GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Argonauți pentru o zi - minicroazieră
Peninsula Pelion este cunoscută atât ca sălaș al centaurilor, acele ființe mitologice jumătate om jumătate cal, dar și ca loc de plecare al argonauților în căutarea Lânii de Aur.
Pentru că încă de când plănuiam vacanța visam la plajele sălbatice ale peninsulei, am decis să luăm o mini croazieră de trei ore de la singura agenție de turism din stațiune care oferă astfel de servicii, dar și rent-a-car, rent-a-boat, plimbare cu trenulețul Moutzouris prin munții Pelionului, kaiak, echitație și drumeție.
Inițial am optat să facem croaziera marți dimineața, dar cu chiu cu vai am reușit să mergem abia joi după-amiază din cauza vântului și a valurilor puternice.
La ora 17.00 ne-am prezentat la agenție echipați cu costume de baie, echipament de snorkeling, cameră foto și mai ales cu bună dispoziție și spirit de aventură. De acolo ne-a preluat Dimitris, pe care îl întâlnisem anterior când ne-a spus că este imposibil să ieșim în larg pentru că este periculos, ne-a condus în micul port din celălalt capăt al stațiunii și a tras bărcuța la scară, ne-a ajutat să urcăm (de fapt să coborâm de pe cheu), a alimentat cu combustibil, ne-am declarat argonauți și am plecat tăind valurile, nu ca să căutăm Lâna de Aur, ci ca să descoperim frumusețile menite celor curajoși.
Am admirat de pe mare stațiunile Agios Ioannis și Papa Nero în timp ce bărcuța cu căpitan, care a fost și ghid și înger păzitor în această aventură, și doi pasageri sălta și cobora pe valuri, mai ceva ca o mașină pe un drum plin de gropi, iar marea ne stropea din când în când.
Prima oprire am făcu-o la Damouhari unde am văzut ruinele fostei fortificații care proteja localitatea împotriva atacurilor piraterești, ruinele fostei clădiri a vămii unde comercianții plăteau dările pentru mărfurile pe care le aduceau în regiune și, bineînțeles, locul în care s-au scăldat Meryl Streep și Pierce Brosnan împreună cu echipa de filmare a musicalului „Mama mia”.
După ședința foto ne-am continuat drumul spre plaja Fakistra, una din multele plaje sălbatice ale regiunii, greu accesibile terestru, neamenajată, dar de o frumusețe ireală.
Deasupra plajei sunt două grote mari, una în care, în perioada Imperiului Otoman, au funcționat „Școlile ascunse” unde învățau copiii din Tsagarada și una plină cu mici stalactite, Peștera marină a Sf. Panagia Megalomata în care am și intrat doar un pic pentru că exista totuși riscul să ne lovim de stânci.
Țărmurile Pelionului sunt de piatră pe care localnicii au folosit-o la ridicarea caselor, însă astăzi plajele sunt declarate monumente ale naturii și este interzis prin lege să se ia chiar și o singură piatră.
Pe drumul spre plaja Mylopotamos am admirat formele săpate de natură în stâncă, un cap de bărbat și de femeie. De asemenea, am văzut locul în care și-a găsit sfârșitul un vas german din cel de-al doilea război mondial. Acesta a plecat din Skiathos spre Salonic, și, hăituit de paza coastă elenă și împins de vânt, s-a înfipt, la propriu, în coasta stâncoasă. În momentul în care au încercat să extragă epava, s-au prăbușit pereții iar astăzi vedem niște grote impresionante.
Mylopotamos este una dintre plajele care și-a păstrat frumusețea naturală și este cea mai ușor accesibilă terestru, din parcare coborându-se pe trepte. Este o plajă amenajată, iar printr-o grotă se poate înota spre o plăjuță mică și sălbatică. Aici, pe sub stânci se varsă în mare unul din multele râuri cu apă dulce ale regiunii.
Destinația noastră finală a fost plaja Limnionas, sălbatică, amenajată doar cu un duș, o cabină de schimb, o toaletă și o cafenea, străjuită într-o parte de pădure și în cealaltă parte de stânci golașe, care reprezintă calea de acces terestru.
Aici ne-am bucurat de bine meritata baie într-o apă curată de o culoare incredibilă, plină de pești. Dintre toate plajele pe care le-am văzut în scurta noastră plimbare aceasta era singura scăldată în soare la ora 19.30.
Am lăsat soarele să cadă printre copaci, ne-am luat la revedere și ne-am întors în jurul orei 20.00 în portul din care am plecat.
Exact la timp pentru un duș și pentru masa de seară într-una din multele taverne din Agios Ioannis.
Dar despre asta, în altă poveste.
Trimis de almona in 16.07.17 20:24:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@almona: Super minicroaziera, excelent review!
@Carmen Ion: mulțumesc frumos. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost ca am avut parte de un tur privat, doar noi cu skipperul si am facut programul cum am vrut noi. Bărcile sunt de maxim 6 persoane, iar dacă grupul este complet scade si prețul.
@almona: Frumoasa calatorie, frumoasa priveliste. Felicitari, votat cu mare placere.
@almona: Pozele sunt superbe, le-am vazut de doua ori.
pacat ca nu ofer eu SB, dar va veni curand
@adrianaglogo: intr-adevăr, când peisajul te ajuta fotografiile vin de la sine, fără Photoshop sau camera scumpă.
@almona: Frumoasa dar foarte scurta aceasta plimbare-excursie Asa doar doua ore jumate'?
@diana2015: Am fost norocoși că am făcut-o și pe asta pentru că zeul Poseidon își cam ieșise din fire. Dar să știi că nouă ne-a convenit că am făcut plajă dimineață, am avut timp pentru masa de prânz, iar după-amiaza iar plajă și baie.
Mai este una de vreo șase ore, la preț dublu, dar cam prinzi soarele puternic de la prânz și ni s-a părut cam obositoare.
Rămâne pe data viitoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 In vizita la Oracol. La Delphi — scris în 06.09.16 de Cesere din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2013 La plimbare prin Pelion — scris în 01.03.18 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Cu Africana in Skiathos — scris în 10.04.12 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