ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamt
ÎNSCRIS: 30.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Masivul Ceahlau, o incantare

TIPĂREȘTE

Pentru ca sunt din Piatra Neamt, va invit sa faceti o drumetie pe Masivul Ceahlau! Cu siguranta va veti bucura de aer curat, de natura, de frumusetile unei zone protejate. Noi mergem pe Ceahlau aproape in fiecare an si niciodata nu ma plictisesc de peisaje. De cele mai multe ori alegem sa stam cu cortul fie in statiunea Izvorul Muntelui, fie la poalele celuilalt versant al masivului, in statiunea Durau. Duraul este mai mare, cu siguranta veti gasi cazare, la hotel, la pensiuni sau la casute. Trasee turistice se pot face din ambele locatii si toate traseele sunt minunate si scurte, adica nu necesita cazare peste noapte sus, in varful muntelui. De obicei noi plecam de jos dimineata pe la 6-7, in 4 ore suntem sus, batem platoul de sus cateva ore bune si suntem inapoi jos pe la 6-7 seara. Efortul de a urca nu este foarte mare, deoarece masivul este unul destul de usor de urcat. Orice traseu veti alege, trebuie sa platiti o taxa (parca 5 lei/pers era anul trecut) pentru ca masivul este arie protejata si veti primi informatii si pliante despre traseele din masiv, despre pericolele care pot apare (vipere, ciuperci otravitoare).

Primul traseu pe care vi-l recomand este Izvorul Muntelui - Curmatura Lutu Rosu - Cabana Dochia, traseu care dureaza maxim 4 ore la urcare. In drum veti intalni Piatra cu Apa (stanci cu apa de izvor si o pestera), Detunatele (stanci impresionante si inghesuite). Traseul este destul de usor si puteti gusta zmeura, afine, fragi...

Al doilea traseu este la fel de lung ca si primul (in 4 ore sunteti in varf) si are plecarea din Durau, spre Cabana Dochia. Veti trece pe la Cabana Fantanele (fosta 7 Noiembrie) la 1250m altitudine, de unde aveti o priveliste minunata asupra muntelui, veti gasi apa de izvor si cazare. Mai departe spre Dochia, veti trece prin Curmatura La Morminte, un fel de pas pe unde urcusul nu este asa dificil. Si veti vedea tot felul de stanci (c-asa-i la munte): Caciula Dorobantului (sub forma de cusma), Piatra Lata, Panaghia. Pe traseu sunt zone in care se vede minunat Duraul.

Alt traseu: Durau - Cascada Duruitoare - Cabana Dochia. Cascada este foarte frumoasa si racoroasa, se afla la 1250m altitudine, cu o cadere de apa de aprox. 30m. Traseul de la cascada spre Dochia este destul de dificil, eu il recomand celor obisnuiti cu muntele, se merge portiuni bune pe pietre alunecoase si cararea este atat de ingusta, incat abia iti incape latul piciorului, iar jos e... hau! Pe traseul asta nu am fost de vreo 3 ani, poate ca intre timp s-au adus imbunatatiri. Dar daca ajungeti la Durau, nu trebuie sa ratati Duruitoarea, traseul din statiune este de 1h - 1.30h... scurt si placut.

Va mai recomand inca un traseu: Izvorul Muntelui - Cabana Dochia prin Jgheabul cu Hotar. Este un traseu de 4 ore la urcare, traseu ce trece printr-o mare de jnepeni si arbusti pitici. Frumoasa este stanca Dochiei, care a adapostit-o, conform legendei, pe Baba Dochia cand a prins-o zapada in munte.

Odata ajunsi la Cabana Dochia (1750m), vi se va "lumina" drumul, sus este un platou mareee, o parte din el este inchis intrucat acolo se afla flora montana rara (afini de un anumit soi, muschi, flori de colt). De la cabana se poate merge spre Varful Toaca de 1904m inaltime, si ca sa ajungeti sus trebuie sa urcati o scara de lemn formata din 400 trepte, de pe varful Toaca se vede foarte bine Lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz, barajul si, daca aveti noroc de zi senina, veti vedea orasul Iasi, desi sunt vreo 200 km. Impresionant!

Dupa ce coborati de la varf, o sa dati de Statia Meteo, care are aparatura amplasata in varful "dealului". In fata cabanei Dochia este o vale cu iarba unde va puteti odihni si admira orasul Piatra Neamt in departare. La vreo 400m de cabana este o pajiste pentru camparea corturilor. Dinspre locul de campare a corturilor se ajunge foarte usor pe varful Ocolasul Mare (1907m), cel mai inalt din Ceahlau, dar care nu este atat de impresionant ca varful Toaca. De la cabana se poate merge spre Schitul Ceahlau, ridicat prin anii '90, un loc foarte potrivit pentru a fi aproape de Dumnezeu. De la schit se merge pe o potecuta si se ajunge la un izvor cu apa... apa pura si curata de izvor.

Pentru a ajunge sus, mai sunt accesibile 2 trasee, dinspre soseaua Bicaz-Lacu Rosu, insa sunt ceva mai lungi, o portiune din ele trebuie musai parcursa cu masina. Ambele trasee trec pe langa Varful Ocolasul Mare (unul este prin Curmatura Stanilelor, celalalt prin Poiana Maicilor). Din Poiana Maicilor se poate ajunge si in statiunea Izvorul Muntelui.

Mie personal cel mai mult imi place la cascada Duruitoarea si sus, la Toaca si la Dochia. Iar traseul preferat este cel pe la Cabana Fantanele. Drumetie placuta!


[fb]
---
Trimis de monicutza in 30.07.10 20:38:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CEAHLĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monicutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P41 Toaca... cladirea rosie este statia meteo, firul de "ata" ce duce la varf este scara cu 400 trepte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6150 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[30.07.10 20:49:01]
»

Primul vot vine de la mine si chiar mi s-a parut util tot ceea ce ai scris. am fost in zona dar nu am indraznit sa parcurg vreun traseu. Poate pe viitor (sa speram cat mai apropiat) sa reusesc si eu sa ma laud cu o asa experienta.

ascent
[30.07.10 22:29:32]
»

Foarte frumoasa descrierea ta, am facut si noi unele trasee. Fac o mentiune - pe varful Toaca nu mai poti urca pe acele scari de lemn pentru ca nu mai exista. De altfel, am postat si eu un review si niste poze. click aici

Un vot si din partea mea!

monicutzaAUTOR REVIEW
[31.07.10 17:12:09]
»

Multumesc pentru aprecieri! Da, din pacate scara aceea care duce sus nu este prea intretinuta si turistii sunt foarte... neatenti, asa ca in fiecare an se repara cate ceva, dar se strica in alta parte. Acolo trebuie o reparatie capitala. Poate-apucam si vremurile alea...

monicutzaAUTOR REVIEW
[31.07.10 17:12:11]
»

Multumesc pentru aprecieri! Da, din pacate scara aceea care duce sus nu este prea intretinuta si turistii sunt foarte... neatenti, asa ca in fiecare an se repara cate ceva, dar se strica in alta parte. Acolo trebuie o reparatie capitala. Poate-apucam si vremurile alea...

monicutzaAUTOR REVIEW
[31.07.10 17:13:11]
»

Oups, nu stiu de ce ecoul a fost inserat de 2 ori, rog, daca se poate, stergerea unuia dintre ele. Multumesc.

ascent
[31.07.10 21:51:57]
»

Scarile nu mai exista. Poti vedea in review-ul respectiv - in P.13 este chiar varful Toaca si acele scari chiar nu mai sunt deloc. Si noi am urcat de cateva ori la cabana Dochia, am urcat chiar si acele scari, dar anul trecut am constatat ca ele nu mai exista.

abbilbal*
[13.09.10 01:30:09]
»

O poveste simplă şi frumoasă. Mi-a plăcut. Pentru iubitorii de drumeţii este un foarte bun îndemn de a "bate" pe jos aceste locuri.

bose
[13.09.10 11:08:23]
»

Un munte frumos de care imi amintesc cu mare drag. Am fost si la cabana Dochia unde am si ramas peste noapte. Imi aduc aminte ca aveau acolo un ciine Saint Bernard foarte mare si bine dresat. La prima vedere parea foarte fioros. O mai fi pe acolo?

Am urcat si pe virful Toaca mai mult pe linga scara decit pe scara pentru ca era foarte afectata de vreme si intemperii. Batea un vint cumplit si trebuia sa te ti bine ca sa poti urca. De pe virf se puteau vedea foarte bine toate zonele inconjuratoare.

Nu erau multi turisti si muntele era destul de curat.

Mi-a placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
camelia_cornea
[27.02.16 21:34:17]
»

@monicutza -

Buna ziua,

Ma intereseaza doua obiective pe masivul Ceahlau, si as dori sa va intreb daca se organizeaza excursii catre acestea:

- Varful TOACA

- Manastirea/ Schitul cu hramul Schimbarea la Fata. Am intalnit denumirile de "Manastirea de pe Ceahlau" si "Schitul Dochia". Exista ambele edificii? Cum se poate ajunge la acestea, stiti cumva?

Va multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monicutzaAUTOR REVIEW
[29.02.16 10:18:19]
»

@camelia_cornea - Buna! Din cate stiu eu, nu exista agentii de turism care sa organizeze drumetii pe Ceahlau in grup organizat (cred ca la asta te referi)... Noi urcam singuri pe Ceahlau, este acelasi lucru cu Bucegi, Rarau, Retezat si alti munti din tara (urmezi traseele marcate)... Mergi la poalele muntilor, te cazezi, a doua zi urci si cobori daca ai conditie fizica buna. Sau urci cu cortul in spate, stai sus o zi-doua-trei, cat vrei, cobori... Sau urci si te cazezi la cabana Dochia vreo 2 zile.

Pe Ceahlau la Dochia, exista un platou mare mare unde gasesti varful Toaca, Schitul Dochia (este un singur schit) si cabana Dochia. Sunt destul de aproape unele de altele, nu ai cum sa le ratezi.

In ceea ce priveste "ajunsul la ele", pai se poate ajunge doar cu piciorul, pe traseele marcate. Eu stiu vreo 4 trasee, unul dintre ele permite urcarea cu masina pana la un punct, dar apoi tot pe jos se ajunge. Celelalte trasee sunt cu plecare din Durau pe la cascada Duruitoare (este un traseu putin mai dificil, cam 5 ore de urcat), din Durau pe la Cabana Fantanele, din statiunea Izvorul Muntelui pe la Lutu Rosu. Pentru a intra in Aria protejata Ceahlau si a urca pe munte, se plateste o taxa de intrare.

Sper ca ti-am fost de folos cat de cat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, alinutzza140*, ascent, bose, camelia_cornea, monicutza
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062243938446045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1