GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Napoli si Coasta Amalfi - partea II
A doua zi a fost cea mai incarcata. Vom pleca dimineata din Napoli, urcam pe Vezuviu, vizitam Pompei iar seara trebuie sa ajungem la cazare in Amalfi.
Coboram la metrou, urmam indicatoarele cu Circumvesuviana pentru trenul ce ne va duce la Vezuviu, luam doua bilete, al caror pret nu mi-l amintesc si ne suim in tren. Circumvesuviana merge intre Napoli si Sorrento dar pentru ca are doua opriri de unde poti porni spre Vezuviu, este plin de turisti.
Initial hotarasem sa coboram la statia Ercolano Scavi de unde urma sa luam unul dintre autobuzele speciale ce te lasa la intrarea de unde incepe urcarea pe Vezuviu. Dar ne-am razgandit si am hotarat sa coboram, ca majoritatea, la Pompei Scavi - Villa dei Misteri. De aici poti lua si autobuzul spre Vezuviu si la cativa zeci de metri este si intrarea in Pompei.
Ne dam jos cu tot puhoiul de turisti si zic in intelepciunea mea: "Lasa domne' ca nu ne bulucim cu astia, ca trebuie sa mai plece si alte autobuze, ca vine lume multa aici! ". Am avut dreptate au plecat... dupa o ora jumate ????. Partea buna e ca in statia de tren la etaj este o agentie de turism sau ceva similar, ce vinde bilete pentru Pompei, unde iti poti lasa bagajele. Am platit 8 euro am lasat rucsacurile si zic hai sa stam aici la o terasa pana una alta. Dar mai intai sa luam bilete pentru Vezuviu. Sunt sigur ca exista si bilete mai ieftine dar la momentul ala nu prea ma interesa. Asa ca mergem langa aceeasi gara unde de la un chisoc cumparam cu 30 de euro de persoana biletele ce includeau transportul si intrarea in parcul national.
Doua beri mai tarziu ne imbarcam in autobuz si pornim spre Vezuviu. Drumul dureaza in jur de 40 de minute, distanta nu este mare dar din momentul in care incepe urcarea, drumul este foarte ingust cu curbe foarte periculoase in care soferul claxona mereu sa ii atentioneze pe cei din sens opus de prezenta lui. Fac o paranteza si dau un sfat prietenesc. In cazul in care trebuie sa pierdeti timpul pana va urcati in autobuz NU beti bere, sau cel putin nu doua... la 660 ml.
In caz contrar vi se vor derula in minte urmatoarele:
1. Cat dracu mai dureaza?
2. Or fi toalete sus?
3. Daca nu sunt toalete, or fi macar boscheti?
4. Daca sunt boscheti si te prinde cineva, cat o fi amenda?
Cu aceste ganduri in minte ajungem la locul unde ne lasa autobuzul intram pe poarta si intreb de toaleta. Mi se spune ca mai jos la o terasa. Ma duc la terasa mi se spune ca nu se poate ca se face curatenie si sa ma duc la gift shop... vrajeala. Ma duc la gift shop si aflu ca nu se poate utiliza toaleta daca nu cumperi ceva. "Cumpar doamna cum sa nu, nu ma uit la bani in situatia asta. " Iau vreo doua prostii la un pret umflat bineinteles si rezolv intr-un final problema. Niste conditii groaznice pentru un loc atat de vizitat totusi. Macar niste banci pe care sa stai cat astepti autobuzul de intoarcere si niste toalete ecologice cel putin ca si-asa nu se tragea apa nici la aia la care am fost. In fine sa trecem peste.
Urcusul dureaza in jur de 30-40 de minute in functie de cat de in forma esti. Panta nu este foarte abrupta dar ar fi indicat sa purtati niste adidasi, desi am vazut si persoane in sandale. Urmand niste tipsuri gasite pe internet ne-am luat si cate o geaca subtire ca cica ar fi batut vantul rau si e frig. Dar chiar a fost cald si vantul abia adia. Ah si neaparat apa. Pana sa ajungi in varf, pe partea dreapta vei avea o panorama extraordinara a orasului Napoli. La un moment dat panta se domoleste si pe partea stanga se observa craterul vulcanului. Experienta este interesanta dar nu poti petrece prea mult aici pentru ca trebuie sa te intorci cu acelasi autobuz cu care vii si ai la dispozitie doua ore in total in cazul in care cumperi biletele cum am facut-o noi. Personal mi-a placut, nu ai ocazia zilnic sa urci pe un vulcan, panorama este superba dar in nu as recomanda urcarea in lunile de vara.
Ne intoarcem in zona garii cu acelasi autobuz. Luam bilete pentru intrarea in Pompei din acelasi loc unde am lasat bagajele. Primim si o harta moca pentru 18 euro de persoana. Din pacate nu vom avea extraordinar de mult timp sa vizitam Pompei. Consider ca pentru o experienta completa, ar fi necesara o zi intreaga petrecuta aici. Noi am fost cam pe repede inainte.
Pompeiul este impartit in 9 zone. Am intrat pe la Porta Marina, pe partea dreapta vedem sanctuarul lui Venus si bazilica, putin mai in fata se deschide forumul cu templul lui Jupiter, sanctuarul lui Apollo. Ce ma enerveaza cel mai mult la locurile astea ca nu poti sa faci niste poze in firea lor pentru ca este foarta multa lume. Pentru ce voiam eu probabil cel mai bine ar fi fost sa ajungem la ora deschiderii. Trecand prin forum drumul te duce mai departe pe strada principala din Pompei, Via dell' Abbondanza. Impresionant cat de bine s-au pastrat cladirile, de-o parte si de alta a drumului. Magazine brutarii si case de locuit. Mai in fata pe stanga sunt baile termale Stabian iar urmand drumul spre stanga ajungem la casa lui Sirico. Aici se gasesc cateva mulaje de gips ale victimelor eruptiei si o fresca suberba ce il infatiseaza pe Hercule. In apropiere se gasesc si ruinele unui bordel cu fresce cat se poate de explicite.
