GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am traversat Bulgaria anul acesta de 4 ori spre si dinspre Turcia, pe trasee diferite.
Pentru mine problema este care e drumul cu suprafata de rulalre cea mai buna.
Nu cel mai scurt, care e cel mai defavorabil din punct de vedere economic, pana la urma distanta, sa zicem pana la Edirne e aceiasi, dar mergi mai mult prin Turcia, la un cost al carburantului aproape dublu fara a avea o calitate dubla a suprafetei de asfalt.
Deci asa cum se poate vedea pe o harta a drumurilor bulgaresti, fapt experimentat si de mine, un optim intre suprafata de rulare (prima conditie) si cost este prin Gabrovo.
Ruse - Veliko Tarnovo - Gabrovo - Stara Zagora - Haskovo - Harmanli - Kapikule
E drept ca a fost drumul de retur ultima oara si zona inspre Gabrovo era deschisa numai inspre Ruse, dar nu erau decat lucrari de vopsire/marcare, probabil ca in 2011 va fi OK.
Drumul prin Yambol mult laudat de unii, poate e scurt dar e prost si in final scump.
Trimis de dplaton in 17.10.10 12:50:21
32 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dplaton); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
32 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca ai o masina joasa si cu suspensie tare drumul prin Yambol e intr-adevar nerecomandat, dar daca ai suspensia mai moale si cu o cursa a amortizorului mai lunga mi se pare cel mai potrivit, fiind si scurt si liber. Si e preferabil ca masina sa nu fie scurta, altfel poate deveni intr-adevar obositor balansul fata-spate. Dar cu precizarile de mai sus mie mi se pare mult mai economic acesta.
Nu stiu cum mai e cel de pe coasta, daca a fost reparat sau nu, dar cel de pe Stara Zagora mi se pare mai obositor si mai solicitant pentru masina prin prisma aglomeratiei de tiruri si autocare, cat si datorita serpentinelor mult mai grele (deci viteza mai mica).
Dar este adevarat ca fiecare sofer are alta masina si alt stil de condus, mie, cu Loganul, mi-a convenit mai mult cel prin Yambol. Apropos, tu cu ce masina ai mers?
ai putea sa-mi spui cam cate este pretul benzinei de 95 in Bulgaria si daca merita sa cumperi? noi desi am mers prin Bulgaria am evitat sa cumparam benzina poate am gresit dar nu am avut prea multa incredere in calitatea ei!
pretul benzinei in Bulgaria e similar cu cel din RO circa 1 Euro
Am Logan, deci nu o masina josa.
Un drum prost este un drum prost pentru orice masina de oras.
Mai mult drumul este si relativ mai scump
Priviti o harta a BG si vedeti ce clasa au drumurile de pe traseul pe care eu il cred, de departe, cel mai bun, pentru masina si buzunar.
La sfarsitul lui iunie am traversat Bulgaria pe traseul cel mai scurt recomandat: Ruse – Razgrad – Targoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo. Asa cum deja s-a punctat anterior, singurul avantaj al acestui drum este faptul ca traseul prin Bulgaria este de cca 300 de km si faptul ca atat la dus cat si la intors ne-am " intersectat " cu 2 echipaje de politie care au fost semnalizate prompt de ceilalti participanti in trafic.
Singura portiune a drumului impecabila este cea prin munti (foarte frumoasa privelistea!), in rest drumul fiind de proasta calitate, chestia cu respectatul vitezei legale fiind o gluma daca nu cumva ai o masina cu garda la sol inalta. Iar cum noi am mers cu o masina joasa si cu suspensii rigide, am simtit orice denivelare.
Pretul benzinei in Bulgaria este similar cu cel de la noi si sa fiti atenti ca pe acest traseu nu prea gasesti benzinarii... In Turcia drumul este excelent, se lucreaza din greu chiar si pe portiunile muntoase. Pretul benzinei este echivalent a cca 7 RON (cel mai mare din Europa) dar nu exista rovignieta ca la noi si bulgari. Daca se doresc mai multe informatii legate de traseu va rog sa nu ezitati sa ma intrebati si va ofer detalii cu cea mai mare placere.
P. S. Am mai trimis deja un mesaj dar care se pare ca nu a fost incarcat, daca apare in dublu exemplar rog administratorul ca sa il stearga pe acesta.
Unde este ultima benzinarie inainte de iesirea din Bulgaria in Turcia, pe drumul Ruse – Razgrad – Targoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo?
Ultima benzinarie este o benzinarie Lukoil care este exact inainte de intrarea in vama bulgara. Pretul combustibililor anul trecut era similar cu cel din Romania.
nu inteleg de ce o luati toti pe razgrad -... -hamzabeyli. din moment ce drumul este asa prost cred ca nu merita.
cel mai bun este cel descris de dplaton, adica
Ruse - Veliko Tarnovo - Gabrovo - Stara Zagora - Haskovo - Harmanli - Kapikule
Recunosc faptul ca si eu am incercat toate variantele de drumuri (fara sa vreau): stara zagora, nova zagora si printre ele.
Anul acesta sper sa-l nimeresc tot pe cel prin stara zagora.
[@stefanbuzatu]: Multumesc pentru apreciere.
La modul cum merge RO trebuie sa existe o explicatie,
asa ca e normal ca sa fie majoritar pomenit drumul cel mai prost si mai dezavantajos.
Deci vreti drum prost:
Ruse – Razgrad – Targoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesov
Vreti drum civilizat si economic:
Ruse - Veliko Tarnovo - Gabrovo - Stara Zagora - Haskovo - Harmanli - Kapikule
Ghici ce vor alege romanii?
@ dplaton: Bun, dar pe drumul asta al vostru trece prin pasul Shipka, de ce sa nu il evitam prin Gurkovo - Maglizh - Stara Zagora???
Eu pe aici am fost in Thasos si drumul a fost mai mult decat civilizat si foarte rapid.
Acum 2 ani am fost si pe Targovishte, nu a fost chiar rau, dar nici prea bun.
ionescunic: Va rog, am dori sa plecam in week-end in Turcia si varianta propusa de dumneavostra chiar nu o stiam. Anul trecut am fost pe Razgrad si drumul nu a fost foarte grozav. Ati putea sa-mi spuneti ca timp cam cat este diferenta pe aceasta varianta propusa de dumneavostra, daca exista probleme deosebite cu Politia bulgara (a se citi " a cauta nod in papura ") si daca la Kapikule merge mai greu vama decat la Hamzaybeli. Va multumesc.
Drumul european e mai bun decat drumul judetean.
Experienta si logica te indeamna sa mergi pe drum european, respectiv marcat pe harti cu E.
Dar am mai spus, trebuie sa fie o explicatie ca RO este una din cele mai inapoiate tari din UE.
Asa ca de ce sa nu aleaga romanii drumurile cele mai proaste si mai scumpe, daca le vinde cineva ideea ca asta e mai bine.
In vama de la Kapikule se merge bine, dar fiecare experienta este personala, poti sa ai norocul sa cada sistemul informatic.
Referitor la politia BG recomand respectarea vitezei legale sau 20 Euro.
Vor merge romanii cu viteza legala?
@cristisch2003 daca faci o simulare pe www.viamichelin.com, cum am facut eu, si pui la Departure: Ruse si la Destination: Stara Zagora, programul va alege ca varianta recomandata, pe cea pe care am spus-o eu: 224 km in 3h32'.
Daca dupa aceea, pe harta deschisa. dai la Gabrovo click dreapta si stage, adica adauga punct intermediar, vei avea cealata varianta prin pasul Shipka mult mai dificil si cu dureri de cap: 234 KM in 4h05', deci mai lung si in km si in timp. Eu am fost pe Gurkovo - Maglizh si pot sa iti spun ca drumul a fost aproape nou, pefect si fara nici o problema. Politie? cei aia?
