ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Pompei, orasul renascut din cenusa

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Circuit Italia / 13 zile — 18 mai 2017

    O noua zi din circuitul italian, o alta aventura. Micul dejun este servit, bagajele urcate in cala autocarului si, la drum. Plecam din parcarea Hotelului Sant Angelo din Pimonte si ne indreptam catre Parcul Arheologic Pompei. Traseul urmat trece prin Gragnano si Castellammare di Stabia, o suburbie a orasului Napoli. La ora 09:00 ajungem la destinatie: Scavi di Pompei/Porta Marina, asteptand cuminti, la rand, sa intram in Parc. Apare si ghidul italian care ne invita, politicos, sa-l urmam.

    Remember - 24 august, anul 79 dHr, in timpul domniei imparatului Titus Vespasianus, vulcanul Vezuviu erupe, devastand orasele Pompei si Herculaneum. Acestea, acoperite de un strat gros de material vulcanic si noroi, nu au fost reconstruite niciodata. In secolul al 18-lea, cele doua orase devastate sunt redescoperite si excavate, aducand probe arheologice fara precedent despre modul de viata al locuitorilor din acele vremuri.

    Potrivit relatarii lui Plinius cel Tanar, eruptia a durat in jur de 18 ore. Pompei a fost ingropat sub un strat de 8 metri de cenusa, iar coasta a suferit modificari majore. Aproximativ 2000 de oameni au ramas in oras, ascunsi in pivnite sau in structuri de piatra, asteptand sfarsitul eruptiei. Acestia sunt ucisi in dimineata urmatoare cand un nor de gaz toxic a ajuns in oras, sufocandu-i pe cei care au decis sa nu plece. A urmat un suvoi de roca si cenusa, care a facut ca acoperisurile si zidurile sa sa prabuseasca, ingropandu-i pe cei morti.

    Ulterior cadavrele s-au descompus lasand in urma un soi de mulaj. Arheologii care au descoperit aceste mulaje au umplut spatiile goale in ghips, relevand in detaliu pozitiile in care au murit victimele eruptiei.

    Si restul orasului pare a fi conservat in urma trecerii timpului. Simple obiecte care spun povestea vietii de zi cu zi in Pompei sunt la fel de valoroase pentru arheologi ca si statuile si frescele.

    Turul a fost extrem de scurt, doar doua ore, mai mult pe fuga si fara sa vizitam toate punctele de interes.

    Pompei, orasul excavat din cenusa vulcanica, o asezare complexa, cu drumuri in marea lor majoritate din piatra cubica mare pe care se circula cu greutate incat trebuie incaltaminte adecvata.

    Ce am vazut in acest tur? Urmand ghizii, roman si italian, am purces printre ruinele tacute strabatand doua strazi principale, lungi si late, ca niste bulevarde, de-a lungul carora sunt insirate locuintele paturii bogate. Stradutele secundare, mai inguste, prezinta casutele populatiei sarace. Majoritatea sunt inchise, insa sunt unele in care se poate intra fiindca au fost reconditionate si s-au putut salva frescele de pe pereti si cateva statui. Unele au si gradini private, mozaicuri si picturi murale.

    Am trecut, pe rand, pe langa Casa Misterioasa si Villa Poppaeea, poposind cateva minute la Casa del Fauno pentru a admira celebrul mozaic, o copie fireste, care reprezinta batalia de la Issos dintre Alexandru cel Mare si Darius al III-lea, regele Persiei.

    Mai repede... repede, pe inainte dupa ghizii care parca alergau, trecem pe langa Templul lui Apollo, Lupanar si Forum. Evident, incetinesc pasii, fac cateva fotografii, si inainte catre Casa Vetti, Casa Poetului Tragic, Casa del Menandru, Thermele si Basilica cu Templul Venerei.

    Incheiem turul la Palestri dei Luvenes, un spatiu inchis, care adaposteste relicve ale eruptiei: corpuri indoite si contorsionate, surprinse, incremenite in fierbinteala momentului; obiecte casnice; care si trasuri folosite de locuitorii orasului. Toate sunt copii, originalele se gasesc in Muzeul National din Napoli.

    In concluzie, daca ajungeti la Napoli, regiunea Campania, nu evitati o vizita prin orasul trezit din cenusa, Pompei. Ca un sfat: faceti turul individual.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ovidiuyepi in 08.03.18 11:08:51
    Validat / Publicat: 08.03.18 12:43:58
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 2577 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 O straduta din Pompei. Timpul a incremenit in loc.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [08.03.18 13:36:23]
    »

    @ovidiuyepi: Un loc care m-a impresionat profund. Acolo timpul pare să fi stat în loc, ai senzația că din clipă în clipă vor apărea oameni pe străzi, copii jucându-se. În liniștea desăvârșită parcă răsuna nechezatul cailor, discuțiile dintre stăpâna casei și servitori, strigătele vânzătorilor...

    Totul este încremenit și totuși viu...

    Am vizitat situl pe cont propriu, în tihnă, iar la Muzeul Arheologic din Neapole am văzut cele mai valoroase artefacte excavate - mozaicurile sunt extraordinare!

    Felicitări pentru review!

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [08.03.18 14:59:49]
    »

    @Carmen Ion Multumesc pentru aprecieri. O sa revin in aceste locuri pentru a vizita mai multe in tihna.

    mihaelavoicu
    [09.03.18 18:43:45]
    »

    Am făcut turul individual și te sfătuiesc să faci toate excursiile în felul ăsta. Dacă ești bine documentat, mergi unde vrei, stai cât vrei și vezi pe îndelete, ce vrei. Cred că am stat cam 5-6 ore prin Pompei și nu am reușit să vedem tot, din cauza picioarelor.

    Nu v-a spus ghidul ce sunt pietrele alea mari care se văd în P09 și P11? Trecere de pietoni!

    Merita o vizită și Muzeul de Arheologie. De fapt merita câteva zile de stat în Napoli.

    Mulțumesc pentru aducere aminte și votat cu drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [09.03.18 21:30:11]
    »

    @mihaelavoicu: Va multumesc pentru ecou. Aveti dreptate. Cel mai bine este un tur individual.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mihaelavoicu, ovidiuyepi
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058120012283325 sec
    ecranul dvs: 1 x 1