ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2012
DE doda
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Romantische Strasse - Pe Drumul Romantic

Ilustrație video-muzicală
- I ll Find My Way Home


TIPĂREȘTE

Mărturisesc sincer că nu auzisem despre acest drum pînă anul trecut, însă după ce am urmărit un documentar la televizor pe această temă, am ştiut imediat care va fi următoarea destinaţie de vacanţă.

Pentru cei care nu ştiu, Romantische Strasse sau Romantic Road este un traseu rutier îngust, de fapt Drum Naţional (are şi marcaje în acest sens) în landul Bavaria, cu lungime de cca 360 de km, care leagă mai multe orăşele medievale (dar şi cu vestigii de pe vremea Imperiului Roman), bine conservate şi avînd fiecare un farmec aparte. Acesta începe de la Wurzburg şi se sfîrşeşte la Füsen.

Fiind un traseu destul de scurt, dar cu multe obiective turistice ne-am propus să oprim şi să ne cazăm în mai multe oraşe pentru a ne bucura pe deplin de farmecul acestei zone, aşa că am conceput un traseu cu 4 cazări de cîte 2 nopţi plus cele 2 cazări de tranzit (dus/întors), rezultînd în total 10 nopţi. Este destul de greu să alegi dar opţiunea noastră a fost pentru Regensburg, un alt orăşel fermecător, situat la nord de Munchen (nu este pe Drumul Romantic), apoi Wurzburg, Augsburg şi Füsen situate pe Drumul Romantic.

Nici nu vă imaginaţi cîte lucruri am învăţat cu ocazia asta, ca de obicei m-am documentat în prealabil, am căutat pe net, am cumpărat ghiduri turistice (am găsit două despre Germania) şi mi-am pregătit un dosar cu toate informaţiile, detaliile privind istoria locurilor şi personalităţile remarcabile care şi-au pus amprenta asupra lor, obiectivele de vizitat, inclusiv distanţele rutiere dintre localităţi şi timpul de parcurgere.

Stînd în fiecare orăşel cîte 2 nopţi am avut destul timp să ne plimbăm (am făcut kilometri întregi pe jos), să ne aşezăm la terase să degustăm ceva sau să stăm pe cîte o bancă pe malul rîului. Un sfat: cereţi (pentru că nu vi se dă din proprie iniţiativă) la recepţia hotelului harta oraşului cu principalele obiective de vizitat. Noi am cerut de la fiecare hotel şi ne-au fost foarte utile.

Primul orăşel vizitat a fost Regensburg situat pe malul Dunării. Se spune că are peste 1500 de cădiri medievale din care 1000 au fost incluse în patrimoniul UNESCO. După ce ne-am cazat, ne-am îndreptat spre Podul de Piatră, primul construit peste Dunăre (în secolul XII) iar a doua zi am vizitat principalele obiective:

- Catedrala Sf. Petru cu multe vitralii medievale (unele din sec. XIV), este cunoscută în lume şi datorită corului său de băieţi;

- Porta Praetoria;

- Palatul Sf. Emeram, unul dintre cele mai mari palate locuite din Europa, cu Muzeul Thurn und Taxis şi bazilica Sf. Emeram, reşedinţă a bogatei familii Thurn und Taxis care şi-a cîştigat faima datorită organizării primului serviciu poştal imperial; aici sînt expuse multe mijloace de transport din secolele trecute: trăsuri, caleşti, şarete, sănii. Am mai văzut porţelanuri fine, diverse obiecte personale, bijuterii, multe cutii de păstrat tutunul acoperite cu pietre preţioase.

După cele 2 nopţi petrecute în Regensburg, dimineaţa după micul dejun am plecat spre Wurzburg. Însă, fiind o distanţă relativ mică (209 km), am făcut o escală la Nurnberg, un oraş deosebit de frumos şi cu rezonanţe istorice. GPS-ul ne-a dus într-o parcare situată chiar în centru, aşa că am avut timp să zăbovim cîteva ore şi să servim masa. Aici ne-am plimbat prin centrul vechi şi am intrat în Catedrala Lorenz. Am tras concluzia că acest oraş merită vizitat pe îndelete, poate cu altă ocazie ne vom caza aici.

