ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
TIMP CITIRE: 10 MIN

Nascute din foc-GALAPAGOS

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nota:

Sper sa nu fiu singurul care simte ca-i fuge timpul de sub picioare, probleme la servici, probleme acasa, lumea in care traim parca galopeaza pe langa noi si uitam sau nu avem timp sa ne tragem sufletul si sa ne bucuram de ce este frumos in viata, intamplarea face sa descopar acest documentar realizat de catre "vrajitorii" de la BBC, dupa parerea mea este un regal de sunet si imagini, pe care pe mine m-a cucerit total si zic eu este unul dintre acele momente peste care trecem cu prea mare indiferenta.

Va recomand sa va faceti comozi -- un pahar de vin bun alturi de tastatura nu ar fi, poate, o idee rea :) -- si sa va bucurati de aceste imagini, pentru cei ce nu inteleg limba engleza am atasat mai jos traducerea.

Azi inauguram aceasta rubrica numita "Documentare de Weekend in care ne propunem ca pe viitor sa postam si alte materiale mai mult sau mai putin turistice, insa speram ca va vor trezi interesul.

Nu ne ramane decat sa va uram vizionare placuta!

Galapagos

90 de grade vest 1 grad sud, o lume pierduta in imensitatea Pacificului, o lume a unor forme de viata greu de imaginat guvernata de fortele brutale ale naturii, insule care au schimbat perceptia noastra despre evolutia vietii pe pamant….GALAPAGOS

Galapagos se afla izolate la 600 de mile de tarmurile Americii de Sud , la o aruncatura de bat de Ecuator , un grup de 13 insule principale si peste 100 de alte insulite si stanci isolate.

Fiecare insula are propriile caracteristici, unele sunt acoperite de paduri care mustesc de viata, altele sunt niste giganti fumegand, aride si ostile vietii, bantuite de pirati ( nota explicative: pasari de prada) stapanite de dragoni(iguane)….toate acestea luand nastere datorita uneia dintre cele mai ciudate caracteristici a planetei noastre….

NASCUTE DIN FOC

Galapagos nu sunt insule obisnuite, sunt o lume misterioasa ,preistorica…

Un peisaj care afecteaza profund formele de viata….

Aceste insule au izvorat direct din inima pamantului, o rafala de roci superincalzite a tasnit catre suprafata, de la sute de mile …deoarece aici se afla un punct vulcanic fierbinte…..

Galapagos fierbe constant…chiar si sub valurile oceanului…acele mici bule de aer ne dezvaluie secretul genezei acestor insule…crevasele marine sunt ca niste supape prin care sunt eliberate gazele vulcanice, insa atunci cand presiunea devine prea mare, lava fierbinte tasneste la suprafata.. cel mai mare dintre vulcanii din Galapagos, Sierra Negra de curand a eliberat cenusa fumeganda la o inaltime de 7 mile…singurele rauri formate acolo sunt raurile de lava rosie fierbinte atingand 1100 de grade Celsius…..GALAPAGOS ESTE UNUL DINTRE LOCURILE CU CEA MAI INTENSA ACTIVITATE VULCANICA PE PAMANT.

Acest punct fierbinte este activ de milioane de ani, construind insula dupa insula…

Nu doar cum s-au format aceste insule ci si locul in care au luat nastere este important, la intersectia a patru curenti marini importanti care strabat oceanul Pacific, acest amestec de ape reci si ape calde a dat nastere unei extraordinare diversitati a formelor de viata marina, peste 500 de specii de pesti fac din acest loc unul dintre cele mai diverse ecosisteme, unde putem intalni ciudate forme de viata precum “gradini de tipari”, chiar si rechinii cap de ciocan hoinari solitari ai marilor se aduna aici in numar foarte mare. Acesti curenti marini au adus aici forme de viata din diferite colturi ale Pacificului, Leii de Mare din Galapagos sunt rude apropiate cu Leii de Mare Californieni, acestea au sosit aici din nord. Din indepartata Antarctica au sosit aici stramosii acestor pasari-Pinguinii de Galapagos, curentii reci de apa fac posibila supravietuirea acestora in vecinatatea ecuatorului.

