GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pompei – situl arheologic al orașului antic redescoperit
Nu ar fi tur complet al regiunii Campania și al Coastei Amalfi, dacă situl arheologic Pompei nu ar fi inclus... într-un cuvânt dacă veniți în vacanță în zona Napoli nu trebuie să ratați să vizitați situl arheologic Pompei – acesta fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Orașul antic Pompei redescoperit este o unică moștenire istorică și culturală și este unul dintre cele mai vizitate situri muzeale din Italia ce atrage un număr mare de turiști în fiecare an.
Așa că astăzi vom merge și noi să vizităm situl arheologic Pompei... plecăm de la hotel împreună cu ghidul doar cei care am optat pentru această excursie opțională și după aproximativ o oră ajungem în localitatea Pompei, în parcarea destinată autocarelor, în apropierea uneia din porțile de acces în site. Aici ne înâlnim cu ghidul local -Geovani, un napolitan simpatic, foarte preocupat de istoria siteului arheologic, foarte agil pentru vârsta lui, pe care ne-a spus-o la insistențele noastre... 72 de ani, volubil... chiar agitat uneori, ne-a însoțit timp de aproximativ 3 ore și ne-a dat multe informații. Eu nu am să vă scriu istoria siteului sau detaliile spune de Geovani, voi scrie doar câteva detalii pentru a vă face o idee cât este de interesant de vizitat acest site.
Pompei este un oraș în Regunea Campania, în apropiere de Napoli și la numai 6,5 km distanță de vulcanul Vezuviu, unde se află Siteul Arheologic Pompei ce a fost îngropat de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 Î. H. și scos la lumină pentru prima dată de sfârșitul secolului al XVI-lea de către arhitectul Dominico Fontana. Lucrările mai sistematice au început în secolul al XVII-lea, când o serie de texte vechi au scos la iveală existența acestui oraș roman... și astăzi se fac săpături pentru că mai sunt multe de descoperit... de scos din cenușa vulcanică pietrificată.
Dacă aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, Pompeiul ar fi fost o altă colonie romană minoră distrusă de trecerea timpului. În schimb, a fost conservat pentru posteritate de erupția din anul 79 Î. H. a Vezuviului, când clădirile și o parte din locuitorii săi au fost îngropați sub un munte de cenușă și materii vulcanice... până când au fost descoperite și putem vedea și noi astăzi... cam așa rezumă ghidurile turistice prezentarea acestui site arheologic!
La Pompei se poate ajunge și cu trenul, pe lângă mașină sau autocar și sunt trei porți de acces în site.
Porta Marina Superiore este în apropierea gării feroviare... Porta Marina Inferioară este din Piazza Esedra și Poarta din Piazza Amfiteatro... noi pe acastă din urmă poartă am intrat. La fiecare poartă sunt case de bilete cu diferite tarife de acces, cu ghid însoțitor sau fără dar odată cu biletul primești și o hartă a sitului arheologic... hartă ce mă ajută și acum să-mi reamintesc de vizita noastră prin site. Trebuie să menționez că există toalete, locuri amenajate pentru fumat, un bar/restaurant și sunt fântâni cu apă potabilă... toate acestea sunt bine semnalizate. Foarte important, indiferent de vreme, trebuie să purtați încălțăminte antiaderentă pentru că prin tot siteul se circulă pe” străzi” sau” trotuare” acoperite cu pietre de diferite mărimi sau bucăți de ceramică și sunt foarte alunecoase...
Situl Pompei este împărțit în 9 cartiere mari numite Regiones, indicate cu cifre romane de la I la lX. Fiecare Regiune este împărțită la rândul său în diverse blocuri numite insule și indicate cu cifre romane. La colțurile fiecărui bloc există o placă care indică Regio-REG- și insula-INS-în care vă aflați... asta pentru o bună orientare prin site... unde poți vizita amfiteatru și teatrul grande, vile și case, temple și clădiri publice și de agrement... practic te plimbi pe străzi cu trotuare sau alei printre case așa cum erau ele în timpului Imperiului Roman.
Amfiteatrul – primul obiectiv vizitat de noi – este cel mai vechi amfiteatru cunoscut din lumea romană și putea găzdui până la 20000 de spectatori, amplasarea lor se făcea în funcție de statutul social. Clădirea este într-o zonă periferică a orașului pentru a facilita deplasarea unui număr atât de mare de persoane. Fiind bine întreținut și astăzi se organizează diferite evenimente. Anul acesta Madona și-a sărbătorit ziua aici printr-un grandios spectacol în urma căruia a donat siteului, suma încasată!
Forumul – reprezintă centrul vieții de zi cu zi a orașului, unde se află principalele clădiri publice pentru administrarea orașului. Aici este Templul lui Apollo, Templul lui Jupiter și Bazilica, cea mai mare clădire din Pompei.
Bazilica – este situată la vest de Forum. Era cea mai importantă clădire publică a orașului unde era aplicată justiția și se realizau schimburile comerciale.
Domus – Casa Romană – locuită de clasele superioare... cu atriumul- o curte mare interioară- în jurul căreia sunt o serie de încăperi cu diferite utilizări cu pereți cu fresce viu colorate.
Familiile mai puțin bogate locuiau în case mai mici.
Brutăria – în Pompei moara și brutăria erau legate deoarece locul de producere a făinii și cel de preparare al pâinii făceau parte din același proces.
