ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 9 MIN

Top 5 insule grecești în care nu am fost încă! Dar în care îmi doresc să ajung (v)

TIPĂREȘTE URM de aici

Milos - insula culorilor

Astazi am sa va prezint insula "number one" din "Top 5", e preferata mea! Si nu numai a mea, ea detine un loc fruntas in mai toate clasamentele publicatiilor turistice.

In insula Milos mi-am dorit sa ajung inca de prin anii ' 75, cand admiram, in Muzeul Luvru, statuia din marmura a Afroditei, "Venus din Milo (s) ". Statuia a fost gasita pe data de 8 aprilie 1820 de catre un fermier, Yorgos Kentrotas.

Cu aceasta ocazie am mai aflat ca si in British Museum se mai gasesc si alte doua frumoase statui din Grecia antica (statuia lui Asklepios si Poseidon), iar muzeul Luvru dispune chiar si de o asa numita "Sala a Cariatidelor", loc in care veti intalni o multime de nemuritoare statui minunate din marmura, pe care grecii le-au oferit "cu titlu de imprumut pe termen nedeterminat si fara dobanda", francezilor.

Dupa cum stiti probabil, grecii au avut mereu cele mai mari datorii externe din UE (raportat la populatie), incat le-a fost greu sa ridice un super-mega-muzeu in care sa adaposteasca toate capodoperele uneia dintre cele mai stralucite civilizatii ale antichitatii. Dar, acest lucru era si de prisos, pentru ca intreaga Grecie este un muzeu in aer liber!

Insula Milos este, inca de la prima vedere, un paradis mineral. Este o "insula curcubeu" sau poate o "panza" ce n-a fost zamislita de maestri impresionismului din Montmartre, ce pictau un tablou in cateva ore ci de cel mai mare maestru al penelului din lume, "mama natura", in milioane de ani. Insula Milos e o insula mai mica si bine ascunsa printre celelalte 25 de surate ale sale, precum o comoara inca nedescoperita indeajuns, o comoara ce se arata mai greu lumii sau adeseori deloc, ba datorita comoditatii turistilor (ce prefera destinatii elene cu acces facil), ba datorita unui vant navalnic cvasipermanent ce bantuie Marea Egee.

Dar, odata ajuns in Milos, patrunzi intr-un fascinant muzeu al culorilor, muzeu inconjurat de-o mare frumoasa dar ciudata, care cand e azurie intreaga zi, cand e schimbatoare, de la o ora la alta, dupa cum ii "porunceste" soarele. Daca creatiile maestrilor penelului, ce aruncau aiurea cateva pete de ulei culorat pe o panza prinsa intr-un sevalet, erau nesocotite la debut, astazi insa, ele sunt adulate de intreg mapamondul, ajungand chiar sa "sparga orice prognoza financiara a marilor case de lictatie", capodopere care, insa... off!... se vand si apoi dispar fara urma in colectii particulare si nu le mai vede nimeni. Petele minerale de culoare aruncate de natura pe versantii ce marginesc plajele din Milos, (adevarate "simfonii cromatice" sau poate "orgii coloristice"), nu sunt insa de vanzare si nu au un proprietar anume, ele pot fi admirate de catre oricine, ele sunt un bun al intregii omeniri. Si cum "albul" si "albastrul" sunt culorile traditionale ale Cicladelor si nationale ale grecilor, "natura-mama" s-a gandit, ca aici in Milos, sa le ofere grecilor un tablou doar pentru ei,

in "alb si albastru". Tabloul a fot denumit Sarakiniko si reprezinta un minunat peisaj unic in lume, ca un decor "extraterestru", ideal pentru filme SF, loc unde prelungi stanci albe ca zapada, modelate de milenii, de valuri, vant si vreme, rasar dintr-o mare, cand azurie, asemanatoare cerului intr-o zi senina, cand turcoaz, atunci cand si verdele isi cele drepturile lui acvatice.

In Milos coloritul uluitor al rocilor, vizibile mai ales langa malul marii, te uluiesc. Mai ales stancile ce marginesc plajele Firiplaka si Paleochori. Inca nimeni n-a inteles cum de-a reusit natura sa adune atatea frumuseti intr-o singura insula. Milos e insula Cicladica pe care, daca tot te-ai pornit s-o cauti printre cele 25 de Ciclade, ar fi bine s-o vizitezia ultima, caci dac-o vizitezi prima,

e posibil ca celelalte insule, sa nu te mai incante atat de mult.

Oricum, un lucru e cert... dupa ce-ai parasit Milos-ul, pentru o vreme, nu mai esti bun de nimic, nu mai esti om, esti zapacit de-a binelea si nu mai actionezi ca o fiinta rationala ci ca un robot. Care rataceste aiurea pe strazi cu imaginile insulei in cap. Apoi, incet-incet, incepi sa "cobori din visul tau numit Milos, cu picioarele pe pamant" si sa reintri in "cotidian"-ul cel cenusiu, adica in metroul in care lumea te calca pe picioare, in smog, in traficul infernal citadin, unde ai mereu senzatia ca

masina din spate te impinge chiar si cu "farurile" ca sa mergi mai repede si daca n-o faci, te mai trezesti si c-un deget scos pe fereastra. Reveria dispare, uiti subit de vacanta, te adaptezi la realitate si nu-ti mai ramane decat sa visezi la concediul urmator.

Milos, un vis frumos

Dar sa revenim la acel vis. In Milos, toate culorile curcubeului se regasesc aici in aceasta insula framantata de multa vreme de fortele telurice. De la alb, la galben, portocaliu, roz, rosu, grena, verde, albastru, maro, sau chiar si negru. Ba chiar realizezi ca curcubeul clasic (rogvaiv) are prea putine culori. Dar, oare de unde au aparut aceste culori in Milos, inexistente in alte insule?

Explicatia e simpla, Milos este o insula vulcanica in care, de-a lungul mileniilor, izbucnirile piroclastice au scos din maruntaiele pamantului, conglomerate de pietre semipretioase precum: ametistul vinetiu, agatul bleu sau roscat, cuartul translucid cu sclipiri solare, obsidianul intunecat (uneori chiar negru), minunatul barit roz sau perlitul pestrit, aflat mai ales in craterul de langa plaja Tsigrado. In zona Zephira, gasim frumoase depozite de sulf se culoare galbena. Cristale de saruri verzi-aramii de cupru, se gasesc langa plaja Paleochori. In Milos exista al doilea vulcan activ din Elada (dupa Nisyros), care erupe cam odata la cateva mii de ani, asa ca atunci cand vizitati insula, luati in calcul si acest amanunt, (sa nu ziceti ca nu v-am zis) ! Milos se afla amplasata pe linia vulcanica ce strabate insulele Nisyros, Egina, Poros, Milos si Santorini.

Plaje si orase

Milos va va oferi fara-ndoiala o vacanta de neuitat! Principalele localitati sunt: Adamas, Pollonia (frumos sat de pescari, la 8 km de Adamas) si Plaka (vechea si actuala capitala a insulei). Plaka? Vai dar cine nu e curios si apoi fascinat de orasele vechi si bine conservate, precum Plaka, unde se afla si un superb mozaic? Cine nu e curios sa afle cum traiau si mai ales ce zamisleau vechii greci cu mainile lor, cei care alaturi de romani au lasat batranului nostru continent, cea mai impresionanta mostenire cultural-artistica si arhitrectonica?

Cele mai spectaculoase locuri de vizitat (si fotografiat) in Milos sunt Sarakiniko si Kleftiko. Kleftiko se viziteaza numai cu barca. Este un complex de pesteri ce comunica cu marea si o plaja cu nisip alb, totul e de o frumusete unica. Apa are culoare turcoaz. Pe plaja insa nu exista nici un fel de facilitate, asa ca aduceti cu voi, berea Mithos si sendviciul "de-acasa", in rucsac.

In interiorul grotelor se poate inota, apa e limpede precum cristalul. In apropiere, din mare, rasar niste forme geologice ciudate, roci abrupte, sculptate de valuri si vant, care seamana cu niste animale fantastice. Cei care se vor gandi ca au vazut grote asemanatoare in Zakyntos, ar fi bine sa le uite, comparatia nu-si are rostul! Legenda spune ca in Kleftiko piratii au ascuns o comoara fabuloasa, care nu a fost inca gasita. Motiv in plus, pentru a vizita insula.

Alte legende afirma, ca acesta comoara s-ar afla in crevasa acvatica Papafragas. Mister! Nici macar celebrul pirat Morgan, Surcouf, Barba Neagra sau Jack Sparrow, (cunoscutul pirat din Caraibe), n-au gasit-o. Papafragas este o plaja aflata intr-o pestera greu abordabila si eu cred, (da' nu mai ziceti la nimeni, ramane-ntre noi!), ca acesta era locul ideal folosit de pirati pentru comorile lor "imprumutate", tot asa, ca si statuia Venus din Milos, "pe termen nedelimitat si fara dobanda" de la numeroasele galioane spaniole, burdusite cu dubloni stralucitori, mai ales dupa ce Columb, Cortez si Pizzaro, au pus mana pe cateva sejururi de genul "info-trip" in America (e-adevarat, nu sejururi "de lux" ci cam "second hand", cu somn pe scadurile din cala corabiilor si fara "olinclusiv", de la agentia turistica imperiala, numita in acele vremi "Izabella and Ferdinand de Aragon Travel Company". "Info-trip"-urile insa, au fost un esec turistic lamentabil, spanilolii n-au gasit nici o plaja turistica sau hotel mai acatarii, macar de-o stea sau doua, cu care sa faca contracte, ci doar mult, mult aur, (a carui valoare, populatia bastinasa, nici macar n-o cunostea). Si-au adus si ei acasa, sarmanii marinari, doar ce-au gasit!

Papafragas e-o plaja mult iubita de turisti. Apa ce scalda aceasta plaja cu nisip vulcanic, isi schimba culoarea pe parcursul unei zilei in functie de razele soarelui. O plaja, marginita de cateva stanci minerale multicolore, este si plaja Firiplaka, poate cea mai frumoasa din insula. Apoi, Tsigrado, care este o plaja adapostita de-un mic golf, la care se ajunge, coborand pe o franghie sau pe o scara improvizata. Sau, cel mai bine, ea se abordeaza dinspre mare. Plaja este mica, fara amenajari si inconjurata de stanci abrupte, de pe care pornesc carari inguste, excelente pentru amatorii de drumetii. Tsigrado are nisip alb si nu este "batuta" de vanturi sau valuri puternice.

Daca preferati insa o plaja cu utilitati, plaja Paleochori dispune de sezlonguri si umbrele de soare, un restaurant si echipamente pentru sporturi acvatice. Si aici, (ca si pe Firiplaka Beach) veti gasi versanti ce revarsa spre mare o avalansa de "culori minerale" (poate chiar un "tsunami"). Milos e asadar, o insulă mica dar cu atractii mari. Paleochori este preferata de familisti cu copii mici si turistii "reumatici", deoarece aici, datorita unor vulcani submarini, apa este mereu mai calda. Amicii naturii si iubitorii de "scuba-snorkeling" vor fi incantati de frumusetea plajei si stancile "de creta" de la Sarakiniko,

aflate intr-un golf in forma de inima. Sarakiniko e-o plaja linistita, in apropiere nu exista localuri galagioase sau discoteci.

Cel mai vizitat oras din insula este anticul oras Milos, mai ales "situl" unde a fost descoperita statuia Afroditei (Venus din Milo). Se pot vizita si ruinele vechilor fortificatii ale orasului sau amfiteatrul roman. In Milos (fosta capitala Adamas), puteti admira si o frumoasa biserica (Sfanta Treime) sau Muzeul Mineralogiei si vechiul cimitir al soldatilor francezi, cazuti in Razboiul Crimeei.

Plaka, actuala capitala a insulei Milos, se afla intr-o zona montana mai greu accesibila, se poate ajunge acolo si cu masina, dar mergeti mai bine pe jos, cu bicicleta, scuterul sau motocicleta. Aici se afla un castel bine conservat al Cruciatilor, ridicat in secolul XIII, langa care veti intalni biserica "Fecioara Maria", protectoarea marinarilor. Muzeul Arheologic din Plaka, gazduieste o importanta colectie de statui antice descoperite in insula, iar Muzeul Etnografic va va dezvalui lumea traditiilor locale. In Tripiti, veti intalni un teatru antic bine conservat si ruinele vechiului zid al orasului Milos, sau vestigiile unor temple antice. Ah! , si era sa uit de feericul sat pescaresc Klima, loc in care casele pescarilor sunt situate chiar pe malul marii. Case ce au la etaj locuintele lor si la parter "garajele" frumos colorate destinate ambarcatiunilor, care, astfel, n-au de facut "decat un pas", pana la apa, pentru a pluti.

Final

Asadar, "insula culorilor" este, deocamdata, pentru mine, un "numeber one". Dar "top-ul" e relativ.

Dupa ce vizitezi pe indelete cat mai multe Ciclade, realizezi ca nu poti face nici un clasament. Insulele nu pot fi departajate in nici un fel. Intr-o zi vei spune ca Paros sau Santorini e "number one", a doua zi vei zice Koufonisia, a treia zi vei spune Milos.

Poti intocmi si un "Top 10" sau "Top 20" sau chiar un "Top 25" al Cicladelor, dar e pacat! De ce? Pentru ca in orice clasament exista "premiante", si, in mod indubitabil, vor exista si "codase" si nici o insula cicladica nu merita sa fie pusa la coada. Toate sunt frumoase, fiecare in felul ei, in fiecare gasesti cate ceva interesant, specific doar ei, fiecare insula are savoarea ei. Oricum, daca aveti ocazia sa vizitati Milos, aceasta insula a culorilor, a Afroditei si a unei comori submarine fabuloase dar bine ascunse, mereu cautate si niciodata descoperite, nu ratati ocazia!

Lista "miliardarilor" e cam "subtire" in tara noastra!

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.10.21 09:59:05
Validat / Publicat: 18.10.21 12:31:47

VIZUALIZĂRI: 447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Mozaic in Plaka
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 25 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[18.10.21 16:08:54]
»

@dorgo: Felicitări pentru articol! Fotografiile sunt minunate!... Vreau și eu în Milos!

