sân am un săculeţ cu copia de pe paşaport, cartea de vizită a hotelului şi 50 eu schimbaţi, în caz că mă pierd de Rilă sau de ghid. Această situaţie am trăit-o la Pompei când m-am pierdut de copiii cei mari cu care călătoream. M-au recuperat din gară, unde îmi cumpărasem bilet să ajung cu trenul în Napoli la hotel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
adrianaglogo
[06.03.17 15:00:27]
»

@Dragos: Buna ideea cu copii ale actelor. Nu mi_a dat prin cap pana acum.

Asta in conditiile in care sunt experta in a face bagajele. Mai ales cand plecam cu avionul si doar cu bagaj de mana! Ma mir si eu cate incap intr- un rucsac sau o valiza mica!

Rodel
[06.03.17 16:48:48]
»

Găsesc foarte utile aceste sfaturi. De când am fost prădată de toate actele și banii în Praga, îmi fac copii după toate documentele originale. Mi-au plăcut și sfaturile despre organizarea bagajului. Dacă le pun în aplicare, voi avea mai mult loc, pentru că de fiecare dată trolerul meu este burdușit.

krisstinna
[06.03.17 17:37:55]
»

@Dragos: Crezi că mi-ar opri fierbătorul la vamă? Nu cred că pot ucide sau ameninţa pe cineva cu un biet fierbător, zic eu.

Dan&Ema
[06.03.17 18:10:14]
»

@Dragos:

Articolul tau inedit imi aminteste de lista mea sfanta cu ce trebuie sa contina rucsacul. E drept ca nu se referea la city break-uri, dar ideea e aceeasi.

Pe vremea drumetiilor mele, conta enorm sau cantarea enorm daca uiti ceva sau daca incarci prea mult rucsacul. Lista era una care s-a perfectionat in timp si daca la inceput continea accesorii utile banale precum lanterna, izoprene, cort, pulover, apoi s-a perfectionat si presupunea varianta usoara a cortului cu 2 din stalpii de sustinere scurtati, ac, ata, periuta de dinti cu codita taiata, fulgi de cartofi si fasole, baterii de rezerva etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[06.03.17 18:22:49]
»

@krisstinna:

Crezi că mi-ar opri fierbătorul la vamă?

La vamă nu, cu siguranță! Nu știu însă despre atitudinea celor de la controlul de securitate. Ar fi poate mai util să ai pentru voiaj un ibric / cană-fierbător (sau asemănător). Are tot ce trebuie într-un singur obiect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
krisstinna
[06.03.17 19:29:44]
»

@Dragos: Stiam eu ca esti destept si intelegi scrierile / intrebarile mele

Mulţumesc

abancor
[06.03.17 22:07:48]
»

Plus ghidul turistic al destinației, eventual și o hartă. Ca să treacă timpul în avion cu folos.

Despre copiile actelor: eu chiar pe alea le țin la mine. Actele le las în seiful de la hotel. Cînd era fie-mea mică, pe copia ei de pașaport, pe care o ținea mereu într-un buzunar, scriam și nr noastre de telefon, hotelul și camera.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[06.03.17 22:14:21]
»

@abancor: ei, articolul de mai sus e axat în special pe „cum” să facem un bagaj ușor, nu neapărat pe ce anume să punem în el.

abancor
[06.03.17 22:19:19]
»

Aha, io am văzut că se aduc completări, așa m-am băgat și io, că și io e om.

În cazul ăsta, ca bagajul să fie light, ghidul turistic se scoate din bagaj și se pune în buzunar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[06.03.17 22:44:21]
»

@abancor: apropo de ghiduri: acum, în era „smartfoanelor”, majoritatea orașelor (și zonelor) turistice au născocit aplicații care se pot instala pe telefonul / tableta care acum ne însoțesc peste tot și oferă multe informații utile celor care le folosesc:

- ghiduri locale (locuri de vizitat, inclusiv programul, cum se ajunge - folosind inclusiv localizarea prin GPS, transport în comun, locuri unde se poate mânca etc.).

- ghiduri de conversație (inclusiv cum se pronunță frazele);

- traseele de transport în comun cu orare, stații, rute alternative etc.

Astea sunt și ele importante, utile și - ceea ce contează mai mult - nu cântăresc nimic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Lyssys
[07.03.17 00:15:43]
»

@Dragos: Totdeauna util un astfel de articol! Aş veni cu o completare, utilă mai ales doamnelor/domnişoarelor, purtătoare de poşetă, dar bănuiesc că se poate aplica şi în cazul domnilor care obişnuiesc să poarte borsetă (tip bandulieră, cu baretă): acestea trebuie introduse în troler/geanta de voiaj, până treceţi de vamă, altfel va fi considerat bagaj distinct!

Oricum, mai ales în cazul companiilor (zborurilor) low cost, dimensiunile standard pentru bagajul de mână devin din ce în ce mai mici, aşa că verificaţi pe site-ul respectivei companii regulile, înainte de fiecare călătorie, chiar dacă aţi mai zburat cu ei cu câteva luni înainte!

Bine ar fi să ne facem, de fiecare dată, şi o asigurare de călătorie!