(Minutul 10)

Bancurile de pesti in general cauta refugiu langa tarmuri insa in Galapagos aceasta strategie poate fi riscanta, deoarece tarmurile arhipelagului sunt locul de hranire al celor mai acrobatici vanatori acele pasari marine numite Blue-Footed Boobies care se aduna aici cu miile si care intr-un mod uimitor isi sincronizeaza asaltul asupra bancurilor de pesti pe care ii coplesesc numeric. Aceste pasari se pot scufunda doar pana la un metru adancime, insa cu cat se apropie mai mult de tarm pot intalnii curenti inselatori sau stanci mascate de apa, insa cel mai mare pericol il reprezinta valurile puternice…o aripa franta inseamna o moarte lenta si sigura.

Crabii Fantoma de obicei se multumesc cu micile vietatii care traiesc in nisip insa nu refuza o masa mai speciala precum cadavrul unei pasari aduse de valuri pe tarm.

(min 13:13)

Pentru vietatile din aer si din apa, Galapagos este un sanctuar primitor, nu la fel stau lucrurile in privinta animalelor terestre . Cele care au ajuns aici au fost probabil victimele inundatiilor si au ajuns a pe bucati de lemn plutitoare, traversand 600 de mile pe suprafata oceanului fara hrana sau apa….pentru fiecare supravietuitor al acestei calatorii faptul ca au ajuns aici nu putea insemna decat un viitor sumbru…..

FERNANDINA este cea mai inospitaliera dintre toate insulele din Galapagos, cu cea mai intensa activitate vulcanica, un gigant brazdat de cicatricele raurilor de lava. Practic este un singur grater vulcanic monumental, a carui Caldera are o jumatate de mila adancime si un diametru de patru mile….acolo unde vulcanul intalneste marea…misuna dragonii…

(min 14:54)(Iguanele)

Este greu sa distingi reptilele de stanci…Aceste creaturi nu se mai gasesc nicaieri pe pamant. La rasaritul soarele iguanele absorb caldura soarelui dezmortandu-se dupa noaptea rece….in momentul in care se incalzesc, tarmul Fernandinei prinde viata.

Pe aceasta insula hrana nu exista, si singurul mod de a o procura pare o misiune sinucigasa. Iguanele trebuie sa se arunce in mare si doar exemplarele mature si puternice se incumeta sa faca acest lucru. Iguanele sunt animale foarte bune inotatoare, se pot scufunda pana la adancimea de 30 de picioare, si tot acest efort este pentru a ajunge la algere verzi sau rosii ce prospera in aceste ape reci, iguanele marine din Galapagos sunt singurele soparle care se hranesc in ocean, primele exemplare care au ajuns aici au fost animale terestre care pentru a supravietuii au trebuit sa se adapteze conditiilor din aceste insule.

In apa rece iguanele trebuie sa se hraneasca rapid, sunt animale cu sange rege si in aceste ape isi pierd caldura corpului cu usurinta, nu se pot scufunda mai mult de 10 minute, altfel risca sa-si piarda controlul asupra muschilor membrelor. Sa ajunga din nou la tarm este o munca herculeana, au de luptat cu valurile agitate si cu un obstacol viu…leii de mare (min 18:10).Acestea nu reprezinta insa un pericol real este mai mult o joaca de-a soarecele si pisica.

Iguanele marine inghit in timp ce se hranesc o mare cantitate de sare insa cu ajutorul unor glande stranuta eliberand un jet de “saramura”. De-a lungul timpului intre iguana si o specie de crabi de apa sarata s-a format o stransa legatura, iguanele tolereaza prezenta acestora care le curata pielea de paraziti si resturi de alge , binevenite sunt si soparlele de lava care vaneaza insecte, aceste soparle coabiteaza mai ales cu leii de mare (min 20:55)

In acest mediu aspru nici o oportunitate nu trebuie neglijata pentru a supravietuii.

