BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Family Varosha 2003, o bază bună pentru Lovech și împrejurimi
Week-end-ul de la sfârșitul lui mai s-a anunțat ploios, chiar cu cod portocaliu/roșu. Când bulgarii au zis de pe o zi pe alta că nu mai vor nici vaccin, nici test… nimic, nimic, doar să vină românii în Bulgaria, nu am mai stat pe gânduri. Dacă la noi ploua în halul acela poate aveam mai mult noroc la ei. Am căutat efectiv după ploaie pe un sait bulgăresc de meteo și uite-așa am luat decizia pentru Lovech, care era cea mai puțin plouată regiune. Și m-am bucurat pentru că Lovech era un loc de pe lista mea de escapade scurte în Bulgaria, la pachet cu Rezervația Maarata și Peștera Devetashka, pentru care ne-am oprit la drumul de dus, despre care am zis deja.
Despre drum am zis și în articolul anterior, dar s-a tot zis despre drumurile prin Bulgaria. De la Byala spre Lovech nu mai fusesem, șoseaua a fost bunuță, cu mici excepții, iar satele prin care am trecut inodore, incolore, insipide. Partea urâtă s-a terminat însă la poarta Rezervației Maarata.
De acasă până la Rezervația Maarata am avut 200 de km. Până la Peștera Devetashka au mai fost vreo 12-13 și de la peșteră încă vreo 15 km, deci cam 230 de km, până la cazarea noastră din Lovech.
Să găsim cazare nu a fost o problemă. Erau destule opțiuni, locuri gârlă, mai toate prețurile posibile, dar mi-a plăcut cum se prezenta Family Hotel Varosha 2003. Notă bună pe booking, 9,5, o cameră dublă cu mic dejun 37 EUR pe noapte și foarte aproape de centrul vechi. Ni s-a părut tot ce trebuia și am rezervat fără nici un fel de obligații, la telefon, direct pe saitul lor ca să evităm orice fel de surprize ar fi apărut din cauza pandemiei ăsteia.
despre SERVICII
Am ajuns așadar ușor la hotelul nostru, aflat pe malul râului Osam, care străbate Lovech-ul, aspect care ne-a ajutat la decizie, pentru că pozele cu vederea spre râu arătau foarte bine.
Din păcate și pe ei îi luase prin surprindere decizia autorităților (lor) de a deschide hotelurile brusc și i-am găsit în curățenie generală.
N-a fost o problemă să parcăm mașina pentru că în fața hotelului, unde erau locuri pentru câteva mașini, era doar una, care, ne-am dat seama mai târziu, era a personalului, nu a turiștilor. Altfel cred că parcarea e cam neîncăpătoare pentru numărul de camere, dar pe stradă, de-a lungul râului se pot parca toate mașinile, fără probleme. Deci, parcare gratuită în fața hotelului sau de-a lungul străzii.
Cu toate că nu prea ne-a plăcut aspectul de curățenie de primăvară care părea că avea loc, nu putem să ne plângem de serviciile gazdelor noastre. Vania, cu care am vorbit la telefon a fost foarte amabilă, ne-a plimbat din cameră în cameră ca să ne alegem, pentru că hotelul era gol, iar ospătarii la fel, au fost profi și amabili. Ulterior, aveam să primim recomandări de trei locuri unde se mănâncă bine în Lovech, iar unul dintre ele era Varosha noastră, ceea ce ne-a întărit convingerea că făcusem bine ce făcusem.
despre CAMERE & COND. CAZARE
Ne-am plimbat noi din cameră în cameră dublă, aceea la 37 de EUR pe care o rezervasem verbal, dar nu prea ne-au plăcut camerele acelea pentru că erau cam mici și nu aveau balcon. De obicei, nu contează asta prea mult pentru că circulăm, dar acum eram cu niște prieteni, într-un week-end ploios și ne gândeam că ne mai reunim pentru o vorbă seara/dimineața.
Prin urmare am cerut să vedem și camerele duble deluxe, care erau 47 de EUR/noapte cu mic dejun și ne-am ales două dintre ele, camera 6 și 9, ambele la etajul 2.