Zboruri sigure, oricând şi oriunde, tuturor!

A, mai e un truc: Puteţi "suprapune" mai multe rânduri de haine pe corp, asta dacă nu e o problemă să rezistaţi până ajungeţi în avion! (Încă un tricou, un pulover, blaizer, hanorac etc. etc.)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adrianaglogo
[07.03.17 07:11:56]
»

@Lyssys: Geanta sau borseta nu sunt bagaje distincte.

Noi vom pleca in curand cu avionul si am citit cu ce ai voie: un bagaj de dimensiunile cutare, o poseta si o umbrela. Prin supermarketuri am vazut ca au afisate, la sectorul de valize, dimensiunile acceptate de diverse companii de zbor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Lyssys
[07.03.17 10:01:59]
»

@adrianaglogo: Poate o să primim un ecou şi cu o astfel de situaţie. În general nu-mi dau cu părerea.

Companiile care operează la noi au devenit din ce în ce mai parşive la capitolul bagaj de mână, căci au identificat în această practică/tactică un mod simplu de a suplimenta încasările per zbor. Şi chiar trebuie citit cu atenţie la fiecare companie în parte!

Spuneţi cum vi se pare un 42x32x25cm?! Aproape liliputan, sunt multe rucsacuri care depăşesc acest calibru. Şi sunt şi nişte formulări destul de ambiguue... Prietenii noştri au păţit-o nu mai demult de început de septembrie 2016, pe ruta Timişoara - Roma - Timişoara, culmea, doar la zborul de întoarcere, dar pentru acelaşi troler, care, a propos, era din acela de plastic dur. Cea mai mică dimensiune.

La unele companii mai sunt specificate şi condiţii de greutate (Kg) ataşate celor de dimensiuni...

Oricum, paza bună trece primejdia rea, geanta băgată în bagaj până după ce se trece de controlul îmbarcării, e mai sigură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Lyssys
[07.03.17 10:51:24]
»

@adrianaglogo: Iată, de exemplu, ce scrie la Blue Air:

" 8.4 BAGAJUL DE MANA

8.4. 1 Aveți dreptul la un singur bagaj de mana care nu poate depasi 10 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roti, manere, buzunare exterioare etc).

Pentru fiecare pasager va fi acceptata o singura piesa ca bagaj de mana. Infantul nu poate avea bagaj de mana, dar beneficiaza de avantajele prevazute la articolul 8.1. 1.

Poseta/borseta si aparatura electronica (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse in acest bagaj. Exceptie fac produsele cumparate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la imbarcare si vor fi acceptate separat."

Vă rog să nu o luaţi ca "v-am spus eu, ştiu eu mai bine etc", intenţia este să atenţionez că nu trebuie să mergem doar pe "am citit", "am auzit", "mi-a spus mie..."

Chiar trebuie să ne informăm temeinic, înaintea fiecărui zbor!

Zi bunăăă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
adrianaglogo
[07.03.17 17:48:55]
»

@Lyssys: Nu vreau sa dezinformez pe nimeni. La Raynair scrie: poti transporta un bagaj de mana de maxim 10 kg cu dimensiunile 55/40/20 si o geanta mica de 35/20/20. Recent am calatorit cu Pegassus in aceleasi conditii.

E adevarat ca fiecare companie are politica proprie

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[07.03.17 20:04:27]
»

@adrianaglogo & Lyssys: exact din motivele enumerate de către fiecare dintre voi am scris exact primul punct din articol:

Verificați în primul rând cu transportatorul ales care sunt limitele pentru bagajul admis!

Abia după aia se poate începe partea „logistică” a pregătirii.

bessondm
[08.03.17 16:04:48]
»

Utile sfaturi, intr-adevar. Articol preluat insa, din alte surse, fara citarea acestora (chiar daca a suferit adaptarile de rigoare din partea autorului). A se vedea newsletter trip advisor: https://www.tripadvisor.com/TripNews-a_ctr. traveltipsEN

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[08.03.17 16:11:55]
»

@bessondm: E corect și recunosc - de acolo am luat ideile; nu am specificat explicit asta din două motive: articolul de față este publicat la o rubrică fără PMA (dacă ar fi fost vorba despre o altă rubrică, unde se acordă punctajul normal - aș fi scris clar și fără nicio problemă că e vorba despre o preluare și adaptare și aș fi solicitat depunctarea) și pe de altă parte nu este vorba despre o sursă în limba română.

PS sper că nu s-a uitat că pentru o perioadă destul de lungă am publicat pe AFA articole originale fără PMA, tocmai în ideea să nu se creadă că motivul meu de a prezenta aici informații ar fi vreo oarece glorie adusă de punctaje.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
profesor73
[13.03.17 18:04:30]
»

@Lyssys: Multumiri, datele sunt venite tocmai la timp, intrucat la sfarsitul lunii plecam si noi la Roma. Daca vom avea timp la intslnire, suntem interesati sa aflam alte date si "poante" interesante despre ROMA.

Sanatate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, bessondm, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, Lyssys, Michi, profesor73, Rodel
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078700065612793 sec
    ecranul dvs: 1 x 1