Buna ziua, mai zilele trecute pe un canal tv am asistat la o dezbatere pe tema... romanii aleg sa manance bine in detrimentul unei cazari bune... mai ce naiba zic suntem iar [***] europei si la capitolul asta... invitat la emisiune era un nene tern... lasand la o parte posibilitatea unei reclame mascate a hotelierilor.
acu dupa emisune deschid biblia turismului - adica amfostacolo.ro - si frunzaresc pagini de la destinatii turistice din vest... mai sa fie! hoteluri cel mult decente iar cele cu adevarat bune sunt la preturi explozive... la mai toate postarile locatiile de pus capul jos aveau ceva care parea banal sau inconveniente mai mult sau mai putin evidente.
acum vine si prima intrebare... la cum sunt vesticii de cumpatati cel putin popoarele nordice, chiar aleg ei o cazare buna in detrimentul unei mese bune care fie vorba, nu se ridica nici la jumatate din noaptea de cazare la un hotel bine clasificat?
Suntem noi ca popor niste mancai si dormim in cort?
Traiasca olinclusivul?
Trimis de Cesere in 20.07.15 11:46:27
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
Buna!
sa sti ca si noua ne-a luat 10 ani sa renuntam la olinclusivul asta, dar intodeauna am cautat un loc decent si mai ales curat unde sa ne petrecem vacantele, pe noi ne-a manat mereu sa alegem all din cauza copilului care era vesnic imprevizibil la mancare, asa ca preferam tot timpul tipul asta de turism care sa recunoasem nu face bine la silueta si categoric nu-l recomand!
Felicitari pentru parerea ta si pentru faptul ca ne-ai imartasit-o.
Străinii sunt, ca mai întotdeauna, tari (doar) în clanță! De aia dau năvală ca disperații la pensiunile agroturistice, după ce ei și-au bătut joc de alimentele naturale, de mănâncă doar cauciucăraie! Că suntem (cam) mâncăi... cam da! Uite porcu', uite slana, uite palinca, eeeeee! Da salamul de Sibiu ce are? Și ea, telemeaua din aceeași zonă?? Și altele, și altele! Cât despre calicie...românul cred că a rămas, cumva, cu teama lipsei de alimente de dinainte de '89. Se vede el la AI și nu poate rezista tentației (nu mai spun de faptul - poate dureros - că mulți nici nu au văzut unele bunătăți) !
Mai e și faptul că, la AI, ai "totul de-a gata, la nas"! Acuma... și "fetele" au dreptate, măgar... pardon, macar în concediu să stea și ele mai relaxate! Hai, că am terminat cerneala
Toate cele bune!
@Cesere -
Noi n-am fost niciodata la allinclusive. Nu stiu daca vom merge vreodata. Nu prea ne tenteaza, nu suntem mancai si nu inteleg conceptul. adica mi se pare aiurea sa dau o caruta de bani pe mancare, mai ales, si apoi sa fiu sclavul hotelului, sa stau toata ziua in resort ca sa merg la masa, ca doar am platit, nu??? Si sa imi umplu farfuria cu tot felul de bunatati pe care sa le las acolo... Mi se pare o risipa enorma. Noi nu suntem genul care sa mergem undeva si sa mancam "cat pentru o saptamana". Nici nu pot, nici nu vreau. am mancare si acasa, imi permit sa imi cumpar ce si cat vreau, mai ales ca nu facem mese pantagruelice.
Si atunci de ce as merge in vacanta intr-un astfel de loc? Sa imi limitez posibilitatile din start? Sa nu mai am optiunea de a alege, daca vreau, sa iau masa in fiecare zi la alta taverna/ alt restaurant? sa nu vad locuri frumoase? sa stau toata ziua la piscina hotelului asteptand urmatoarea masa/ gustare? Nu, nu e de noi. dar lumea e diferita, si din cate am vazut/ citit si eu pe AFA sunt multi, foarte multi care apreciaza genul asta de turism.