IN mod normal cel mai scurt drum pe harta pare Ruse -Veliko - Nova Zagora - direct Svilengrad pe 55 insa am auzit ca nu ar fi atat de bun drumul.
Fa simulari pe viamichelin si citeste tot ce gasesti de la cei care au fost de curand spre Turcia.
Despre drumuri judetene si europene... eu zic sa fim seriosi! N-o sa o iau prin pasul Shipka ca e drumul colorat in rosu pe acolo.
Multumesc frumos utilizatorilor care mi-au raspuns la intrebare. Eu conduc in general legal, dar tot am auzit pareri ca se mai intampla ca politia bulgara sa te opreasca fara motiv, " la mica ciupeala ". Sa speram ca totul va fi bine...
1. Cine zice ca via michelin e bun?
Acum 5 ani, da, putea-i sa folosesti asa ceva.
2. Intre ce zice o harta electronica si experienta personala de drum, e o foarte mare diferenta.
M-a dus GPS-ul pe drumuri nebanuite, dar ma repet,
trebuie sa fie o explicatie ca RO e cea mai inapoiata tara din UE.
3. Am ceva experienta de drum in strainatate cu masina.
Am luat si eu tzeapa cu recomandari de trasee mirifice, care sunt mai scurte ca distanta pe harta in km, dar ca viteza si cost de calatorie sunt total nerecomandabile.
Din cauza asta si scriu, este posibil sa fie si cititori rationali,
ma repet in RO sunt grave probleme si cu cititul
4. Dar nu vreau sa conving pe nimeni. Fiecare alege drum european sau intercomunal.
Ce credeti ca vor alege romanii?
--- [later edit] --
Reiau am fost anul trecut de 2 ori dus-intors la turci, in total 4 traversari ale BG.
Am mers si pe traseu recomandat ca scurt, etc, a fost o experienta jalnica.
Utilizarea de drumuri europene (gen DN1 care e si el drum european) si autostrada (gratuit in BG) s-a dovedit a fi alegerea potrivita pentru mine.
Cine doreste aventura si drumuri uneori mai proaste ca la noi e liber sa incerce.
Via michelin e obselote cum zice englezul.
Nu va bazati in BG si TR pe harti electronice facute de cei din vest, care n-au atata imaginatie ca sa-i inchipuie cum pot fi drumurile in RO, BG, TR.
Verificati traseul pe google maps - cu toate neajunsurile e cea mai bunba unealta (uni au folsit Sony map si s-au trezit pe drumuri dezafectate).
Cautati drumurile principale, vizualizati pe harta. Hartile tiparite din comert sunt uneori depasite, dar e buna, poate moare GPS-ul.
Hotararile sa le luati voi, nu GPS-ul, nu google maps (uitati de Sony map, Via Michelin si alte asemenea produse).
GPS-ul e extraordinar de util dar nu este Dumnezeu, e un program care habar nare cum e drumul si te baga pe drum comunal de nu stii cu ce ai gresit.
Cautati drumuri bune, sunteti intr-o tara straina si e mai sanatos, daca nu sunteti aventurieri.
La turci exista radare asa ca fiti cu bagare de seama la soferii din fata care va fac semne cu farurile.
La BG politistii sunt parsivi, fie dimineatza fie seara, experienta personala (am traversat BG si ca sa merg la greci).
Deci experienta personala: drum cu restrictie de viteza (panta, curba, ce o fi) zice sa mergi cu 40-50 km la ora, tu bagi 70km, politistul parsiv sta la iesirea din curba, dupa culmea dealului, are radar pistol => te-a fript ai depasit cu 20 km viteza legala, te ameninta la permis asa ca trebuie sa cotizezi cu 20 de euro.
Exista strategii de evitare, dar astea sunt pentru cei aventurosi - mergi pe un drum pe care oricum nu poti sa depasesti 50 km la ora, lasi pe altul in fata si mizezi pe super frane. Fiecare cu alegerea lui.
Ca un mos ce sunt, ma repet drum european, autostrada viteza legala sporita, calitate superioara a suprafetei de rulare.