Oraşul Wurzburg, capitala regiunii Franconia Inferioara, numit şi oraşul celor 100 de biserici poate fi considerat şi capitala vinului francon, care pe bună dreptate este bautura preferată a localnicilor. Dacă urcaţi pînă la cetatea fortificată puteţi vedea viile care înconjoară oraşul.

Cum am ajuns în oraş, după ce ne-am cazat, am pornit pe jos spre vechiul pod de peste rîul Main (Alte Mainbruke), cu cele 12 statui, apoi am urcat pînă la Fortăreaţa Marienberg. Vă recomand să urcaţi doar dacă aveţi condiţie fizică bună. Recompensa la coborîre a fost un pahar de vin rece servit la Alte Mainmühle, o terasă – restaurant situată la capul podului, cunoscută printre localnici şi turişti.

A doua zi am vizitat Domul Sf. Kilian şi luxosul Palat Residenz. Acest palat baroc, simbol al bogăţiei prinţilor episcopi, este renumit pentru scara sa înaltă pe al cărei tavan este pictată cea mai mare frescă din lume.

Din păcate, multe clădiri din această zonă au fost distruse în al doilea război mondial, fiind apoi reconstruite cu fidelitate. Nici Residenz nu a făcut excepţie, am văzut expuse fotografii realizate după bombardamente.

Deosebit de frumoasă este şi grădina din curtea palatului.

Spre deosebire de Munchen, unde aproape toată lumea serveşte bere, în Wurzburg pe primul plan se află vinul alb „de Wurzburg” sec şi demisec comercializat în nişte sticle gen ploscă, numite „bocksbeutel”, în mai multe sortimente cu conţinut destul de mic de alcool: Silvaner, Muller-Thurgau, Bacchus, Riesling, etc.

Deşi ne-am propus să mergem la o degustare de vinuri nu am reuşit, aşa că am servit la masă ori de cîte ori am avut ocazia. Poate data viitoare vom merge...

Veţi găsi multe magazine cu renumitele vinuri, aşa că vă recomand să nu plecaţi din acest oraş fără cîteva sticle care să fie produse chiar în Wurzburg (noi am luat Juliusspital). Deşi nu mă omor după vinul alb, preferînd berea şi apoi vinul roşu, a trebuit să recunosc că vinul alb servit foarte rece este de nota 20. Nu degeaba a fost vinul preferat al lui Goethe. Destul de bun este si cel roze.

Plecînd din Wurzburg am luat-o pe Drumul Romantic şi ne-am oprit la Rothenburg ob der Tauber, numit şi orăşelul Crăciunului, un orăşel medieval foarte bine conservat. Fiind situat la mică distanţă de Wurzburg nu ne-am propus să dormim aici, aşa că am rămas doar cîteva ore, timp în care ne-am plimbat prin centru, pe străduţele presărate cu clădiri acoperite cu ţiglă roşie, culoare dominantă (de la care i se trage numele), am servit masa într-un restaurant cu specific local, am urcat pe zidul de apărare care înconjoară orăşelul. Am observat pe zidul de apărare, din loc în loc, inscripţii cu nume de persoane, am citit pe net că porţiunile respective din zid au fost cumpărate cu 1000 euro/metru.

Am vizitat Muzeul Torturii (sau Muzeul Medieval al Crimei) în care sînt expuse multe dispozitive de tortură, măşti de fier înfăţişînd animale (cu scop de umilire în funcţie de fărădelegile comise), instrumente de execuţie, cărţi vechi, diverse obiecte din evul mediu.

Nu am intrat în renumitul Magazin al Crăciunului, personal prefer să-l vizitez într-o zi de decembrie. Rămîne o variantă pentru o minivacanţă în perioada Pieţelor de Crăciun.

În piaţa centrală am nimerit în momentul în care un cor de bărbaţi cînta pe treptele din faţa primăriei. Din păcate am ratat ceasul cu cele 2 figurine care defilează la orele 11,12,13 şi 14. Am citit că acestea i-ar reprezenta pe comandantul militar Tilly şi pe Georg Nusch, primarul oraşului care a salvat de la moarte 4 sfetnici iar oraşul de distrugere bînd dintr-o răsuflare 3,25 l de vin, scenă petrecută în timpul războiului de 30 de ani.

