ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Turnu – o cetate renăscută

TIPĂREȘTE

Aproape în fiecare an ajung cel puțin o dată pe meleaguri teleormănene și uneori mă opresc prin Alexandria, Turnu Măgurele etc. Prin 2017 am făcut o „radiografie” a orașului de pe malul Dunării - Turnu Măgurele, după cum spunea @testosu într-un ecou (vezi impresii). În acel material nu am amintit nimic despre cetatea medievală deși am mers în port pentru că nu era nimic amenajat, nici indicatoare către obiectiv nu existau. Între timp lucrurile s-au mai schimbat puțin, au fost restaurate obiective din oraș și din afara lui.

Acces. Ne aflăm în colțul sud-vestic al județului Teleorman, străbatem orașul Turnu Măgurele și urmând sfaturile aplicației de navigație mergem spre portul dunărean al orașului. Fiind o zi frumoasă de toamnă și recoltele de pe terenurile agricole culese observăm chiar din DN 52 zidurile vechii cetăți. În dreptul Combinatului de îngrășăminte chimice, pe lângă Stația de tratare a apei (ce ironie: tratăm apa chiar vis-a-vis de o industrie atât de poluantă), virăm dreapta pe Drumul Cetății. Chiar în această intersecție a fost așezat un indicator către cetate – o piatră cu simbolul turistic ales pentru acest monument istoric.

Drumul este realizat din piatră cubică, ultimul segment de la zero, și te poartă printr-un peisaj oarecum pitoresc: lacustru cu stuf, un dig înalt în partea dinspre Dunăre și arbori specifici vegetației de luncă. Ultima parte este ușor sinuoasă și e încadrată de șiruri de plopi înalți; vedem pe drum la ultima intersecție aceeași piatră indicatoare către cetate. Sunt circa 3 km de drum pietruit de parcurs, drum în stare bună. Nu există o parcare amenajată, dar momentan este spațiu suficient în fața porții de acces.

Scurte date istorice. Ne află la aproximativ 800 m distanță de malul Dunării și la 5 km depărtare de gura de vărsare a Oltului în fluviu. Fortificația apăra un punct de trecere peste Dunăre și drumul care urca spre Ardeal, constituind alături de cetățile de la Severin și Giurgiu un sistem de apărare a graniței sudice a Țării Românești. Cetatea Turnu a avut mai multe etape de construcție, cercetări mai vechi sau mai noi emițând ipoteze de lucru. Ultimele analize istorice coboară prima fază de construcție undeva în perioada împăratului bizantin Constantin cel Mare care restaurează puterea romană peste Dunăre (în prima jumătate a anilor 300), construiește un pod și reface cetatea Sucidava (vezi impresii).

În fazele de început s-a ridicat donjonul (peste 17 m în diametru, s-au refolosit elemente romane), un zid de incintă și un șanț de apărare. În epoca lui Mircea cel Bătrân se reface zidul de incintă și apar turnuri de apărare, iar după căderea sub ocupație otomană urmează alte transformări.

Ideea principală este că cetatea are vechime în spate, nu este o fortificație grandioasă, iar turnul central a fost mereu punctul de atracție. Călătorul Evliya Celebi descria pe la 1660 chiar acest element masiv de fortificație: „... are un turn rotund, zidit cu măiestrie, și e acoperit cu șindrilă, iar vârful său are formă de boltă. În ea [cetate] nu se află altceva decât păzitorii, hambare și muniții” .

La începutul anilor 1800, după tratatul de pace de la Adrianopole din 1829 (Edirne de azi), cetatea este dezafectată, mai pe înțelesul nostru dărâmată, arsă, cărată piatră cu piatră pentru alte construcții.

O prezentare istorică excelentă găsiți aici: ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Turnu.

Vizita la cetate. Anunțasem pe AmFostAcolo începerea lucrărilor de restaurare în anul 2018, acum acestea se apropie de sfârșit. Planurile sunt grandioase, incluzând amplasarea unui balon cu aer cald pe perioada verii pentru vizionarea din aer a ruinelor fortificației. Cam așa arată cetatea de la înălțime: youtube.

Am ajuns la cetate, am coborât din autoturism, am fost înconjurați de mai mulți căței, din fericire pașnici. Poarta încuiată, anunțuri de acces interzis, nici țipenie de om în jur, o cameră de supraveghere pe un stâlp. Din fericire poți privi zidurile și turnul din afara împrejmuirii. În dreapta se mai construiesc niște corpuri joase de clădiri, probabil un mic muzeu, casă de bilete, toalete. Un panou informativ (căzut la pământ) se află pe o alee în interior, de asemenea un infodesk digital.

Turnul e înconjurat de două centuri de ziduri, între ele fiind și puțul de apă (invizibil de după gard). O alee circulară mărginește fortificația, alte alei înguste asemeni razele merg spre ziduri, steagul tricolor flutură pe donjon. Momentan nu e mare lucru de văzut, probabil că deschiderea unui muzeu tematic și organizarea de evenimente ar putea anima un pic zona. După ce am făcut câteva fotografii am părăsit fortificația pe același drum cu piatră cubică, pe lângă un peisaj rural cu văcuțe aflate la păscut.

Concluzii. Comparativ cu felul cum arătau ruinele acum câțiva ani putem spune că transformarea e radicală. Potențialul de dezvoltare e mare, dar depinde de mulți factori și lucrurile se mișcă greu. Prezența portului ar putea aduce vizitatori de pe vasele de croazieră (însă arată groaznic zona portului), am observat câteva monumente renovate în oraș sau în curs de restaurare/reamenjare (Catedrala Sf. Haralambie, parcul Independenței și Monumentul Independenței, Casa Angelescu), iar nou restaurata cetate Turnu ar putea fi legată turistic în circuit cu cetatea Sucidava. Dar planurile sunt planuri, până la un rezultat concret e drum lung...

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.11.22 14:40:59
Validat / Publicat: 14.11.22 15:42:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURNU MĂGURELE [TR].

VIZUALIZĂRI: 604 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Doar câinii se află la cetate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

k-lator
[14.11.22 17:23:41]
»

@tata123 ????: Nu am văzut cum arăta cetatea înainte de aceste construcții/reabilitări, dar ceea ce am văzut prin pozele postate arată promițător. Ar fi un lucru lăudabil să se continue lucrările și obiectivul să devină unul căutat.

Totuși, spui că la momentul vizitei în zonă poarta era închisă, accesul nu era posibil chiar până la obiectiv (am citit despre lucrările arheologice desfășurate acolo și am văzut ceva poze pe net)... nu știu, poate era o zi din timpul săptămânii de lucru (nu în weekend) și ăsta era motivul? Sau din cauza lucrărilor nefinalizate nu se poate încă vizita?

mishu
[14.11.22 17:25:55]
»

@tata123 ????: Nu stiu daca am ajuns vreodata pe acolo, dar daca am ajuns inseamna ca a fost demult de tot, asa incat acest articol vine ca o invitatie pentru a ajunge si eu pe acolo.

Si faptul ca se incearca reamenajari/ refaceri, asta este de bine, se mai si misca lucrurile. Frumoase pozele insa P14 este minunata.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.11.22 18:27:39]
»

@k-lator: Practic cred că obiectivul nu a fost încă introdus în circuitul turistic, deși articolul recent de aici (ziarullumina.ro/societate ... iei-175758.html) vorbește despre acest lucru - deschiderea Parcului turistic tematic Cetatea Turnu. Cu o lună în urmă când am trecut eu pe acolo nu se vedea nici o urmă de deschidere oficială. Partea principală a lucrărilor de restaurare și amenajare au fost încheiate, se lucra doar la partea de primire a vizitatorilor (casă bilete, posibil un mic muzeu - vezi P10).

Chiar dacă oficial cetatea nu a fost deschisă pe Internet au început să apară tot mai multe fotografii și impresii, oamenii sunt dornici să descopere locuri noi, astfel că vizitatori au tot venit la fața locului.

Să auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.11.22 18:32:27]
»

@mishu: Ruinele cetății erau destul de ascunse de bălării în anotimpul cald astfel că nu prea se putea vedea mare lucru. Amenajările actuale au scos la iveală donjonul și zidurile de incintă, plus fântâna din interior. Sper să devină un punct de atracție fiindcă zona are mult de suferit în domeniul turistic, în ciuda prezenței Dunării, a cetății Sucidava și a câtorva mănăstiri.

Doar că toate lucrurile se mișcă greu și timpul e un dușman redutabil. Mulțumesc pentru vizită!

Călătorii frumoase!

Michi
[15.11.22 19:59:16]
»

@tata123 ????: Mă bucură că şi această cetate va fi adusă la forma iniţială. În 2018 am avut surpriza să găsesc o altă cetate de la malul Dunării, cea de la Turnu Severin, complet refăcută şi intrată în circuitul turistic. Restaurarea s-a făcut cu fonduri europene, 14 mil eu şi a durat şase ani din 2009-2015. Ea a fost punct de apărare în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân care era şi Ban de Severin. Începuturile ei au fost prin sec. XI şi fiind un punct strategic în apărarea faţă de invazia otomană a fost rând pe rând stăpânită de maghiari si români. A fost distrusă de Soleyman Magnificul în 1524 şi nu a fost refăcută decât acum câţiva ani. Sunt convinsă că ai să revii la Turnu Măgurele să revezi cetatea după terminarea lucrărilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.12.22 14:13:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Turnu Măgurele:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066556215286255 sec
    ecranul dvs: 1 x 1