@Cesere - Pai e greu de raspuns la o asemenea tema. De ce? Ptr. ca, indiferent cum ti-ai da drumu la propria parere, risti sa generalizezi - si asta cu referire la cam tot ce-ai spus.
Sunt romanii mancaciosi - ai intrebat tu. Ce raspuns astepti? Ti-a dat raspunsul @puiutea. El / ea spune ca DA, sunteti mancaciosi. Cit am trait in Romania, am fost si eu la fel. Bagam in mine calorii fara control. Multi, in Romania, fac si in ziua de azi asa. Daca mergi la o terasa si priveste in jurul tau. Pe citi ai sa vezi ca comanda doar o salata? In occident ceva normal. In Romania ceva iesit din comun. In multe locatii, pina nu demult, daca cere-ai o salata, nu aveau altceva decit muraturi. O salata asa cum se serveste in occident, care nu rareori e mai scumpa decit un Schnitzel, in Romania, aproape ca n-o gasesti.
AI a fost candva si in occident un hit. A trecut, din fericire, acest val.
Cunosti proverbul: Spune-mi ce maninci ca sa iti spun cine esti?
Painea alba, asa cum o gasesti in Romania, daca as vrea s-o cumpara aici / acuma, n-as sti unde se gaseste. Poate in forma de baguette da...
In schimb la punctul cu cazarea, nu stiu ce sa-ti spun. Citisem si eu articolul de care pomenesti.
Si la cazare difera asteptariile. Chiar si aici pe site, tot citesc ca oamenii din Ro se pling atunci cand nu gasesc un frigider in camera. Asta ca sa-ti dau un ex. Eu n-am inteles pina in ziua de azi care-i problema. Eu am avut norocul sa am frigider in camera dar nu i-am deschiis usa pe tot timpul sederii. Asa as putea sa continui...
Personal iti pot spune ce astept eu de la un concediu - in Romania.
Sunt un nostalgic inrait.
Incerc sa merg acolo unde am fost in tinerete.
Sa fie liniste - fara nunti si muzici. Baia sa fie picobello.
Si ar mai fi multe... dar cam astea-s principalele puncte.
Este un subiect la care este nedrept sa generalizezi atat in privinta mancarii cat si a cazarii.
Singura afirmatie in care am curajul sa ma lansez este ca noi majoritatea romanilor (inca) suntem niste gurmanzi si daca stomacelul nu e happy ceva nu e bine. Cu siguranta nu suntem toti asa, dar cei ce nu sunt asa sunt inca minoritari chiar daca ponderea se mai echilibreaza pentru ca si la noi poti servi o salata la o terasa si incepe sa prinda. Dar care e cea mai buna leguma? Porcul?!
La cazare gusturile sunt foarte diversificate de la cort pana la cat mai multe stele si satisfactia data de un loc de cazare este rezultanta indeplinirii asteptarilor cu care pleci in voiaj.
Este o parere, suntem diferiti si putem avea alte pareri, dar nu trageti in mine daca ganditi altfel.
Dan
@Dan&Ema - Nu trage nimenea in tine - imi permit doar sa-ti spun ca, PORCUL si GURMANTUL, sunt doua lucruri care nu se impaca deloc. Un gurmant detesta carnea de porc -el maninca vitel sau peste sau in cel mai fericit caz - CARNE DELOC.
In Franta, unde ai fost decurand - ai fi putut (daca ai fi vrut) sa vezi, LIVE, ce insemna un gurmant - dar desigur nu la Disneyland... -
@Michaell - referinta mea este strict pentru perioada concediilor... cu o mica observatie daca imi este permisa... gandesc ca daca merg intr-un loc strain caut sa asimilez-un termen cam nepotrivit- tot ce tine de acel loc/popor. tara si asta include mancare... chiar si o licoare. vreti sa spuneti ca mergeti in patria paellei si consumati o salata? sau la mama souvaki-ului si cerem apa cu lamaie? ca doar nu facem naveta zilnic acolo nu? refuz si eu conceptul all numai ca prefer o masa buna unui hotel stilat... vacante placute si numai bine.