Despre Augsburg, următoarea locaţie (situată la 247 km de Wurzburg), amintesc ca obiective de vizitat Domul şi cartierul de locuinţe sociale Fuggerei. Deoarece a plouat toată ziua nu am putut vizita prea multe. În Dom nu am intrat din cauza anunţului de la intrare cu „nu deranjaţi, este slujbă”, aşa că pe o ploaie torenţială ne-am îndreptat spre Fuggerei, am aruncat o privire şi am plecat la hotel. Pe drum am dat de o înscripţie care ne atenţiona că prin acel loc trecea vechiul drum roman Via Claudia Augusta.

Din cîte am citit, o bună parte din Drumul Romantic coincide cu Via Claudia Augusta.

Pentru că nu era de ajuns ploaia, am găsit şi toate magazinele închise, fiind duminică. Nici măcar mall-ul City Gallery nu era deschis. Următoarea destinaţie a fost Füssen, situat la 109 km de Augsburg. Fac o paranteză pentru cei care utilizează GPS-ul: să folosească diacritice germane la tastarea denumirii localităţilor, de ex. „ü” în loc de „u”, acolo unde este cazul (am constatat că există un Fussen situat în altă zonă), şi să aleagă drumul naţional pt că GPS-ul are tendinţa de a recomanda autostrăzile, doar în zona Augsburg am mers pe autostradă, în rest ne-am orientat şi după hărţile cu Drumul Romantic introducînd orăşele mici (Creglingen, Dinkelsbühl, Nördlingen, Landsberg). Din cîte îmi amintesc, am mers pe drumurile naţionale B25 şi B17.

Füssen este un orăşel micuţ pe care l-am vizitat în ziua în care am ajuns, ne-am urcat pînă la Hohes Schloss (Castelul Înalt), reşedinţa de vară a episcopilor prinţi de Augsburg. Acest castel impresionează prin picturile gotice exterioare care dau iluzia de relief, imitînd ferestre, stucaturi sau balconaşe; cîteva picturi asemănătoare am văzut şi pe zidul mănăstirii St. Mang de alături.

Am ales acest orăşel pentru a vizita faimoasele castele Hohenschwangau şi Neuschwanstein. Aşa că ziua următoare, după micul dejun am plecat spre Schwangau, am parcat maşina la baza castelului Hohenschwangau şi am cumpărat tichete de intrare la ambele castele de la un centrul de bilete amplasat în imediata apropiere.

Trebuie să pomenesc neapărat despre modul impecabil de organizare a vizitelor: după ce optaţi pentru ghid vorbitor de limba engleză sau germană (se poate şi autoghid în alte limbi, fără română) vi se dau tichete cu ore de acces, iar intrarea se face exact ca la metrou, vi se permite accesul doar dacă respectaţi ora înscrisă pe bilet (oră care se afişează electronic la intrare). Totul se face organizat şi este calculat în aşa fel încît să nu se deranjeze între ele grupurile avînd ghizi diferiţi. Intervalul de timp dintre cele două tururi este suficient pentru a vizita castelul Hohenschwangau şi pentru a vă deplasa pe jos pînă la castelul Neuschwanstein (situat la aprox. 2 km), aveţi destul timp să faceţi şi fotografii exterioare. Cine doreşte se poate deplasa cu trăsura, noi am preferat mersul pe jos.

Fiecare tur interior de castel cu ghid a durat 30 minute. Fiind sosiţi printre primii turişti am terminat ambele tururi în jurul prînzului, aşa că la coborîre ne-am oprit la un restaurant frumos şi, ca de obicei, am degustat specialităţile culinare specifice locului. La coborîre ne-am întîlnit cu grupuri mari de turişti (majoritatea asiatici), semn că a devenit deja prea aglomerată zona. Aşa că vă recomand să fiţi matinali, dacă nu mă înşel deschiderea este la ora 9,00.

Să revin la castele, nu ocoliţi castelul Hohenschwangau, chiar merită să-l vizitaţi, deşi nu este în topul preferinţelor. Veţi afla multe lucruri interesante despre viaţa şi sfîrşitul tragic al regelui Ludwig al II-lea, veţi vedea multe obiecte de artă, picturi, sculpturi, obiecte de mobilier, fiecare avînd o istorioară proprie. Nu o să vă stric surpriza, mai bine să le aflaţi de la ghizi şi să vedeţi pe viu locurile în care a copilărit acest rege, zis şi „regele din poveste”, „regele nebun” sau „regele lebădă”. Din păcate fotografierea nu este permisă în interior. De la ferestre, panorama este încîntătoare şi se permite fotografierea peisajelor.

Vizitînd castelul Neuschwanstein ne-am simţit ca-n poveşti, am ascultat alte istorioare despre Ludwig al II-lea, am admirat interioarele, de fapt ceea ce era terminat, regele nemaiapucând să-şi ducă la bun sfîrşit visul. Sala cîntăreţilor m-a lăsat fără cuvinte, scene din legendele preferate ale regelui abundă pe toţi pereţii. Este un lux exorbitant. S-au consumat tone de cerneală pe acest subiect şi nu degeaba este considerat cel mai frumos castel din lume. Din păcate cele 30 minute, cît durează vizita, sînt prea puţine pentru a admira fiecare detaliu.

Dupa ce am servit masa de prînz ne-a venit ideea să facem o mică excursie pînă la Garmisch – Partenkirchen, o frumoasă localitate situată la cca 60 de km, la poalele Alpilor Bavarezi şi celui mai înalt vărf, Zugspitze. Drumul a fost magnific, am fotografiat din mers peisajele splendide, muntii abrupti, satele montane.

Garmisch – Partenkirchen este o staţiune luxoasă destul de animată, care se întinde pe suprafaţă mare, cu multe clădiri frumoase avînd picturi deosebite. Pentru că staţiunea este renumită pentru sporturile de iarnă şi trambulinele sale, am făcut un drum pînă la Stadionul Olympia.

Ziua următoare, cu părere de rău, am plecat spre ţară (făcînd o frumoasă escală la Budapesta, la un hotel central situat pe malul Dunării) cu promisiunea că vom continua să vizităm în vacanţele următoare celelalte castele ale romanticului rege şi alte orăşele pe care a trebuit să le ocolim din lipsă de timp.

Cu siguranţă nu am cuprins toate obiectivele vizitate şi nu le-am descris în detaliu dar sper că ce v-am povestit vă va stîrni interesul pentru aceste zone încîntătoare.

Pot spune că a fost un concediu reuşit în care nu am avut timp să ne plictisim, am văzut multe locuri frumoase, monumente istorice, muzee, peisaje splendide, castele de vis, am savurat mîncăruri şi băuturi tradiţionale delicioase. Recomand cu căldură acest traseu iubitorilor de artă, pasionaţilor de istorie şi nu numai, familiştilor cu şi fără copii, tuturor celor care iubesc Bavaria. Sper ca fotografiile ataşate să completeze descrierea şi să întărească recomandarea mea. Acord nota maximă!

Cîteva informaţii despre costuri:

-pentru cazare am plătit, în medie, 110 euro/noapte cu mic dejun (hoteluri de 4 stele);

-o masă prînz/cină ne costa 30 ÷ 60 euro pentru 2 persoane (supă, fel principal + salată, un pahar de vin/bere şi rar desert)... pentru mine erau cam multe 3 mese pe zi;

-benzina era aprox. 1,6 euro/l;

-ne-au mai costat intrările la muzee, castele şi parcările, atît din oraşe cît şi de la hoteluri; doar la hotelul din Füsen n-am plătit parcarea, în rest peste tot am plătit (12-18 euro/zi); parcările din oraş erau în jur de 0,5 euro/30 min.


