ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Efes, Casa Fecioarei Maria, Templul lui Artemis - Un trio cultural unic

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu primim înțelepciunea mura în gură; trebuie să o descoperim noi înșine după o călătorie pe care nimeni nu o poate în locul nostru și de care nu ne poate scuti nimeni. - Marcel Proust

Nu s-a mai scris despre Efes pe AFA din 2018??? Sa va readuc in prim plan acest obiectiv de interes international. ????

ORASUL ANTIC EFES

Fiind cazati la Batihan in Kusadasi, in penultima zi de cazare am vizitat Orasul Antif Efes, Casa Fecioarei Maria dar si templul lui Artemis din Efes.

Ce-i cu Efesul asta? In primul rand acest loc apartine patrimoniului MONDIAL UNESCO. A fost intemeiat in secolul 11 I. Hr de catre colonistii greci (ionieni) devenind in timp unul dintre cele mai dezvoltate centre comerciale si religioase. De-a lungul timpului s-a aflat sub mai multe ocupatii straine. Efesul este un oras antic (aflat in ruina in prezent) ce se afla pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de orasul Izmir.

Istoria ne spune ca Templul zeitei Artemis din Efes, construit undeva in secolul 6 i. Hr. reprezentand una dintre cele 7 minuni ale lumii antice a fost incendiat de un cetatean din Efes, numit Herostrat. A facut acest lucru doar ca sa devina celebru. ???? Eh uite ca dupa mii de ani, chiar a ramas celebru. Bravo coane. ????

Orasul Efes a fost ocupat de romani in anul 133 d. Hr. si devine capitala provinciei romane Asia. Sufera pierderi insemnate la cutremurele din anii 358 si 365 d. Hr. La finalul secolului 7 Efesul isi pierde gloria si faima dobandite atatea sute de ani.

____

Am ajuns aici pe la ora 9:00 dar deja se facuse coada de autocare la intrare si era si o calduraaaaaa, vai, groaznic. Masina am parcat-o pe campul de vis-a-vis si am platit 25 TL. Pentru a vizita orasul antic am platit 180 TL / adult intrarea. Copchilu nu a platit nimic, mocea.

In pret intra vizitarea ruinelor dar si a "Terrace Houses of Ephesus" adica zona aia acoperita de pe la jumatatea traseului!

Tot dupa ce iesiti de la zona acoperita, este si un magazin cu sucuri, ape, etc. O apa ca idee, costa 8 TL... cam scump dar mno, esti in mijlocul pustietatii. :))

Incerca nenea ala sa ne convinga sa luam nu stiu ce pachet de bilete care include si efesul si casa fecioarei si nu mai stiu ce cetate si i-am zis ca nu, lasa asa cumetre ca vedem noi la fata locului ce si cum.

Nu era prima data cand vizitam aceste locuri, noi am mai fost aici acum 4 ani, in excursie organizata, deci mai stiam una alta despre acest loc. Cel mai important aspect... ca este plin de pisici si am ce smotoci pe parcursul vizitei. ????

____

Astazi Efesul este un oraș antic ale carui ruine atrag mii de turiști în fiecare an. Sapaturile arheologice și lucrarile de reconstructie s-au desfasurat aici timp de mai multi ani.

Orașul are o importanta deosebita pentru crestini deoarece se considera ca unul dintre apostolii lui Iisus, Ioan a scris aici Evanghelia iar mama lui Iisus Hristos si-a petrecut aici ultimii ani din viata.

Tot la Efes regasim si celebra zeita Nike, al carei nume si logo au fost o inspiratie pentru firma producatoarea de echipamente sport. În 1968, Phil Knight a fondat brand-ul Nike, al cărui nume se baza pe cel al zeiței grecești a victoriei, „Nike” .