Da m-au oprit si degeaba politisti BG si mi-au cerut sa lipesc in geam vigneta.
@dplaton: Vad ca insisti pe faptul ca romanii sunt irationali in majoritate, considerandu-i rationali doar pe cei care gandesc ca tine.
Din punctul meu de vedere, fiecare isi povesteste experienta personala pe unul, altul sau mai multe rute, iar cititorul alege varianta care i se pare optima. Daca alege o varianta care tie nu ti-a placut, nu inseamna ca este irational sau innapoiat. Iti dau un singur exemplu: cunosc un sofer (incepator si mai stangaci in ale condusului, dar probabil ca isi va reveni, cu timpul) pentru care circulatia pe serpentine intre doua TIR-uri este o adevarata teroare. De aceea, intre traseul pe Stara Zagora (european, mai bun, mai economic, dar si mult mai circulat de camioane - tocmai datorita acestor caracteristici) si cel prin Razgrad, Omurtag, etc. (mai ingust, cu zone mai denivelate si chiar gropi in unele portiuni, dar pustiu in general), va alege a doua varianta pentru confortul psihic personal. In fond, este in concediu, vrea sa ajunga la destinatie relaxat, nu-l intereseaza neaparat timpul de deplasare (care, de altfel, nu este mult mai lung, chiar daca viteza de deplasare este mai mica) asa ca ia decizia cea mai potrivita pentru el. Aceasta a fost explicatia lui pentru alegerea traseului respectiv. Sa inteleg ca datorita lui este Romania innapoiata si irationala? Din punctul meu de vedere, aceasta a fost cea mai rationala decizie pe care o putea lua. Cand se va mai roda in ale condusului, poate va lua o alta decizie, momentan aceasta a fost cea mai buna.
De asemenea, eu personal, am scos pe traseul Ruse-Hamzabeyli (deci traseul mai prost) o viteza medie de 71 km/h, iar pe Stara Zagora am scos 76 km/h, in conditiile unui traseu mai lung si mai aglomerat. Deci, daca pe viitor voi mai merge pe Razgrad, inseamna ca sunt irational? Iar pe Stara Zagora consumul a fost mai mare, toate depasirile facute au contribuit la asta, deci nu a fost mai economic (este doar o argumentatie, diferenta de 2-3 litri pe toata distanta nu reprezinta nimic pentru cei care merg cu masina in Turcia, avand in vedere pretul combustibililor din aceasta zona).
In rest, perfect de acord, nimic nu se compara cu experienta personala, mai ales nu hartile electronice. De aceea isi spune fiecare parerea in legatura cu traseele folosite, pentru ca ceilalti sa aleaga in cunostinta de cauza.
Edit dupa editarea lui dplaton: perfect de acord cu partea adaugata la editare.(de la "reiau")
Eu consider ca am luat tzeapa pe drumul Ruse-Hamzabeyli fiindca nimeni n-a pomenit de gropi si drum prost, daca cineva precizeaza acest lucru de la bun inceput e OK.
Fiecare cu alegerile lui.
Trebuie adaugat ca un drum mai scurt prin BG nu inseamna costuri mai mici. Per total se merge mai mult prin TR deci alimentare suplimentara in TR unde benzina e cam cu 60% mai scumpa.
Deci daca la un acelasi drum total alimentezi mai mult in tari cu benzina mai ieftina RO si BG si mai putin in tari cu benzina scumpa TR, per total reusesti o mica economie financiara.
Daca luam in considerare si autostrada gratis de la BG mai creste putin viteza si mai scade si consumul, economie de timp si bani.
Acum probabil ca romanii sunt codasii Europei fara motiv, ca sunt ceilalti rai. E si asta o explicatie, romaneasca.
Ceea ce spun eu nu trebuie luat personal si multumesc pentru precizarea simpla ca drumul Ruse-Hamzabeyli are portiuni foarte proaste.
In rest este o alegere personala.