[fb]
---
Trimis de doda in 18.07.12 08:04:35
Validat / Publicat: 18.07.12 09:23:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 In drum spre Garmisch – Partenkirchen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[18.07.12 09:21:49]
»

Mutat la rubrica "Excursii in Tirolul german si Bavaria" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor;

Avand in vedere ca este un review "de calatorie", notele pentru cazare/bucatarie/servicii (specifice unitatilor de cazare) au fost anulate. Te asteptam cu review-uri despre unitatile de cazare la care ati fost gazduiti, review-uri in care o sa poti nota aceste aspecte. Multumim!

webmaster
[18.07.12 09:53:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dodaAUTOR REVIEW
[18.07.12 09:54:40]
»

Multumesc.

webmaster13
[18.07.12 09:59:17]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

mariana.olaru
[18.07.12 10:07:33]
»

Din păcate, n-am avut ocazia să vizionez documentarul despre care pomenești în introducere. Cred însă că review-ul tău și fotografiile sunt mai mult decât convingătoare cum că merită să cunoaștem și noi Romantische Strasse!

Deși apreciezi că per total costul sejurului a fost de 1100 euro pentru 10 zile și două persoane, ultimele informații din review-ul tău îmi dau temei să cred că ați cheltuit mult mai mult, în condițiile în care doar cazarea pentru 9 nopți ar fi costat aproape 1000 euro. Deci, cu aproximație, incluzând și transportul, parcarea și masa, cam cât v-a costat acest sejur deosebit?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dodaAUTOR REVIEW
[18.07.12 10:30:09]
»

Au fost 10 nopti, prima escala despre care nu am pomenit a fost la Viena. Asa ca la cei 1100 de euro se adauga benzina (aprox 500-600 euro), mesele (sa zicem max. 100 euro/zi), intrarile la muzee (in functie de importanta obiectivului 6-10 euro/persoana) si parcarile. Se mai adauga suvenirurile si micile cumparaturi, in functie de citi bani dispuneti. Asa ca dupa parerea mea va trebuie peste 3000 de euro.

mariana.olaru
[18.07.12 10:31:34]
»

Mulțumesc mult pentru răspuns, este chiar ceea ce așteptam spre a-mi face propriile socoteli !

adryana
[18.07.12 10:44:08]
»

frumoasa excursie iar poza 12 imi aminteste de statiunea Kitzbuhel.

balasa violeta
[18.07.12 11:13:06]
»

Sunt incantata de ceea ce am citit! Pozele sunt minunate si fac cat o mie de cuvinte. Ati avut o vacanta frumoasa cu amintiri de neuitat!

Voi fi atenta sa nu scap nici-o impresie scrisa de dumneavoastra.

dodaAUTOR REVIEW
[18.07.12 14:07:50]
»

@webmaster13: Frumoasă melodie, vă mulţumesc pentru acest acompaniament. Nu m-am gîndit că se poate ataşa o melodie la review.

Aş face o mică paranteză: dacă ar fi să ma gîndesc la muzică, subjugată încă de atmosfera locurilor vizitate, primul meu gînd s-ar îndrepta spre compozitorul Richard Wagner, favoritul regelui Ludwig al II-lea. Operele sale au devenit sursă de inspiraţie pentru decorurile castelului Neuschwanstein care amintesc de basmele şi legendele medievale cu cavaleri.

Deşi nu sînt o fire artistica şi nu am o cultură în domeniul muzical (mă pot lăuda doar cu matineurile duminicale de la opera din Timişoara la care mă duceam cu bilete primite de la şcoală cu peste 40 de ani în urmă) cînd aud de Wagner ma gîndesc la cîntece războinice cu cavaleri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pami* CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[18.07.12 15:49:03]
»

Einfach nur perfekt beschrieben - Glückwunsch!

MCM
[18.07.12 18:36:20]
»

Superb. Superb. Concediul, drumul, reviewul. Iar fotografiile... ce sa mai spun. Mi-au placut f mult.

dodaAUTOR REVIEW
[18.07.12 18:42:02]
»

@Pami: vielen dank!

ciprian.dima
[31.08.12 19:48:06]
»

Super. Review-ul tau ma convinsese sa incerc Romantische Strasse si planificasem chiar traseul, dar a trebuit sa aman. Deja facusem 2000 de km prin Baden-Wuerttemberg si oboseala si-a spus cuvantul. Dar o sa incerc macar sa ajung in Wuerzburg in septembrie, iar restul vara urmatoare.

Dragoș_MD
[31.08.12 20:06:58]
»

Anul trecut, la centrul de informare turistică din Augsburg, am găsit un pliant care descrie f. bine acest traseu. Mă bucur că l-ați realizat și practic.

(PS și io cam tot pe ploaie am vizitat Augsburg-ul, dar și München-ul)

ciprian.dima
[31.08.12 20:12:23]
»

@Dragos: Cam aceasta e vremea pe aici. Ploua des, dar prefer temperaturile de 20-24 grade de aici, decat cele de 40 grade din Romania. In plus ploaia are si un avantaj: multa verdeata.

Eduard Banica
[14.02.13 09:54:15]
»

Buna ziua

Am si eu o intrebare

Vreau sa calatoresc pe acesta zona in septembrie. din cate am citit, trebuie anulata optiunea de autostrada? am verificat pe navigator si are tendinta de a ma duce numai pe autostrada si nu vreau sa ratez ceva din zona.

Multumesc

Dragoș_MD
[14.02.13 11:11:20]
»

@Eduard Banica: poți să anulezi sau nu opțiunea de autostradă; oricum, dacă dai programului de navigare toate punctele intermediare prin care trebuie să te conducă, va abandona de bună-voie tendința de a te scoate spre autostrăzi, pentru că astfel ar trebui să lungească prea mult traseul, pierzând avantajul duratei mai scurte de parcurgere a acestuia.

Pe saitul oficial al acestei atracții turistice poți descărca broșura care conține atât harta, cât și descrierea amănunțită a drumului și obiectivelor de vizitat.

Ar fi vreo 2 porțiuni care merg parcurse și pe autostradă, dar pierzi din farmecul drumului prin satele și comunele lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Eduard Banica
[14.02.13 11:19:47]
»

Dragos... nu pot spune decat un mare MULTUMESC

m-am pierdut complet pe net cautand informatii si ce as putea vizita in zona.

Noi nu vrem sa mergem pe autostrada tocmai in ideea de a pierde timpul prin satele si comunele respective. am listat ce mi-ai dat tu, si daca mai am intrebari... revin

Dragoș_MD
[14.02.13 11:30:45]
»

@Eduard Banica: cu plăcere. Eu am început să adun informații pentru că am aflat despre acest traseu când am vizitat acum un an și ceva în urmă Augsburg-ul și mi-am promis să-l fac la una dintre viitoarele nostre vizite în Germania.

dodaAUTOR REVIEW
[14.02.13 11:37:02]
»

@Eduard Banica: eu am printat o hartă mai amanunţită de pe net (cu toate localitaţile de pe Drumul Romantic) şi am introdus localităţile în GPS. Mi-a fost de ajutor şi harta rutieră detaliată, cu drumurile naţionale. Doar în zona oraşului Augsburg nu am gasit drumul naţional ci am mers pe autostradă. Puteţi recunoaşte Drumul Romantic şi după tăbliţele care marchează acest drum din loc în loc (scrise în limbile germană, engleză şi chineză). Să aveţi o călătorie frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Eduard Banica
[14.02.13 11:38:17]
»

multumesc de ajutor. revin cu detalii cand ma intorc

giuliani
[12.08.13 23:36:40]
»

Am gonit pe Romantische Strasse intr-un weekend, pornind de la Wurzburg, unde locuiam, am inoptat la Fussen, iar a doua zi ne-am intors pe la Munchen (era Oktoberfest) catre Wurzburg.

Recomand vizitarea oraselelor mai mici, Dinkelsbuhl, Nordlingen, Landsberg am Lech, Donauworth... toate merita macar o plimbare de 2-3 ore. Fussen e magnific, insa preferatul meu, fara discutie, e Rothenburg ob der Tauber. Un oras parca de pe alta lume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, balasa violeta, ciprian.dima, doda, Eduard Banica, giuliani, MCM, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii in Tirolul german si Bavaria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069592952728271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1