ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Suspin de turist în Alhambra, sub soarele andaluz

Ilustrație video-muzicală
Placido Domingo - Granada


TIPĂREȘTE

Suspin de turist in Alhambra, sub soarele andaluz

Ori de cate ori ascult cantece despre Granada, ma teleportez în trecut …am visat sa vad macar odata în viata orasul pe jumatate maur, si valiza cu bani s-a deschis neasteptat, invitandu-ma sa plec din Torremolinos, unde stam singura ca cucuveaua la Hotel Las Palomas, într-o excursie organizata de o agentie spaniola. Am intampinat multe obstacole, pana am gasit un loc intr-un autocar …nici o agentie locala nu mai avea locuri, la sfarsit de iunie, si eram in plop. Ajutorul a venit de la receptia hotelului, unde un functionar tanar, m-a ajutat sa ma lipesc de un grup de americani din statiune, am platit in jur de 70 de euro excursia, incluzand si masa.

Am plecat de dimineata intr-un bus full si am stat langa o americanca de culoare, extrem de ,,funny’’, ce-mi debita opiniile ei despre administratia americana.

Am vizitat centrul orasului Granada, am stat 15 minute in catedrala si in fine am ajuns cu masina in zona complexului Alhambra, unde lumea statea pe caldura, la coada sa cumpere un bilet. Doi cerberi dotati cu artilerie grea, conduceau musafirii spre doua case, si explicau turistilor ca trebuie sa respecte ora de intrare in palat, altfel ratau tinta.

Am plecat cu ghidul de limba engleza intr-o calatorie lunga si obositoare prin complex, pe un soare torid, de ne intrase caldura prin piele, cand am ajuns seara in Torre, am vazut ca cele 40 de grade de afara, imi decolorasera fusta…

Sub aceste auspicii neasteptat de fierbinti, am inceput vizita in castelul rosu al Alhambrei, suspin si acum adanc de dor, ca si regele Boabdil, a fost incredibil de frumos, amintirile s-au mai estompat, visul a luat sfarsit, dar ea Alhambra din povestile lui Washington Irving, e inca vie in memoria mea. Asteptasem aceasta intalnire de o viata si ma asteptam desigur sa vad o Alhambra seducatoare ca in povesti, am pandit momentul si satula de atatia ani de asteptare, am intors pagina, si gata, ea s-a deschis cu o cheie, ce valora 13 euro.

Alhambra si Palatul Generalife se ridica la poalele Sierrei Nevada, mandria si binecuvantarea Granadei; grupul nostru ce include si un carucior cu o fetita superba, intra pe sub zidurile cetatii, alaturi de ghid.

Turul Alhambrei si gradinile necesita cel putin o jumatate de zi. Biletul de intrare e divizat in trei sectiuni, Alcazaba, Palatele Regale si Generalife... In PALATUL NASRID trebuie sa intri in intervalul de o jumatate de ora, scris pe bilet.

Intram cu glorie sub steguletul american, prin ,,Puerta de la Justicia'', cea mai importanta poarta regala, peste care timpul nu a sters nimic din maretie. Ea a fost construita de regele Yusef, prin 1384, e vorba mai degraba de un turn patrat, strapuns de un arc taiat in forma de inima, vedem o mana si o cheie sapate pe doua pietre separate. O prezicere veche zice ca Granada nu va fi ocupata decat atunci cand mana va apuca cheia. Poarta are doua arcade, pe latura exterioara, in varf e o mana araba, mana Fatimei, ale carei cinci degete reprezinta principiile credintei islamice. In interior tot sus pe arc, e o cheie, ce simbolizeaza puterea pe care Dumnezeu a dat-o lui Mahomed, sa inchida si sa deschida portile Raiului.

Trecem de poarta repede, nu m-a impresionat prea tare si ajungem intr-o piata intinsa, inconjurata pe o latura de niste turnuri. Pe cealalta latura se afla ,,Palacio de Carlos V'', mare monument al renasterii, pe care nu il vizitam. Datorita acestui palat Alhambra a ajuns sa fie inclusa in patrimoniul Palatelor Regale spaniole.