De fapt, hotelul Varosha este o fostă vilă din perioada Renașterii bulgare, cu 2 etaje, cu mobilier clasic, tot de pe atunci și este o afacere de familie. La parter este micuța recepție, bogat decorată, iar spre etajele superioare urci pe niște scări circulare, placate cu gresie. La demisol, cu intrare de afară este partea de restaurant pentru când e frig afară, iar în curtea interioară, nu prea mare, sunt câteva mese, care sunt veșnic ocupate, pentru că se mănâncă foarte bine la ei. Aaa și mai era un spațiu de depozitat lemne pentru că iarna căldura vine de la șemineu. Foarte fain trebuie să fie.
Ce să zic eu acuma de hotelul ăsta că n-aș vrea să-i stric prea mult nota.
Camera a fost într-adevăr mare, dar nu deluxe. La o primă vedere mobilierul clasic și șemineul funcțional îți ia ochii, dar totul este prea vechi și prea uzat. Vorbesc de ambele camere, deluxe, pe care le-am avut. Ca să-și păstreze renumele și nota și pentru că au o bucătărie grozavă, se cere musai o renovare a camerelor.
Acuma, cred că au fost luați și prin surprindere de decizia bruscă a autorităților de a deschide, cum spuneam, dar mocheta de pe jos era super, super, uzată, nu de un sezon, ci de mult mai multe și părea superficial aspirată. Dar era doar din cauza aspectului uzat și nu pentru că nu s-ar fi făcut curățenie. Pentru geamuri însă, chiar n-au avut timp. Erau și ele murdare rău.
Camera a fost foarte luminoasă, cu 2 pereți în geamuri, cele spre balconul în formă de L și erau dublate. La fel cele două uși de la intrare și dinspre balcon, erau dublate.
Mobilierul consta dintr-un birou cu oglindă și sertare, imediat la intrare, cuier, șemineu functional, minibar, o canapea de 2 persoane foarte uzată și ea, o masă de lemn în fața ei, TV, aer condiționat și o oglindă pe toată ușa de la baie, foarte bună la casa omului. Nu există un hol la intrare, dar camera fiind mare nu e un minus.
Iarna, căldura vine de la șemineu și trebuie să fie foarte fain. Vania ne-a spus că în zona acoperită de terasă se scot mesele și acel spațiu se umple cu lemne care se folosesc iarna la șeminee.
Am tot spus că nu îmi place deloc să am lumină proastă în drumurile mele și așa a fost la Varosha. Îmi luasem o carte, dar a fost imposibil să citesc. Ziua era lumină suficientă, pentru că erau doi pereți în geamuri, dar ziua noi nu eram acasă. Seara/dimineața lumina de sus era slabă iar veioza era și mai chioară. În plus, pentru veioza mea trebuia să mă dau jos din pat pentru că nu era pe noptiera mea, ci la vreo 2 m distanță, deasupra minibarului. Dar dacă nici nu îmi era de folos la distanța aia, nu m-am obosit să mă dau jos din pat să o aprind/sting.
Patul a fost destul de bun și curat, dar lenjeria a fost din cârpă moale care nu prea îmi place. Un minus era faptul că pe la mijlocul patului era o treaptă. Dacă ai nevoie să te ridici din pat și uiți de treaptă, nu-i bine.
Având în vedere condițiile de pandemie se face curat în cameră doar dacă pui în ușă un semn din lemn, care stătea pe cuier. Pentru 2 nopți noi n-am simțit nevoia.
Baia a fost lungă și îngustă, dar suficient de mare. Cu cadă cu câteva duze pentru hidromasaj dar n-am folosit-o decât pe post de duș. Chiuveta mică, cu o poliță insuficientă, iar consumabilele slăbuțe. Dar avea un mare avantaj baia asta. Pe micul geam aveam o vedere superbă spre Cetatea Hissarya, mai ales noaptea când era luminată.
Balconul a fost de pomană și acum. În formă de L, cu vedere spre râu și sus pe deal, la cetatea Hissarya, plin de mușcate, nu ne-a găzduit nici măcar 5 minute în cele 3 zile. Nu am avut când pentru că reuniunile de care ziceam s-au întâmplat pe la mehanele la care am mâncat, inclusiv la Varosha noastră.
