Scriu acest review în special pentru new entry, acei useri care au început să prindă gustul excursiilor şi drumeţiilor şi să ni le povestească. Cei care munciţi, soţia/ soţul la fel, aveţi copiii aranjaţi sau mai sunt încă în întreţinerea voastră, apartamentul în care locuiţi este relativ pus la punct, la sfârşitul lunii vă rămâne un mai mic sau mai mare excedent de bani pentru care aveţi două posibilităţi de a-i cheltui:
-Prima: să puneţi ban peste ban şi să vă faceţi o casă de odihnă, să-ţi schimbi maşina încă bună cu una mai scumpă ca să pocnească de invidie vecinii şi prietenii sau simplu, să aduni bani albi pentru zile negre şi să te bucuri că-ţi creşte soldul din bancă.
–A doua: să faceţi excursii, să drumeţiti în ţară şi străinătate de câte ori aveţi timp liber şi vă permite punga. Noi am ales această soluţie, pledez pentru ea şi să vă spun de ce.
Încă de cum ne-am căsătorit am început să ne facem concediile în cort imediat ce copiii au mai crescut. Prin anii 60-70 campai pe gratis unde voiai şi ţi se părea frumos, condiţia fiind să ai alături un pârâiaş pentru apa de băut şi spălat şi o pădure ştiţi voi de ce. Atunci am aflat ce frumoasă ţară avem. Niciun all inclusive nu se compară cu nechezolul băut la masa pliantă din faţa cortului la răsăritul soarelui sau stelele care luminau sau brăzdau cerul noaptea târziu. Nu ne-a fost frică de jivine sau psihopaţi. Cum până aproape de 60 de ani nu ieşisem din ţară, după 1990 ne-am aruncat cu frenezie pe excursii în străinătate. Pensionari fiind în aproape 30 de ani s-au adunat zeci şi zeci de ieşiri în ţară şi afară. Tot timpul am ţinut echilibru între cunoaşterea României şi a altor ţări şi m-am convins şi de data asta prin comparaţie, cât de fascinantă e ţara noastră.
Acum am ajuns la o vârstă foarte înaintată- în decembrie voi împlini 86 de ani, -am două proteze totale la genunchi care nu m-au împiedicat totuşi să merg de zeci de ori peste mări şi ţări, alta la şold care alături de vârstă mi-au mai temperat dorul de excursii şi o boală cronică BPOC, o dispnee care nu mă lasă să merg decât distanţe scurte cu dese opriri pentru restabilirea suflului. Rămasă singură şi cu această situaţie medicală precară cea mai mare bucurie a mea este să privesc pozele, să citesc ce am scris eu şi alţii despre o anumită destinaţe, să închid ochii şi să retrăiesc momentele frumoase din viaţa mea. Dacă nu alegeam alternativa excursiilor, astăzi m-aş fi uitat la un sold bancar inert care nu-mi trezea nicio amintire. Prin antiteză, a face excursii şi a le povesti, a intra în marea familie AFA este un panaceu universal. AFA este şi ea o bancă în care îţi depui amintirile. Diferenţa e că ai acces şi la depozitele altora. Deasemeni, când pleci undeva, ai de unde să te documentezi.
Nu am scris acest remember ca să mă laud cu cele 620 reviewuri scrise de mine în 10 ani, Altul e motivul. Vreau să vă feresc de marile greşeli pe care le-am făcut eu.
Am devenit membru AFA în 2010 şi încă de la început am fost încurajată să scriu, mi s-a făcut observaţie când postam nimicuri şi felicitări pentru reviewurile bune, cum se spune am învăţat din mers.
-În perioada 1990-2000, am circulat mult. Copiii aveau şcolile terminate şi se mutaseră la casele lor, soţul era pensionar dar reangajat, eu pensionară lucram şi proiecte în particular aşa că ne-am permis să facem excursii. Nu aveam calculator, trăgeam pozele pe hârtie. Subiectul era ˝eu şi el˝fără mănăstire sau munţi în planul doi. În perioada aceea am făcut cele mai interesante excursii: Egipt 1991, Paris 1992, Tailanda 1997, Mexic 1998. Abia după ce m-am înscris în Afa am copiat câteva poze pe calculator şi am scris reviewuri despre aceste destinaţii.
-În perioada 2000-2010. Mă dotasem cu un aparat foto mai bun şi-mi luasem calculator. Şi aici am făcut o mare greşeală. În loc să scriu pe poză despre ce e vorba sau măcar să notez într-un caieţel ˝ data, localitatea, poza...jpg, Rafael, muzeu... ˝ sau să fi separat obiectivele printr-un blank, le-am salvat în calculator deavalma şi bineînţeles că acum cu greu şi efort mai ştiu despre ce e vorba.
- În Întervalul 2010-2019 am căpătat foame de AFA, eram déjà oameni spre 80 de ani şi de fiecare dată credeam că facem ultima excursie. Descriam traseele şi obiectivele importante fără multe detalii pentru că eram fugăriţi de timpul din urmă care ne presa şi voiam să vedem cât mai multe. Cum mă întorceam de undeva, valorizam prin text şi poze ce văzusem. Începusem să fiu mai ordonată, într-un muzeu, fotografiam mai întâi plăcuţa şi apoi tabloul, într-un cartier pozam numele străzii pe care o parcurgeam, la o biserică fotografiam pisania, nu mai omiteam panourile explicative de lângă obiective dar şi în acest interval nu am părăsit cu totul vechile greşeli şi descărcam în calculator claie peste grămadă.
Văd că zilnic nume noi postează reviewuri. Se schimbă generaţiile. Dacă userii vechi au depăşit aceste greşeli, cei noi ar trebui să ştie să-şi ordoneze fotografiile şi impresiile, pentru că nici nu ştiu cât de repede trece viaţa şi ce comoară se adună din ceeace au văzut. Ca să vă conving anexez câteva poze luate la întâmplare dar nici pe departe nu cuprind toate locurile vizitate.
Şi pentru că titlul acestui review se numeşte ˝Adevărata bogăţie˝, mă întreb cum mi-ar fi fost bătrâneţea fără amintiri şi fără AFA unde m-am înscris la 75 de ani? Anostă, aţipind la telenovele şi nemaiţinând seama în ce zi sunt astăzi. Acest sait care pentru noi toţi este o a doua familie de multe ori ne-a susţinut moralul în perioadele mai grele ale vieţii, cum e şi cea de acum.
Credeţi că am terminat cu scrisul, ecourile şi voturile acordate reviewurilor şi pozelor valoroase? Nici gând. Mai am multe excursii de scris, chiar din cele făcute cu mult timp în urmă, pentru că un sit arheologic, un muzeu, o catedrală, o statuie, un peisaj spectaculos au rămas tot acolo şi se cer ştiute şi văzute de cât mai mulţi. Plătesc însă dezordinea din primii ani de călătorii, muncind dublu ca să identific şi să reconstitui din poze despre ce obiectiv e vorba. Am scris acest review tocmai ca să nu faceţi greşelile mele şi cândva, peste mult timp, să vă aduceţi aminte ca aţi primit sfaturi bune.
Mulţumesc Afa că exişti!
Trimis de Michi in 01.09.20 15:39:19
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Sută la sută rezonez cu acest review. Și eu am scris unul asemănător ca temă în urmă cu 4-5 ani, tocmai pentru a-i sfătui pe new entry să nu repete greșelile mele.
Multă sănătate, Michi, și să ne incanti???????????? în continuare cu poveștile tale.
@Carmen Ion: Mulţumesc Carmen. Să nu mai facă şi alţii greşelile noastre. Sigur că am să mai scriu câteceva, totul e să mă descurc în labirintul pozelor.
@Michi: Imi cer scuze pentru ecou, initial nu am vrut sa scriu ecou, insa nu ma pot abtine. Cred ca new entry s-ar simti mult mai incurajati daca ar primi ecouri si incurajari la articolele lor, oare cati new entry vor citi acest articol? Chiar sunt curioasa sa vedem la final cati new entry se vor regasi in voturi. Pentru mine conteaza mult ecourile, si prin prisma de new entry, dar si mai tarziu, am apreciat mult ecourile. Anul acesta am inceput din nou sa fiu activa la finalul lunii martie, si am citit, comentat si votat TOT (mi-a cam luat ceva vreme, dar am avut fiecare user/articol salvat intr-un fisier excel si asa am facut fata). Am dat si de cativa useri mai putin cunoscuti care s-au bucurat sincer de ecouri, s-au bucurat si cei vechi .
Ne place AFA, vrem sa fim ca o familie, trebuie sa actionam ca atare, si mai avem mult de lucru. In ultima vreme au aparut o multime de articole scrise de ux... sau fb..., unii 2-3 cuvinte, altii chiar articole interesante. Unii chiar iau putin in raspar acest site si din acest motiv ieri a fost prima data cand am dat un -1.
Revin, new entry trebuie motivati prin ecouri la articolele lor, o vorba buna face mai mult decat un vot (la inceput, ca mai apoi apar orgoliile).
Si daca ecoul meu va supara pe cineva, asta e, imi asum parerea exprimata si de ce new entry se lasa pagubasi. Acum nu spun ca daca ii incurajam vor scrie toti mai departe, dar daca 1% poate fi castigat atunci putem capata si noi mai multa incredere.
O seara frumoasa va doresc tuturor, iar dumneavoastra mama Michi numai bine, multa putere in continuare si sunt convinsa ca multi va vor urma sfaturile (si mie mi-au fost de folos), si totodata multi se regasesc si in greselile facute, dar asa invatam.
Si ca sa nu uit, FELICITARI, VOTAT CU MARE DRAG!
@mishu: ˝Chiar sunt curioasa sa vedem la final cati new entry se vor regasi in voturi. ˝Până acum, din 16, niciunul. Vedem mai departe.
