ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 3 zile
Prieteni
10 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Munții Latoriței, spre Vârfurile Frătoșteanu și Puru

TIPĂREȘTE URM de aici

In ultima parte a lunii iulie părăsit Bucureștiul supraincălzit și am petrecut trei zile răcoroase pe trei munți neumblați de mine până atunci – Latoriței, Cindrel și Lotrului.

Am descoperit trei munți frumoși, cu vârfuri in jur de 2200 metri, cu trasee ușurele spre medii, și, foarte puțin umblați.

Din București am plecat intr-o dupăamiază a zilei de joi, prima noapte urmând să o petrecem in Voineasa, unii la cort iar alții, printre care mă număr și eu, la Hotel Zan.

Dimineața ne-am adunat cu toții și am pornit cu mașinile spre Curmătura Vidruței, locul de unde urma să plecăm spre Crestele Latoriței.

Nu toatre mașinile au fost lăsate in parcarea neamenajată din Curmătura Vidruței, ci una dintre mașini a fost dusă in locul un de urma să coborâm, aproape de Obârșia Lotrului.

După ce s-a făcut mutarea mașinilor și ne-am reintregit echipa, am plecat la drum. Vremea se anunța frumoasă, și speram chiar la ceva norișori care să mai atenueze puțin din arșița soarelui.

Traseul urmează la inceput marcajul cruce albastră, și, deși acest marcaj este destul de deficitar, nu prea ai cum să te rătăcești. Poteca urcă prin pădure, pe un drum forestier aflat intre Muntele Părăginosu și Dosul Noptesei, și, după un urcuș lejer de aproximativ douăzeci de minute, ajunge intr-o vale unde se află o stână părăsită. De aici am urcat spre Vârful Noptesei, un vârf stancos cu inălțimea de 1880 m, unde am făcut o scurtă pauză, pentru a admira imprejurimile.

Lacul Vidra se vedea undeva jos, iar in față se vedea Vârful Releului din Masivul Mănăileasa și Munții Lotrului.

Ne-am continuat drumeția printr-o urcare ușoară până ne-am intâlnit cu Drumul Strategic sau Strategica, un drum frumos, care străbate Munții Latoriței legând Transalpina de DN7A, undeva in Valea Măceșului. Strategica a fost construit de armata germană in primul război mondial, mai exact de Erwin Rommel, care conducea Compania a 2-a Batalionul Alpin Wurttemberg. Mulți consideră că este un drum mai frumos chiar decât Transalpina, el șerpuind in mare parte doar pe la inălțimi de 2000 m, inconjurat de crestele Parângului, Căpățânii și Lotrului. Drumul poate fi parcurs cu mașina de teren, motocicleta sau bicicleta.

Am continuat să mergem până la poalele vârfului Frătoșteanu, unde se află o troiță ridicată in memoria soldaților români căzuți in luptele celor două războaie mondiale.

De la troiță, cine a vrut a urcat până pe Vârful Frătoșteanu, la 2053 m. Cinci minute a durat urcușul până pe vârf, marcat cu o momâie din pietre. Acolo era o turmă de oi, păzită de doi ciobani și trei câini blânzi. Priveliștea de pe vârf insă este una care merită orice efort - creasta Latoriței, străjuită de Munții Parâng, lacul Vidra undeva jos, Munții Lotrului, Munții Căpățânei. Dacă ar fi fost mai senin, sau atmosfera mai clară, s-ar fi putut vedea și Munții Făgăraș.

După fotografii și o mică discuție cu cei doi ciobani, ne-am intors la troiță, de unde ne-am continuat drumul pe creasta Latoriței, chiar pe lângă Strategica, urmând un fantomatic marcaj bandă galbenă. A urmat una dintre cele mai frumoase părți ale traseului, cu priveliști asupra Parângului, ale cărui vârfuri erau din ce in ce mai aproape. Lacul Vidra ne insoțea jos, in partea dreaptă iar in stânga ne păzeau crestele Munților Căpățânii. Am ajuns la o parte mai stâncoasă și foarte frumoasă a Munților Latoriței, trecând de Vârful Mogoșu (1959 m), apoi de un foarte mic canion, pe unde ne-am cățărat și ne-am distrat traversându-l in toate direcțiile. Ne-am continuat drumeția și am ajuns la poalele Vârfului Pietrile (1881 m) unde ne-au intâmpinat vreo trei câini de stână, porniți să iși apere mioarele. Am avut insă noroc, ciobanul i-a liniștit, și am trecut fără probleme spre Șaua Pietrile de unde incepem din nou să urcăm spre Vârful Puru. Aici ne-au ajuns un grup de motocicliști din Slovacia, pe care ii văzusem pe A1 cu o zi inainte, și chiar comentasem cu prietenii din mașină că probabil merg pe Transfăgărășan. Ce mică e lumea!

Strategica ocolește Vârful Puru, noi părăsind acest drum și urcând susținut până la cei 2049 m ai Vârfului Puru. Cred că nu mai aveam mult până la Transalpina, care se vedea mică, la poalele Parângului. Vârful nu este marcat, dar este un bun punct de belvedere asupra intregii creste a Latoriței și a munților din jur. După Vârful Bora (2055 m), Puru este cel de-al doilea vârf al Munților Latoriței. Am făcut și aici o pauză, aveam destul timp așa că am profitat de vremea frumoasă și ne-am intins puțin la soare.

Dar, călătorului ii stă bine cu drumul, așa că ne-am continuat traseul, coborând pe lângă Coasta Benghii, printr-o pășune plină de flori galbene. Ne-am mai oprit la o poiană cu mulți afini și la cules de cimbrișor, după care am coborât pe un drum nemarcat, prin pădure, printre foarte mulți arbori căzuți. Până la urmă am ajuns la drumul forestier care cobora la șosea, in locul de unde urma să luăm mașinile spre Obârșia Lotrului.

Munții Latoriței sunt foarte frumoși, nu prea inalți, străbătuți de trasee ușoare și medii, multe dintre acestea putând fi parcurse cu ușurință chiar și de cei mai puțin antrenați. La aceste tasee se mai adugă și Strategica, pentru cei care preferă deplasarea motorizată sau cu bicicleta.

Aceasta a fost prima zi dintre cele trei petrecute pe trei munți.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Latoriței fac parte din grupa Munților Șureanu-Parâng-Lotru. Latoriței nu are vârfuri foarte inalte, cel mai răsărit vârf, Bora, atingând 2055 m, dar o drumeție pe creasta acestor munți oferă priveliști de neuitat asupra munților mai inalți din jur - Parâng, Căpățânii.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracție printre pășuni cu flori, stâne cu câini fioroși, vârfuri domoale, pădure răcoroasă., peisaje de vis.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 08.08.21 14:28:49
Validat / Publicat: 08.08.21 15:11:56
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MASIVUL PARÂNG

VIZUALIZĂRI: 1412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Aceste flroi frumoase se numesc popular, coacăză. Jos se vede Lacul Vidra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.08.21 15:11:25]
»

Mutat în rubrica "Drumeții în Munții Latoriței, MASIVUL PARÂNG" (nou-creată pe sait)

webmasterPHONE
[08.08.21 15:23:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[08.08.21 15:26:43]
»

@webmaster: Mulțumesc!

liviu49
[08.08.21 17:27:45]
»

Asa da! Mai mergem si noi prin natura adevarata. Chiar daca sunt mai putin batuti de drumeti, muntii Latoritei sunt spectaculosi si frumosi.

Oile din poza 02 sunt in abatere. Oile pe o culme muntoasa trebuiesc asezate intr-o anume ordine. Daca cele din Bucovina, aranjate de Gheorghe Flutur, scriau Basescu, normal ca cele din Latoritei trebuiau sa scrie si ele altceva, evident.

Felicitari pentru dragostea pentru munte si drumetiile pe munte!

De-abia astept si celelalte episoade.

Numai bine si calatorii placute!

MikaAUTOR REVIEW
[08.08.21 18:04:54]
»

@liviu49: Mulțumesc! Munții Latoriței au fost o surpriză plăcută pentru mine, nu mă așteptam să fie așa frumoși și să fac o drumeție așa relaxantă. Urmează și continuarea, prea a fost frumos ca să nu impărtășesc această experiență!

Dan&EmaPHONE
[08.08.21 22:54:21]
»

Foarte frumos.

Pe Fratosteanu se organizeaza (cred anual) festivalul bujorului de munte in iunie.

Am vrut sa particip dar pana la urma am renuntat pr ca trebuia sa ne intoarcem cu masina pe un drum foarte rau pe intuneric.

Desi mai rau decat cel de pe superba Valea Latoritei care urca in Curmatura Oltetului si pe care am indraznit, nu cred ca era.

In poze arata bine Strategica.

Felicitari!

MikaAUTOR REVIEW
[09.08.21 09:02:24]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc, da pe porțiunea văzută de noi Strategica era abordabilă. Nu știu dacă in continuare era la fel.

Dana2008PHONE
[11.08.21 08:59:03]
»

@Mika: Felicitări! Minunat!

Mulțumim frumos pentru povestea drumeței și fotografiile splendide!

Poteci cu soare! Numai bine! Pupici!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, liviu49, Mika

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064826965332031 sec
    ecranul dvs: 1 x 1