Se stie ca regatul Commagene se afla amplasat in zona sudica centrala a Turciei de azi avand capitala la Samosata (in present orasul Samsat aflat pe malul Eufratului) Prima mentiune despre acesta este de pe vremea asirienilor fiind numit Kummuhu intial un aliat al Asiriei apoi in anul 708 BC o provincie a acesteia. In secolul 6 BC Commagene este cucerit de catre imperiul Persan, apoi in secolul 4BC de catre Alexandru Macedon.
Dupa dezintegrarea imperiului Alexandrian Commagene devine un stat/provincie in cadrul Imperiului Greco-Siriano Seleucid.
162BC a fost anul in care guvernatorul Ptolomeu, un Satrap din cadrul Imperiului Seleucid, a declarat independenta regatului Commagene. Urmasul sau Mithridates I Callinicus (100-69 BC) imbratiseaza cultura helenistica si se casatoreste cu Printesa Greco-Siriana Laodice VII Thea.
Unicul fiu al acestora Antiochus I Theos din Commagene (a domnit intre 70-38BC) a fost un aliat al generalului roman Pompei in campania de cucerire a regatului Pontus, reusind astfel sa pastreze independenta regatului sau. In anul 17 AD la moartea lui Antiochus III din Commagene, imparatul Tiberius anexeaza Commagene la provincia Siria.
Poate ca multe dintre aceste fapte ar fi ramas doar simple date si nume daca exploratorii germani nu ar fi facut sapaturi pe Muntele Nemrut scotind la iveala impresionantul sanctuar dedicat zeilor si lui insusi de catre Antiochus I Theos din Commagene care se intitula “Antiochus I Theos Dikaios Epiphanes Philorhomaios Philhellenos” (Antiochus I Theos un Zeu Just si Maret Prieten al Grecilor si Romanilor
In timpul domniei sale acest rege a creat un cult avand in centru propria persoana marea sa dorinta fiind aceea de a fi adorat drept o divinitate si dupa trecerea in nefiinta. In acest scop Antiochus a lasat nenumarate inscriptii explicand credinta pe care a imbratisat-o anume Zoroastrianism o religie care venereaza un sincretism de zeitati Greco-Armeano-Iraniene. O inscriptie preciza faptul ca alegerea muntelui Nemrut pentru inaltarea acelui sanctuar nu este intamplatoare, locul este izolat, departe de oamenii si se afla la inaltime aproape de zei putand sta astfel in rand cu acestea.
Efigiile acestui remarcabil monument poarta ambele influente iconografice, grecesti si persane, influenta persana este tradata de vesmintele si dimensiunile fizice ale monumentului pe cand caracteristicile grecesti sunt date de morfologia fetelor.
Se pare ca mormantul lui Antiochus se afla ingropat adanc in inima muntelui foarte probabil chiar in centrul sanctuarului. Acesta a fost astfel proiectat incat sa permita ca acolo sa se desfasoare ample festivitati, in fiecare luna trebuiau sa se tina acolo cel putin doua festivitati care sarbatoreau incoronarea (pe 10 ale lunii) si nasterea (pe data de 16 ale lunii)
Exista trei terase distincte in partea de est, nord si vest a muntelui, Terasa de nord se intinde pe 80 de metrii lineari flancati de coloane prabusite, formand un fel de arena in care se tineau procesiunile.
Pe terasa din est se afla statuile stramosilor regelui, (persani din partea tatului la nord si greci din partea mamei la sud) incadrati de colosalele statui ale zeitatilor (majoritatea sunt decapitate, capetele se afla jos cu fata la altarul principal) pe langa statui de lei si vulturi zeitatile mixte Greco-persane sunt Zeus - Oromasdes, Hercules - Verethragna - Artagnes - Ares, Apollo - Mithras - Helios - Hermes si Kommagene - Tyche, si chiar statuia lui Antiochus I.
Acelasi aranjament se repeta pe terasa de vest care se afla cu 10 metri mai jos. In aceasta terasa capetele statuilor sunt mai bine pastrate si mult mai numeroase. Horoscopul astral simbolizeaza zeificarea lui Antiochus prin transformarea acestuia intr-un corp ceresc (o stea).
Muntele Nemrut sau Nemrut Dagi cum mai este cunoscut este categoric o remarcabila realizare a lumii elenistice, un sit istoric de prima importanta si un loc in care cu greu poti ramane indifferent. Muntele Nemrut are 2134 metrii inaltime si se afla la aproximativ 50km de orasul Adıyaman. In partea de sud est a Turciei, relativ aproape de granita cu Siria.
Trimis de webmaster in 10.08.12 15:49:26
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Sfaturi utile: Cum să călătorești mai mult cu bani (mai) puțini? [P] — scris în 01.08.24 de webmaster din TIMISOARA
- Jan.2023 Muzeul Ferestroika, o capsulă în timp din anii ´80 — scris în 09.02.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2022 Precizări privind miniserialul din sept / oct. 2022 privind castelul Peles — scris în 06.10.22 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2021 Excursii „la înălţime˝ — scris în 03.06.21 de Michi din BUCURESTI
- Jan.2021 Unde vom petrece revelionul 2021-2022? — scris în 04.01.21 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Splendorile naturii: munţi, vulcani, cascade — scris în 27.05.20 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Orașe la cota 0 — scris în 25.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI