GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Greu la deal cu burta plină – Dalboka Ferma de midii
Când ne-am hotărât că anul acesta mergem la Constanţa, am stabilit câteva detalii privind plimbările noastre pe litoral.
Eu am insistat să mergem într-o zi şi în Bulgaria, vizităm Cap Kaliakra şi la final mâncăm la Dalboka.
M-am documentat aici pe AFA şi am văzut că sunt articole scrise pro sau contra despre această locaţie. Pro sunt articolele unde colegii recomandă măcar o dată să ajungi aici pentru midii iar contra sunt articole, mai vechi cei drept, legat de furtul din maşinile lăsate parcate pe drumul până la locaţie.
Recunosc că despre aspectele negative privind parcarea maşinii sau drumul în pantă nu i le-am spus soţului, l-am convins doar spunându-i că merită să ajungem şi noi să mâncăm midii – el fiind mare amator.
Am urmat sfatul colegilor şi am plecat la drum într-o zi de joi pentru că la sârşitul săptămânii este foarte aglomerat.
Am plecat din Constanţa pe la 7,30 via Mangalia pentru câteva ore de plajă şi după aceea drumul spre Bulgaria. Drumul din Constanţa până la Mangalia este bun, se aglomerează pe podul de la Agigea, unde se circulă pe o singură bandă şi dacă mai prinzi şi o oră de vârf cu trafic intens, aşa cum am prins noi la întoarcere, se stă în coloană.
În Mangalia am lăsat maşina în parcarea de lângă port, care culmea este fără plată, am stat la plajă până pe la ora 11 şi am ridicat ancora şi am plecat la drum spre Dalboka, pe binecunoscutul drum cu ieşire la vamă prin Vama Veche.
La graniţă erau ceva maşini, am trecut fără probleme, la prima gheretă am cumpărat vigneta cu 8 euro. Aici fac o paranteză, de câte ori am trecut prin Bulgaria nu am avut niciodată leva, pe unde am fost şi trebuia achitată vreo taxă am plătit în lei sau euro, dar trebuie să recunosc că plăteşti mai mult în lei sau euro pentru că bulgarul îţi face paritatea convenabilă lui, dar nu am avut probleme din punctul ăsta de vedere.
Am intrat în Bulgaria, drumul bun fără trafic intens, nici un poliţai, am mers până la intrarea în Kavarna unde este o intersecţie cu indicatoare către Cap Kaliakra, am făcut stânga. Ce am observat de data aceasta în Bulgaria că sunt şi la ei indicatoare din acelea pe fond maro-roşcat cu obiective turistice de vizitat.
Cum intri pe acest drum spre Kaliakra primul indicator ne arată că drumul este cu denivelări pe o distanţă de 6 km, n-a fost chiar aşa de rău, se circulă bine.
Pe acest drum erau mai multe maşini cu numere de România, uite că mai sunt şi alţi la plimbare ca noi am zis eu, încercând să fiu atentă la indicatorele cu Dalboka, toţi cei din faţa noastră fac dreapta, noi o ţinem înainte.
Da, am ratat intrarea spre Dalboka şi am zis lasă că este mai bine, mergem la Kaliakra vizităm ruinele cetăţii şi la întoarcere mâncăm. Zis şi făcut.
Trecem prin Bulgarevo şi ajungem la poarta de taxare pentru a vizita Kaliakra. N-am realizat sau poate nu m-am documentat eu mai bine că se plăteşte taxă, 3 leva de persoană, dar băiatul de la intrare ne-a taxat cu 10 lei de persoană, nici o problemă, asta e.
Am lăsat maşina în parcare, care era plină, şi am mers să vedem Kaliakra.
Despre aceste locuri n-am să vă spun prea multe, sunt aici pe AFA multe articole cu toată istoria locului, doar atât vă pot spune că locul este superb.
Fiind deja ora 14, soarele ne ardea era o căldură sufocantă, ne era foame şi sete aşa că ne-am întors spre Dalboka.
Am trecut de Bulgarevo şi eram atenţi de data aceasta la indicatorul de Dalboka, îl vedem, facem stânga şi mai mergem aprox. 1,5 km (cf. indicatorului) pe un drum betonat.
Trebuie să recunosc că eu am crezut că Dalboka este o localitate pe malul mării unde este şi acest restaurant. Dar nu, este un drum care duce numai la acest restaurant.
Bun, am ajuns la primul loc de parcare unde erau destule maşini printre care şi un autocar cu numere de CT. la umbra căruia stătea şoferul cu o doamnă de vorbă. Parcăm şi noi lângă ei şii întreb aici este Ferma de midii? Aici este prima zonă de parcare dar până jos mai aveţi de mers şi o să vedeţi cum este la întoarcere după ce mâncaţi.
Haide şi noi pe jos, în faţa noastră coborau o familie cu o fetiţă de câţva anişori, dacă au luat-o ei per-pe-des putem şi noi.
Ştiam că drumul este în pantă, chiar abrupt, acum i-am spus soţului ce recomandări au făcut colegii să nu ne aventurăm până jos cu maşina dacă avem maşină cu garda joasă.
Am coborât, pe stânga drumului mai erau maşini parcate, am ajuns la poarta de intrare în restaurant şi când ne-am uitat înapoi soţul a zis că nu s-ar fi încumetat să coborâm cu maşina, în condiţiile în care nu prea erau locuri de parcare şi mai are şi ambreiajul cam uzat.
La poartă, unde şi acum erau muncitori care construiau cred că o terasă, am coborât cele câteva trepte (sub care există toaleta imediat în dreapta, pe care am descoperit-o la plecare, pentru că mai există o clădire unde sunt toalete, intre cele două restaurante, dar pe care nu v-o recomand) şi ne-am îndreptat spre terasa din dreapta.
Prima impresie a fost de mirare, amplasarea este superbă, mie mi s-a părut inedit. Ceva rustic, ceva practic, umbră de la copaci dar şi de la plasele amplasate deasupra meselor de pe malul mării, mese şi băncuţe din lemn dar pe mese feţe de masă albe de mătase. Mai există un rând de mese sub o terasă acoperită la baza stâncilor, dar acolo nu era nimeni, toată lumea vrea pe malul mării.
Mesele de pe terasă erau toate ocupate, ne-am învârtit puţin pentru recunoaştere şi poze, moment în care se ridică doi tineri de la o masă unde ne-am aşezat noi. Masa era la malul mării în dreptul ferestrelor de la bucătărie unde ospătarii dau şi luau comenzile cu mâncare.
Imediat a venit o tânără pe care am salutat-o româneşte şi ne-a înmânat meniul în limba română. Bogat meniul, predomină midiile, gătite în toate felurile posibile şi peşte.
Am comandat: o porţie de icre şi una de midii marinate cu pâine prăjită – acestea fiind prezentate în meniu ca gustări pregătitoare, o ciorbă de midii şi una de peşte, o porţie de midii la tigaie şi o scrumbie la grătar, eu am băut bere locală Kamenica iar soţul apă, că de el conducea şi la întoarcere.
N-am aşteptat foarte mult, imediat mi-a fost adusă berea-într-o halbă daia din sticlă groasă de juma de litru-după care ne-a fost adusă mâncarea în ordinea pe care v-am spus-o mai sus.
Probabil unii o să zică mamă cât au mâncat ăştia, dar logica noastră a fost să luam căte ceva din toate şi să mâncăm amândoi. Totul a costat 44,80 leva, i-am spus tinerei că plătim în lei, a făcut imediat socoteala şi ne-a arătat pe telefon 117 lei, am achitat în final 130 lei cu tips cu tot.
Totul a fost foarte bun, se simte că midiile şi peştele sunt proaspete. Soţului i-au plăcut cel mai mult midiile marinate, altceva faţă de ce mai găseşte el pe aici pe la noi.
Concluzia noastră a fost că se mănâncă ieftin şi bun, făcând comparaţie cu ce am plătit noi pe la restaurantele din Constanţa.
Am mâncat, ne-a plăcut, ne-am simţit bine, dar trebuie să ne mai şi întoarcem de unde am plecat. Eh şi acum să vezi cum urci cu burta plină. Am urcat încet pe partea stângă a drumului unde mai este şi câte un pic de umbă, cu pauze dese la umbra copacilor de pe margine, şi am ajuns la maşină pe care am găsit-o întreagă şi nevătămată. La întoarcere în maşină i-am spus soţului ce au păţit unii cu ani în urmă, replica lui a fost şi acum îmi spui? , da dragă dar asta a fost demult, acum nu s-au mai întâmplat chestii deastea.
Vă recomand cu plăcere acest restaurant la care puteti ajunge în drumul vostru spre sau din staţiunile de pe litoralul bulgăresc sau să faceţi ca noi dacă sunteţi la mare pe litoralul românesc, pentru că de la vamă până la Dalboka sunt exact 48 de km, pe care îi poţi face lejer cam într-o oră.
Toate cele bune.
Trimis de ANILU in 21.07.16 11:28:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcic
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.40383400 N, 28.38902600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ANILU - se plăteşte taxă, 3 leva de persoană, dar băiatul de la intrare ne-a taxat cu 10 lei de persoană, nici o problemă, asta e. = doar au venit @mishu si @andreieu si ne-a zis. Ah-ah-ah!
Dai o midie pentru primul vot?
@Zoazore - Mulţumesc, dau o bere mâine.
Am recunoscut că nu m-am documentat legat de taxa de intrare la Kaliakra.
Eu am fost cu ochii numai pe Dalboka.
In final totul a fost bine.
@ANILU -
Fain! Dar cu plata in lei sau euro, ai grija. Noi am patit anul trecut la Balcic, la Leul Albastru daca n-am uitat numele - patania am povestit-o aici chiar in 2015 - cand la final de masa, 4 persoane, sarbatoream ceva, a fost "nu euro, nu lei, nu card: leva! Si localul nu era o terasa oarecare, erau si multi straini la mese dar patronul a zis ca respecta legea, adica plata in moneda tarii. A fost singura data cand credeam ca eu si prietena ramanem amanet pana merg baietii la ATM sau la receptia hotelului.
@ANILU - Cu un an în urmă mergeam şi noi la Dalboka la ferma de midii să ne înfruptăm cum trebuie, că şi nouă ne plac mult midiile. Numai că am nimerit după o ploaie zdravănă şi totul aluneca, inclusiv noi pe jos fiind, în coborâre spre terasă. Titlul tău este foarte potrivit, căci la întoarcere, până în parcare sus, am ars toate caloriile şi am scos toată berea de la masă.
Oricum midiile gătite la Dalboka sunt un deliciu, în orice fel ar fi ele "transpuse" în farfurie.
Felicitări pentru vacanţă şi o vară frumoasă în continuare!
@ANILU: In loc de plaja la Mangalia, eu as fi ales Bolata! La intoarcere de la Kaliakra, prima la dreapta. V-ati mai fi ostoit oleaca dorul de Grecia!
In rest... m-ai facut sa inghit in sec! Midiii! Sa va fie de bine!
@irinad: Păi articolul tău și al lui @papone ma-u făcut să-i spun soțului despre restaurant și așa am ajungem și noi aici (pe voi vă cunoaște) și așa l-am convins, el fiind mare amator de midii.
La întoarcere a zis lasă iubire că ne luăm noi o mașină de teren (își dorește una românească) și mai venim.
Ne-a plăcut foarte mult tot ce am mâncat.
Până la urmă ne-a făcut bine și urcușul până la mașină.
O vară frumoasă iți doresc și ție.
@crismis: Mulțumesc.
Am reținut recomandarea ta.
Când mai ajungem pe la Dalboka mergem și la Bolata.
O vară frumoasă.
@ANILU - Păi atunci mă bucur şi mai tare că deh, am avut şi eu un cuvânt de spus şi influenţă pozitivă!
Oftez, oare azi cand ne vedem e rost de ceva midii? nu cred si nu cred ca ar fi la fel de bune ca acolo.
Felicitari pentru "traseul" propus, si o tin minte in continuare pe @crismiss prea mi-au ramas la suflet cele povestite de ea, iar tu nu faci altceva decat sa mai ma incite putin.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu - Mulţumesc mult.
Indiferent ce vom servi azi, important este să ne simţim bine.
Abia aştept.
@ANILU - pfff, in sfarsit mi-am facut timp sa citesc despre peripetiile voastre... ce seara romantica, ce Zorile, ce Nikos, cu asta m-ai dat gata... MIDIIIII... imi ploua in gura, abia asteptam si noi concediul... bag seama ca a fost o vacanta la fel de interesanta si vorba aceea colea la doi pasi. va salutam! si eu sunt prinsa pana peste urechi cu cautat sfaturi pt lisboa si algarve, am luat la rand toate review-urile... sa plecam informati dară...
@anuca27 - Da, chiar a fost frumos. Ne-am simţit bine, ne-am relaxat şi ne-am răsfăţat.
O vară fumoasă.
@ANILU
de vreun ceas tot socot si ma tot gandesc... asa as da o fuga maine la o midieeeee!!!
Diseara intru in negocieri... clar... si vad daca am succes.
Povestim, oricum multam de rw si info proaspete.
@roth - Mâine merge să trageţi o fugă, merită, dar de vineri până marti nu, îţi dai seama ce aglomerat va fi.
Mulţumesc de vizită şi aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Alertă! Dalboka, nu! — scris în 14.08.24 de cazacualin din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2023 Nu mergeti! — scris în 16.08.23 de ux130364 din CLUJ-NAPOCA
- Aug.2023 Ultima experienta la Dalboka — scris în 05.08.23 de ux130156 din CONSTANţA - nu recomandă
- Apr.2023 Dezamagitor — scris în 02.04.23 de ux128785 din CONSTANTA - nu recomandă
- Jun.2022 Dezamăgire — scris în 26.06.22 de corelia din MANGALIA - nu recomandă
- Jul.2021 Dalboka - groaznica experiența — scris în 11.07.21 de cristinaion din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2021 Nimic extraordinar — scris în 23.06.21 de Dan 80 din BUCURESTI - nu recomandă