Călătorii plăcute! Numai bine!

dorgoAUTOR REVIEW
[18.10.21 17:55:37]
»

@Dana2008: Multumesc pentru felicitari! Ma bucur ca ti-a placut Milos. Si eu as porni intr-acolo, poate vara viitoare, cand "se mai linistesc apele". Si daca voi ajunge pana acolo, voi incerca sa "strabat" si alte cateva insule diferite. In Ciclade, ca sa strabati 3-4 insule (cate 3-4 zile in fiecare), ai nevoie de timp, bani si noroc de vreme buna. Excursii minunate iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[19.10.21 07:26:09]
»

@all - Exemple de circuit intercicladic cu feribot pt. 12-15 zile: 1. Pireu-Milos-Sifnos-Serifos-Pireu. 2. Pireu-Milos- Kimolos-Sifnos-Serifos-Pireu. 3. Pireu-Folegandros-Milos-Sifnos-Pireu. 4. Pireu-Milos-Folegandros-Naxos-Paros-Pireu. La variantele 3 si 4 trebuie alese cu grija zilele alocate pentru fiecare insula. Intre Milos si Folegandros nu exista feribot in fiecare zi, (in iunie exista doar 2 feriboturi pe saptamana). Exista insa zilnic catamarane.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
crismisPHONE
[19.10.21 09:57:51]
»

@dorgo: Of, păi ce-mi faci tu, colega?! Tocmai ce hotărâsem sa mai lăsăm Grecia, să mai abordăm și alte meleaguri, la vară! Bine, că pe Milos o știm ca pe șosetele noastre; vorba vine, în realitate jumătatea vestică a insulei are drumuri atât de proaste, că efectiv nu pot fi străbătute cu o mașină normală.

Altfel da, Kleftiko e locul care m-a impresionat cel mai mult și se ajunge numai de pe mare. Treaba cu Mithos-ul și sendvisul e doar o figură de stil, căci pe plaja cea albă și minunată nu poți ajunge decât înotând. Dar nu-i bai, mănânci și bei pe barcă, la întoarcere!...

Și da, (A) Pollonia e un sătuc fermecător, nu trebuie ratată o cină în compania apusului auriu, nici o incursiune de măcar o zi în vecina (mai mică, dar la fel de colorată) Kimolos...

Frumos circuitul tău imaginar prin Ciclade!... Îți doresc să ajungi după cum îți dorești!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[21.10.21 10:44:39]
»

@crismis: Da, ai dreptate! Stiu de la "clasicii Cicladelor" (si de la Mr. Google si Youtube) ca partea de vest a insulei trebuie vizitata de pe mare. Din cate m-am documentat, vestul insulei este abrupt, accidentat si cam nelocuit, (exploatari de mangan si caolin, drumuri prafuite), ideal ar fi sa mergi cu masina doar pana la plaja Kipos, in sud, (unde exista un debarcader si o cafenea-restaurant) iar de acolo sa iei o barcuta de 6-12 persoane, pentru un tur al coastei de sud si mai ales de vest a insulei, cu opriri dese in golfurile si grotele sale salbatice (in cautarea vestitei comori a piratilor!). Acest loc (Kipos) e mult mai aproape de superbul litoral "carstico-acvatic" al insulei, plin de pesteri, crevase, poduri de piatra peste ape, avene, etc- (grotele albastre" din Zakynthos poa' sa se ascunda!), decat daca ai porni din Adamas "by boat". Plus ca ambarcatiunile ce pleaca din Kipos nu tin de agentii, asadar au costuri mult mai mici. De altfel, interiorul insulei nu-l cred prea atractiv, ci mai ales litoralul ei meandrat si anfractuos, plin de culori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
crismisPHONE
[21.10.21 10:53:44]
»

@dorgo: Da, ai dreptate. Am ajuns și noi la Kipos (am încercat puțin și dincolo de Kipos, dar drumul se face într-adevăr horror), doar că n-am nimerit prea bine. Probabil, fiind început de sezon, insula abia deschisă după lockdown... Dar în principiu, cam așa ar trebui procedat dacă vrei să descoperi țărmul vestic la un cost decent. Altfel... nici excursia din Adamas nu-i rea, doar că te duce până la Kleftiko și te întoarce (cu ceva opriri pe drum).

Și da, Milos e spectaculos prin țărmurile sale anfractuoase și incredibil colorate! Și nu prea are importanță unde te cazezi, chiar și din mijlocul insulei vezi marea, doar să ai la dispoziție un mijloc de locomoție (transportul în comun e cam praf, cel puțin eu n-am văzut decât 1-2 autobuze în cele 10 zile cât am stat acolo).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, dorgo
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060586929321289 sec
    ecranul dvs: 1 x 1