GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul “Las Fallas” din Valencia
Cel care a luat odata un carioca si a desenat harta Europei, s-a gandit ca latinilor le plac formele, culorile, bautura, mancarea si eleganta. Asa ca lor le-a desenat cate o tara in forma de peşte, una ce imita o eleganta cizmulita de dama cu toc inalt “dernier cri”, iar celelalte trei au forme poliedrice, de hexagon, patrat si dreptunghi, parca ar fi niste sticle de wiskey goale. Este vorba de Romania, Italia, Franta, Spania si Portugalia. Ar mai fi o tara, hai sa-i zicem "latina", Republica Moldova, dar pentru ca aceasta, lincvistic, nu stie incotro s-o ia, creatorul inca nu i-a dat nici o forma distincta, s-ar putea ca pe viitor Moldova de dincolo de Prut sa semene cu o aripioara de calcan, peşte alturi de care ea va putea mai usor sa strabata marile agitate ale Europei. Ei, dar acestea nu sunt decat niste imagini desenate pe un caiet de copii de la gradinita. Sa trecem la lucruri mai serioase.
Precum “Las Fallas”
“Las Fallas” e-un festival popular spaniol exuberant, aglomerat, pompos, colorat, galagios…si frumos. De fapt in perioada februarie-martie nu prea ai pe unde sa mergi prin Europa, decat la festivalul măştilor de la Venetia sau aici, la Valencia, la “Las Fallas”.
Ce este “Las Fallas”?
“Las Fallas” din Valencia este o o “fiesta” traditionala spaniola, ce se doreste a fi, pe an ce trece, un echivalent european, al Carnavalului de la Rio, e o sarbatoare dedicata Sfatului Joseph ce dureaza mai multe zile …si nopti si are loc de obicei la inceputul lunii martie. "Las Fallas" este cotata ca “una fiesta de interss turístico internacional” cu toate ca eu credeam ca nu e decat o amarâta de sarbatoare locala, cum exista cu duiumul pe-aici prin Spania si doar odata cu sosirea grupului nostru de români va capata aerul unei sarbatori internationale. Sarbatoarea are o vechime de sute de ani, nimeni nu stie pe-aici cam cate sute. Si alte orase din Spania au inceput sa copieze ”Fallas”-ul din Valencia sau poate ca Valencia l-a copiat din alte parti, nici asta nu se stie precis, nu exista atestari documentare in acest sens. In esenta, “Las Fallas” nu e decat o mare sarbatoare locala, “o iesire in strada” pasnica a tuturor locuitorilor unui oras, imbracati in costume populare traditioanle, minunat brodate, ornate si colorate. La acesta sarbatoare, femeile se plimba cu copiii in brate dar am vazut si varstnici defiland, am impresia ca in aceste zile nimeni nu ramane in casa. Exista cate o “mini-falla” in fiecare cartier al Valenciei, iar papusile uriase ce insotesc defilarea, sunt alese din lumea basmelor. Papusile se inalta pana la cer. Vezi aici peste tot eroii si eroinele Fratilor Grimm dar si eroi ai povestilor si legendelor tarii de bastina... Iat-o pe Alba ca Zapada, cu cei 7 pitici, iata-l pe Don Quichote de la Mancha sau pe Sancho Panza sau iata printi, printese, cavaleri, dragoni dar si multe alte papusi necunoscute, probabil eroi ai unor povestiri populare spaniole.
Papusile sunt confectionate din carton si alte materiale care “ard bine” si care, in ultima zi a sarbatorii sunt incendiate in public. Ele sunt construite de-a lungul intregului an, de mici comunitati locale, de obicei oameni ce lucreza impreuna.
Orasul Valencia, situat pe malul Mediteranei, este vestit pentru manufacturile sale, pentru produsele sale agricole dar si pentru…turism. Asadar, festivalurile menite sa atrag turistii din intraga lume, aici sunt la ordinea zilei. Chiar daca sarbatoarea a fost criticata de celelalte tari, (precum si coridele), ca fiind una a “piromanilor”, ea si-a vazut linistita de drum, atragand an de an, zeci de mii de oameni din tara si din strainatate. In ziua arderii “pe rug”, nu a vrajitoarelor ci a inocentelor papusi, daca nu ti-ai ocupat din timp, un loc bun, intr-una din pietele mai mari ale orasului, ai sansa sa gusti din "crema de pe frisca", adica din procesiunea arderii papusilor, numita aici si “the burning day”, doar printre capetele norocosilor din primele randuri. Inainte de momentul culminant al incendierii, timp de cateva zile, pe strazile orasului care nu mai munceste aproape deloc, cu exceptia comerciantilor, a politiei, a pompierilor si a ambulantelor, vezi care alegorice ce plimba aceste “ninos” gigantice, frumos prelucrate si ornate, auzi galagia infernala a pocnitorilor si petardelor aruncate in strada, uneori te trezesti cu cate o petarda intre picioare si sari in sus ca ars, si vezi defilarea umana propriu zisa. Pocnitorile isi intensifica frecventa mai ales in ultima zi, inaintea “sarbatorii focului”, vestind prin zgomot, acest eveniment. Cel mai bine e sa alegi pentru spectacolul final, piata “Ayuntamiento” nu departe de primarie, caci acolo se concentreaza cele mai multe papusi si flacarile se ridica pana la cer. Incendierea incepe pe la ora 10 dar ea se decaleaza de cele mai multe ori, asa incat cel mai sigur e miezul noptii. Serbarea nu se termina decat atunci cand toate papusile s-au transformat in scrum. Se spune pe-aici ca incepand cu a doua zi, locuitorii Valenciei incep deja sa construiasca papusile pentru anul ce vine, dar eu nu prea cred asta. Dupa ce papusile incep sa arda, se face linsite, toti privesc flacarile. Cu bucurie si tristete. Cu bucurie c-au asistat la un festival deosebit si cu tristete ca acesta se termina. Focul nu te orbeste niciodata, precum soarele, il poti privi "in ochi", ore intregi, focul iti da mereu o senzatie de caldura si liniste.
Ti-e parca mila de munca oamenilor si de acele minunate papusi care ard, râzând in timp ce mor, dar te linistesti la gandul ca, anul viitor, alte papusi le vor lua locul. In toata aceasta perioada a festivalului, Valencia nu "sta locului" nici o clipa... Acum se fac cele mai mari vanzari. De obicei se vand lucruri dulci precum, gogosi, caramele, baghete invelite in zahar caramelizat, nuci si alune trase prin ciocolata. Gasesti fructe, portocale, madarine, kiwi, toate foarte ieftine sau seminte sarate. Nu lipseste nici bautura numita aici “cubata”, e un cocteil "forte” de wiskey, votka si rom, intr-un pahar mare cu suc de lamâie si cubulete de gheata. In ulima zi, pana sa apara pompierii care pun focul si stau cu furtunurile pregatire care nu cumva sa ia foc ceva ce nu trebuie, oamenii se delecteaza cu semnite sau dulciuri ca la un meci de fotbal in asteptarea golului. A doua zi dimineata, pietele arata ca niste lazi de gunoi, pline de mâzgă si resturi de seminte si ambalaje dar…salubritatea e la datorie si in cateva ore strazile stralucesc din nou de curatenie. Galagia petardelor, pocnitorilor si bombuţelor, pe care aici le arunca in strada toti, de la copiii mici pana la batrani, poarta numele de “mascleta” si ea e o sarbatoare in sine, “sarbatarea galagiei”, cu cat galagia e mai mare, cu atat “Las Fallas” a fost mai reusita in acel an. Motiv de mandrie al localnicilor pentru zilele urmatoare ”ati vazut ce galagie a fost anul asta, parca mai mare decat oricand…”. Daca stai rau cu nervii sau cu timpanele, in ultima noapte a serbarii, nu are rost sa iesi din hotel, te vei intoarce surd si ingrozit de-atata bubuiala. Dar in Valencia nu e numai galagie ci si multa muzica, multa lume, o mare de curiosi care odata ce se infierbanta, incep sa danseze in ritmurile mizicii “latino”, a sambei sau a altor melodii populare traditionale saltarete care nu te lasa indiferent.
Si sangelui latin nu-i trebuie decat o scanteie de la focurile de artificii, care aici abunda, ca sa ia foc…
Asadar, daca in zilele mohorate ale lunii februarie nu aveti ce face, poftiti la carnavalul măştilor din Venetia iar daca mohorala persista, incercati o “Las Fallas “, in Valencia.
