ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Turism in Retezatul Mic

TIPĂREȘTE URM de aici

Daca Retezatul Mare, chiar daca nu este promovat pe cat ar trebui, totusi este destul de bine cunoscut, în schimb Masivul Piule-Iorgovanu, sau Retezatul Mic cum mai este cunoscut (sau Retezatul Calcaros, dupa calcarele ce-l alcatuiesc in mare parte), este atat de putin promovat, iar frumusetile lui nici macar nu beneficiaza de prea multe informatii/indicatoare locale, cu privire la obiectivele turistice ce pot fi vizitate in zona.

Chiar am scris un articol, anterior, pe care l-am intitulat "Campu lui Neag sau Retezatul Mic in «umbra» Retezatului Mare".

Pentru iubitorii de drumetii cea mai la indemana cazare ar fi in zona Campu lui Neag, de la Petrosani, trecand de Vulcan, Lupeni, spre Valea de Pesti si Campusel.

Aici este zona, sau cel putin era, a momarlanilor, o comunitate cu vechi traditii, zice-se descendenti ai dacilor asezati in Valea Jiului.

Oricum momarlani autentici, foarte putini mai gasesti, batranii, vremurile actuale punandu-si amprenta si aici, obligandu-i sa se adapteze la noile conditii.

Specifice sunt casele traditionale din lemn dar di obiceiul lor in a ingropa mortii in curtea de langa casa, pe de oparte existand credinta ca mortii trebuie sa se afle in apropierea familiei, pentru a avea parte de liniste. Pe de alta parte oamenii isi ingropau mortii in gradina si din alte considerente, avand casele raspandite pe dealuri, departe de cimitire. Acest obicei ii lega practice si de casa, refuzand in a o vinde din cauza rudelor ingropate in cimitirul familial, motivatia fiind in a nu-si vinde stramosii, trecutul.

Se pare ca la Petrosani s-au deschis doua muzee unde se pastreaza alaturi de 2 case traditionale, obiecte si unelte traditionale specifice momarlanilor. Eu din pacate inca nu am apucat sa le vizitez. :(:(:(

Revenind la zona turistica, zona Campu lui Neag/Campusel ar fi trebuit sa fie strabatuta, de “celebrul” “drum al lui Basescu”, un drum, care pe harta apare ca drum national DN66A, da care este asfaltat doar pana dincolo de Campul lui Neag, pana la Campusel.

Acest drum ar fi trebuit sa faca legatura intre Petrosani si Baile Herculane, trecand pe langa Lacul lui Iovan si Cerna-Sat. Drumul forestier de la Campusel pana pe Valea Cernei dar este impracticabil auto, datorita unor surpari de teren in zona lacului.

Adica dintr-un total de 75km de la Campul lui Neag pana dincolo de Cerna Sat, la iesire pe DN67D, langa Herculane, sunt asfaltati doar vreo 18km, pana la Campusel, dincolo de cabana de vanatoare, plus vreo 12km de asfalt rupt rau din DN67D pana in Cerna Sat. :(

Tot asa, exista si un drum judetean DJ672C, ce leaga zona Campu lui Neag /Valea de Pesti, de Targu Jiu, trecand prin Cheile Sohodolului. Dar este doar un drum forestier, asfaltat la capete doar: pana dincolo de Cheile Sohodolului si pana la motelul Valea de Pesti, de deasupra barajului. Asfaltul oricum este si acesta destul de deteriorat, avand peste 30 ani vechime. Adica dintr-un total de 35 km sunt asfaltati vreo 10km pe o parte si vreo 3 km pe cealalta parte. :(

Pentru cazare eu as cauta in Campul lui Neag, fiind vreo 7-8 cabane si pensiuni in zona, care au si date de contact pe diferite site-uri si portaluri, plus cateva case de vacanta care se pot inchiria la fata locului, nefiind promovate pe net.

Ce se poate vizita:

Chiar din Campu lui Neag, de langa Complexul Cheile Butii, unde se regasesc si…... Cheile Butii, (chei care se pot explora la picior doar in prima parte a lor), se poate ajunge foarte usor mergand pe traseul marcat (drum forestier) pana la Cabana si Taul Buta sau te poti opri la siragul de cascade de pe Valea Marii sau siragul de cascade de pe Valea Lazaru. Sunt niste cascade deosebit de frumoase, dar din pacate nepromovate si fara indicatoare.

Tot din Campul lui Neag se poate ajunge, trecand pe langa Lacul Valea de Pesti si pe langa Cabana/motelul cu acelasi nume pana la Pestera de Gheata, mergand pe firul raului. La fel aceasta pestera nu este promovata.

Din Campul lui Neag se poate ajunge de asta data auto pana la Campusel, in zona Cabanei de vanatoare Campusel, unde se poate lasa masina (se poate si campa) si de unde se pot face o serie de trasee foarte, foarte frumoase.

Repet, ca si in articolul anterior despre Retezatul Mare, nu discutam decat de trasee turistice marcate , "de o zi", care se pot face intr-o singura zi dus-intors.

Astfel se poate ajunge pe un traseu, trecand pe langa Caldarea Gauroane, pana pe Vf. Piatra Iorgovanului, (care are si o frumoasa legenda) de unde se deschide o frumoasa belvedere spre Retezatul Mare si Godeanu. Pe acest traseu am intalnit destule flori de colt, fragi pe saturate, dar si o vipera. :):):).

Din aceeasi zona, Campusel, se poate “ataca” si Vf. Oslea, din Muntii Valcan, masiv situat “vis-à-vis” de Retezatul Mic.

Tot din Campusel se poate ajunge prin Cheile Scorotei, pana la stana Scorota si mai departe se poate ajunge pe Vf. Piule, se poate ajunge pana la cabana Buta si coborare direct in Campul lui Neag, dar va trebui recuperate masina din Campusel. :):):).

Cheile Scorotei, in care se ajunge rapid din sosea, sunt extraordinar de frumoase, inguste in unele locuri, aici aflandu-se si Pestera cu Corali si Pestera Zeicului (fiecare cu legendele ei :) ).

Aceasta zona Campul lui Neag/Campusel se preteaza foarte bine si la ture cu bicicleta.

Tot in Campu lui Neag este amenajat si un parc de aventura atat pentru copii cat si pentru persoane adulte.

In plus, langa Petrosani se poate vizita Pestera Bolii, sau Cetatea Banita dar si Turnul Crivadia.

Din Lupeni se poate urca pana in statiunea Straja (o statiune de iarna datorita numeroaselor partii amenajate), dar care vara este “moarta” neavand mare lucru de facut in zona, te cam plictisesti.

Cam acestea ar fi principalele repere, dupa parerea mea, din aceasta deosebita zona turistica a Retezatului Mic.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 15.05.15 12:07:46
Validat / Publicat: 15.05.15 14:25:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 3406 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 selfie :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.05.15 14:22:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iuliaen
[15.05.15 15:12:31]
»

Tot langa Pestera Bolii sunt si Cheile Banitei. Sunt asemanatoare Cheilor Corcoaiei de pe Valea Cernei. Dar accesul auto este mult mai facil. Din pacate nu sunt semnalizate sau nu erau atunci cand am fost eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[15.05.15 15:36:27]
»

@iuliaen: da, asa este. Daca in cheile Corcoaiei am reusit sa ajung, cheile Banitei le tot aman de cativa ani. dar m- am nimerit in zona mereu in perioada ploioasa, iar cheile din cate stiu eu implica parcurgere prin apa. Sper sa reusesc sa ajung si eu in aceste chei superbe

nickro
[15.05.15 15:48:21]
»

Multumesc pt. traseele de azi, nu mai am nevoie de ghid la vara !

Apropo de Crivadia, exista si niste chei cu acelasi nume, frumoase, le-am vazut pe net.

Si eu sper sa ajung la cheile Banitei, care par leite Cheile Corcoaiei, la care am ajuns anul trecut.

F2A1C
[15.05.15 17:11:19]
»

@Testosu -

Se pare ca la Petrosani s-au deschis doua muzee unde se pastreaza alaturi de 2 case traditionale, obiecte si unelte traditionale specifice momarlanilor.

Peste vreo 200 de ani o sa deschida si in statiile de metrou niste muzee cu obiecte traditionale (seminte, tigari) specifice "mă, mîrlanilor" locali

Testosu'AUTOR REVIEW
[15.05.15 17:34:19]
»

@F2A1C - Nu cred ca va fi nevoie sa se deschida nimic, nici peste 200 de ani, deoarece nu cred ca va disparea nimic din ceea ce este in prezent. Nu cred ca vom avea un comportament mai civilizat atunci, decat in prezent. Din pacate!

iuliaen
[15.05.15 20:56:55]
»

@Testosu - Da, se parcurg prin apa. Cand am fost noi - nu mai stiu daca fusese sau nu o perioada ploioasa dar sigur in ziua precedenta plouase - am intalnit o singura portiune unde apa imi ajungea mie pana la genunchi, eu nefiind nicidecum inalta. In rest, adancimea este destul de mica. Fundul apei este relativ nisipos dar dupa parerea mea sunt necesare niste incaltari de apa, pentru ca nu stii niciodata pe ce poti sa calci.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[15.05.15 21:45:01]
»

@iuliaen: multumesc pt info. Sper sa reusesc a ajunge si eu.

dorgo
[15.05.15 22:47:14]
»

@iuliaen - unul din baietii mei a plantat impreuna cu trupa lor de cerecetasi marcaje in Retezat, am vazut fotografii cu traseele lor ce se fac cu picioarele, cortul in spate si hrana rece in rucsac. Retezatul cred ca nu e pentru oricine. Lacurile glaciare sau grohotisul alb imprastiat printre tufele de jepi si ienuperi (?) verzi, sunt fantastice dar cabanele sau refugiile in aceasta salbaticie, lipsesc... sau sun f rare... ce cabanier s-ar duce acolo sa traiasca precum un pustnic?

iuliaen
[15.05.15 23:47:52]
»

@dorgo - Multumesc pentru precizari; ar trebui sa precizez si eu ca nu sunt la primul traseu pe munte . Acum ma gandeam ca poate asta reiese din setul de impresii pe care le-am publicat pana acum, pentru ca nu am scris prea multe despre drumetiile noastre montane. Ce-i drept, in general imi aleg trasee de o zi, dar, chiar si asa, nu ma aventurez neechipata si nici nu-mi supraestimez capacitatea de efort.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[16.05.15 08:02:17]
»

@dorgo: intr-adevar, muntele nu este pt oricine. Nu trebuie a te aventura de la inceput pe trasee dificile. Intai trebuie sa-ti testezi capacitatea de efort pe trasee usurele si apoi dupa ce mai capeti si ceva experienta poti aborda si trasee mai dificile. Bineinteles in orice tura ar trebui mers cu un minim de echipament adecvat: incaltaminte de tip bocanc, o pelerina sau jacheta de ploaie, un o bluza tip polar eventual, plus apa si ceva sandwich-uri, ceva energizante de tipul ciocolatei sau a a altor dulciuri care contribuie la refacerea glucidelorcdin organism.

Dan&Ema
[16.05.15 18:30:37]
»

Multumim de drumetie, de pozele exceptionale, de fragute. Peste cateva saptamani ajung in zona Sarmizegetusa si sper sa prind un Retezat dar din partea aialalta sau un Tarcului.

Testosu'AUTOR REVIEW
[16.05.15 19:55:13]
»

@Dan&Ema: si eu multumesc pentru aprecieri! Incerc, pe cat posibil, a pune la dispozitia doritorilor experientele si informatiile adunate de prin "balaurelile" mele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, F2A1C, iuliaen, nickro, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064994812011719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1