Ne indreptam spre Alcazaba, vechea citadela si-mi atrage atentia ,,Torre de la Vella''', care este un turn de aparare de 16 m, de unde se mai aud inca clopotele ce bat si vegheaza somnul locuitorilor Granadei.

Desigur ne intereseaza punctele de atractie maxima, Palatele NAZRID, unde am ajuns la timp. ,,Los Palacios Nazaries'' sunt formate din Mexuar, Palacio de Comares si Patio de Leon.

Sala Mexuarului e cea mai veche parte din palatul regal, care a supravietuit si aici se impartea dreptatea de catre sultan.

Ajungem in continuare in curtea Palatului Comares care are doua bijuterii, Patio de Los Arrayannes (Curtea Mirtilor) si Curtea Leilor.

Curtea Mirtilor are la mijloc un rezervor de apa, ce pare ca doarme, in apa se reflecta coloane, arcuri, dantelarii de stuc, cupole, iar turnurile crenelate vegheaza pe post de santinele.

Turnul Comares, care isi profileaza dantelaria rosie comunica cu Curtea Mirtilor, printr-o anticamera numita La Barca, datorita forme; aici se afla faimoasa ,,Sala a Ambasadorilor’’, Salon de Embajadores.

Anticamera este uimitoare prin arcadele indraznete, mozaicurile ce le vedem pe ziduri, boltile de stuc sculptate ce te trimit cu gandul, la o pestera cu stalactite, este absolut minunata.

,,Sala Ambasadorilor ''are o cupola din lemn de cedru cu incrustari de sidef, totul vorbeste de rafinament, aceasta sala e simbolul puterii regale, aici invitatii monarhilor asteptau sa fie primiti in audiente. Tavanul reprezinta cele sapte ceruri ale credintei islamiste si ne arata niste combinatii matematice, atat de cunoscute arabilor.

Parca admir o tapiserie pe pereti, scrierea e folosita ca motiv de decoratie ,,zidurile parca dispar sub varietatea de desene, este tulburator. O inscriptie repeta ideea ca ,,singurul cuceritor e Dumnezeu’’. In aceasta sala Mohamed al II -ea a semnat in 1491, capitularea Granadei punand capat lungii perioade de dominare musulmana in Spania.

Traversam Curtea cu Mirti si suntem condusi spre Palatul leilor, sau ,,Patio de los Leones’’ care aminteste de locuintele familiei regale. Ne oprim evident in Curtea Leilor, care e legendara, e minunea minunilor; conform Coranului, aici curgea apa din cele 4 puncte cardinale. In mijlocul curtii, dezamagire totala, cei 12 lei erau in cusaturi pentru reconditionare. Fantana a fost facuta in cinstea imparatului Bizantului si este simbolul Alhambrei.

M-am simtit ca o printesa in aceasta curte, inconjurata fiind de 128 de coloane zvelte, inalte, terminate cu arcade sculptate si aranjate intr-o dezordine simetrica.

Leii pe care nu i-am vazut, reprezinta cei 12 astri ai zodiacului, iar fantana este un vechi simbol, leul ce scuipa apa din gura este soarele, de unde tasneste viata.

Din Curtea leilor printr-un portal, ajungem in Sala de los Reyes, adica Sala Regilor la est, Sala de los Abencerrages la nord, si in Sala de los Hermanos, adica Sala celor Doua Surori, spre partea de vest.

,,Sala celor doua surori’’ are o bolta cu o lucratura spectaculoasa, ce simbolizeaza cerul, ea seamana cu un fagure de miere, sau cu stalactitele dintr-o pestera. Aceste mici miriade de bolti si domuri, se nasc una din alta, se intrepatrund si zici ca nu sunt facute de artist. Ea poarta acest nume datorita celor doua lespezi de marmura, ce se afla pe hol. Lumina naturala se proiecteaza pe mozaicurile multicolore si pe suprafetele aurite de pe tavan, imposibil sa descriu efectul. Aici sultanele se scufundau in reverie si de la balcoane, miroseau parfumul portocalilor.

,,Sala Abencerrages'' aminteste de o familie importanta din nobilime, care avea locuinte in palat. Legenda spune ca ea avea rivali politici, si impotriva ei s-a ursit o conspiratie, inventandu-se o relatie de amor intre sultana si unul din cavalerii familiei. Sultanul, orbit de consternare, a decapitat pe cei 37 de cavaleri ce purtau numele familieiAbencerrages. Se povesteste ca aceasta culoare rosiatica ce o vedem astazi in fantana, reprezinta sangele cavalerilor decapitati.

Am ajuns apoi intr-un mirador, dupa ce pasii indecisi au trecut prin Gradinile Daraxa si am trecut, spre nord si prin camerele unde a locuit o perioada, Washington Irving, scriitorul care a facut Alhambra sa devina nemuritoare.

Alhambra este inconjurata de turnuri de aparare, din cele 30 mai exista inca 22, fiecare turn, poarta si mirador, are propriul sau nume, de exemplu, Turnul Printesei Captive, Turnul Apei, Turnul Capitanului, Turnul Capetelor, Turnul Abencerrages, Turnul Dreptatii, Turnul Armelor. Multe denumiri se bazeaza pe povesti romantice.

Am admirat apoi de sus panorama asupra, vechiul cartier arab Albacin, unde ma opresc sa fac poze, in concertul sonor al plansetului de bebelus, ce a obosit de atata plimbare.

Palatul Generalife, situat deasupra Alhambrei dateaza din sec. 14 si era resedinta monarhilor arabi, el atrage turistii ca un magnet prin gradinile sale superbe, cu fantani arteziene si terase, pe care le-am am prezentat separat in alt articol (Gradinile Generalife -vezi aici).

Gloria Alhambrei sta desigur in ornamentatia sa bogata, in palat vorbeste arhitectura; sa descrii magia locului, sa asculti apa ce susura in fantani, sa sorbi cu nesat frumusetea si rafinamentul locului, ce vrei mai mult? Oricum Alhambra te prinde in vraja si fiecare mister pe care-l descoperi cu ajutorul ghidului, este o provocare.

Am incheiat ziua intr-un restaurant din Granada, pe o caldura sufocanta, pana si pestii din bazinele gradinii, pareau ca dorm somnul de veci.


[fb]
---
Trimis de mireille in 14.06.14 07:04:06
Validat / Publicat: 14.06.14 10:49:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3612 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 turistii din grupul meu, admiratie, uimire, atentu la ghid, ca suntem confuzi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[14.06.14 11:08:00]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

nicole33
[14.06.14 11:13:16]
»

@mireille:

Felicitări pentru review!

De câte ori citesc despre Granada și Alhambra și eu suspin, dar suspin deoarece este unul dintre cele trei obiective pe care le-am ratat la vizita de acum doi ani din Andaluzia. Mi-am promis că voi reveni la Malaga, dar am tot amânat.

mireilleAUTOR REVIEW
[14.06.14 11:40:25]
»

@nicole33: Multumesc Nicole, ma bucur ca te fac sa visezi... eu nu am fost in Malaga decat o singura data... as fi stat in Alhambra de dimineata pana seara... si acum am in memorie o confuzie de figuri geometrice, modele sculptate, citate decorative din Coran, curti interioare, coloane, patio-uri, bazine cu pesti, cu flori cunoscute si necunoscute, cu turnuri si apoi... gradinile si cascadele Generalifei... un decor de poveste pentru Seherezada, aproape ireal... ar fi frumos ca basmul sa se mai repete... vacanta frumoasa vara aceasta, ale mele sunt pe drum...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[14.06.14 17:15:57]
»

@mireille:

La ceva mai mult de jumătate de an după excursia ta, am făcut și eu aceeași excursie, pornind de la același hotel Las Palomas, din Torremolinos, dar am avut mai mult noroc cu leii, pentru că i-am văzut, deși nu în locul unde stăteau de obicei (vezi poza P22 de aici).

Am remarcat, de asemenea, că am folosit serviciile aceleiași agenții spaniole, VDT.

A fost primul nostru sejur de tip ”seniori”, cel mai reușit, pentru că ”seniori” români nu am fost decât doi, eu și soția, așa încât ne-am organizat singuri modul de petrecere a timpului și a ieșit foarte bine.

Nouă ne-a fost mult mai ușor să găsim locuri în excursiile organizate (Sevilia, Granada, Cordoba, Gibraltar), pentru că era în extrasezon. Și nici nu era prea cald...

Mulțumesc pentru ocazia de a-mi aduce aminte lucruri frumoase trăite pe meleaguri andaluze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[14.06.14 17:38:48]
»

@Costi: Buna ziua, am citit, votat articolul dvs despre Alhambra, inainte de a scrie acest mini-articol, e destul de greu sa sintetizezi... am vazut ca am fost in Torremolinos la acelasi hotel, nu mai retineam numele agentiei spaniole pe care am folosit-o... eu am plecat ,,o sole mio ''printr-o agentie mare din Bucuresti, plec de regula dupa 20 iunie, sa evit caldura excesiva, dar am avut ghinion, a fost o saptamana de foc, si in Sevillia la fel...

A fost per ansamblu un sejur foarte reusit... as repeta experienta oricand... va doresc o vacanta excelenta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
le_maitre
[14.06.14 22:20:33]
»

@mireille: Parfumul andaluz pluteşte în eter ca o cadână pregătită în mod dezirabil pentru o noapte feerică dedicată sultanului... Miresmele florilor de portocal, sunete ale vreunui oud ce răzbat cu ecou dintr-un patio, un dans nocturn străjuit de lumina galbenă a unui foc... o părticică din feeling-ul ce mi-a fost inspirat de Alhambra.

Doamnă, ochii mi-au fost îmbătaţi, din nou, de imagini şi scriptură. Serios!

După review-ul scris de @Costi parcă nu aş mai fi avut ceva de adăugat, aşa că m-am abţinut în a detalia experienţa "alhambreză", poate şi din puţin egoism: am vrut să păstrez pentru mine imaginile şi trăirile-mi de acolo.

Dar uite că se poate... o naraţiune cu tentă proaspătă de mă gândeam că aţi fost acum pe acele meleaguri.

Mes hommages!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[15.06.14 07:11:56]
»

@le_maitre: Multumesc mult domnule, pentru cuvintele de lauda ce razbat atat de elegant pana la mine... Niciodata vreo descriere nu va putea reda stralucirea si arta Alhambrei... sper ca nu am cazut in pacatul repetitiei, am mai pus si eu acolo, modest, cate o pata de culoare, dupa multe ezitari...

Sa incerci sa intelegi ce vezi acolo, mi s-a parut o nebunie.

Am plecat cu impresia ca sunt ,,arsa ''de atata minunatie, nu mai stiam unde sa intorc capul, comandam ochilor sa nu piarda nimic, inutil, si focul incepea sa ,,fiarba ''in tine si sa scoti cate un suspin de admiratie... ma bucur ca si voi ati mirosit parfumul spaniol

Artana
[17.10.14 18:15:02]
»

@mirelle

M-ai facut curioasa cu experienta ta in Sevilla si prima surpriza a fost sa intalnesc reviw. ul tau din Granada, Alhambra ... superb, si eu am retrait cu tine fiecare coltisor. Vad ca ai vizitat ceva din Andaluzia, este o bijuterie, am fost, si voi reveni pe pamantul plin de soare, nisip, parfum de porticali si nucsoara, ori de cate ori voi avea ocazia! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[17.10.14 18:40:10]
»

@Artana - multumesc pentru vizita, am fost in Spania de patru ori, in diferite zone, urmeaza a cincea aventura in 2015, mai mult ca sigur... ne mai auzim...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Artana, mireille, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Alhambra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054327964782715 sec
    ecranul dvs: 1 x 1