GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Urmare de aici: vezi impresii
După superba plimbare făcută în ziua precedentă între Fira și Oia, am decis să vedem și partea opusă a insulei, de data aceasta cu un tur ghidat 4x4 cu Land Rover-ul. Durata aproximativă: 7 ore.
La 9 dimineața, ghidul nostru Christos (originar din Salonic) ne aștepta cuminte în fața hotelului. Pe drum am mai preluat un cuplu de americani, tineri și frumoși, aflați în luna de miere în Europa.
Prima oprire a fost la mănăstirea Profetului Ilie, situată în cel mai înalt punct al insulei, la 567 de metri.
Christos, ghidul era foarte entuziasmat explicându-ne că de sus de la mânăstire vom avea o priveliște superbă, se poate admira toată insula de acolo! Când am ajuns sus, am fost înconjurați de o pâclă groasă de abia vedeam la 10 metri, ce să admirăm priveliștea :) Eram la propriu cu capul în nori!
Dar am avut noroc, după o jumătate de oră norii s-au risipit și am reușit să admirăm albastrul mării, coasta insulei și podgoriile care ne înconjurau. Când am ajuns noi, curtea mănăstirii era închisă, am înțeles că sătenii din zonă au cheile și organizează vizite pentru grupurile care urcă acolo. Nu a durat mult și a venit cineva care ne-a deschis, eram primul grup de vizitatori pentru ziua aceea. Am vizitat mica bisericuță unde am spus în liniște o rugăciune, înainte să fie luată cu asalt de un grup de 40 de vizitatori foarte gălăgioși. În curte, ne-au pregătit o degustare cu produse tradiționale, cu măsline de diferite soiuri și capere, ulei de măsline pe pâine prăjită și câteva sortimente de vinuri locale. Cine dorea putea să le și cumpere de la magazinul aflat în incintă, nu erau foarte scumpe, eu de exemplu mi-am luat 3 borcănele cu pastă de măsline la 5 euro.
După vizitarea mănăstirii, următorul obiectiv a fost vizită și degustare de vinuri la Venetsanos Winery unde ne aștepta managera de relații cu clienții. Venetsanos are o așezare foarte fericită, chiar deasupra calderei, deasupra portului Athinios, cu un peisaj care îți taie respirația. Povestea acestui loc este minunată, Giorgos Venetsanos cumpărând mai multe terenuri viticole și cultivând anumite soiuri de viță de vie propice solului vulcanic. Cei 2 frați Venetsanos, unul inginer și celălalt chimist, au început afacerea în 1947 și fiecare a contribuit la dezvoltarea ei în felul lui, fiind niște pionieri în domeniu. Primul a construit decantoarele în trepte, profitând de roca de cretă, al doilea s-a ocupat de crearea soiurilor de vin și de îmbuteliere. A fost prima cramă care a exportat vin din Santorini în întreaga Europă. Au avut chiar și o țeavă care cobora versantul până în port și transporta direct vinul pentru a fi apoi îmbarcat pe vapoare.
Am degustat 3 sortimente de vinuri la ei Nykteri, Mandilaria și Anagallis rosé și bineînțeles că după degustare am mai cumpărat câte un phar din ce ne-a plăcut mai mult pentru a-l savura pe îndelete la o masă pe marginea calderei, scăldându-ne ochii în albastrul nesfârșit.
Ne-am dezlipit cu greu de crama Venetsanos pentru o experiență de off road. Ne-am bucurat de peisajul sălbatic, am vizitat o mică capelă alb albastru, prilej cu care am aflat de ce sunt așa multe biserici în Santorini, biserici unde nu se slujește săptămânal ci doar la ocazii deosebite. Sunt construite de familii de pe insula, de marinarii întorși cu bine de pe mare sau de cei care au trecut prin încercări grele, ca dovadă a recunoștinței lor.
A urmat o scurtă vizită la celebra plajă roșie, Red Beach, unde nu am putut scăpa prilejul să ne udăm puțin pe picioare, săltând precum cocostarcii peste pietrele ce mărgineau plaja. La acea oră de octombrie, plaja ne aștepta tristă și pustie, taverna de pe mica plajă deja trăsese obloanele în așteptarea unor zile mai însorite.
Penultima oprire a fost la farul din Akrotiri, acesta datează din 1892, fiind unul dintre cele mai vechi din Grecia. Încă funcționează și Christos ne-a explicat că luminează o dată la 10 secunde, făcându-l ușor de recunoscut de către pescari. Peisajul mării văzută de pe stâncile ce înconjoară farul este superb, întregit de o multitudine de turiști care se perindă acolo și se așează pe stânci câteva minute pentru a admira minunăția care se desfășoară în fața ochilor.
Ziua s-a încheiat (cum altfel) cu un minunat prânz tradițional în Perissa, la restaurantul Waves pe malul mării. La foamea ce o aveam în noi după atâta plimbare, am devorat tot: salată grecească, aperitive cu fructe de mare, coaste de miel și souvlaki cu tsatsiki bineînțeles.
Am ajuns la hotel puțin după ora 5, obosiți dar cu sufletul plin de frumusețile văzute.
Va las în compania pozelor, poate ele să descrie mai bine ceea ce vorbele nu pot!
Trimis de ioana74 in 08.03.19 11:27:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am citit cu plăcere despre Santorini.
Noi am urcat pe jos din Perissa, până la Ancient Thira, am povestit despre asta, până la mânăstire mai era o bucată de drum... ne uitam cu invidie încolo! Am prins o vreme bună, era înnorat, bună pentru urcat... dar peisajul de sus e minunat... în ambele direcții, Perissa sau Kamari.
La vinărie nu am fost, dar în fiecare zi autobuzul oprea în stație. Am trecut de multe ori prin faţa ei. Așa că nu am degustat, decât la... restaurant!
La Akrotiri, am fost dar nu la far, l-am văzut niţel din autobuz... am fost la situl arheologic și desigur la Red Beach. Mai era nenea cu vioara?
@maryka: din pacate nu am ajuns la Ancient Thira, doar din masina ne-a aratat ghidul putin ce se vedea. Nu l-am vazut pe nenea cu vioara, unde era?
@ioana74:
Cam pe porţiunea mai lată, pe margine, ultima cotitură, după venea deja poteca printre stânci. Dacă te uiți la articolul meu, Akrotiri, e în poza 20.
De altfel l-am regăsit în multe alte poze, la alți turiști. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Croazieră în Caldera, o experienţă deosebită — scris în 22.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ultima seara in Santorini — scris în 12.01.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Vulcanul Santorini: cu barca pe caldera — scris în 27.12.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Santorini - excursia la vulcan — scris în 01.10.12 de Merlina din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Excursia la vulcan, o experienta de neratat - albastru, negru, soare puternic si fun — scris în 25.06.10 de Alb din BUCURESTI - RECOMANDĂ