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

CASA FECIOAREI MARIA

Aflata foarte aproape de intrarea in Orasul Antif Efes, am platit si aici parcarea si intrarea dar nu mai retin cat, tot cateva sute de lire. Zona este pazita de politie, jandarmi si armata. Toti sunt inarmati pana in dinti cu arme semi-automate. Totusi cat timp tu nu deranjezi pe nimeni si iti vezi de treaba ta, nu esti nici tu deranjat la randul tau.

Casa Maicii Domnului, aflata intre orasele Efes si Seljuk, este considerata, conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti. Locul, inconjurat de un rand de plante si pomi, este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani. Linistea asezarii nu poate fi tulburata nici macar de multimile de pelerini ce vin zilnic aici pentru inchinare si iertare.

Locul acesta a fost cinstit de catre crestini inca din vechime, insa istoria recenta aminteste drept re-descoperire a lui un moment neobisnuit. Astfel, in anul 1912, Anne Catherine Emmerich, o maica de de la o manastire din Germania, care nu si-a parasit niciodata chilia, a descris in detaliu locul si imprejurimile.

Maica Emmerich, imobilizata la pat, a intrat in transa, pe maini aparandu-i semnele cuielor iar in minte venindu-i viziuni in care Fecioara Maria, impreuna cu Apostolul Ioan, a plecat dinspre Ierusalim spre Efes. Ea a descris Casa Mariei cu lux de amanunte - tot ceea ce a spus a fost consemnat in scris de catre scriitorul Brentano, aflat langa patul acesteia.

Maica Emmerich a descris Casa drept o cladire rectangulara din piatra, zidita special de catre Apostolul Ioan pentru Fecioara Maria. Camera a fost dotata cu o vatra si cu o absida - peretele acesteia fiind rotunjit. Camera a doua, lipita de cea cu absida, este considerata a fi fost locul in care Fecioara Maria dormea. Aceasta a doua camera era strabatuta intr-o laterala de un izvor.

Pe langa detaliile de ahitectura, maica a mai spus si faptul ca Maica Domnului a adormit la varsta de 64 de ani, fiind mai apoi inmormantata intr-o pestera din apropierea casei in care si-a petrecut ultimii ani. In momentul in care sicriul acesteia a fost deschis, la scurt timp dupa, acesta a fost gasit gol. In acel moment, casa a fost transformata in capela.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

TEMPLUL LUI ARTEMIS DIN EFES

Templul se regasea inoraşul antic Efes, langa orasul Selcuk de azi, la 50 de kilometri sud de Izmir (Smyrna), în Turcia. Cu toate ca fundatia templului dateaza din secolul al VII-lea î. H., structura care a castigat un loc de frunte in lista celor sapte minuni a fost construita in jurul anului 550 î. H.

Ea era numită „Marele templu de marmură” , iar ridicarea sa a fost posibila datorita contributiilor mai mult decat generoase ale regelui Lydiei, Cresus. Arhitectul grec Chersiphron a fost cel care a proiectat templul, in interiorul caruia au fost amplasate statui de bronz sculptate de cei mai importanţi artisti ai momentului: Fidias, Polycleitus, Kresilas dar si Fradmon.

Templul a fost construit timp de 120 ani, după planurile concepute de către Chersiphron si fiul sau, Metagenes. Cladirea a fost construita de 50 metri latime și de 105 m lungime. Un total de 127 de coloane de 18 m inaltime sustineau acoperisul imens. In interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeitei Artemis, acoeprita cu aur si argint.

Philon din Alexandria a spus despre aceasta cladire:

"Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață. "

____

Ca si concluzie, daca va aflati prin zona, cel mai probabil prin Kusadasi, nu ar strica sa alocati o zi pentru vizitarea acestor 3 obiective majore. Nu uitati sa aveti la voi palarii/sepci, ape pentru ca nu-i de gluma cu caldura!