Termopolia – vine de la cuvântul termos din limba greacă – și reprezintă locul de servire a băuturilor și felurilor de mâncare calde, păstrate în vase de ceramică... un fel de mici restaurante.
Băile termale – în Pompei sunt 5 băi termale publice – arată câtă importanță dădeau romani igienei și pe lăngă baie și relaxare era un motiv de întâlnire și socializare... un fel de” SPA” al zilelor noastre.
Pe Via Vico del Lupinare sunt ruinele Termelor Stabiane- principalele băi publice ale orașului... iar în capătul acestei străzi se află o altă clădire preferată de vizitatori... un mic lupanar- bordel antic-decorat cu fresce ce ilustrează diferitele servicii de care se bucurau clienții!
Sunt câteva case reprezentative ce merită vizitate și sunt cunoscute datorită proprietarilor acelor vremuri dar și pentru frescele și picturile murale ce sau păstrat până astăzi.
Casa del Poeta Tragico – este una din casele de lux de la Via di Mercurio, numită așa după mozaicurile sale teatrale.
Casa Vetti – este denumită după ultimii săi proprietari, doi frați negustori Vettius, care și-au cheltuit averile decorând casa cu picturi mitologice.
Sunt doar câteva dintre dintre cele mai reprezentatice obiective ale siteului... dar plimbarea în sine pe străzile pavate sau pe trotuare pietruite îți dă o senzație de piele de găină... aici, cândva au trăit niște oameni până când erupția unui vulcan le-a curmat viața... iar săpăturile arheologice au făcut posibil descoperirea orașului roman Pompei!
A meritat din plin să ne plimbăm prin Siteul Arheologic Pompei și să descoperim istoria acestui loc!
Si cu această ultimă excursie la Pompei încheiei relatarea despre vacanța noastră din zona Campania-Napoli-Coasta Amalfi și insula Capri!
Clar suntem mai bogați după această vacanță... așa ne-a spus o bună prietenă și mare dreptate are!
Vacanțe plăcute și toate cele bune!
Trimis de ANILU in 08.01.25 09:26:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia; Turcia; Italia
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Mulțumesc! Mă onorează și tot odată consider că îmi este apreciată contribuția mea cu informații utile pentru cei interesați!
@ANILU: Am vizitat Pompeiul în luna septembrie 2024 pe o ploaie zdravana, stiam prognoza meteo dar m-am dus pentru ca platisem optionala, ghidul a platit la rândul lui ghida italiana asa ca nu am avut de ales. Au fost 2-3 turisti care au venit pâna la Pompei doar au platit dar nu au mai intrat in site inclusiv partenerul meu JC... si au ramas cu ghidul la o terasa la o cafea.
Aveam o singura umbrela pe care cu generozitate mi-a lasat-o JC si cu o pelerina subtire din plastic am plecat la vizitat. A fost greu, cu ploaie torentiala, se stie ca în acea perioada au fost inundatii serioase în Italia. Ca sa fac fotografii renuntam la umbrela asa încât la final eram murata pâna la piele. Am vizitat si in 2014 Pompeiul si am observat acum în 2024 progrese în prezentarea si conservarea siteului.
Înca nu am terminat cu prezentarea excursiei dîn Italia, am fost plecata în Franta, apoi niste probleme medicale si a trecut timpul, ma bucur ca ai scris tu despre Pompei.
O mica completare: la bordel erau paturi din piatra, nu stiu ce mai puneau deasupra... deasupra usii era sculptat un falus, pe strada principala pe o piatra era un indicator spre bordel, acelasi falus, ca sa stie marinarii în stare de ebrietate ca sunt pe drumul cel bun pentru îndeplinirea dorintelor lor...
@Yolanda: Meriți felicitări pentru că în ciuda vremii te-ai ambiționat să vizitezi siteul... cu toate că-l mai vizitaseși, dar au trecut totuși 10 ani de atunci și ai observat diferențe...
Ești o norocoasă, cu așa un partener... și nu mă refer doar acum că el a cedat umbrela în favoarea ta... mă refer, în general!
Adevărul este că dacă ajungi în vacanță în zona Campania nu trebuie ratată vizita la Pompei!
Mulțumesc pentru completări și ecou!
De fiecare dată când am citit despre Pompei aici, pe site sau oriunde, m-am minunat de cât efort și răbdare a fost nevoie pentru scoaterea la suprafață a acestor minunății!
N-am ajuns, încă, acolo, dar mi-ași dori să o fac , este prea interesant ca să-l ocolesc!
Te felicit pentru alegerea făcută, pentru cum ai prezentat review-ul și pentru pozele atașate!
Abia aștept să ne revedem! AMR 70 zile, de mâine încolo!
@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri și ecou!
Pompei nu trebuie ratat dacă ajungi prin zonă... este altceva, chiar dacă este un site arheologic, este impresionant!
Și noi așteptăm întâlnirea de la Gura Humorului, sănătoși să fim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea a II-a) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea I) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2. Pompei şi Vezuviu — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Napoli si Coasta Amalfi - partea II — scris în 15.10.22 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Perfect conservat sub cenuşa Vezuviului: oraşul antic Pompei — scris în 01.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pompei, orașul în care timpul a încremenit — scris în 21.09.19 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Vezuviu si Pompeii - 2 obiective 'must' din zona Napoli — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