GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am hotarat sa dedic un capitol intreg excursiei la vulcan pentru ca din punctul meu de vedere a fost o zi de calatorie perfecta: peisaj superb, oameni noi si interesanti, sursa de informatii si o parte de umor :)
O sa incep prin a va spune ca in urma experientelor din anii anteriori cu excursiile oferite de agentie, am hotarat sa ne interesam pe cont propriu de ofertele din zona, dat fiind ca nu existau teoretic riscuri evidente (nu as face acelasi lucru daca as merge in Egipt de ex., dar in Grecia poti alege si ofertele agentiilor de acolo).
Oferta agentiilor locale cuprinde excursia la vulcan, izvoare termale, Thirassia cu variatiuni de plus minus apus in Oia, cina bord, VIP tour, plaja rosie, plaja alba.
Dat fiind ca am avut masina inchiriata si am vazut insula in mare parte, am ales doar excursia vulcan, izvoare termale, Thirassia cu imbarcare din portul Athinios. Daca oferta agentiei din Romania era de 30~35 Euro, noi am gasit cu 18 Euro- socotind la 2 persoane e o mica economie.
Am achitat costul excursiei si ni s-a spus sa ne prezentam a 2a zi la 10:30 in fata agentiei cu biletele, urmand sa ne ia autocarul si sa ne duca in portul Athinios, de unde imbarcarea pe vasul Albatros. Programul: vulcan cu timp de vizitare 1h40min, izvoarele termale 40 minute, Thirassia 2h, intoarcere in jur de ora 18.
Autocarul a fost punctual, asa ca am ajuns repede in portul Athinios unde am fost preluati de personalul vasului. Din pacate a trebuit sa asteptam in jur de 20 de minute, deoarece alte autocare nu au fost atat de prompte ca al nostru. Daca la inceput aveai de unde alege in ce loc sa stai, in scurt timp s-a umplut cu turisti, asa incat am hotarat sa ramanem sus, la o masa alaturi de doua cupluri mai in varsta, nemti si francezi. Pe vas am remarcat o familie in varsta de indieni, cred ca dintr-o casta superioara, care isi insoteau fiica casatorita cu un european si care trebuie sa recunosc era de o frumusete izbitoare. Intarzaierea produsa la imbarcare mi-a permis sa mai trag o concluzie mai mult sau mai putin intemeiata des[re natiile de la bord: nemtii asteptau cuviinciosi, insa se vedea ca ii deranjeaza, francezii se exprimau zgomotos ca nu e normal ce se intampla, un grup de slovaci cred faceau poante si se distrau anticipat, filipinezii se certau intre ei, englezii erau jos si beau bere, iar noi doi (nu garantez ca eram singurii romani de pe vas, dar asa am presupus) ne uitam la restul si speram sa nu fim luati drept italieni cum ni s-a mai intamplat :)
Tin sa precizez ca in pofida impresiei generale, eu pe unde merg sunt mandra ca-s romanca si ca-s bucovineanca, omul nu e mai valoros daca e nascut intr-o locatie anume; ca sa deviez putin de la subiect, pe tot parcursul sejurului ma uitam la pensionarii englezi, nemti, etc care stateau in acea gradina de vara si beau cocktail-uri si faceam comparatia cu parintii nostri, de aceeasi varsta care nu-si vor permite probabil niciodata sa mearga in Santorini si sa fie atat de relaxati ca ei, dar care nu erau cu nimic mai prejos decat acei vest europeni care au avut sansa sa se nasca in alt loc.
Insotitorii de la bord si-au cerut scuze pentru intarzaiere, precizand ca asta nu va afecta timpul alocat fiecarui obiectiv (in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana). Au dat informatii despre ce urmeaza sa vedem, ce avem si ce nu avem voie sa facem, si am fost rugati sa respectam timpii propusi pentru a nu ramane pe acolo :)
Prima oprite: Nea Kameni (zis si vulcanul). Pret vizita vulcan: 2 Euro/persoana. La intrare gasesti minighid in limbile de circulatie despre crearea insulelor Nea Kameni si Palea Kameni. Acestea sunt cele mai tinere forme de relief din estul Mediteranei, ultima eruptie (Nea Kameni- 1950). Peisajul nemaipomenit nu este singura atractie, in spatele sau este si un interes stiintific: insula s-a nascut si s-a format treptat prin eruptii vulcanice de-a lungul a 430 de ani, in 6 evenimente vulcanice diferite, atragand in permanenta oamenii de stiinta.
