ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vulcana Băi - La aşezămintele interreligioase

TIPĂREȘTE URM de aici

Din DN71, între Târgovişte şi Pucioasa, cam pe la jumătatea drumului, se desprinde o ramificaţie stânga care duce la Vulcana Băi. Nu m-am gândit că voi ajunge vreodată în acele locuri, dar o documentaţie destul de bine realizată privind turismul balnear dâmboviţean căpătată la un târg de turism (cu informaţii scrise, cu ilustraţii şi cu hărţi), mi-a arătat nu numai că Dâmboviţa ştie să-şi promoveze valorile, dar şi că voi găsi acolo destul de multe locuri şi obiective care să prezinte interes din punctul meu de vedere.

Documentaţia amintită informează că primele veşti despre Vulcana le aflăm dintr-o Carte domnească dată de voievodul Radu Şerban la 20 ianuarie 1604. Ea certifică stăpânirea lui Vintilă, postelnicul din Săteni, asupra localităţilor Vulcana şi Săteni (actuala localitate Doiceşti). Hrisovul dovedeşte că Vlad Ţepeş a cumpărat "satul Vîlcana, tot şi cu tot hotarul din câmp şi din pădure şi din apă şi din vatra satului şi de pretutindeni", pentru aceasta plătind suma de 80.000 de aspri.

Vulcana a devenit staţiune balneară datorită apelor sărate, sulfuroase şi iodurate care izvorăsc aici. În ceea ce priveşte concentraţia de iod, se spune că apele minerale de la Vulcana se situează pe locul II în Europa.

Străbătând un drum şerpuit, denivelat, dar umbrit de păduri frumoase, am ajuns în sat. Frecvent, la marginea drumului apar panouri cu harta localităţii pe care sunt vizibil punctate izvoarele de apă sulfuroasă, puţurile de apă iodurată, precum şi celelalte obiective de interes din localitate.

Centrul Internaţional Ecumenic a fost singura ţintă fixată pentru satul Vulcana, aşa încât, nu am virat stânga spre izvoare, ci am urmat Str. Armoniei spre locul căutat. A fost minunat că am găsit satul împânzit cu panouri informative. Mai mari sau mai mici, acestea te ajută să te descurci pentru că... nu am zărit ţipenie de om în Vulcana. Când am ajuns la un zid mare, gri, cu însemnele iudaismului, creştinismului şi islamismului - sfeşnicul cu şapte braţe, crucea ortodoxă şi semiluna - deasupra cărora stă scris cu litere aurii "Ecumenismul religia speranţei", am ştiut că ne-am atins ţinta.

Aş vrea să se înţeleagă că, prin cele ce voi scrie în continuare, nu vreau decât să relatez ceea ce am văzut acolo şi nicidecum să fac vreun fel de propagandă religioasă. Când am aflat pentru prima oară despre acest loc şi mai ales când am intrat în posesia tuturor informaţiilor necesare pentru a ajunge acolo, curiozitatea mea a fost cu atât mai mare cu cât Vulcana este atât de aproape de noi.

Un drum de piatră, cu câteva gropi dar fără să prezinte mari dificultăţi, urcă şerpuit pe dealul Brăneasca de lângă sat, spre aşezămintele interreligioase.

Pornind de la ideea unanim acceptată că Dumnezeu este acelaşi pentru fiecare om, indiferent de culoarea pielii, de etnie sau de credinţa căreia îi aparţine, Centrul Internaţional Ecumenic a luat fiinţă în ianuarie 1991 şi în prezent funcţionează sub egida UNESCO. Centrul Internaţional Ecumenic nu şi-a propus să creeze o unificare a confesiunilor, ci doar să realizeze o mai bună cunoaştere, apropiere şi înţelegere între acestea, principiul suprem după care se ghidează în activitatea sa fiind respectarea tradiţiilor fiecărei confesiuni.

În anul 1998, Centrul Internaţional Ecumenic a înfiinţat la Vulcana Băi un complex interreligios, construind cele trei lăcaşuri de cult: o biserică ortodoxă, o sinagogă şi o moschee. Astfel, dealul Brăneasca din apropierea satului a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii creştini, evrei şi musulmani, în acelaşi timp cel mai important obiectiv turistic al comunei.

Am urcat cu maşina până pe platforma de lângă biserica ortodoxă, drumul sfârşind de fapt chiar acolo, alături de altarul de vară încă nefinalizat. Sinagoga şi moscheea se află de o parte şi de alta a bisericii ortodoxe, la mică distanţă, dar ierburile înalte şi lipsa potecilor te împiedică să te apropii prea mult. Ambele sunt înconjurate de garduri simple, de sârmă, menite doar să ţină la distanţă animalele aflate pe păşune.