@Michaell -
Cred ca faceti o eroare si Dan are dreptate. Va citez definitia cuvantului GURMAND din DEX.
”GURMÁND, -Ă, gurmanzi, -de, adj., s. m. și f. (Persoană) care consumă (în cantitate mare) și apreciază mâncărurile bine gătite, produsele de bună calitate. – Din fr. gourmand.
Asa ca nu are legatura cu carnea de porc.
@Cesere - Eeei, dacă ne apucăm să despicăm firul în patru (nu, nu din cârcoteală, ci ca să luăm în discuţie toate aspectele problemei!!!), sunt mai multe puncte de abordare!
-Dacă privim măcar (nicidecum să facem abordarea!), din punctul de vedere al turistului vestic, ar trebui să ţinem cont de... venitul mediu pe cap de... turist, de la el de-acasă, şi deja terminăm comparaţiile, şi trecem la... paralele (din definiţie, ştim că acestea nu se întâlnesc în nici un punct, sau, mai impropriu matematic spus, niciodată!...).
-Normal, vesticul, dar nu numai el, înclin să cred, îşi doreşte o cazare decentă, nu opulentă, dar neapărat curată, fără rabat la normele de curăţenie! Ei bine, din cele gugălite de mine de fiecare dată când mi-am ales cazarea, am reţnut următoarele: din opiniile turiştilor cazaţi în respectivele unităţi, am văzut unităţi de 2* cu note mari, chiar foarte mari, nu neapărat la 4*!!! Şi mă refer aici la tripadvizor sau booking, site-ri cu utilizatori internaţionali, nu numai europeni. Da, vesticii nu se înghesuie să dea banii pe cazare la stelele hotelului, nici pe cosmeticalele din baia acestuia, nici pe halatele şi papucii din hotelurile de la mare, nici pe sesiuni de spa, de care se pot lipsi într-un sejur de 7 zile! Pentru că se pot lipsi de ele pe perioada unui sejur, dar şi le va face atunci când se reîntoarce la rutina restului de an de trai şi muncă, când chiar va apela la ele, pentru că are cu ce (din venitul acela la care am făcut anterior referire!). Dar ştiu să aprecieze corect când condiţiile oferite au făcut toţi banii.
Să se înţeleagă însă că discutăm aici despre turistul mediu, sau despre marea masă a turiştilor, nu de proporţia unui număr exprimat cu o cifră, a turistului cu-adevărat potent financiar, care niciodată, dar niciodată, nu va scrie impresia lui despre locul în care a fost, pe vreun site!!!
-La noi, ceilalţi - şi mă refer aici la români, macedoneni, sârbi, ruşi (deşi la aceştia mai este o nuanţă tipică, cea de proaspăt înavuţiţi) - perioada sejurului (U)AI e mai degrabă cea a ”ţiganului care s-a văzut şi el împărat”. (E forţată puţin exprimarea, dar e licenţă literară, sper să nu-mi încasez minus unu-ri!) Este poate, descătuşarea omului care a făcut un an întreg efort pentru acel sejur de 7 zile! Şi acum vrea să-l resimtă cu toate simţurile… Că dacă tot a dat un ban, a plătit TOOATE acestea… Mai că e omeneşte acceptabilă manifestarea în faţa huzurului alimentar, dar descalifică total atitudinea verbală /comportamentală manifestă, de multe ori... Hai să mergem însă şi aici cu comparaţia (sau paralela!) cu turistul britanic, ca cel mai potrivit exemplu, care dezvoltă nişte manifestări bahice de neimaginat pentru unul ca el, în restul celor 11 luni şi trei săptămâni din an, ACOLO, la el acasă, dar aici, în vacanţă, renunţă la toate încorsetările, se descătuşează. Şi atunci, românii sunt chiar cuminţi (!?!) …
-Revenind la subiectul initial, vesticii iau mai bine seama la cazare, decât la mâncare, deoarece pentru ei, şi în vacanţă, şi acasă, preţurile la mâncare sunt sensibil egale şi reprezintă o pondere mică în cheltuielile lunare. Pe când la noi, şi-n restul zilelor, şi-n vacanţe, mâncarea ne costă scump, prea scump, raportat la acelaş venit mediu.