Fernandina este cea mai tanara dintre toate insulele din arhipelagul Galapagos, se estimeaza ca s-a format acum 30.000 de ani, se afla chiar in dreptul punctului vulcanic, in extrema vestica a arhipelagului, CUM SE FACE INSA CA CELELALTE INSULE CARE AU FOST CREATE IN ACELASI LOC SE AFLA ACUM IMPRASTIATE LA MII DE KILOMETRII SPRE VEST? (MIN 22:21)…TOATE INSULELE SE MISCA !

Se deplaseaza pe distante de unul sau doi inch in fiecare an in directia sud est impreuna cu o placa tectonica masiva care se afla deasupra punctului fierbinte.calatoria lor incepe chiar din momentul in care se nasc, si in drumul lor formeaza alte insule, asa ca arhipelagul pe care-l vedem azi este doar un prim cadru asupra unei lumi in miscare, cele mai batrane insule se afla in est cele mai tinere in vest.

Purtata pe acest traseu Fernandina este foarte posibil sa intalneasca si sa se uneasca cu cea mai mare insula a arhipelagului ISABELLA, a carei forma seamana cu un cal de mare imens de aproape 100 de mile lungime, care are sira spinarii formata dintr-un lant volcanic.

Isabella este o insula “adolescenta” a arhipelagului Galapagos, are aproape 1.000.000 de ani , destul timp ca pe aceasta insula sa apara viata! Imensa sa “Caldera” se ridica la aproape o mila fata de nivelul marii si este imbracata in vegetatie, cu toate ca timpul a indulcit profilul acestei insule este inca foarte aproape de punctul fierbinte astfel ca inca are activitate vulcanica, pe inaltimile insulei ca de exemplu pe vulcanul Alcedo traieste cea mai enigmatica dintre toate creaturile din Galapagos, potecile sapate de acestea timp de zeci de mii de ani, sunt precum niste cicatrice pe chipul insulei, este vorba de TESTOASELE GIGANT (min25:10), sunt cele mai mari din lume pot ajunge sa cantareasca si 450 pounds. Pe aceasta insula apa este o raritate insa aceste testoase pot sa supravietuiasca luni intregi fara apa.

In sezonul ploios se aduna in jurul ochiurilor de apa formand adevarate oaze de testoase. Pe muntele Alcedo traiesc in jur de 5000 de exemplare, este cea mai mare concentratie din Galapagos.

Testoasele uriase in ciuda corpului masiv sunt vulnerabile la atacurile parazitilor asa ca acestea si-au dezvoltat o remarcabila relatie cu o specie de cinteze. Aceste testoase ajung sa traiasca si 150 de ani, de-a lungul vietii unui asemenea exemplar insula Isabella se va deplasa 20 de picioare spre sud vest, dupa un million de ani adica cam 6000 de vieti ale testoaselor Isabella se va afla in centrul arhipelagului unde acum se afla o insula din grupul insulelor mature anume insula SANTA CRUZ.(MIN 27:50)

Santa Cruz s-a indepartat atat de mult de punctul fierbinte incat vulcanii sai par mai mult o ruina si sunt treptat inghititi de vegetatia abundenta, in aceasta insula viata abunda, varfurile muntoase sunt destul de inalte pentru a se putea forma nori care cu regularitate sa genereze ploi, este unul din putinele locuri din Galapagos unde exista locuri magice care ascund ochiuri de apa dulce. Padurile cresc pe straturi suprapuse de lava prin care apa ploilor patrunde si formeaza apoi la marginea tarmurilor lagune de apa dulce care sunt casa acelor pasari cu penaj naucitor anume FLAMINGO URIAS, imigranti accidentali proveniti din zona Caraibelor, exista doar 500 de exemplare, un numar limitat, datorat raritatii acestor lagune.