Ulterior înălţării ei, bisericii ortodoxe i s-au adăugat clădiri anexă (unele sunt încă în construcţie) aici apărând o nouă mănăstire. Hramul bisericii este "'Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul"', în interior păstrându-se şi o părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul dăruite de Patriarhul Ierusalimului.

Pentru că sfântul lăcaş era închis atunci când am fost noi acolo, nu am intrat, deci nu ştiu şi nu pot spune cum arată în interior. I-am dat un ocol, am privit clopotele şi am fotografiat sinagoga şi moscheea din puncte favorabile, apoi ne-am retras.

În afara câtorva găini care foiau atât cât le permitea cuşca din spatele clădirii administrative a lăcaşului ortodox, la aşezămintele înterreligioase de la Vulcana Băi nu am întâlnit nici o vietate. Liniştea era atât de adâncă încât îţi obosea timpanul, dar aerul era curat şi peisajul atât de relaxant...

Sinagoga, cu steaua lui David şi cu o inscripţie în ebraică pe faţadă, este o clădire mică, cu 12 ferestre semnificând cele 12 seminţii ale lui Israel. Moscheea - orientată câtre Mecca - este şi ea o construcţie de mici dimensiuni având o cupolă verde care susţine semiluna şi un minaret cu acoperiş conic, tot verde şi tot cu semilună.

Din documenţările mele am aflat că la ctitorirea celor trei aşezăminte au contribuit un creştin - dr. Ion Popescu, actualmente director al Centrului Ecumenic Vulcana Băi, doi evrei - fraţii Rubi şi Michael Zimmerman şi familia unui musulman - Leila şi dr. Omar Akill.

Din câte ştiu, doar la moschee vin uneori, în grup, membri ai comunităţii musulmane din Bucureşti, sinagoga fiind dată uitării complet de evreii de la noi. Cât despre biserica ortodoxă - cu rang de biserică de mănăstire în zilele noastre - atâta timp cât uşile sunt zăvorâte pentru vizitatorii de ocazie, nu prezintă nici ea o importanţă deosebită. Pentru mine, ca şi pentru mulţi asemenea mie, aşezămintele interreligioase din dealul Brăneasca sunt şi vor rămâne o curiozitate, iar pentru Vulcana Băi cel mai important punct de atracţie turistică. Ele vor dăinui atâta vreme cât natura cu provocările ei le va permite să existe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.07.15 21:11:52
Validat / Publicat: 08.07.15 22:56:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUCIOASA [DB].

VIZUALIZĂRI: 3369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Vulcana Băi - Nu sunt singurele flori pe care le-am văzut la biserica ortodoxă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[09.07.15 08:58:56]
»

@iulianic - Zona localității Vulcana Băi oferă multe peisaje frumoase, dar este puțin frecventată de turiști. În cadrul proiectului care a întocmit broșura menționată am umblat și eu cu un fotograf pe plaiuri dâmbovițene și am fost surprins de multitudinea obiectivelor - unele puțin cunoscute.

Era frumos să fi urcat către Mănăstirea Bunea, situată pe înălțimi, la circa o oră de mers prin pădure (despre care am scris aici: vezi impresii)

Marian Preda
[09.07.15 09:32:42]
»

@iulianic -

Un SB binemeritat din partea mea!

iulianicAUTOR REVIEW
[09.07.15 10:51:04]
»

@tata123 - Despre existenţa Mănăstirii Bunea ştiam în teorie. Nu am ajuns niciodată acolo şi nu contest faptul că drumeţia pe cărări de munte ar fi meritat. În alte condiţii, adică ceva mai mult timp la dispoziţie şi mai ales să nu fi plouat cu câteva ore înainte, această plimbare cred că ar fi fost o desfătare.

Duminică, după ce am fost la barajul şi lacul de acumulare Pucioasa, puţin înainte de a părăsi pensiunea pentru a pleca spre casă, a fost o ploaie foarte abundentă care a durat mai bine de o oră. Nu ştiu cum ar fi arătat drumeagul de munte care duce la Mănăstirea Bunea. Pentru vremuri viitoare, poate mai bune, sfântul lăcaş rămâne înscris pe lista de opţiuni.

@Marian Preda - Mulţumesc pentru aprecieri!

mprofeanu
[09.07.15 15:37:01]
»

Interesant reviewul tau si util! Sugestive poze!

Desi am mers de nu stiu cate ori pe acest drum, mai precis: Pitesti-Targoviste-Sinaia, ani multi, habar nu am avut de acest itinerar deosebit.

Multumesc pentru informatii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Marian Preda, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Pucioasa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.28258585929871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1