GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dragelor, dragilor! Va mai amintiti? 2018, Martie, 17, sambata, dimineata.
Aa, ati fost si Dumneavoastra acolo? Ati fost cu AmFostAcolo.ro? Ati fost mai-nainte si nu ne-ati povestit? Real? Sau ne-ati povestit? Ati fost doar virtual citind povestile celor care au pus pe buze vinurile din Valea Tarnavelor de la sursa?
Intalnirea AFA 2018 – jubiliara de exceptie de la Alba Iulia vezi impresii - a oferit pentru ziua plina de sambata doua variante de program de dimineata – pranz si putin dupa. Am optat pentru excursia organizata in care aveam sa fim insotiti de doi ghizi Ovidiu si Dan C., pe ultimul il cunoscusem cu cativa ani in urma cand mi-a descoperit renovata Cetate Alba Carolina, de care m-am indragostit, vezi impresii si vezi impresii. Am purces cu mai multe mijloace auto pe drumurile sinuoase ale Tarnavelor (nu, soferii nu au baut nimic!), drumuri strajuite de multi ciorchini, araci, butaci si din astea de baza fara de care nu am fi in stare sa bem …. ce? Vin – dragii mei! Nu, nu eu vin! Bautura vin!
Nu voi povesti detaliat tot traseul care a urmat ruta Alba Iulia – Jidvei – Ciumbrud (la mici producatori) – Aiud – Alba Iulia.
Eu voi pune punctul pe i-ul de la Jidvei.
De ce sunt pe aici milioane de araci, tapuse cum le numea @dorgo intr-o postare? Pentru ca zona Tarnavelor beneficiaza de clima adecvata. Credeati ca e o intrebare capcana cu raspuns dificil? Intrand mai in detaliu, aici se simt bine “soiurile albe”.
Podgoria Jidvei care se intinde pe 2500 hectare este cea mai mare podgorie europeana cu unic proprietar. Daca ocupa cea mai mare suprafata, a avut grija sa devina si cel mai mare producator de vin. Din Romania.
Dar sa ne oprim la Complexul de vinificatie Jidvei. Ne-a dat buna ziua dl. N – number one-ul colosului de renume. Era insotit de oenologul sef al Jidveiului, dl. B.
Ziua chiar avea sa fie buna, dupa ce oamenii acestia, gazde ospitaliere ne-au dat “Buna ziua! ”
Am vizitat “fabrica” trecand pe langa utilajele si echipamentele acesteia. Niste instalatii imense din inox, echipamente comandate de automatizari si calculatoare, tehnologie. Am aflat din tainele procesului de productie al vinului.
Am simtit foarte curand ce gazde speciale si desoebit de simpatice ne conduc. Dl. N este un tanar, in etate de 88 de ani, care emana prin toti porii bucurie si pasiune. Simpatic pana la maxim, haios, glumet, plin de viata. Jidvei-ul este viata dansului. Iar performantele, recordurile atinse de Jidvei se datoreaza priceperii acestui OM care a cumparat pas cu pas ce a putut cumpara prin zona de la terenuri la castele. Spre maxima apreciere care i se datoreaza, a stiut si stie “sa menegiuiasca” acest business.
Dl. N este unul din acei OAMENI care stiu sa daruiasca. Ca a creat locuri de munca in zona Tarnavelor este evident. Dar asta nu este tot. Dansul este parte in proiecte recurente de implicare a studentilor in activitatile de la Jidvei cu sanse de a continua activitatea lor profesionala in aceasta industrie. De sustinere deosebit de generoasa a lor si a altor tineri romani valorosi si foarte valorosi.
Si echipa de volei Alba Blaj – proaspata vicecampioana continentala (ce performanta!) – este sponsorizata de Jidvei.
Sustinere si ajutor permanent ofera dl N. si celor nevoiasi. Dl N – un OM!
De la “fabrica” am urmat gazdele noastre catre localitatea Cetatea de Balta. Pe drum dl. N a facut un pit stop sa doneze niste ajutoare populatiilor nevoiase din sat.
Oprirea urmatoare a fost la Castelul Bethlen Haller situat pe o colina care ofera perspectiva asupra zonei. Castelul mai este cunoscut si drept Castelul Jidvei.
Am pasit pe poarta castelului si aveam sa fiu impresionat. Castelul a fost cumparat de familia N si apoi inclus intr-un masiv proces de restaurare si renovare. Acum are “fata”, arata bine. Curtea si ea este verde, ordonata, curata, primitoare.
Intram in castel. Ne gasim la inceput intr-o sala de intampinare, sa ii spunem. Larga si care gazduieste cateva exponate medievale. De acolo se coboara in … crama.
Crama a fost pentru noi un popas asezat. Asezati la masa, cu gustari specifice, chiar mai mult decat gustari, adica rosii, branza, sunculite, gustare bazata nu gluma, totul pregatit pentru … degustari. A urmat o prezentare savuroasa a 4 soiuri de vin, servirea acestuia la mese de catre personalul cooptat a fi prezent pentru momentul nostru (de apreciat!). Am procedat la miscari de rotire specifica a paharului inainte de a fi indreptat continutul acestuia spre papilele gustative, am continuat cu savurarea aromei, buchetului, hai, ce mai, si dat pe gat ca e bun! Muzica, pozele au completat un moment placut intr-un ambient potrivit. Multumim Jidvei!
Le-am amestecat, ca asa e la degustari, dar nu am depasit limita admisa!
La sfarsit am cantat “La multi ani! ” domnului N. Sincer multumim pentru ospitalitate!
Ma bucur ca am ales excursia pe drumul vinului in locul vizitarii cetatii Alba Carolina, caci nu multe sunt sansele de a vizita Jidveiul si asta nu oricum ci asa cum v-am povestit in cele de mai sus.
Si…
Nu am plecat cu mana goala de la Jidvei, doua licori in sticle de ¾ am primit cadou. Multumim!
Multumesc si familiei @zlatna care ne-a transportat pe mine si pe Emi o parte din drum, restul parcurgandu-l intr-una din masinile puse la dispozitie de @cornel condusa de @roth. Multumim Cornel si Camelia! Capitan organizator mana dreapta a lui Cornel, colega noastra draga @elviramvio, care a dedicat timp pretios in activitatea premergatoare minunatei plimbari, multumim Elvira!
Sa beti sanatosi vinurile ce va plac! Numai de bine!
Trimis de Dan&Ema in 09.05.18 16:21:39
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema: Ca esti un turist inveterat se stie si nu cred ca poate contesta nimeni.
Dar nu stiam ca esti asa de sadic .
De-abia uitasem, sau, ma rog... se atenuasera in mintea mea ecourile despre Jidvei si vinurile de-acolo si hop, ai tinut mortis sa-mi pui glandele salivare iar la lucru .
La drept vorbind insa, ar trebui un articol de-asta in fiecare luna, ca sa nu uitam ce licori avem chiar la noi in tara.
@ghisor:
Domnul meu,
Crede-ma ca am procedat asa in mod deliberat. Probabil ai observat ca postez de obicei la scurt timp dupa ce vizitez un loc.
Articolul asta a asteptat sa “”creasca”” valoarea vinului.
Stii ca oenologul ne-a explicat: vinul e precum omul, se naste, se formeaza, ajunge la maturitate, ..., dupa careisi pierdecalitatile dupa vreo 20 ani.
Intr-un fel poti spune ca m-am grabit cu articolul ca puteam sa il las mai mult la macerat.
De acord cu un articol pe luna. Valabil sper pentru toata lumea! Cand te gandesti ca am scris doar de Jidvei desi am mai mers prin niste beciuri in tura aia...
Multumesc! Numai de bine! Noroc! ????
@Dan&Ema: Noroc! Sanatate!
Chiar mi-am pus un pahar de capsunica de la Braila, din zona lui Dom' Mitica49
@ghisor:
Eu am destupat sticla de la Jidvei pe care scrie Ana! ????Noroc!
Bag seama ca ti s-a facut dor de Jidvei si de o intalnire AFA!
@Dan&Ema: Dabia acum ai băut vinul de la Jidvei? Noi l-am terminat de mult... și tare bun a fost.
Și noi am fost acolo și tare impresionați am fost de cum s-a desfășurat degustarea de la Castelul Jidvei și ca de altfel toată excursia.
Pentru noi a fost prima dată când am participat la o degustare de vinuri și nu ne-am imaginat că așa v-a fi.
Spumantul de final a fost grozav!!!
Sănătate și noroc!
Toate cele bune.
@Dan&Ema: Hac-hac, uraaaa! Dane, m-ai imbatat cu vin-articolul asta! N-am fost acolo, cu voi, am fost la Cetate,
Dar mi-am bagat boticul in paharul tau de spumant!
Nu-i asa ca vinul de Braila este tare bun? In bolta din curtea casei mele de la Braila am... capsunica! De cand infloreste si pane-l culegem, ne imbata cu mirosul! Daca mai ai vin de-ala, pune putin in pahar, invarte paharul, bea-l si lasa paharul asa pana a doua zi! Ai sa constati ca miroase paharul la fel de frumos!
@DOINITA:
Da Doamne! ????
Si Jidvei si Intalnire AFA!
Sa fiu sincer, dintr-un Jidvei beau si acum, ???? noroc!
E acelasi ca ieri, ca beau cu masura!????
Dar de un “repeat” la mega intalnirea AFA mi-e dor! Jubiliara asta a fost speciala, a fost cea mai cea! Ar trebui sa jubilam necontenit pana la anul!
Numai bine! ????
???? noroc!
@ANILU:
Vezi eu am deschis Jidveiurile mai tarziu. Si povestea excursiei si degustarii de la crama lor.
Sper ca nu esti pe uscat si ai completat caci motivul pentru care readuc in amintire Jidveiul nu este sa va fac pofta ca eu mai am si voi gata!
Eu la degustari am mai fost, dar asta a fost foarte bine organizata. Ma refer la cea de la Jidvei.
Eu am ramas impresionat de ce a ridicat dl N la Jidvei si cred ca e unul din exemplele de romani de succes!
Respect! Si vin!
Hai noroc!
???? noroc!
Numai de bine! ????
@Zoazore:
Vezi tu fara diacritice nu stiu cum sa citesc corect “ hac-hac “!
Inteleg ca te-ai inecat putin. Sau te balbai?
Oricum bun e vinul din paharul meu, bun e vinul din bolta ta (eu te cred fara sa gust) ????
Ca sa nu mai spun ca cel mai bun vin e cel pe care il ai in pahar. Sau l-ai avut! Oare?
Stai sa mai beu o gura. Hac!
???? noroc!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema:
Măi Dane!! Ce faci tu cu noi?! Că mare dreptate are Ghișor. Uite eu abia acum am citit ce-ai scris și tot mi s-au umezit ochiii. Dar nu e mult până-n martie 2019 ????
Cât privește Jidvei, da, a fost un noroc să-l vizităm și într-o asemenea zi ca cea a patronului și asta știi tu bine cui o datorăm!! Mulțam fain!
@elviramvio:
Multumim, Cornel! Multumim Elvira! Multumim dl N. !
Sa fiti sanatosi!
Francezii spun ca un pahar de vin la cina este medicament curat! Am fost la fabrica de medicamente curate! E drept ca in laborator nu am vazut pe nimeni, dar era zi libera. Zi ziua dlui N!
La multi ani, dl N!
Multumesc de ecou! Mi s-a uscat gura acum si nu pot sa beau ca plec in curand la un fel de facere de bine de cateva sute fe km.
Numai de bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ruine în județul Alba - Vințu și Vurpăr (I) — scris în 04.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Vințu de Jos — comuna cu multe sate — scris în 30.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Drumul vinului din Alba — scris în 17.05.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Ciugud, o comună aproape europeană — scris în 09.04.18 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 In vino veritas... Țara Vinului — scris în 30.03.18 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Țara vinurilor — scris în 28.03.18 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Călător pe drumul vinului - Valea Târnavelor - Alba — scris în 23.03.18 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