Dorgo
@Web, te rog videoclipul, mersi
http://www.youtube.com/watch? v=FvMc-k4wNmQ
Trimis de dorgo in 09.10.11 08:45:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: tot in valencia si in imprejurimi
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Desi mi-as fi dorit sa ajung la un Carnaval in Rio, se pare ca acesta e mai accesibil!
Uf, eu de 11 ani de cand ma tot uit cu jind la Fallas, la tv bineinteles... Si n-am reusit inca sa ajung. Felicitari pentru descriere, locul si evenimentul sunt cu siguranta minunate!!
inteleg ca acest festival are loc intre 15-19 martie. deoarece nu voi putea sta acolo mai mult de 2-3 zile, as vrea sa te rog sa-mi spui in care dintre aceste zile ar fi cel mai indicat sa fiu acolo? la inceput, la sfarsit?
cu multumiri,
a.sr
Buna, a. sr,
Scuze ca-mi bag nasul, eu nu am fost acolo, insa din ce vad in fiecare an la tv, cred ca cea mai potrivita zi (in cazul in care poti merge numai intr-o zi) este ultima. Vei putea, in felul asta, sa le vezi pe toate, dar sa asisti si la "cremà", arderea lor, in seara de San José (19 martie), cand toata Valencia este in flacari!!
fallasfromvalencia.com sau fallas.com (paginile oficiale ale serbarilor).
Numai bine.
@a. sr...
@alinapopi ti-a raspuns... ultima zi e fantastica, restul zilelor nu sunt decat exceptionale... eu am ceva experienta in a participa la targuri ei festivaluri... unele date se modifica... trebuie f. bine sa te documentezi inainte de-a pleca, mai ales la noi in tara, festivalul medieval din Sighisoara si cel al sarmalelor de la Praid, au avut loc la date diferite, de la an la an...
pentru ca m-ai convins acel 1% care-mi lipsea, am luat bilete spre valencia, ca sa ajung la las fallas!!!
merci frumos!!
Buna tuturor,
intrucat pana la sfarsitul anului 2007 am locuit langa Valencia o sa fac cateva adaugiri la acest splendid review despre Fallas de Valencia. Aceasta faimoasa sarbatoare care are loc in Valencia in jurul datei de 15 martie este dedicata patronului tamplarilor, SAN JOSE. Las Fallas se numesc constructiile artistice din material combustibil pe care valencienii le cladesc aproape in fiecare intersectie mai mica sau mai mare din aria centrala a orasului si care se vor fi incendiate in ultima noapte. Este una dintre cele mai renumite Fiesta care are loc in Spania- la fel de celebra ca San Fermin din Pamplona- asadar daca vi se va ivi ocazia sa ajungeti in acest splendid oras faceti in asa fel incat sa fie in perioada Fallas si cu siguranta NU VETI REGRETA.
Un singur lucru as mai spune legat de aceasta fiesta, mie mi-a placut la nebunie pe langa Fallas si ceea ce localnicii mai fac pe timpul sarbatorii si anume pe Fecioara Maria (LA VIRGEN) cu pruncul ISUS in brate, o statuie imensa pe un suport de lemn (doar e sarbatoarea ocrotitorului tamplarilor!) pe exterior doar din flori de garoafe albe si rosii, situata in fata catedralei orasului, intr-o mare de flori (vezi foto)
PS- dorgo, poate din viteza sau confuzie apare in review ca perioada a calatoriei martie 2009, pozele postate de tine sunt de la Fallas din 2007.
Cu respect,
Dan
Mutat în rubrica "Festivalul ''Las Fallas'', VALENCIA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Las Fallas la Cullera - Sarbatoarea Focului pe coasta spaniola a Mediteranei — scris în 31.03.17 de GeaniLumi din IAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Las Fallas - apocalipsa in orasul care arde in fiecare an, Valencia! — scris în 16.06.16 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Las Fallas - 2015 Valencia — scris în 18.10.15 de anka-bc din BACăU - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Las Fallas - O sarbatoare plina de culoare si veselie — scris în 18.04.13 de Muffin2009 din BUCURESTI - RECOMANDĂ