Eu am scris special pentru cei noi care vor să intre în familia Afa, s-au hotărât deja să viziteze cât mai mult dar pot face greşeli din lipsă de experienţă. Cei vechi, au sistemele lor de identificare, foldere separate, lucru pe care în primii ani nu mi l-a spus nimeni.
@cosminap: Mă invidiezi dar şi eu pe tine. Ce n-aş da să fie mai mic palmaresul dar şi numărul de ani!
Ce tineri și frumoși sunteți în primele poze! Tinerețea ne rămâne fixată în pozele pe care, mai târziu, le privim cu drag și cu regretul că ea „s-a dus” , că nu mai arătăm acum ca atunci, dar și cu bucuria că am devenit mai înțelepți, că am vizitat atâtea locuri și că avem amintiri frumoase!
Bune sfaturi pentru noii veniți pe AFA, pe care nu prea îi văd să se „înghesuie” să scrie ecouri de mulțumire! Dar nu-i timpul pierdut!
Eu am noroc cu Mihai că are o ținere de minte pe care o invidiez, altfel nu știu cum aș putea să țin o ordine a locurilor văzute, chiar cu ajutorul pozelor!
620 de review-uri Felicitări! Eu abia dacă am scris vreo 60
Aștept și alte „povești” însoțite de poze!
@doinafil: Mulţumesc Doina. Acum, înafara articolului, nu ştiu ce m-aş fi făcut în clipele grele dacă nu exista AFA. Şi după ce mi-am pierdut soţul, şi când mi-am dat seama că nu mai pot zburda ca o căpriţă şi acum când virusul ăsta mi-a luat bruma de libertăţi pe care le aveam. Te trezeşti deodată cu mult timp liber, te simţi inutil, nu-i mai poţi întâlni pe cei dragi şi atunci, ce faci ca să nu cazi în depresie? Îţi aduni amintirile şi pozele, scrii, citeşti reviewurile altora, îi răspunzi Doinei şi altora şi deodată nu te mai simţi singur.
Respect si admiratie! Suntem castigati ca v-am cunoscut si ca schimbam atatea ganduri impreuna! Va iubim, mama Michi! ????????????????
Multa sanatate si articole! Numai de bune! ????
Citeam undeva că persistenţa în a dărui nu este propriu tuturor oamenilor, ci este un har selectiv, condiţionat de o anumită structură interioară. Banii vin, pleacă... dar... unii mai vor şi altceva, iar împlinirea lor nu se poate atinge decât dacă dau şi altora din ce le-a fost dat. Şi da, întradevăr, "niciun all inclusive nu se compară cu nechezolul băut la masa pliantă din faţa cortului la răsăritul soarelui, sau cu stelele care luminează şi brăzdează cerul noaptea târziu. " Trăirea e cea care contează, şi când ai trăit "ceva", ai cei şi ai mai ales cui povesti şi ai la ce să te uiţi în urmă.
Ţin minte că într-un an (nu mai ştiu care), am calculat că 65 % din week-enduri am fost plecat în excursii. A fost apogeul şi trebui să recunosc faptul că morbul de a scrie pe AFA a contribuit semnificativ, deoarce mi-au fost alături oamni curioşi, cărora le place să exploreze, să vadă şi să simtă, cu picioarele, cu ochii şi cu nasul lor şi care preferă mai degrabă să trăiască o călătorie, decât să o viseze.
Pe de altă parte, mulţi dintre cei care am sărit dincolo de un anumit număr de decenii am fost obişuiţi să ne creem singuri "propriul produs" turistic de care să avem parte, deoarece cam aşa era epoca. Departe de "achiziţiona o excursie", sau "un traseu", ne "achiziţionam" doar informaţiile, unul sau mai multe bilete şi porneam la drum.
Astăzi e puţin mai altfel, e la modă în primul rând să iei produsul turistic "gata ambalat" şi de aceea e normal să devii în primul rând comentator, orientat primordial pe diferenţele care apar între ceea ce îţi închipui că ai înţeles din ofertă şi din imaginea care ţi-au format-o alţii şi ceea ceea ce ţi se oferă propriu zis. Contribuie, evident şi cantitatea mare de informaţii disponibile, care fac mult mai comodă formarea unei imagini în avans, care contează mult mai mult decât cea formată prin explorarea la faţa locului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2024 La schimbarea prefixului — scris în 07.12.24 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2024 Atenţionare specială — scris în 20.08.24 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Crăciun atunci, Crăciun acum... — scris în 16.12.23 de AZE din SIBIU
- Nov.2023 500 — scris în 21.11.23 de robert din BUCURESTI
- Nov.2023 O mini Întâlnire AFA, așteptată de mult timp. — scris în 12.11.23 de pepsi70ro din CONSTANTA
- Oct.2023 De ce se scrie, se citeşte, se votează mai puţin reviewurile AFA? (II) — scris în 19.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Oct.2023 De ce se scrie, citeşte şi votează mai puţin reviewurile AFA? — scris în 15.10.23 de Michi din BUCURESTI