ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 6 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Turcia început de sezon - mai 2024

TIPĂREȘTE

Am fost acolo în zona Didim în perioada 2-8 mai 2024, deci să zicem un extrasezon. Am cumpărat o cazare acolo în luna februarie fără să știu cum va fi la muncă în perioada aceea de început de mai. Practic nu ne-am permis luxul de a prelungi sejurul nostru în Turcia cu o cazare intermediară, așa că planul nostru a fost un pic dat peste cap pentru că cei 1150 km cât este drumul București -Didim  au trebuit făcuți dintr-o bucată atât la dus cât și la întoarcere.  

Ce vreau eu să menționez este faptul că am pus  la rubrica AFA întrebarea cu privire la costul carburantului în acel moment din Turcia și nu am primit un răspuns. Pentru noi ar fi fost util să aflăm cursul valutar și cât costă litru de motorină.

Pentru că se deschide sezonul estival la turci o să scriu aici câteva informații utile cu precizarea că ele se pot modifica  ușor de la o zi la alta datorită inflației agresive pe care o parcurge economia din Turcia,  

Așadar drum lung București Akbuk (la 20 km de Didim), intrarea în hotel 16.00. Noi am făcut ceva socoteli cu condusul și cu vămile și a ieșit următoarea treabă: Am plecat de acasă pe 1 mai ora 21, am trecut vama Giurgiu/Ruse rapid, vinieta de la bulgari am cumpărat-o pentru o lună din vama românească de la un chioșc nou amplasat, am plătit pe ea 80 lei, de aici puteam să schimbăm ceva leva dar nu am făcut-o mai avea ceva Bogdan prin buzunar. Plinul la mașină motorină-full făcut acasă în Chitila. Traseul urmat prin Bulgaria este cel clasic - adică Razgrad, Targoviște, Kotel, Yambol, Lesovo ieșire în Turcia prin Hamzabelyi traseu de noapte foarte liber cu vreo 2 opriri pentru cafea și necesități fiziologice. La ora două noaptea ne-am pus la cozile de o singură mașină în vama bulgărească și două mașini în vama turcească. total timp consumat 5 minute la bulgari, 15 minute în vama turcă. De ce 15 minute la turci? pentru că în Istanbul era decretată starea de asediu și așa că am fost controlați fizic mai minuțios, a fost prima dată pentru noi când am scos bagajele la masă pentru control. A fost ok și rapid.   Alte cinci minute le-am consumat cu cumpărarea tutunului din dutty free-ul turcesc, apoi până la Edirne am mai trecut prin două filtre ale jandarmilor.  

Traseul ales prin Turcia a fost următorul: Edirne, Lapseki, Podul Canakkale 1915, Canakkale, Enzine, cele două tunele (unul uriaș de 4 km), Akcay, Oren Ayvalik, îninte de Menumem urcat pe autostradă până la Soke, Didim, Akbuk.  

Ca și costuri avem așa umplut rezervorul cu motorină înainte de a urca pe pod la Canakkale la prețul de 42.36 (AYgaz), plată pod cu HGS 355 lire turcești (îl aveam încărcat din luna decembrie) dar nu-i bai se poate plăti chas sau card la poarta indicată de panou. La autostrada de la Izmir am plătit cu HGS 90 de lire atât la dus cât și la întors.

La întoarce acasă traseul a fost identic prin Turcia, numai că prețul la motorină a fost mai scăzut astfel că am făcut un plin la prețul de 42,43 lire turcești /litru (zona Akcay - Petrol Office) și am mai completat ceva la prețul de 39.99 înainte de intrarea în orașul Edirne la un Turkie petrolleum (sau ceva de genul).

Ca și schimb valutar am avut următorul curs: în Didim am schimbat în bazarul de la delfini cu 100 euro - 3340 lire turcești. La Mall Ruia în Mugla la un bijutier pentru 100 euro am primit 3420 lire turcești (în zile diferite) pe 8 mai în centru la Edirne cursul era 100 euro - 3400 lire turcești.

Vremea a fost generoasă cu noi ne-a răsfățat cu soare pe toata perioada și ne-a supra încins pielea destul de mult, în golful Akbuk nu a bătut vântul decât într-o zi (moderat) este ziua în care m-am ars la soare (Haha). Temperatura mării în jur de 21 de grade, cu puțin curaj se putea face baie.

Sper că am scris cam tot ce interesează pe cei care urmează să plece în perioada imediată la turci. Ce să vă spun: 

Drum bun și vacanță frumoasă să aveți!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 12.05.24 09:02:44
Validat / Publicat: 12.05.24 09:45:05
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 1281 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pod Canakkale 2015
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[12.05.24 16:56:46]
»

@adrianbogdan: Mulțumim pentru informațiile proaspete de pe un traseu străbătut intens de români.

În vama turcească se mai fac fotografii?

P. S. Cred că podul care traversează strâmtoarea Dardanele în zona Canakkale, inaugurat în 2022, poartă numele de Podul Canakkale 1915 (anul 1915 are legătură cu victoriile obținute de otomani împotriva Aliaților în peninsula Gallipoli).

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[12.05.24 17:02:43]
»

@tata123 🔱: Podul Canakkale 1915, da ai dreptate, 2015 este anul în care poporul turc a pus bazele construcției.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Didim:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040676832199097 sec
    ecranul dvs: 1 x 1