Primul lucru care l-am citit despre Santorini cand m-am intors in tara a fost ca vulcanul sta sa erupa, insa cum a zis si ghidul de la fata locului: nimeni nu stie cu exactitate, se monitorizeaza ce-i drept, dar nu se poate preconiza cu exactitate. Ghidul nostru care ne-a insotit pe vulcan era un neamt care vorbea perfect engleza si italiana si care cred ca avea studii de geologie sau geografie, pentru ca modul in care ne-a prezentat structura pamantului, ce se intampla in timpul eruptiei, structura rocilor de acolo depasea cu mult strictul necesar. A spus ca singura dovada a faptului ca vulcanul e inca adormit sunt invoarele termale care tasnesc la suprafata in parti diferite ale malului si gazele (vapori de apa, dioxid de carbon, sulf). De asemenea ne-a sfatuit sa nu ne aplecam deasupra craterelor; bineinteles ca numai bine a terminat de spus si unul deja era cu capul pe jumatate intr-un crater :) glumesc, insa a ignorat sfatul si s-a apropiat foarte tare, acuzand apoi ameteli si senzatie de lesin.
De asemenea peste tot erau afise "Don't remove rocks", bineinteles ca tentatia era mare, insa ne-am abtinut pana in momentul in care fiind intrebat ghidul daca chiar nu se poate lua o piatra a zis ei nah, ca daca erupe te pomenesti ca or sa ramana exact asa. Prin urmare am luat si noi 2 pietre pentru acvariu, insa am vazut ca mai toti culegeau de pe acolo de parca erau cautatori de aur, pietrele nu au valoare, majoritate andezit, dacit (cat am inteles din enumerarea facuta de ghid). Bineinteles ca pe vulcan nu exista magazine, etc, exista doar cateva locuri de popas (banca cu stufaris deasupra), de aceea e bine SA VA LUATI APA CU VOI. Se urca binisor si soarele arde tare, rocile negre sunt incinse.
Recomand si incaltaminte corespunzatoare: noi eram in slapi si sincer ma rugam sa nu se dezlipeasca ca e cam nasol, deveneam fachiri urgent :). Se urca intr-un ritm alert, iar pentru ca noi avusesem o experienta acu cativa ani in Salonic cand n-am ajuns la ora stabilita de a trebuit sa ne aruncam in autobuz din mers, va recomand sa va uitati la ceas sa fiti punctuali la intoarcere, singura cale de plecare de acolo e doar cu vaporul sau inot :). Multi spun ca nu se merita excursia la vulcan, ca e o gramada de pietroaie :) eu zic ca e o experienta unica, macar veti putea spune da, am vazut si eu un vulcan sau daca nu, puteti sa va consolati cu miscarea.
Urmatoarea oprire a fost Palea Kameni, insa acolo nu se poate acosta, se ajunge doar inot. Am fost atentionati ca doar cei care se considera buni inotatori sa se arunce in apa ca nu exista colac de salvare pentru fiecare, insa cred ca au exagerat putin: distanta e de aproximativ 50 de metri pana ajungi acolo, unde este de altfel si o bisericuta. Sotul meu a zis ca daca se arunca macar 10, pleaca si el; s-a aruncat mai bine de jumatate de vas :)) am ramas eu si vreo 2 batranei cu aparatul foto sa surprindem momentul... e distractiv cand se arunca de pe vas, apa e adanca si functie de greutatea fiecaruia se uda mai mult sau mai putin cei de pe punte :)
Dupa Palea Kameni se merge la Thirassia. Ghidul ne-a spus ca stam 2 ore acolo, se poate face plaja, se poate vizita orasul. Costa 5 euro intrarea in oras si este de urcat la picior (aici nu exista magarusi sau telecabina). Dat fiind ca timpul era doar de 2 ore si sotul meu cam flamand dupa urcusul la vulcan si baia de la izvoare, am zis ca ramanem la mal sa mancam ceva si eventual sa facem plaja.
Plaja n-am facut ca erau pietre mari si plaja ingusta. Apa aici insa este ireala, atat de limpede si de un albastru azur, tin minte ca in momentul cand am coborat de pe vas ghidul i-a zis sotului meu ca ai short-ul ca apa (bleu, bleu si vedeai pestii in ea). Nu mai era albastru cerneala, ci un bleu extraordinar de frumos.
