ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turgut Șelalesi, Kizkumu Beach

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Deși mă informasem (cât de cât pentru că informațiile nu erau foarte multe) asupra cascadei Turgut Șelalesi (Șelalesi/Șelale = „ cascadă” în limba turcă) și am văzut că nu avea decât 10 m (chiar și cascada Urlătoarea, una din cele mai banale de la noi are 15 m) am decis să mergem să o vizităm. Oricum nu aveam ceva mai bun de făcut la hotel în acea după-amiază.

Pentru că nu aveam coordonatele exacte am pus pe GPS satul Turgutkoy și am pornit. Drumul spre cascadă cu mașina a fost extrem de frumos. A început cu o urcare pe munții de lângă Marmaris (traseul este altul decât cel pe care se ajunge în Marmaris cu mașina). Această urcare a prilejuit o fantastică priveliște asupra Marmarisului, priveliște pe care la întoarcere am încercat să o și imortalizez.

În satul pe care l-am pus ca destinație, am oprit, am întrebat de cascadă și am fost îndrumați să mergem înainte. Pe drum ne-am întâlnit și cu cei care erau plecați în „safari”. Înghesuiți în spatele jeep-urilor erau pur și simplu încinși, însă unii din ei păreau că se distrează. Când i-am văzut m-am felicitat că nu am ales această modalitate. La ieșirea în drumul principal nu era niciun indicator, dar cum la stânga se vedea urcând un drum forestier l-am urmat pe acesta. La aproximativ 2 km am ajuns la locul cu pricina. Am parcat mașina și, nu mică mi-a fost surprinderea să văd că se plătește și intrare: 3 TL. Este foarte interesant cum pot turcii să scoată bani și din piatră seacă cât și dintr-o amărâtă de cascadă. Cred că am avea și noi ceva de învățat de la ei (cât și de la greci, spaniloli, etc) în privința promovării turismului și a marketingului.

În fine, am pătruns în „rezervație” care bineînțeles începea cu un restaurant amenajat oarecum în tema locației. Nu am avut motive să ne oprim aici, de abia plecasem de la masă. Când am ajuns la cascadă ne întrebam dacă ea este sau mai urmează alta. Aș face pariu că nu are mai mult de 7 m. Totuși peisajul era spectaculos. De sus erau câțiva care se aruncau în cap în cascadă. Lăsând la o parte faptul că apa era destul de rece, gestul se aseamănă oarecum cu cel al aruncării într-o fântână (cu deosebirea că fântâna este mai adâncă). Mie mi s-a părut extrem de periculos. După ce am privit cascada am decis cu toții să mergem mai departe în pădure. Drumul pe alocuri era amenajat cu poduri de lemn. Plimbarea a fost chiar plăcută, dacă ajungeți acolo trebuie să o faceți. La întoarcere am renunțat la alee, pod de lemn și am luat-o de-a dreptul pe lângă râușor. De cele mai multe ori nu aveam de ales și treceam chiar prin apă. Senzația era destul de plăcută, aveam sandale în picioare. Apa rece venea în contrast cu căldura de afară (chiar dacă eram în pădure și pe lângă apă tot era cald). Însă de-abia când am ajuns la mașină am realizat de fapt cât de cald era afară. Ne-am declarat mulțumiți de plimbare, dar în plan aveam să ne oprim și la plaja Kizkumu (Plaja Fetei în limba turcă– kiz=nisip, kumu= fată).

Aici există o fâșie de nisip prin mijlocul mării pe care se poate merge de la un mal la altul. Fâșia are 600 m lungime și 3 m lățime. Este o plăcere să te plimbi în picioare prin apă (apa nu trece de genunchi) și să vezi vapoarele în ambele părți.

Nu am știut de această minune, ne-a povestit despre ea partenerii noștri de drum – la hotel ne-am împrietenit cu o familie care ne-a însoțit în această călătorie.

Potrivit legendei, o fată care vrea să ajungă la iubitul ei își umple fusta ei cu nisip și începe să se deplasează înainte în mare presărând o cărare cu nisipul strâns în fusta ei. Neajungându-i nisipul în cele din urmă s-a înecat. Altă legendă spune că fata ar fi fugit de fapt de pirați, însă fusta și nisipul presărat rămân. La punctul de început al drumului prin mare se găsește o statuie cu această fată.

Nisipul cu pietricele și scoici înțeapă destul de puternic în tălpi, așa încât eu mi-am pus papucii de apă că tot îi aveam la mine. Dar ceilalți s-au descurcat și fără strângând un pic din dinți. Apa ajungea până la genunchi pe „alee”. Senzația că mergi prin apă este una pe care nu o pot descrie, dar sigur merită încercată.

În zonă există și un restaurant și o zonă de plajă cu șezlonguri. Noi însă deja ne propusesem să facem baie ceva mai încolo așa că ne-am rezumat la plimbarea prin apă (care ia ceva timp).

În consecință ne-am îndreptat spre plaja. Plaja este neamenajată, totuși există posibilitatea de a trece pe sub drum la plajă. Mașina am lăsat-o parcată pe dreapta. Plaja este chiar înainte de intrarea în Hisaronu (peste 100 m apare indicatorul pe drumul dinspre cascadă spre Marmaris). Am făcut o baie, apa avea o culoare frumoasă, un turcoaz închis și extrem de limpede. Iar după vreo 5 m de la intrarea în apă (care era cu pietricele) dădeai de un nisip extrem de fin. După baie am făcut câteva poze și am pornit către Marmaris. Am mai oprit la un punct de belvedere de pe munte să facem niște poze cu Marmarisul. Pozele nu se ridică la înălțimea peisajului, însă vă rog să mă credeți pe cuvânt: peisajul este extraordinar.

Dacă scopul este să vizitezi o cascadă, atunci abandonează din start ideea, vei găsi mai multe variante și mai interesante în țărisoara noastră. Chiar glumeam cu partenerii de drum și spuneam că nu mică ar fi mirarea ca această cascadă să fie făcută de turci pentru a le crea turiștilor o nouă destinație. Bineînțeles că nu este așa, altfel ar fi făcut-o ceva mai înaltă 

Totuși drumul este frumos, merită făcut într-o dimineață sau după-amiază dacă nu găsești ceva mai bun de făcut sau te plictisești la hotel. Dacă la întoarcere sau la dus veți opri și la punctele indicate de mine chiar merită excursia. Mie, nouă, per ansamblu, ne-a plăcut foarte mult. Nu ratați Kizkumu Beach mi s-a părut extrem de interesantă ca fenomen. Culmea că nu știam nimic despre acest fenomen chiar dacă citisem câte ceva despre Marmaris și împrejurimi înainte. Și dacă aveți timp și chef faceți și o baie lângă Hisaronu.

Aș încheia prin a spune că am aflat anul acesta că o cascadă din România - Cascada Bigăr, din Caraş-Severin – a fost considerată de The World Geography prima într-un clasament a celor mai frumoase cascade din lume theworldgeography.com/201 ... waterfalls.html. Eu personal nu am vizitat-o. Iată și un top al cascadelor din România (pesemne mai sunt și altele): proalpin.ro/blog/top-10-c ... ade-din-romania.

De aceea am să rog webmaster să pună ca melodie de fond Partizan – Note de călătorie youtube, o ironie la adresa tuturor celor ce au o disponibilitate mult mai mare de a vizita locuri de departe și le uită pe cele de la noi -- printre care și eu :). Dacă unele locuri de aiurea sunt de-a dreptul extraordinare, ne grăbim să ne entuziasmăm și asupra unora pe care în mod normal nici nu le-am băga în seamă la noi în țară. Pentru a nu crea polemici mă feresc să le enumăr.


[fb]
---
Trimis de Dabator in 08.09.13 12:11:04
Validat / Publicat: 08.09.13 13:55:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Nu e aceasta cascada. Este una mai mare dar nu cu mult :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.09.13 13:54:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero
[08.09.13 15:38:51]
»

un rew. de nota maxima, din pacate am fost de 2 ori in Marmaris care sincer imi pare, ca si asezare cea mai frumoasa statiune maritima a Turciei cu deschiderea fabuloasa asupra marii insa nu am stiut de aceasta "cascada"

fraza de final si melodia solicitata merita felicitari cu... coronita

mauricius*
[08.09.13 17:25:07]
»

Subscriu întru totul paragrafului de final. După ce am vizitat Băile Cleopatrei, Cada lui Zeus sau Haznaua lui Moş Crăciun de aiurea, am fost pur şi simplu indignat de incapacitatea noastră de a face turism. Avem absolut tot ce ne trebuie ca să trăim din turism mult şi bine. Mă întreb oare câţi dintre zecile de mii de turişti care urcă anual pe platoul Bucegilor ştiu că păşesc pe tărâmul sacru al Kogaionon, pe urmele călătorilor prin nori, aşa cum erau numiţi preoţii dacilor? Dacă aveţi timp vă invit la o scurtă lectură aici quadratus.wordpress.com/2 ... acru-al-dacilor.

DabatorAUTOR REVIEW
[08.09.13 18:06:10]
»

@amero Mulțumesc pentru aprecieri.

@mauricius. - Ai dreptate 100%. Cumva asta am vrut să subliniez și eu. Exemplul tău este foarte bun, așa cum sunt nenumărate. Aș aminti doar Sarmisegetusa care pe lângă încărcătura istorică are și una spirituală profundă. Dar nu numai că nu este exploatată turistic, dar este și lăsată în paragină (vă rog nu mă contraziceți). Și am putea continua până mâine. Ați văzut agenții în București, sau pe litoralul românesc, sau la munte care să promoveze turismul local? În Marmaris erau zeci de agenții care vindeau excursii mai mult sau mai puțin locale (căci Pamukkale, Efes, Cappadocia) nu sunt chiar așa apropiate. La noi mai afli câte ceva de la prieteni sau de pe site-uri (amfostacolo este unul din cele mai bune). Însă pentru promovare trebuie reclamă, facilități în apropiere și chiar și taxe (să ceri 3 TL pentru o cascadă de jucărie sau 10 TL pentru intrarea pe Insula Cleopatrei înseamnă până la urmă metode de autofinațare a obiectivelor turistice).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costin1968
[08.09.13 18:24:46]
»

Exceptional review, exceptionale poze. Sincere felicitari!

DabatorAUTOR REVIEW
[08.09.13 18:49:42]
»

Mulțumesc @costin1968

vlado2
[11.09.13 23:20:24]
»

Am citit impresiile tale si te felicit ca te interesezi inainte de a ajunge intr-o locatie despre tot ce poti vedea in zona. Cred ca amicii pe care ii alegi sa iti petreci vacanta si o buna informare asupra locurilor in care urmeaza sa le vizitezi sunt cheia succesului unei excursii. Pemtru acest lucru dar si pentru informatiile aduse... bonusul meritat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[11.09.13 23:38:00]
»

@vlado2: Mulțumesc. Adevărul este că sunt persoane în jurul meu care mă iau peste picior: "ce mai cauți acolo dacă deja ai aflat totul despre locul acela?". Sunt însă locuri mai puțin documentate - și aici site-urile ca amfostacolo, tripadvisor și multe altele au un merit deosebit. În plus amfostacolo are meritul că are specificul local; vrem nu vrem există un specific local. De câte ori nu am văzut pe tripadvisor englezi care se plângeau că turcii nu aveau mâncare englezească . Și ce mă interesează pe mine mâncarea englezească? Chiar ne place mâncarea de fasole la micul dejun? De aceea amfostacolo e mai aproape de noi de recunoaștem ori nu.

În plus oricât de multe știi dinainte, ceea ce se întâmplă când ajungi acolo ți se întâmplă numai ție, indiferent de ce spun ceilalți (de aceea trebuie totuși să și vezi).

Pe de altă parte de aceea au fost puține cazuri în care am avut surprize neplăcute. Asta ori că merita cu adevărat să ajung acolo, ori că mă așteptam să fie drăguț, interesant dar nu uimitor, fantastic, de nemaiîntâlnit. Asta încerc în comentariile mele - să arăt părțile bune și cele proaste. Sigur că greutatea este dată de ceea ce simt eu, încerc totuși să fiu obiectiv.

ariciu
[14.09.13 15:00:20]
»

Foarte tare, felicitări! Am descoperit acum aceste descrieri, poate şi pentru că nu prea mă interesează zona. Însă, din cauză de lipsă activitate scriitoricească pe site la această oră, am început să caut aiurea şi alte destinaţii decât cele urmărite în mod curent. Şi iată ce găsesc...

Îmi place obiectivitatea prezentărilor. Puţini sunt cei care au curajul să spună lucrurilor pe nume. Încă o dată, felicitări maxime!

DabatorAUTOR REVIEW
[14.09.13 21:39:32]
»

@ariciu: Mulțumesc pentru aprecicieri. Eu consider că un comentariu corect (fie că este vorba despre un hotel sau despre o atracție) trebuie să reflecte atât părțile bune cât și cele mai puțin bune.

balasa violeta
[30.12.14 16:52:42]
»

@Dabator - multumesc pentru aduceri aminte, am fost fascinata de Marmaris!

O zona cum mai rar intalnesti, un colt de rai. Am aterizat in Bodrum si transferul a durat destul de mult, dar drumul a fost de un pitoresc aparte.

Am scris aici cate ceva vezi impresii

Abia acum , dupa ani si ani am vazut ca in loc de aeroportul Dalaman, am scris Dedeman...am rosit, poate ma corecteaza cineva, multumesc!

-

[by webm] am corectat, acolo, în textul review-ului mai sus menţionat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[30.12.14 17:05:44]
»

@balasa violeta: Și mie mi-a plăcut Marmaris foarte mult, despre care nu am apucat să scriu. Cum nu am scris nici despre alte locuri minunate vizitate.

Am citit frumoasele tale impresii despre Icmeler și Marmaris (oare de ce abia acum?). Am fost și eu într-o vizită în Icmeler, o stațiune foarte cochetă. La dus am fost cu vaporașul și cred că am văzut hotelul la care ați stat voi .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, ariciu, balasa violeta, costin1968, Dabator, mauricius*, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Marmaris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063393115997314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1