-Pentru mine personal, AI nu este o tentaţie, nici măcar în forma celui turcesc, pe care l-am privit pe aici, pe site, în poze. În primul rând mă gândesc la toată mâncarea care se aruncă zilnic şi nu poate să nu-mi fugă gândul atunci, la copiii din lumea a treia, care mor de foame, cere nici nu-şi imaginează că multe din cele de acolo se mănâncă…
În al doilea rând, nu vreau să fiu captivă în respectiva locaţie, pentru ei ar fi certitudinea unor venituri direct concordante cu capacitatea de cazare, care i-ar putea tenta să mai "lase garda jos", că doar scopul oricărei investiţii este maximizarea profitului, nu-i aşa?! Aloc însă cea mai mare proporţie a bugetului de sejur pentru mâncare, trei mese pe zi, deşi de câţiva ani ni se pare că nu le mai putem face faţă (eu zic că din cauza vârstei, soţul că sunt porţiile prea mari!) şi da, îmi place ca şi cafeaua să fie făcută de alţii în vacanţă! E "aroganţa" mea...
-Asemănare între vestici şi noi, ceilalţi: dacă nu mi-a plăcut mâncarea la X, voi pleca în altă parte, pe când cu cazarea... ai ales şi rezervat, ai şi plătit chiar, nu prea mai ai ce face...
PS Nu am văzut emisiunea...
@Michaell - M-am gândit la dv şi v-am aşteptat ecoul, ca fiind cel mai valabil!
Se pare că, odată cu vârsta, apare nostalgia revederii locurilor care ne-au marcat plăcut, frumos, tinereţea. Bănuiesc că dv faceţi referire la tinereţea asociată perioadei trăite în RO, sau nu numai?
Dar despre partea de cazare, în afara celei cu baia, sunteţi pro- sau anti- locaţii "multistelate"?!? Chiar contează o opinie de "vestic"!
A! Câtă dreptate aveţi cu liniştea! Aveţi cumva vreo experienţă recentă de pe Litoralul românesc? A mea, ultima, este din 2011, dar a rămas ca cea mai groaznică: în zona Cazinoului, la Mamaia, erai asasinat auditiv cu muzica în fiecare terasă, în condiţiile în care acestea sunt lipite una de alta!
N-am stabilit nimic pentru vara asta, în lipsa Greciei, dar nu-mi vine să mai merg la noi, pe Litoral...
@Lyssys - In privinta locatiillor multistelate, din pacate, nu-ti pot raspunde cu da sau ba.
Spre ex. cunosc un hotel in Sinaia de doua stele unde merg cu mare placere. Se numeste Stavilar si este aproape de Peles, cu multa verdeata in jur si plin de istorie. Sunt foarte multumit cu cazarea si cu masa - pina in prezent.
In schimb am stat de multe ori la hotel Palace, tot in Sinaia. cotat la patru stele, si am fost foarte dezamagit.
Cam la fel e si in privinta locatiilor in occident. O pensiune mica poate sa-ti fie surpriza vietii, la modul pozitiv - in schimb un hotel de patru sa chiar cinci stele, poate gäzdui in acelasi timp mai multe grupuri de turisti care sunt pusi pe chefuiala si ca atare nu inchizi un ochi dar platesti pretul de parca s-ar fi construit doar pentru tine... -
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI