La aceasta intrebare, fiecare om raspunde altceva, sau are zeci de raspunsuri. Cei mai multi se refera la cate feluri de turism sunt, sau cunosc ei. Din dictionar sau din alte surse oricine afla ca turismul poate fi; cultural, culinar, de relaxare, istoric, medical (de ex. balnear), religios, agroturism, geoturism, educational, creativ sau turism negru (in care sunt vizitate locuri unde s-au pertecut fapte odioase, crime).
Eu personal cred ca le-am testat pe multe din ele si pot spune ca fiecare fel mi-a ocupat alta perioada din viata. Fiecare are farmecul ei, fiecare are amintirile ei si mai ales din fiecare ramai cu ceva ' cu o experienta, cu o cultura generala imbogatita sau pur si simplu cu o mintea si corpul odihnite.
Desigur primele vacante au fost in copilarie alaturi de parinti. Dragii de ei, se straduiau sa ma duca prin toata tara (putini reuseau pe vremea aia sa plece afara) sa imi arate tot ce avem noi mai frumos si mai valoros. Reuseau intr-o luna cat aveau ei concediu sa mergem si la mare, si la munte, si la bunci la tara. Asa ca mi-au cultivat de mica dragostea pentru natura, respectul pentru cultura romaneasca si pentru naturaletea oamenilor si obiceiurilor de la tara. Cunosteam atat de bine Dobrogea, Oltenia, Transilvania si Moldova, incat notele mele de la geografie se bazau pe amintirile de vacanta.
Atunci am invatat sa acord primul ajutor in caz de accident, atunci am invatat sa fac foc de tabara si foc in soba... atunci am aflat ce gust minunat au merele rupte din pom si sterse de tricou... atunci am furat primul stiulete de porumb pe care l-am copt pe jar... aunci m-a invatat un var sa fac frigarui si sa cant la chitara intr-o poienita la Vatra Dornei... atunci m-a invatat bunica sa hranesc iepurasii si sa beau lape de vaca muls acolo pe loc... atunci am ramas cocotata intr-um par batran cand toti verii mei au mers la masa si mi-a luat scara de langa pom... dar tot atunci am intalnit si prima vipera in fata careia am paralizat de spaima.
Colegii de scoala nu erau asa norocosi ca mine; prietenii de la bloc stateau toata vara in Bucuresti, iar eu la intoarcere trebuia sa le povestesc lor ce am vazut pe unde am colindat. La scoala luam inevitabil un 10 pe compunerea obligatorie la acea vreme cu titlul „ ce am facut in vacanta „... dupa care se asternea uitarea. Mi-as fi dorit sa ascult povestile altora, sa ii pot spune tatei „... acolo vreau sa mergem „. Dar multa vreme am mers doar unde au considerat ai mei ca merita. In mare ma simteam bine, ai mei fiind niste oameni tare simpatici si glumeti. O singura vacanta de cosmar am avut, cand am mers cu cortul. Am fost atat de nefericita incat m-am jurat ca nu voi mai repeta experienta. Si pana acum asa a fost. Au ramas martore ale acelor ani, zecile de albume de fotografii, si multe amintiri dragi mie.
Apoi a venit tineretea, cand locatia era mult mai putin importanta. Faceam turism de distractie, de dragul prietenilor nu al locurilor. Acea perioada o pot incadra la categoria „ turism nebun, din care ma intorceam mai obosita decat plecasem. Cred ca de atunci am ramas cu obiceiul ca la intoarcere sa mai am o zi de vacanta, inainte de a reveni la programul zilnic. Sa am timp sa ma adaptez. Cele mai mult la vremea accea mergeam la mare; ziua ne prejeam la Soare de dimineata pana sera, iar seara mergem in disco la dans. Cat era vara de lunga, in weekend-uri noi fugeam la mare vara si la munte iarna. Perioada asta a tinut putin la mine, doar vreo doi- trei ani. Ceva nu imi placea in mod deosebit. Cred ca nu era genul meu, dar de dragul amicilor participam.
Din acea perioada imi amintesc cu placere cele trei excursii in fosta URSS; alta lume... imbelsugata pentru noi, cu o istorie de imperiu, cu bogatii in palate si muzee... cum nu gaseam in Romania. Moscova m-a fascinat; bulevardele erau imense, hotelurile erau imense, opera era imensa... totul era „ balsoi „. Kremlinul era ceea ce chinezii numesc orasul lor interzis. Desigur imbinam placutul cu utilul si faceam si turism de „ shoping „ sau cum se zicea la vreme aia „ de bisnita „. Caci de acolo veneam incarcata cu o multime de lucruri pe care dupa ce le vindeam recuperam banii de excursie plus un profit frumusel.
Apoi a venit marea schimbare in Romania, cand mi-am spus in sinea mea ca cel mai mult imi doresc sa calatoresc; sa vad cat mai mult din lumea asta, sa calc pe urmele diverselor personalitati, sa simt briza altor mari decat Marea Neagra, sa aud cum fosnesc palmierii nu doar brazii, sa simt dogoarea aerului fierbinte in desert, sa gust altceva decat samale cu mamaliguta (delicioase dealtfel), sa beau ozo, sa dansez greceste, sa ascult o orga intr-o catedrala... si cate si mai cate sunt de vazut si de facut in lumea larga.
Primele experiente dupa 1990 au fost legate de un turism de relaxare. In Antalia am vazut ce inseamna un resort si cum te simti la un hotel de cinci stele cand ai AI. Cum e sa nu faci nimic... sa stai la piscina, sa te intorci de pe o parte pe alta, sa te muti de la Soare la umbra si sa mananci mai mult dect iti trebuie, doar de pofta si de curiozitate. Serile lor cu programele de animatie mi se pareau super. Veneam din Romania, unde anii la rand restaurantele se inchideau la ora 22.00 si doua sapatamani cat stateam acolo fiecare noapte era o mare petrecere; bautura si mancarea erau la discretie, animatorii frumosi si veseli de parca erau incarcati la baterii si toata lumea prietenoasa. Croazierele pe mare cu peste fript la gratar chiar acolo, pe vaporas, erau o incantare. La intoarcere doua zile erau dedicate Istanbulului; cat de fascinata am fost prima oara in bazar... nu are rost sa mai spun. Cat de incantata am fost de toate dulciurile si cum imi placea sa manac la terase la care sa vad eu cum prepara bucatarul sis kebab si doner, in fara clientilor... poate parea azi o chestie banala. Dar pentru mine erau noi si interesante. Ce ochi cat cepele am avut prima oara in Dolmabahce nu va puteti imagina (a doua oara doar gura o mai deschidem din cand in cand ca pestele pe uscat).
Dupa trei vacante de acest fel a venit randul Greciei sa o descopar. A fost dragoste la prima vedere. Trebuie sa recunosc ca acolo am vazut (nu doar odata) cei mai multi barbati frumosi / mp din lume. Acolo am prins gustul fructelor de mare, acolo am mancat smochine proaspete culese din curtea vilei la care am stat prima oara, si mi-am cumparat primele statuete din alabastru si o scoica mare..... cine mai era ca mine?
Un lucru a fost mereu comun turismului facut de mine; dorinta de a vedea si intelege pe cat posibil intr-un timp scurt istoria, traditiile si civilizatiile popoarelor cu care am intrat in contact. Dezamagiri mari nu am avut niciodata; poate pentru ca ma documentez inainte sa plec si pentru ca prefer sa nu am asteptari peste masura si mai bine sa fiu placut surprinsa cand ajung la destinatie. Pentru ca stiu sa separ gunoiul aruncat in spatele unui bloc, de zambetul vanzatorului din magazin.
Pentru mine este o binecuvantare ca nu suntem toti la fel. Cum eu nu sunt la fel cu voi, care citi randurile mele, tot asa noi ca popor nu semanam cu egiptenii, cu turcii sau cu nemtii, cu grecii sau cu francezii si tot asa.
Am descoperit rabdarea si tenacitatea beduinilor, cand am calatorit prima oara in Sahara. Am ramas placut surprinsa de deschiderea catre civilizatia occidentala, a iordanienilor, despre care s-ar crede, ca arabii fiind sunt mult mai conservatori. Am simtit un fior unic, ce m-a stabatut din talpi pana in varful capului, intr-un mare templu in Egipt si a fost singura data cand am avut acea unica senzatie de „ deja vu”. Am ramas de multe ori muta de uimire in fata sau in interiorul unor mari palate si catedrale europene. Fiecare cu farmecul ei... fiecare cu maretia si frumusetea ei.
Cand eram mica si ma intreba cineva ce vreau sa ma fac cand voi creste, raspundeam senina „ turist”. Si acum tot asta imi doresc cel mai mult; nu sa fiu foarte bogata, dar sa am suficient de multi bani incat sa nu imi lipseasca nimic, si sa calatoresc mult... mult de tot. Sa imi umplu casa cu amintiri din calatorii si cu albume cu fotografii. Sa cunosc oameni, sa schimb cateva vorbe cu ei, sa dau mana si cu un suedez, dar si cu o indianca, sa ma incante si un delfin, dar si un fluture. Sa am ce povesti nepotilor si sa am la ce sa ma gandesc cu drag la batranete.
Sa fii turist este o arta; unii o au in sange... altii o invata.
Trimis de Diaura* in 20.10.10 15:38:14
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Cand eram mica si ma intreba cineva ce vreau sa ma fac cand voi creste, raspundeam senina „ turist”.
eu si acum as vrea sa ma fac turist, dar inca nu pot. poate la pensie, daca mai apuc.
@cosminp Eu zic ca esti si acum turist si profita de asta. Ca la batranete... cu pensiile aste, cine stie ce ne astepata. Si apoi, poti fi turist amator, nu neaparat cu diploma.
O frumoasa dizertatie, in care majoritatea ne regasim.
Felicitari pentru sinceritatea cu care ti-ai exprimat trairile si gandurile uneori foarte personale (intime).
Diaura, poveste frumoasa ca numele tau.
Cred ca noi, cam de aceeasi generatie, avem amintiri asemanatoare. Daca am avut norocul sa avem parinti "cu dor de duca", am mostenit dorul.
Si vorbind despre - a fi turist- tata, pe vremea cand bateam amandoi cu piciorul poteci de munte, imi dadea exemplu pe cei cu care ne intalneam. Ne spuneau simplu "buna ziua" desi nu-i vazusem niciodata. Si daca aveam aceeasi directie, se alaturau "grupului " nostru sa treaca timpul mai usor.
Imi spunea ca oamenii carora le place natura, sa vada, sa afle, sa cunoasca, sa calatoreasca, au un suflet aparte.
Asa ca, aici, pe potecile AFA, iti spun tie Diaura, si turistilor cu care ne intalnim, "buna ziua ".
Sti cum se spune: "omul cat traieste invata! "
Mi-a placut: "Sa fii turist este o arta; unii o au in sange... altii o invata. "... fimiu care n-are decat 5 ani... mi-a spus acum o luna: "mami nu putem sa fim mereu turisti? e asa de frumos, sa te plimbi mereu... "
@TEOANCA buna sa iti fie inima calatorule (turistule).
@catalinalupu Ai o misiune frumoasa in viata; sa ii asiguri fiului tau viitorul; viitor in care una din meserii sa fie cea de turist. Bafta!
Eu am auzit si de turismul ecumenic si de cel electoral...
Mi-a placut insa turismul tau "nebun"!
Multe adevaruri ai grait, iar ultima fraza ai spus-o si pentru mine...
Vad ca pe cel de aventura nu l-ai gustat inca... sau pe cel extrem - escalada, rafting, parapanta etc. - dar nu-i timpul pierdut
Sa fii turist implica doua laturi: sa vrei, sa poti... bine ca le ai pe amandoua. Felicitari pentru acest review scris cu suflet!
Eu stiu ca inca trebuie sa mai invat aceasta arta, de a fi turist, desi cred ca ceva-ceva am si in sange..
Din punctul meu de vedere si poate si al altora esti o fericita pentru ca ai reusit sa ajungi in atatea locuri. In concluzie, iti doresc sa reusesti sa ajungi in toate destinatiile pe care le visezi si pe care ti le doresti!
”La scoala luam inevitabil un 10 pe compunerea obligatorie la acea vreme cu titlul „ ce am facut in vacanta „... dupa care se asternea uitarea.
Fiul meu este in clasa a 4a, iar doamna lor trecuta bine de prima tinerete, la inceputul fiecarui an ii pune sa faca aceasta compunere. Parintii mei, dragii de ei, mi-au bagat in sange si mie acest microb de mica, dar deocamdata nu pot ajunge unde imi doresc, dar savurez orice iesire si concediu cu bune si cu rele, ma bucur de fiecare lucru nou. Citesc doar review-uri din locatii istorice, exotice si de alta natura, inchid ochii si sunt mai aproape de vis. As vrea sa ajung macar in jumatate din locurile in care imi doresc. Nu pot decat sa-ti multumesc pentru gandurile asternute, care sunt in sentimentul tuturor membrilor AFA cu dor de duca. Si eu vreau sa fiu turist.
Oooo, Doamne!!!
Cred ca mi-am gasit sufletul pereche, in cel mai curat si frumos mod posibil.
Se vede cat de mult iti place sa calatoresti. Si mie. Sper sa ne dea Dumnezeu putere si sanatate (ne descurcam noi cu banii) sa vedem cat mai mult din locurile minunate ale lumii asteia, in care, intamplator, ne-am trezit si pe care o folosim dupa bunul plac, mai bine sau mai putun bine.
Respect
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI