GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la inceput trebuie spus ca cei care isi iubesc excesiv masinile nu trebuie sa se indrepte spre aceasta destinatie. Poate chiar pentru toti turistii care au ajuns in Thassos cu masinile lor, daca nu-i atrage off road-ul, este valabil indemnul de a inchiria pentru o zi o masina Suzuki Jimny cu care sa mearga fara griji sa viziteze satul Kastro si virful Ypsario (1200 m). Evident ca exista si cea de a treia optiune, respectiv de a plati o excursie tip safari off road care in mod obligatoriu va trece prin Kastro in drum spre Ypsario.
Intrebarea care trebuie pusa de la inceput este daca merita efortul (in principal stressul tehnic la care este supusa masina) de a ajunge pe virf. Raspunsul meu subiectiv este ca a meritat, dar evident poti face fara nici o problema un sejour in Thassos fara sa ajungi in locurile respective.
Traseul spre virful Ypsario porneste din satul Maries. In satul Maries se poate ajunge fie din Limenaria fie din Skala Marion. Drumul pina in Maries, pe ambele variante este asfaltat 100%.
In continuare drumul catre virful Ypsario are 15 km si este neasfaltat.
La noi l-am numi drum forestier. Diferenta esentiala intre drumul forestier din Romania si cel din Thasos este ca la noi drumul e in general de pamint, in timp ce in Thasos are foarte multa piatra, eventual marmura. Pe cea mai mare parte a drumului stinca iese din stratul foarte subtire de pamint cu care este acoperit drumul.
Rezultatul?
O trepidatie continua (mai ales la coborire) in caroseria masinii datorata denivelarilor marunte si dure generate de aceste asperitati. In mod normal ar fi trebuit sa desumflam cauciucurile cu circa 1/3 din presiunea nominala pentru a mai absorbi din aceste trepidatii, dar nu mai luasem cu mine compresorul de aer si ca urmare am mers cu anvelopele umflate ca pentru sosea.
Ori cum nu urcati pe Ypsario daca aveti un autoturism cu o garda mai joasa de 15 cm si trebuie sa tineti cont si cit de incarcata este masina. Exista o portiune la vreo 2 km de virf lunga de vreo 100-150 m in care ies din pamint bolovani mai mari si care cam trebuie „incalecati” pentru ca nu prea ai cum sa-i ocolesti. Acesta este portiunea cea mai dificila pentru un autoturism.
Noi am mers cu tractiunea integrala cuplata, dar se poate urca fara probleme si numai cu 2WD daca ai peste 100 CP. Drumul nu poate fi insa abordat cu motoretele de inchiriat, existind chiar panouri de avertizare in acest sens. Evident ca un ATV inchiriat va urca fluierind pina in virf.
La 2,5 km dupa iesirea din satul Maries se afla primul obiectiv si anume cascada si lacul Maries. Cam este un pseudo obiectiv, cel putin pe timpul verii pentru ca debitul riului este foarte mic in iulie-august si ca urmare cascada este foarte anemica iar lacul pare o baltoaca ceva mai mare cu multi pestisori. Pentru noi care venim dintr-o tara care are la munte citeva cascade impresionante, vizitarea cascadei Maries este cam pierdere de timp. Ramine deci la latitudinea dvs. daca coboriti pe poteca bine amenajata pina la cascada sau nu (vezi pozele atasate).
Ceea ce este important este ca aici este momentul sa luati hotarirea daca mergetio mai departe spre virf sau va intoarceti. Cei 2,5 km de drum de la Maries si pina la lac sunt suficient de sugestivi pentru ceea ce va asteapta in continuare, pe urmatorii 13 km ramasi. Daca pina aici vi s-a parut drumul prost, in continuare vor fi portiuni si mai rele, so up to you, dar sunteti deja avertizati despre ce va urma.
Exista citeva bifurcatii ale drumului, prima dintre ele (si cea mai importanta) la 1.5 km dupa lacul Maries, dar exista sageti de lemn indicatoare pe care este scris Ypsario cu caractere grecesti. Daca sunteti in mare dubiu incotro s-o luati (la stinga sau la dreapta) asteptati 10-15 minute pentru ca trebuie sa apara in urcare sau coborire un Suzuki Jimny al carui sofer stie drumul.
Dupa cum se vede din pozele atasate panta nu este foarte mare (pina la urma urcam circa 800 m diferenta de nivel in 134 km) si nici norul de praf nu este ca la Marble beach pentru ca drumul are mai multa stinca decit pamint.
Spre surprinderea nostra este multa vegetatie (padure) care urca pina aproape de virf lucru care face drumul suficient de placut.
Puteti urca cu masina pina la circa 200 metri de virful propriu-zis. Micul platou pe care se parcheaza masinile este suficient pentru a gazdui 6-7 masini si a asigura posibilitatea intarcerii lor la plecare. Deci din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji.
Adevaratul spectacol este privelistea care se vede din virf. Tineti pumnii strinsi pentru a prinde o zi cu vizibilitate buna pentru a putea vedea cit mai clar toata insula Thassos de jur imprejur si mult mai mult decit atit. Noi nu am avut noroc 100% dar totusi am vazut continentul pina dincolo de Keramoti dar nu si muntele Athos.
Cit timp petreceti pe virf depinde de ora la care ajungeti si cit de cald va fi acolo. Sunteti in mod cert cu 1.2 km mai aproape de soare decit pe orice plaja din Thassos. De asemenea nu uitati sa luati cu voi (macar in masina) daca nu si pe virf ceva apa de baut.
Dupa ce faceti citeva zeci de poze inspre toate punctele cardinale si intercardinale si eventual ati construit si un mic inukshuk (om din pietre) puteti sa va intoarceti la masina. Nu incercati sa o scurtati prin vegetatia de sub virf pentru ca fiind probabil in pantaloni scurti si pe deasupra si in papuci o sa va alegeti cu certe zgirieturi urite.
Intoarcerea se face pe drumul pe care ati venit dar veti fi zdruncinati mai rau. Utilizati cit mai mult frina de motor pentru a nu suprasolicita frinele.
Nu evaluati daca a meritat vizitarea virfului Ypsario imediat cind ajungeti din nou la asfalt in Maries (mai ales daca ati mers cu autoturismul personal). Lasati acest feedback pentru momentul in care ajungeti acasa si aratati prietenilor pozele facute de pe virful muntelui. De asemenea nu uitati sa va laudati cu faptul ca numai 15% din turistii care merg in Thasos au urcat si pe Ypsario.
Nota: Pentru cei care au masini 4WD mai adevarate (altele decat BMW X5, Audi Q7 & Co.) in drumul de Ypsario se intra si venind dinspre Theologos sau Kastro. Aceste drumuri de legatura sunt insa mult mai accidentate decit drumul descris de mine din Maries. Puteti gasi mai multe amanunte in acest sens pe forumurile romanesti de off road.
Trimis de ebirsan in 14.07.14 23:31:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.70332300 N, 24.70522900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Thassos - locuri 'must see'" (deja existentă pe sait)
Păcat să rămână aici, la "diverse"
@ebirsan: Ei, nu, până în vârful muntelui Ypsario nu am ajuns. Articolul tău este un bun îndrumător pentru cei ce vor să facă această ascensiune. Mai mult decât atât - şi asta îmi place foarte mult - nu este un îndemn pentru nimeni de a se aventura acolo, ci mai degrabă un îndemn de a cunoaşte realitatea, fiecare hotărând singur dacă această aventură i se potriveşte (lui, dar şi celor care-l însoţesc), dacă poate să facă faţă provocării (tehnic, fizic şi psihic) şi dacă această escapadă se va transforma într-o amintire frumoasă atât pentru el, cât şi pentru ai lui.
Imaginile cu întreaga insulă văzută de sus sunt provocatoare şi te îndeamnă să încerci să ajungi acolo.
Ei, hai, acum mărturisește, ai fost în pantaloni scurți și în papuci? Și ai luat-o pe scurtătură? : -P
Articolul tău nu a făcut decât să pună paie pe foc. În primul rând, că habar n-aveam că se poate merge acolo cu mașina, fie ea 4x4. Am fi avut și eu ocazia să ajung acolo (căci pe jos... pentru mine nu mai merge). În a-l doilea, nu doar că nu știam de această posibilitate, dar eu nu am reușit să ajung nici măcar la puiul de cascadă, deși mi-am propus de două ori să o fac: prima dată m-a lovit o criză de sciatică de nu puteam nici măcar să mă uit la mașină, iar a doua oară, am plecat din Limenaria spre Kastro (auzisem că se poate ajunge pe acolo, și nici acum nu știu dacă era posibil), dar după nici un kilometru cred, după ce am dat cu burta Lancerului de câteva ori de niște șleauri, am făcut stânga împrejur, căci mi-am dat seama că drumul nu-i pentru genul de mașini.
Și uite așa vii tu acum să dezgropi morții și să îmi faci în ciudă cu pozele alea și cu omulețul tău din pietre (hai că am mai învățat ceva simpatic) care până și el a ajuns mai sus ca mine pe insula aia, așa greu deplasabil cum e egal... Mi se pare incorect, dar ce să faci, ăsta e tineretul din ziua de azi. La omuleț mă refeream...
Foarte bun articolul, cu siguranță îi ba ajuta pe viitorii doritori să știe ce și cum. Ce bine era dacă îl scriau și tu cu 4-5 ani în urmă... ; -)
@cher-cher: Pantaloni scurti da, papuci/slapi niciodata.
Cu Lancer-ul cred ca atingi cu spoilerul si pe asphalt daca pui o frina mai brusca, asa ca in nici un caz Ypsario si nici macar (cred) Cascada Maries. Poate anul viitor (sau peste 2 ani) la Kastro cind termina de aranjat drumul.
Mutat în rubrica "Drumeție la Vârful Ypsario, THASSOS" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Cucerire si dragoste — scris în 21.07.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În sfârșit, o drumeție pe Ipsarion (1204 m) — scris în 17.07.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Muntele Ypsarion Thassos — scris în 01.03.16 de bucşa ioan* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drumetie la Vf. Ipsarion — scris în 30.06.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Ypsario, varful greu de cucerit!? — scris în 31.07.14 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Ypsario sau cum sa faci o drumetie superba... la mare — scris în 25.07.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 La inaltime la mare — scris în 28.06.13 de veteranu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