GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Scurtă excursie la Ulm (partea I, cu biserici & co)
Așadar, hai la Ulm! o decizie luată cam pe negândite, după ce am cercetat puțin saiturile ce asigură zboruri ieftine și am constatat că merită.
Partea de cazare era oricum rezolvată (fiind invitat la prieteni); a rămas partea de vizitare. Păcat că am avut doar o zi pentru vizitare, că locuri de văzut ar fi multe!
Și pentru că totuși ziua a fost destul de bună pentru hoinăreală, am văzut (subliniez: văzut cel mai mult, nu vizitat!) destul de multe. Pe care de data asta le voi grupa în mai multe articole - dacă nu de altceva, măcar pentru că am cam peste 100 de poze și nu le pot lipi la unul singur.
Și voi începe desigur cu bisericile - unele dintre cele mai frumoase ca arhitectură dintre cele pe care le-am văzut până acum prin cele câteva locuri pe unde am umblat prin lumea asta.
Prima (cum altfel?!?) este desigur Ulmer Minster, Domul din Ulm - catedrala cu cel mai înalt turn din lume, parcă veșnic în renovare… Că așa am găsit-o anul trecut și mă tem că și acum tot așa mai e. E atât de impunătoare, încât e extrem de dificil chiar și s-o prinzi în poze. Din cauza lucrărilor, nu am intrat și înăuntru, dar m-am „clătit” pe ochi prin piața din fața ei la un târg organizat cu ocazia Paștilor. Tot felul de produse, și de mâncare, și de îmbrăcat, și tradiționale și kitsch… ;) În fine… câteva vorbe despre istoria acestui monument? mda… iată: piatra de temelie a construcției a fost pusă în 1377, lucrarea fiind finanțată de către enoriași. Construcția a fost definitiv terminată la 31 mai 1890. Mai multe - pe wikipedia.
Plecând de aici, am trecut pe lângă Dreifaltigkeitskirche (Biserica Sfânta Treime). O biserică de asemenea foarte veche, dar mult mai mică față de „vecina” ei mai vestită. Și oricum, din altă epocă, cu alt stil și aparținând altei congregații. Inițial aici a fost o biserică a dominicanilor (atestată documentar pe la 1321), dar la 1531 (după Reformă), aceștia au plecat și biserica a decăzut, fiind demolată la 1613 din cauză că practic nu mai rămăsese mare lucru din ea. Totuși, la scurt timp după aceasta, s-a decis reconstruirea unei biserici pe același amplasament, aparținând protestanților, comunitate tot mai numeroasă în acea vreme. Piatra de temelie a fost pusă în 1617, inaugurarea a fost la 16 septembrie 1621. Din păcate, pe 17 decembrie 1944, biserica a fost distrusă într-un bombardament greu până la zidurile exterioare ale navei, corului și turnului. Abia prin 1984 s-a terminat reconstrucția sa, dar în prezent nu mai funcționează ca biserică.
Pașii m-au dus pe urmă la St. Georgskirche (Biserica Sf. Gheorghe) - biserică de garnizoană construită într-un splendid stil neogotic pe la începutul secolului trecut pentru o congregație de vreo 4000 de suflete de credincioși catolici. Ulterior (după 1945), aceasta a trecut la „civilie”, fiind în prezent o simplă biserică.
Chiar alături se află o bijuterie de arhitectură peisagistă - Alter Friedhof Ulm (Vechiul Cimitir din Ulm). Până în secolul al XIX-lea, acest cimitir era în afara zidurilor orașului. La 1 ianuarie 1899, cimitirul a fost închis și atribuit ca teren de utilitate publică. Două războaie mondiale și creșterea neglijenței l-au lăsat aproape uitat. Acest lucru s-a schimbat atunci când orașul a început în 2011 renovarea completă a Cimitirului Vechi ca un parc, care a fost finalizat în 2015. Acum, chiar este un minunat parc, pe aleile căruia putem „citi” istoria vreme de vreo cinci sute de ani a orașului, prin monumentele funerare ale câtorva dintre oamenii săi de vază care au supraviețuit acestora dar și vremurilor vitrege. Cum eu am ajuns aici primăvara, senzația de frumos era sporită și de verdele crud al ierbii și de culorile vii ale florilor care abia își deschideau corolele. (aici e o broșură PDF în germană cu mai multe detalii, pentru cei ce pricep limba lui Goethe).
Pe cealaltă latură a acestui (azi) frumos parc, se află o altă biserică monumentală (clădirea ei fiind aproape la fel de vizibilă de la mari distanțe ca și a Domului, deși nu e chiar la fel de înaltă). E vorba despre Pauluskirche (Biserica Sf. Paul) - prima biserică din beton armat construită în Germania. Și ea este relativ nouă (1910), și funcționează (încă) și drept biserică protestantă de garnizoană.
Are o orgă extraordinară, din epoca romantică. Acustica formidabilă a bisericii o fac potrivită și folosirii drept sală de concerte simfonice. Dar poate cea mai importantă funcție pe care o îndeplinește în ultima vreme este ceea ce ei denumesc „biserica vesperiană”, acțiune caritabilă care oferă ajutor, hrană și consiliere tuturor celor ce au nevoie (șomeri, prostituate, imigranți, bolnavi mintal etc.).
Hmmm… cam atât despre partea „religioasă” a scurtului meu periplu prin acest oraș dunărean. Vă las să priviți pozele și pe urmă o să vă invit să vizităm împreună vechile turnuri și fortificații ale sale.
Pe curând! Călătorii plăcute, oriunde vor fi ele!
Trimis de Dragoș_MD in 08.02.18 19:00:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul, împreună cu continuările lui, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
===
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dragos: Foarte frumos articolul si mi-a facut placere aceasta plimbare de primavara. Si eu astept cu nerabdare venirea primaverii sa vad natura in toata splendoarea ei. Pozele mi-au placut nespus de mult si imi place ca de cate ori vad o roza geografica sa ma uit cam ce distante sunt spre diverse destinatii.
Cat despre sunetele scoase de orga sunt intotdeauna impresionata, iar azi am avut bucuria ca fiind sus pe dealuri sa aud la un moment dat orga cantand si era minunat sa fii in natura si sa auzi astfel de sunete.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Catedrala Ulm – O catedrala cu numele dar fara acte — scris în 26.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Revenire in copilarie – Gradina zoologica Ulm — scris în 24.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ulm – un oras in care prezentului ii pasa de trecut — scris în 22.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (partea a II-a, cu Fischer și Gerberviertel) — scris în 13.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (ultima parte, cu fortificații) — scris în 10.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 V - Cea mai frumoasă și impresionantă bazilică vizitată până acum! — scris în 31.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Herbertingen - între celți și înghețată (II) — scris în 06.09.15 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