ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
Prieteni
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Toamna în Side

TIPĂREȘTE URM de aici

Am intrat în a doua parte a anului 2020 an care până acum mi-a adus zero excursii. Dacă până acum a fost de neconceput acest lucru pentru mine, totuși s-a întâmplat. Parcă știam înainte și am mai furat o excursie în noiembrie anul trecut. De acolo mă inspir pentru articolele din prezent. Urmează impresiile mele despre orașul antic Side, acolo am petrecut o zi minunată și însorită de noiembrie.

Despre Side

Stațiunea Side în care se poate combina un sejur la mare cu o lecție de istorie despre perioada antică se află la 75 km de Antalya pe drumul între capitala regiunii și orașul Alanya. Side aparține de Manavgat și are o zonă de resorturi mai nouă cu plaje lungi și orașul vechi care este construită pe o peninsulă mică și îngustă.

Orașul portuar construit în antichitate făcea parte din Pamfilia de odinioară. În 1900 s-au început descoperirea ruinelor activitatea continuând și în zilele noastre. În anii 70 micul sat pescăresc Selimiye cu casele construite pe peninsulă a devenit o destinație turistică. De atunci s-a dezvoltat continuu dovadă resorturile construite la vest de orașul vechi.

Cum ajungem

Am povestit în trecut despre autostrada ce leagă Antalya de Alanya D400. În localitatea Manavgat se face dreapta la o intersecție importantă spre stațiunea Side. Se va circula o porțiune scurtă pe bulevardul Kemer după care se face stânga pe bulevardul Yavuz Sultan Selim. Se ține direcția înainte după o altă intersecție și circulăm în continuare pe Faith Sultan Mehmet. Urmează un indicator spre Side Atatürk Otoparki (autogara din Side) se va circula pe strada 511. Ajungem în scurt timp la autogară unde se vor găsi și locuri pentru autoturisme.

De cum ieșim din autogară observăm deja primele ruine din perioada antică.

Ce am văzut în Side

Side este paradisul căutătorilor de ruine antice, sincer și mie mi-a plăcut. Cea mai mare parte din ruine sînt vizitabile fără costuri suplimentare. Dacă se dorește mai mult contra cost se poate vizita amfiteatrul antic și muzeul. Având o zi la dispoziție am profitat de ocazie și am vizitat totul. Voi enumera pe rând obiectivele văzute exact în ordinea în care le-am văzut.

Nymphaeum

Fântâna monumentală a fost integrată în zidurile orașului în apropierea porții principale. Fântâna a fost funcțională apă potabilă s-a primit din râul Manavgat prin intermediul unui apeduct antic. Ruinele acestuia există și în prezent. Construcția din marmură și înaltă de trei etaje datează din secolul II. După acest prim obiectiv a trebuit să-mi obișnuiesc ochii cu ruinele care se află la tot pasul. Deja am început să mă simt cu 2000 de ani în urmă. Lăsând strada principală Liman care ne duce în mjlocul orășelului vechi am intrat la stânga pe un bulevard dar nu orice bulevar ci unul antic. Pe acest drum se poate accesa fosta poartă a orașului, Dogu, ruinele palatului și bazilicii episcopale și un spital din perioada bizantină.

Spitalul bizantin

Lăsând în urmă ruinele bazilicii și palatului plus restul de clădiri puternic afectate de cutremurul din secolul XII am ajuns la spitalul bizantin construit în secolul VI și care să zicem că se află într-o stare destul de bună față de restul ruinelor. Clădirea avea cinci săli, are și demisol și se poate intra deoarece nu există risc de accidentare sau prăbușire.

Casa cu peristil, casa cu consolă și Agora centrală

Între spital și amfiteatru am găsit prezentate ruinele unei foste clădiri romane cu peristil, pereții și coloanele vizibile erau suficiente pentru a imagina cum arăta casa și ce plan avea. Părerea mea este că era suficient de încăpătoare pentru a găzdui o familie numeroasă plus nenumărate musafiri. Agora comercială care se află lângă teatru a fost o piață publică care deservea cetățenii orașului antic.

State Agora

În loc să intru pe poarta orașului de lângă amfiteatru (aveam s-o fac mai încolo) am luat-o spre plaja estică deoarece mai era un obiectiv acolo, State Agora construită în secolul II. Clădirea servea edililor de atunci și avea o dimensiune de 88x69 m. O parte din ziduri se află în stare bună, o altă parte găsim în formă de ruine dar așezate estetic pentru a putea fi studiate de către turiști. Am ieșit puțin pe plaja de lângă oarecum animată dar mai puțin decât cea vestică. Plaja Bujuk îi spune. După această vizită am intrat pe o altă poartă secundară a orașului, în Side sînt 2 ziduri de apărare, toate obiectivele văzute de mine până acum se aflau între primul și al doilea zid de apărare. Acest al doilea zid în acest loc acolo unde am intrat se numește Philippus Attius.