Nu știu exact câte camere sunt, nu prea multe cred, poate 8, max 10, dar nu toate au balcon. La etajul 1, de ex se vede un singur balcon spre râu și unul spre cetate și curtea interioară. Așa că dacă țineți la existența lui este bine să aveți în vedere acest lucru.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Noi am ajuns duminica la Lovech și pentru că mâncasem la Cascadele Krushuna voiam să ne cazăm și după o tură prin oraș să revenim la hotel să mâncăm și să prelungim seara acolo, dar am avut surpriza să aflăm că restaurantul este închis duminica. Prin urmare am mâncat la Varosha micul dejun și cina în seara următoare. În rest, prin Lovech.
Micul dejun inclus însemna mai multe opțiuni din care ni s-a spus că putem alege două. Ca românul neam-prost ce eram am cerut, pe lângă un mic dejun continental sau din multele feluri de omletă și o banitsa, pentru că aveam senzația că doar cu ea nu ne săturăm și fără ea nu se putea. Dar când ne-a adus o banitsa cât capul nostru de mare, binențeles că n-am putut să mâncăm, ne-am făcut autocritica, iar a doua zi eu m-am rezumat doar la banitsa și ceilalți la câte un fel.
Cafeaua a fost excelentă, dar mică, însă fata drăguță care ne-a servit, ne-a suplimentat fără nici o problemă sau cost și în fiecare zi am băut câte 2 cafele. Micul dejun a fost completat cu apă la sticlă, dacă am vrut, sau suc. Foarte bun, foarte mult…...
În afară de mic dejun am luat cina de luni la Varosha, când terasa a fost plină ochi, cu toate că musafirii nu erau și cazați. De fapt, fusesem avertizați că dacă vrem să mâncăm la Varosha trebuie să facem rezervare.
Pentru că în ziua aceea mâncasem prânzul pe la 15, foarte mult și bun, nu ne-a fost foame deloc, dar făcusem rezervarea și voiam să fim paroliști, astfel încât ne-am rezumat la ceva ușor și cât puteam să ducem. Fetele am luat câte o salată Shopska, băieții câte o doradă, o porție de cartofi la cuptor și una prăjiți, 2 rachie, 2 beri, un pahar cu vin și două lipii bune. Totul ne-a costat 69 de leva pe toți 4.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Family Hotel Varosha 2003 este foarte bine amplasat, pe malul râului Osam, cu vederi frumoase spre el sau spre cetate și ar fi bine să nimeriți camere cu balcon. De la hotel până în centrul vechi (Varosha) făceam doar câteva minute. Acolo erau cam toate de văzut dar și mehanele bune. În partea opusă, spre bulevardul pietonal, făceam la fel de puțin. Practic, mașina a rămas în parcare tot timpul și ne-am deplasat cu piciorul peste tot, fără eforturi mari.
De la hotel, în stânga, pe lângă râu, ajungi la o mănăstire foarte veche și apoi traversezi pe singurul pod peste Osam din zona aceea și se iese pe Aleea Bash Bunar, o promenadă de 2 km foarte, foarte frumoasă, unde localnicii fac sport sau se plimbă cu bicicletele/trotinetele.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Family Varosha 2003 este o bază foarte bună pentru a vizita Lovech, un orășel simpatic, care ar necesita vreo 2-3 zile. Dar sejurul poate fi prelungit pentru a descoperi împrejurimile cu mașina, pentru că am avut recomandări foarte faine de la centrul info, numai că în cazul nostru nu a mai fost timp. Am vrut să bifăm tot prin Lovech că nu se știe dacă mai ajungem vreodată.
Cu toate că am cârcotit ceva despre hotelul ăsta ne-a plăcut și îl recomand. Pentru că au servicii și mâncare bune, iar aspectele pe care eu le-am subliniat sunt la o pocnitură de degete de rezolvat. Că i-am găsit cu geamurile nespălate și praful prin unele cotloane nesters ca lumea, poate e de înțeles pentru că știu că a fost week-end-ul când au deschis și pur și simplu i-am luat prin surprindere. Dar mocheta, canapelele și mobilierul atât de uzate nu mai au legătură cu asta, aici trebuie urgent schimbat ceva.
Trimis de Aurici in 30.07.21 21:42:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.13005240 N, 24.71455450 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Am ales și noi acest hotel acum câțiva ani, tot pentru 2 zile (vezi impresii). Confirm micul dejun excelent și prea-îndestulător, precum și faptul că tot ce am mâncat la ei (la fel, cina dintre cele 2 zile) a fost gustos și n-am plătit mult deloc.
În rest, ce să zic?! Hotelurile astea găzduite în vechi construcții nu se pot organiza niciodată perfect în ceea ce privește confortul, nu precum unul nou, conceput din start pentru acest scop. Ba nu e loc decât de o noptieră, ba sunt prizele sau întrerupătoarele prea departe de pat, ba camerele sunt prea mici, ba prea mari și tot așa. Noi am avut o cameră dublă pentru copii (cred că din categoria cea mai simplă) și una triplă, care de fapt era un apartament cu 2 camere. Ciudățenia maximă era că, pentru a ajunge pe balcon, musai treceai prin baie!
Varosha e totuși o opțiune bună pentru Lovech; cred că l-aș alege și a doua oară, dacă ar fi să fie.
@webmaster: Mulțumesc mult, week-end plăcut și răcoros!
@crismis: Acum am văzut că ultimile 2 capitole au fost identice, ce o fi zis lumea care a citit? Cam târziu, dar am dres-o.
Nu mai țin eu minte chiar tot ce citesc pe aici și cine a scris, dar știam că am mai citit de Varosha. Când am încărcat am văzut că și tu ai fost acolo și chiar ți-am recitit articolul să vedem cam ce ai zis diferit. M-am bucurat să constat că în mare am avut aceleași plăceri și neplăceri.
Până la urmă confort nu pot să spun că n-am avut. Camera a fost mare, baia de sine stătătoare, balconul superb... nu aici mi s-a părut a fi o problemă. Ideea e că li s-a cam uzat mobilierul, mocheta de pe jos... trebuie făcut ceva pentru că e păcat. Cu lumina chioară e ceva chiar simplu de rezolvat. Eu nu înțeleg neam de ce hotelierii preferă lumina asta chioară când turistul are nevoie să și citească, cei mai mulți consultăm hărți, ghiduri, pliante... în puținul timp pe care îl petrecem în camere. Despre curățenia care mai lăsa de dorit chiar am putut să trec cu vederea pentru că nu a fost ceva grav și știu că exact în acel week-end li s-a dat verde să primească turiști, așa de pe o zi pe alta.
Dar categoric și eu îl recomand. Am mâncat bine și se vedea că sunt căutați pentru mâncare, cei cu care am interacționat au fost foarte ok, iar de amplasament ce să mai zic. Singurul regret a fost că nici aici nu am apucat să ne bucurăm de balcon.
Merci de vizită, week-end plăcut!
@Aurici: Parcă ne-am vorbit, să ajungem acolo în aceeași perioadă, am stat în Lovech o noapte de vineri spre sâmbătă, la sfârșit de mai, cred că ne puteam întâlni pe acolo... Cazarea noastră a fost foarte aproape de a voastră, la Oazis Hotel, tot pe aleea de lângă râul Osam dar mai aproape de Podul Acoperit.
Mi-a plăcut zona și văd că ați avut o cazare bună, micile inconveniente nu contează...
@mprofeanu: Cine știe de câte ori om fi trecut unii pe lângă alții fără să știm... Dar acum, chiar că am fost foarte aproape.
Așa e, micile inconveniente nu trebuie să ne dea vacanța peste cap, ceea ce nici nu a fost cazul. Le-am menționat și eu, dar sunt chestii secundare, nicidecum nu ne afectează în vacanțe. Noi avem grijă la kilometraj, să nu se dea peste cap...
Ne-a plăcut și nouă zona, Lovech este o destinație de week-end relaxant.
Cred că, prin octombrie, de ziua mea, îmi vor luci ochișorii pe-acolo, bine de ținut mintea posibilitatea asta de cazare!
@Yersinia pestis: Abia aștept să schimbăm impresii despre cum ți-a plăcut Lovech. Dar încep să te cam bunghesc și eu, sigur o să-ți placă.
Dacă n-o să stai la Varosha măcar să mănânci o dată la ei, au o bucătărie faină!
Și noi căutăm un locușor în octombrie că și al meu e octombrist și, cum ziceam, de câțiva ani nu mai vrea, neam, să stea acasă de ziua lui.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Cu vedere la râu sau la cetate? Și, și! — scris în 20.05.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2016 Family Hotel Varosha 2003, Lovech — scris în 21.06.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