Ni s-a recomandat pe vas sa mancam la Captain Jack, insa ne-am gandit ca si agentiile de acolo au intelegerile lor, mai bine alegem noi unde sa mancam. Asa ca le-am luat la rand, uitandu-ne la oferta si pret. Am inceput cu recomandarea, insa acolo era "impinge- tava" si preturile destul de piperate. Nu stiu cat de buna era mancarea. Am inteles ca Thirassia este mult mai frumoasa decat Santorini, insa nu e atat de comerciala; oferta de pe plaja era cam subtirica si oamenii de acolo cand au acostat vasele au scos repede frigaruile, si-au pus zambetul pe fata, insa erau un fel de "fata de la tara" comparativ cu cei din tavernele din Santorini care iti luau banii intr-un mod mai elegant :).
Am ales o terasa unde scria ca nu vei uita niciodata mancarea de acolo si credeti-ma, au avut dreptate :) Ne intelesesem noi sa luam ceva gen aperitiv ca oricum vom lua cina in Perissa, asa ca sotul meu a ales o musaka. Pret: 9 euro, dimensiuni: 15/15 cm, a zis el fara carne, fara paine sau altceva, chiar fara servetel :), eu am luat o portie small fish :), 5 bucati- la fel fara nimic- 8 euro. Groaznic! De obicei mai facem schimb intre noi daca nu ne place, acum insa ne rugam unul de altul mananca si portia mea :). Privirile aruncate de chelnerii de acolo, de pe terasa unde am stat, dar si celelalte (sunt in jur de 5-6 terase unde poti manca), nu exagerez dar erau ca ale unor pasari de prada. Cand s-a dat semnalul de imbarcare, nu exagerez dar in 2 minute toti si-au bagat frigaruile la loc, ziceai ca e pustiu. Am tras noi concluzia ca ei traiesc doar din vasele care acosteaza, cei din oras nu cred ca coboara sa manance acolo. Oricum, dincolo de mancare, cred ca orasul e superb, am vazut ceva doar de pe vas, insa relieful, plaja si mai ales apa de acolo este superba. Musai sa mergeti si poate sa urcati, mie imi pare rau ca am fost comoda, cu siguranta merita urcusul pana sus decat mancarea de n-o s-o uiti niciodata.
Dupa-amiza ne-am intors spre portul Athinios, cu oprire in vechiul port din Fira (cel din care urci cu magarusii sau telecabina in oras). Ma bucur ca nu am luat nici una din variante cand eram pe insula, pentru ca de pe mare l-am vazut foarte bine, de fapt am si acostat ca au coborat cativa turisti: e un port mic, cu cladiri gen gara din Tecuci (nu ca as sti cum arata gara, insa sunt vreo 2 cladiri micute, darapanate, deloc frumoase, poate or fi avand importanta doar prin vechime).
De pe vas se admira Oia, Fira, vezi de fapt toata partea de vest a insulei si credeti-ma pe cuvant ca e absolut superb. Nu am prins apusul de soare, insa se poate lua o excursie care sa includa apusul de soare de pe vas. Pentru cei care dispun de bani mai multi: ne-a vandut un pont ghidul- cel mai frumos apus de soare nu e cel din Oia, ci de pe vas, undeva intre Palea kameni si Nea Kameni. Daca aveti cu ce si vreti sa iesiti din turma, inchiriati un vas si admirati apusul de acolo, am feelingul ca nu a mintit, dat fiind ca omul era indragostit de Santorini, deci nu era simpla reclama, omul chiar iubea insula si cred ca stia tot ce se poate la cat era de pasionat.
Raman datoare cu apusul meu preferat de la Santawine si estul insulei.
Trimis de Merlina in 01.10.12 21:38:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Merlina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
@Merlina: Anul acesta la Viena, acelasi lucru am simtit si eu! Am vazut oameni peste optzeci de ani plimbandu-se singuri, unii in carucior, coborau cu liftul la metrou fara sa li se para viata o povara! I-am intalnit la concerte, in parc, pe strada, in muzee, i-am admirat! Batranii nostri nu au siguranta sa mearga pana-n piata, au nevoie de ajutor si dupa parerea mea nu sunt respectati de societate!
Foarte frumoasa prezentarea iar locurile vizitate sunt de vis.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Croazieră în Caldera, o experienţă deosebită — scris în 22.01.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ultima seara in Santorini — scris în 12.01.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Vulcanul Santorini: cu barca pe caldera — scris în 27.12.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Santorini - Land Rover Safari — scris în 08.03.19 de ioana74 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Excursia la vulcan, o experienta de neratat - albastru, negru, soare puternic si fun — scris în 25.06.10 de Alb din BUCURESTI - RECOMANDĂ