Dupa cum spuneam aproape doua ore cat am stat noi aici nu sunt de ajuns pentru a vedea cele mai importante obiective. Sau exista varianta cu ghid pentru un tur de doua ore pe care regret ca nu am luat-o in considerare.
Manati si de foame parasim Pompeiul si ne infigem in primul restaurant pe care il vedem. Mancam o friptura buna si un burger prost, mergem sa ne luam bagajele si cumparam bilete de tren catre Sorrento, unde ajungem in jur de ora 8 seara. Exact la iesirea din gara se gasesc autobuzele ce merg pe Coasta Amalfitana. Norocul a facut ca exact in momentul la care am ajuns noi un autobuz sa se pregateasca sa plece. Ghinionul a facut ca nu aveam bilete si nu se pot cumpara de la sofer, asa ca ni s-a spus ca mai pleaca unul intr-o ora ca el nu asteapta. Un cuplu de americani ne-a indreptat spre locul de unde puteam cumpara bilete. Din fata garii, mergand drept inainte, la prima intersectie, pe stanga, este un bar la parterul unui hotel. De aici se pot cumpara bilete pentru autobuz. Nu a durat o ora pana a plecat si al nostru, dar drumul pt mine a fost ceva groaznic.
Din cauza ca era tarziu si traficul era mult mai lejer, sau pentru ca era ultima cursa si i-o fi trimis nevasta-sa vreo poza cum il asteapta ea in lenjerie acasa, a mers asta intr-o viteza prin curbele alea de am crezut ca mor. Eu nu am rau de masina dar acum mi-a creat o stare de greata si disconfort pana la destinatie. Din Sorrento pana la destinatia noastra ar fi fost 67 de statii. Evident ca nu opreste in toate ca si-asa dureaza vreo ora si ceva drumul. Opreste doar la cerere cand apesti butonul de STOP. Cum sa stii care e statia ta? Simplu, deschizi Google Maps, pui destinatia, alegi traseu cu autobuzul si cand te apropii casti bine ochii pe harta si apesi butonul inainte de statia ta. Ma rog asa mi s-a parut mie simplu si ce sa vezi a functionat.
Ne cazam, voi scrie ulterior despre asta, si dupa vreo jumatate de ora zic sa mergem pana in centru sa bem si noi ceva si sa mancam. Era deja tarziu, majoritatea localurilor inchideau la miezul noptii. Coboram la receptie si managerul, un batranel foarte simpatic, ne zice ca e aproape centrul, ca in 10 minute suntem acolo (nu e adevarat), ca sa urmam drumul si in trei sute de metri e un tunel dar sa facem dreapta inainte de tunel ca e mai bine. Omul bine intentionat, nu avea de unde sa stie cat umblasem eu in ziua aia. Ii multumim, o luam la pas, pe langa drum mai mult ca trotuare nu prea... Facem dreapta inainte de tunel si ce sa vezi frate... sute de scari...
Adevarul e ca aratau misto, de o parte stanca de cealalta parte marea, scarile astea cu niste becuri prinse pe deasupra. Dar totusi... Pe langa asta cand ajungem in centru, datorita faptului ca strazile era atat de inguste si intortocheate Google maps dadea erori, ba nu te localiza unde trebuie, ba te lua pe ocolite. Ne-am invartit pana am ajuns la restaurantul pe care il cautam, si il gasim inchis dar ne recomanda altul ca toate restauranturile din piata centrala sunt foarte scumpe si nu merita. Hai bine hai sa ne luam dupa asta.
Localul se numeste Amalfi Terminal si nu stiu daca sa il recomand sau nu pentru ca in prima seara mancarea a fost delicioasa iar in a doua destul de proasta. Am luat doua supe de fructe de mare, o friptura de vita intr-un sos de ciuperci si inca o friptura pe pat de rucola. Cum spuneam mancarea a fost foarte buna, dar daca nu am fi luat si cate o supa inainte nu ne-am fi saturat. 65 de euro nota de plata, nu neaparat ieftin dar tinand cont de alte locuri din zona, mai mult decat decent.
Am urcat miliardele de scari inapoi spre hotel, cu gandul ca nu punem ceasul sa sune de dimineata ca nu are rost. Si ca oricum o sa avem o zi mai usoara ca nu mai pot de picioare daca mai merg si maine atat. M-am inselam amarnic...
Trimis de alxmst in 15.10.22 19:45:48
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alxmst); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie Pompei şi/sau Vezuviu, SORRENTO / AMALFI" (deja existentă pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@alxmst: Fiind si eu intr-o oarescare vacanta am citit asa mai pe diagonala articolul si l-am votat, dar nu am apucat sa vad pozele. M-a amuzat felul in care s-au desfasurat activitatile zilei, pataniile tale vor fi lectii pentru altii , una peste alta insa a fost frumos iar pozele o dovedesc din plin.
Felicitrai, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea a II-a) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea I) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2. Pompei şi Vezuviu — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Perfect conservat sub cenuşa Vezuviului: oraşul antic Pompei — scris în 01.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pompei, orașul în care timpul a încremenit — scris în 21.09.19 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Vezuviu si Pompeii - 2 obiective 'must' din zona Napoli — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Pompei si Vezuviu de ne-ratat — scris în 19.04.18 de sanda_afa din BUCUREşTI - RECOMANDĂ