Teatrul

Intrănd pe sub acest al doilea zid de apărare am început să iau străduțele fostului Selimiye la pas. Am ajuns înapoi la teatru de această dată la accesul dinspre interiorul orașului. Am plătit contravaloarea intrării pentru vizita obiectivului în lire turcești calculat în moneda noastră ar fi 28 lei. Personal consider că teatrul antic este principalul obiectiv în Side. Teatrul antic roman dar și cu ceva elemente grecești a fost construit în secolul II și proiectat pentru aproximativ 20000 de spectatori. Aici au avut loc spectacole de teatru, lupte între gladiatori sau gladiatori și animale sălbatice. În zilele noastre teatrul este oarecum reconstruit (după diferite atacuri și seisme) și se mai organizează diferite evenimente. Impresia mea personală : magnific, trebuie să fii acolo și să simți asta.

Orășelul

Zic orășelul Selimiye, datorită mulțimii de turiști și localnici. Magazinele, restaurantele, terasele, cafenelele deschise, căldura zilei, pensiunile sau hotelurile ocupate, turiști care merg sau vin de la plajă demonstrează că se poate face un sejur și în noiembrie aici. Dar altfel mărimea trădează, în mai puțin de oră am reușit să parcurg toate străduțele o dată. Totodată aici am mâncat, aici am făcut ceva cumpărături și mi-a rămas suficient timp pentru a vizita muzeul. Majoritatea clădirilor sînt dotate cu un singur etaj si găsim si cateva din lemn. Portul semiînchis era destul de animat bărcile sau vaporașele veneau sau plecau iar prețurile mi s-au părut mai mult decât simțite. În fața portului într-o agora din zilele noastre nu lipsea statuia lui Ataturk și drapelul turcesc. Sînt ceva terase și de-a lungul portului.

Templul lui Apollo și Atena

În partea estică a portului vom găsi alte obiective/ruine de acum 2000 de ani. Apollo fiind o zeitate destul de apreciată în antichitate în cinstea lui s-a construit un templu mare cu multe coloane. În zilele noastre mai sînt 5 coloane în picioare iar restul de ruine în jurul acestora. Nici zeița Atena n-a rămas fără templu în prezent găsim doar ruinele. După templele lui Apollo și Atena găsim o bazilică. Lângă ruinele templelor mai găsim un alt templu care ar fi aparținut zeului Demeter. Urmează o fântână monumentală după care am luat-o spre baia populară, atât de necesară în orașul antic.

Alte obiective

În drum spre partea vestică al orașului am trecut lângă moschea Selimiye Cami cu minaretul impozant din dotare. Ajuns la partea vestică am putut observa Side cea modernă cu resorturile impozante din dotare. Sînt plaje cât vezi cu ochii. Pe partea vestică am găsit zonă verde de recreere, cu bănci, aparatură de fitness, locuri de joacă. O altă bazilică mai găsim aici. Urmând calea de acces pietonală am ajuns înapoi la poarta principală al orașului Arcul de triumf sub care circulă chiar și mașinile. Totodată Templul lui Dionysos se află aici. Mulțumit cu ceea ce am văzut mi-am îndreptat pașii spre muzeu petrecând și acolo ceva timp, urmează să povestesc data viitoare despre acesta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.07.20 00:19:02
Validat / Publicat: 16.07.20 09:48:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2913 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 State Agora Side
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[16.07.20 11:20:19]
»

@AZE:  Mi-a plăcut articolul, mi-au plăcut pozele, mi-a plăcut mult Orașul Vechi Side, Teatrul Vechi și poza iconică Templul lui Apollo, sunt poze ce îți rămân pe retină și nu le poți uita! Această întrepătrundere între vechi și nou, acest oraș antic ce trăiește alături de cel nou, mi s-a părut deosebit... așezarea orașului antic lângă mare este iar ceva mai rar întâlnit...

Titlul este bine ales, nu pare ce este!!.... după ​poze zici că acolo este vară....

Mulțumesc pentru aducere aminte!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[16.07.20 21:41:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Side - Manavgat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053843021392822 sec
    ecranul dvs: 1 x 1