(min 30:30)

La marginea de vest a acestor insule mature, acolo unde atmosfera este mai arida si uscata, domina padurile de cactusi uriasi, care ofera un punct ideal de supraveghere pentru animalul din varful lantului trofic din insula ..SOIMUL DE GALAPAGOS

(min34:00)

Cu cat insulele arhipelagului se indeparteaza tot mai mult de punctul fierbinte, au loc transformari remarcabile, de la stanci golase si deserturi acoperite cu cenusa se ajunge ca insulele sa infloreasca intr-o spectaculoasa diversitate a formelor de viata…povestea nu se termina insa aici fiindca la marginea de vest a arhipelagului se gaseste o insula mai batrana de 100 de ori decat insula Fernandina, anume insula ESPANIOLA.

Cu mult timp in urma Espaniola era un Vulcan mult mai mare ca dimensiune, acum din acesta nu a ramas decat o fasie plata si arida de pamant, fiindca aceasta insula …MOARE !!! Deocamdata insula a fost purtata intr-un loc in care curentii bogati in plancton ii dau un ultim suflu de viata, tarmurile sale din nord, erodate si cu vaste plaje sunt locul preferat al Leilor de mare din Galapagos…

(min 40:00)

Daca tarmul de nord al Espaniolei este relativ adapostit de vanturi, partea de sud a insulei tine piept oceanului dezlantuit , cu toate acestea stancile de acolo sunt preferate de catre iguane si un important loc de cuibarit pentru pasarile marine, dintre acestea cel mai impresionant este acel vesnic neobosit calator al Pacificului , Albatrosul Valurit, este cea mai mare pasare din Galapagos, are o deschidere a aripilor de aproximativ sase picioare, dupa sase luni petrecute in aer primul contact cu pamantul si prima aterizare nu este niciodata usoara, aproape intreaga populatie mondiala cam 12000 de perechi cuibaresc aici in Espaniola. Masculii astepta saptamani uneori luni intregi sosirea partenerei. Albatrosii pot traii pana la 50 de ani si se imperecheaza pe viata, anual legatura dintre ei se inoieste printr-un dans ritual, un dans al dragostei(min 42:26)…pentru asa pasari de gabarit mare, imperecherea este un ritual gingas.

Numele de Valurit provine de la desenul penelor care imita valurile oceanului. Perechile mizeaza pe un singur ou care este clocit doua luni de catre ambii parinti cate doua saptamani pe rand, uneori chiar mai mult, puiul este hranit pe rand cu peste digerat, o masa poate consta in jumatate de galon de grasimi si proteine. Dupa 6 luni puiul este gata sa-si ia zborul, se va intoarce aici pentru reprodcere peste cinci sau sase ani., calatoria lui abea incepe, calatoria insulei Espaniola este insa aproape de sfarsit. De-a lungul vietii sale de aproape 3.500.000 de ani Espaniola a calatorit peste 1000 de mile spre vest, in acest timp s-a racit si s-a contractat, s-a faramitat si s-a scufundat, si intr-o zi va sfarsii sub valurile oceanului, toate insulele arhipelagului ii vor impartasii soarta, nenumarate insule au avut si vor avea acest destin .

Asa precum aceste insule se maturizeaza, la fel s-a maturizat si modul nostru al oamenilor de a intelege cat sunt de speciale.

Primul om care a pus piciorul in Galapagos se ruga doar sa fie ferit de pericolele acestui loc inospitalier. In secolele care au urmat toti cei care au venit aici sa jefuiasca au fost de aceeasi parere, cu timpul un om a privit diferit lucrurile si a descoperit secretul care zacea ascuns in universul acestor insule, un secret care va schimba total modul nostru de a intelege evolutia vietii pe pamant, numele acestui om a fost Charles Darwin


[fb]
---
Trimis de webmaster in 05.10.12 19:18:39
Validat / Publicat: 05.10.12 22:43:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3218 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2022 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.030658960342407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1