Maine dimineata plec spre Turcia cu masina, sper sa ajung si sa ma intorc cu bine, asta doresc tuturor.
Inca o data nu am vrut sa ofensez pe nimeni ci sa fac clar un adevar, care ar putea fi de folos.
imi permit sa ma bag si eu in disputa voastra cu cateva constatari personale:
1. cel mai bun drum din punct de vedere al asfaltului l-am nimerit pe traseul de intoarcere anul trecut
svilengrad - haskovo - dimitrovgrad - stara zagora - kazanlak - veliko tarnovo - ruse
un traseu cu peisaje minunate dar care nu il recomand incepatorilor sau celor cu rau de masina ~ 330km
2. anul acesta la dus gps m-a dus ruse - veliko tarnovo - nova zagora, un drum bun, fara probleme, fara politie, dar de la iesire din nova zagora m-a bagat pe 554 radnevo - galabovo - simeonovgrad - harmanly, un drum in mare parte catastrofal, cu cratere imense, pe care daca nimeriti INTOARCETI!!
chiar as fi interesat de o parere cum arata 55 de la nova zagora la svilengrad si cati km sunt (parere autentica si de anul acesta)
pe ultimul traseu exact 311km
referitor la politia bulgara...
fiecare cu norocul lui; si spre grecia si spre turcia nu am avut astfel de ghinioane; intradevar cu reducerile la 40 e o problema si niciodata nu stii cei dupa curba
Pe o simulare a GPS-ului ma scoate pe Nova Zagora si dupa aceea spre Svilengrad.
Am o rugaminte: poate sa-mi spuna cineva care este ultima benzinarie la bulgari inainte de vama turca de la Kapikule?
Iar in vama care sunt procedurile, pentru ca din ce am citit pe forum se pare ca difera fata de Hamzaybeli.
Pe autostrada de la Edirne se poate plati si cash? Anul trecut asa am procedat pe autostrada de la Izmir si nu au fost probleme.
din pacate nu am acum timp
daca este urgent vezi rew din sectiunile "cu masina spre kusadasi", didim, etc
daca nu este urgent te ajut cu toate detaliile mai pe seara
Multumesc frumos, nu e nici o graba, raspunsul poate astepta.
Pt cristich2003:
Ultima benzinarie de la bulgari inainte de vama de la Kapikule este un Shell (100m inainte de vama, pe dreapta) - motorina este o. k.
Din cate stiu, procedurile la vama sunt peste tot la fel.
Da, se poate plati cash, dar poti sa-ti iei si un card KGS.
Eu mi-am luat acum 2ani si doar il incarc in fiecare an.
Multumesc utilizatorului stefanbuzatu pentru informatii, chiar azi am luat un card KGS care costa 5TL si l-am incarcat cu 15 TL.
Dar in cele ce urmeaza vreau sa va relatez un aspect deosebit de interesant care ni s-a petrecut azi dupa amiaza cam cu 20 de km inainte de intrarea in Izmir: am fost trasi pe dreapta de politie vreo 5-6 masini din care numai 3 am fost retinuti, toate masini cu numere de Romania (tin sa precizez ca nu eram in grup, fiecare eram pe cont propriu). Ni se cer talonul masinii si carnetul. Cand ma duc la masina politiei mi se spune atat mie cat si celorlalti ca am depasit limita de viteza in oras si imi arata ca trebuie sa platesc 295 TL (asta numai din ce spunea, nu stia un cuvant in engleza). Dupa care imi arata ca fiind turist trebuie sa platesc 105 TL la banca, imi da carnetul si talonul fara nici o chitanta! Ii arat chitanta sa mi-o dea dar el imi face semn ca pot sa plec si atat!
Intrebarea care vreau sa o pun este daca s-a mai confruntat cineva cu asemenea situatie si cum a rezolvat-o, pentru ca eu nu am de gand sa platesc ceva iar daca la vama mi se cere bani vreau sa primesc neaparat o chitanta ca sa stiu si eu despre ce este vorba!