Pe la jumatatea traseului

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 29.06.22 18:33:31
Validat / Publicat: 29.06.22 21:22:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P38 Descoperă oraşul antic Efes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31200 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[29.06.22 21:19:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii / activități opționale în Kusadasi, KUSADASI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă oraşul antic Efes]

webmaster
[29.06.22 22:06:53]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[30.06.22 09:31:27]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Nu s-a mai scris despre Efes pe AFA din 2018???

asta e, poate ca au mai ajuns si altii dar nu au povestit, pentru ca pe langa partea turistica, intervine si partea istorica ce trebuie povestita, iar tu ai imbinat minunat aceste 2 aspecte.

Ai povestit scurt si la obiect faptele istorice si ce inseamna o vizita acolo, iar pozele arata minunat, te imbie clar la vizita. Nu stiam nimic despre aceste lucruri asa ca am mai aflat ceva.

Felicitari, votat cu mare drag

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[30.06.22 10:45:23]
»

@mishu: Sarut' mana. Multumesc pentru vizita, ecou si vot! ????

Despre acest loc s-ar putea scrie mii de pagini fiind incarcat cu istorie si avand o importanta culturala si religioasa deosebita.

Cred ca cel mai bine este sa il vizitam, macar o data, merita fiecare minut petrecut aici.

elenaadinaPHONE
[30.06.22 14:40:55]
»

Faine locuri de vizitat!

Noi am fost în 2018, dar am vizitat și mormântul Sf. Apostol Evanghelist Ioan care este amplasat in cetatea din Selcuk, o cetate destul de mare și bine conservată, merită văzută.

În ce privește casa Fecioarei Maria, părerile sunt împărțite, cei din Ierusalim spun că Fecioara Maria și-a petrecut ultimii ani acolo, iar în Efes ar fi de fapt vorba de Maria Magdalena.

Mai sunt voci care spun că de fapt mormântul s-ar afla în vechiul oraș Merwe din Turkmenistan (în prezent Mary, care-i poartă numele).

Păreri și păreri, oricum din punct de vedere turistic, toate locațiile au de câștigat!

Numai bine! ????

Michi
[30.06.22 14:57:28]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am fost foarte mulţumită când am descoperit reviewul tău pentru că şi noi am făcut aproximativ aceeaşi excursie în 2015. Deşi dădusem suficientă atenţie în reviewuri atât Efesului cât şi casei Fecioarei Maria, ai venit cu amănunte istorice pe care nu le aflasem nici atunci, să nu vorbim că ˝şi uitarea-i în legile omeneşti˝. O explicaţie ar fi că am avut un ghid slab mai mult administrativ. Îti mlţumesc pentru acest articol complet care mi-a adus aminte de excursia făcută.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[30.06.22 15:00:04]
»

@elenaadina: Multumesc pentru gandurile frumoase, vizita, vot si ecou!

Intr-adevar legendele uneori se amesteca si nu mai stii pe care sa o iei ca fiind "aia mai buna". Important este ca noi sa alegem ce credem ca este mai corect pentru noi din punct de vedere istoric dar si moral sau religios.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[30.06.22 15:03:29]
»

@Michi: Multumesc pentru gandurile frumoase, vizita, vot si ecou!

Noi ne-am "lipit" de niste ghizi care explicau in engleza, zona fiind impanzita de turisti spanioli, englezi, germani, chinezi, etc, erau zeci de ghizi prezenti.

PS Ah am uitat sa va spun, am editat acum ca m-a lasat:

In pretul platit intra vizitarea ruinelor dar si a "Terrace Houses of Ephesus" adica zona aia acoperita de pe la jumatatea traseului!

Tot dupa ce iesiti de la zona acoperita, este si un magazin cu sucuri, ape, etc. O apa ca idee, costa 8 TL... cam scump dar mno, esti in mijlocul pustietatii.

elenaadinaPHONE
[30.06.22 15:03:36]
»

@⭐ValentinB_88⭐: ????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, Michi, mishu, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii / activități opționale în Kusadasi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07436203956604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1