Daca nu ai semnat nimic nu va trebui sa platesti nimic. Fara proces verbal semnat nu te intreaba nimeni nimic. Oricum, la granita la plecare nu va cauta nimeni daca ai vreo amenda neplatita.
Eu am luat o amenda pentru viteza intre Canakkale si Izmir, pe coasta, 117 km/h in oras, dar mi-au facut proces verbal (a durat 10 minute), l-am semnat, am luat un exemplar si am plecat. Fara un document nici daca te duci la administratia financiara nu-ti iau astia banii.
Mie mi-a spus ca pot merge cu procesul verbal la administratia financiara din orice oras sau la granita sa platesc amenda. Si, intr-adevar, la granita am spus ca am o amenda de platit si mi-a cerut documentul, dupa ce l-a vazut m-a trimis in biroul in care se platea viza (era in 2008 si plateam viza de Turcia). Acolo mi-a facut niste calcule vreo 5 minute si mi-a luat 86 de lire, amenda fiind pe 125 de lire (calculele le-a facut pe calendar). Dar fara document ma trimitea la plimbare.
Deci considerati ca a fost un avertisment.
Multumesc gcorneille, am intrebat si eu gazdele din Pamukkale si Patara si mi-au raspuns ca li se pare ciudat ca nu mi s-a inmanat un proces verbal si cred ca totul a fost luat ca avertisment (daca nu cumva ca o incercare de spaga) ! Nici eu nici ceilalti doi soferi opriti nu au primit vreun proces verbal asa ca raman la acesta concluzie pe care o sa vad daca e corecta la iesirea din Turcia.
pentru cristish2003
in primul rand te intreb daca chiar nu ati inteles nimic din ce vorbeau ei, fiindca mi s-a intamplat si mie anul trecut cand am iesit din turcia ceva oarecum similar.
incercand sa-mi arate pe monitor ca am ceva de plata (dar chiar nu stiu ce reprezenta) dar fiinca nu stia o boaba engleza, a chemat doi colegi, s-au certat intre ei vreo cinci minute si in cele din urma m-a lasat sa plec
imi pare rau sa aud astfel de probleme, eu am mers numai peste suta si constant 130 si chiar nu m-a oprit nimeni
Pentru eug:
nu am inteles o boaba din ce vorbea el cu noi pentru ca nu vorbea decat in turca, celalalt statea in afara masinii si se uita dupa altii pe care sa-i opreasca. Din cate stiu eu, fara proces verbal nu ai ce plati, dar nu este exclus sa fie si altceva, nu cunosc legislatia din Turcia. Si oricum, am vazut o gramada de echipaje de politie care chiar trageau pe dreapta intr-o veselie, nu stiu ce i-a apucat... Oricum, nu merg mai tare decat turcii, daca merg mai incet decat ei se " urca " pe mine.
Pentru anul 2012 care mai e drumul cel mai bun pentru traversarea Bulgariei?
Ideea e ca daca se poate afla starea drumului 55.
Eu nu am reusit.
In absenta o sa pastrez traseul de anii trecuti, prin Gabrovo.
@floricica: Nu stiu sa va raspund, anul acesta nu vom merge in Turcia, va rog sa cititi ce am scris despre descrierea drumului facut in 2010 si 2011.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 București - Turcia (Edirne) - retur / Ianuarie 2023 — scris în 24.01.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 București - Turcia (Edirne) - retur / Septembrie 2022 — scris în 12.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 De la Bucuresti la Edirne — scris în 21.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Traseu alternativ prin Bulgaria spre Turcia — scris în 15.08.15 de Meriflor din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Drum Bucuresti-Turcia - update 2013 - Bulgaria + card HGS — scris în 29.03.13 de radu.crisan din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Parere traseu Romania-Turcia si sfaturi — scris în 25.06.12 de Logan85cp din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Cu masina spre Turcia - Istanbul si Kusadasi — scris în 29.08.11 de radu.crisan din BUCURESTI - RECOMANDĂ