GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa fiecare vizita am vrut sa scriu mai multe impresii dar de fiecare data parca nu am avut timp suficient. De data asta m-am hotarat sa aloc mai mult timp pentru a posta impresii.
Statiunea Praid este renumita in primul rand pentru Salina Praid benefica pentru tratarea diverselor afectiuni. Am sa incerc sa aloc timp unei postari special destinate acesteia.
Localitatea este situata in valea Tarnavei Mici la 525 m altitudine.
Statiunea nu e impunatoare. Este un satuc linistit de munte dar mai animat in zona din apropierea punctului de intrare al salinei.
Pe pagina web a salinei (salinapraid.ro/cazare/curiozitati) pot fi gasite o multime de atractii (ei le numesc curiozitati) ce pot fi vizitate in zona. Mie mi-au atras atentia cateva dintre acestea:
Casa fluturilor vii despre care colegul nostru dorgo a scris in detaliu asadar nu e cazul sa revin si eu. E deschisa doar in timpul sezonului adica in perioada mai-septembrie. Anul acesta s-a deschis in 9 mai.
Canionul de sare sau muntele de sare despre care a scris PPP974273. De asemenea e de vazut doar in timpul sezonului deoarece in afara acestuia e lasat cam de izbeliste. Accesul turistilor se face pe raspunderea acestora. In sezon taxa de intrare este 6 lei iar in afara sezonului este gratuit. Pentru grupuri organizate se pot organiza excursii insotite de ghid, bineinteles contra cost. Este foarte frumos sa petreci astfel cateva ore in aer liber, cu exceptia faptului ca dai de foarte multi tantari destul de infometati.
Tot in Praid te poti bucura de o plimbare prin statiune si sa admiri sau sa cumperi de la multimea de tarabe/buticuri din zona diverse produse artizanale si nu numai. Ele sunt mai concentrate in zona de acces in salina.
In imprejurimi
Sovata cu lacul Ursu – desi candva una din cele mai renumite statiuni in prezent nu mai e la fel de animata, cel putin in extrasezon, dar merita vizitata si cu siguranta merita si o plimbare pe malul lacului iar cand vremea permite merita si o baie in acest lac.
Mocanita – este un mod interesant de a-ti petrece cateva ore libere, pe care insa nu l-am incercat deoarece copilul cel mic nu ar avea rabdare atat timp. Asteptam sa mai creasca si o vom incerca si pe aceasta.
Ceramica de Corund
La o plimbare de aproximativ 15 minute de Praid (cu masina) se afla satul Corund. Cine nu a auzit in viata lui de celebra ceramica de Corund?
Cuprinsi de curiozitate si din dorinta de a-mi cumpara o oala de sarmale am decis sa facem o scurta vizita in acest sat.
Prima impresie cand intrii in localitate este ca aceea in care intrii intr-un targ. Nu reusesti sa-ti dai seama daca este o mare de tarabe sau sunt locuintele unor oameni. Fiecare casa are in fata ei un mic magazin amenajat sau pur si simplu expune in fata casei o multime de produse.
Desi satul este renumit pentru ceramica, aceasta este in multe locuri umbrita de multimea de obiecte de lemn si textile.
Si cu toate acestea, impresia care am avut-o era ca majoritatea obiectelor nu sunt productia locala a celor care le comercializeaza ci dimpotriva sunt productii de serie ale unor fabrici sau alti comercianti.
Lacul rosu si cheile Bicazului
La o distanta de aproximativ 1 ora de mers cu masina gasesti Lacul Rosu. Este superba zona. Poti sa-ti petreci timpul facand o plimbare pe malul lacului sau chiar pe lac, poti sa stai putin la iarba verde sau poti sa-ti petreci timpul la una din terasele de pe malul lacului.
Daca iti continui drumul ajungi la cheile Bicazului. Ai parte de peisaje exceptionale. Daca e si vreme buna, e o lume de vis plina de culoare., umbrita doar de multimea de tarabe care ocupa orice coltisor disponibil pentru asa ceva. Cu toate acestea sunt cateva tarabe cu preturi mult mai bune decat in orice alt loc.
Unde mancam in Praid?
Exista o multime de locatii unde poti manca mai ieftin sau mai scump dar cum se spune, nu tot timpul ce e scump e neaparat si mai bun.
Cel mai apropiat loc de luat masa e un restaurant vis-a vis de intrarea in salina, e o cladire ce e defapt o casa memoriala a unui maghiar, dar nu am retinut denumirea acestuia. Preturile sunt destul de mari, iar mancarea nu este cea mai grozava.
Acelasi lucru pot spune si despre restaurantul Hotelului Praid, unde preturile sunt chiar piperate.
Urmatoarea terasa dupa hotelul praid este o pizzerie Italiana, nu i-am retinut denumirea dar, este un loc potrivit sa servesti o masa rapida. Preturile sunt decente undeva intre 14 si 18 lei o pizza si e destul de buna. Tot aici poti servi si o inghetata delicioasa dar la pret nu e cea mai ieftina fiind 3 lei cupa. In extrasezon aici exista happy hour intre 17-18 cand poti servi orice fel de pizza la 12 sau 14 lei (anul acesta nu am mai prins asa ca nu mai stiu exact).
Un alt loc bun de luat masa este pensiunea Csatari (se afla pe o straduta laturalnica dar exista indicatoare spre aceasta). Aici poti servi un meniu gustos (fel 1 si 2 + desert) la 20 de lei. Anul trecut era mai bun pretul si anume 16 lei.
Locul meu preferat de luat masa este restaurantul Sora. Din pacate din Praid pana aici poti ajunge doar daca ai masina. Se afla chiar langa benzinaria Sora, prima cladire de la intrarea in Sovata din directia Praid. Poti servi aici ciorbe delicioase si feluri 2 uriase. Snitelul Andreea (parca) cel cu smantana este bestial.
De asemenea nu poti sa ratezi in zona traditionalii colaci secuiesti. Exista 2 asfel de locuri unde gasesti acesti colaci, situate in stanga si dreapta intrarii in salina.
Unde ne cazam in Praid?
Exista o multime de locuri de cazare, pe toate gusturile si pe toate buzunarele.
Exista Hotelul Praid, exista mai multe Pensiuni de top dar si mai multe pensiuni mai simple iar alternativa mai ieftina (nu neaparat cea mai grozava) este cazarea la gazde. Acestea sunt situate mai aproape sau mai departe de intrarea in salina, unele ofera parcare, altele nu, la fel si locuri de joaca. Trebuie doar sa cauti ceea ce ti se potriveste.
Noi am gasit inca de la prima vizita in Praid, ceea ce este perfect pentru noi din toate punctele de vedere. Se numeste pensiunea La Izvor si despre aceasta am scris aici: vezi impresii
Noi vom reveni cu drag de fiecare data in aceasta zona si va recomand sa o vizitati macar odata deoarece merita.
Trimis de andreea_c in 19.05.14 10:32:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Împreună cu continuarea sa, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@andreea_c: Buna.
Foarte utile si bine structirate ambele articole, felicitari.
Din secolul xx, la ultima mea vizita s-au adus multe imbunatatiri.
O intrebara, mocanita ce traseu are?
Pe timpuri facea legatura intre Tg. Mures si Sovata (60km.) in 7-8 ore!!
Aceasta era singura pe acele timpuri.
@andreea_c: restaurantul ala vis-a-vis de salina se numeste Casa Telegdy. Pana anul trecut era buna mancarea, insa anul asta si noi am fost surprinsi de scaderea calitatii - probabil au schimbat bucatarul. Mancarea e exagerat de sarata si ii lipseste gustul, parerea noastra e ca era chiar saracacios gatita.
@LoraG76: aceasta e si parerea mea. Sincer eu nici anul trecut nu am fost foarte incantata, dar am mai incercat si anul acesta in speranta ca s-a schimbat ceva in bine.
Si da, asa se numeste restaurantul. Multumesc de completare.
@claudiu 71: cum am scris, nu am folosit-o deoarece s-ar plictisi cel mic, dar din cate am inteles traseul e sovata - capu cetatii cu o durata de vreo 4-5 ore dus/intors.
Multumesc de aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Prin Praid și prin împrejurimi — scris în 18.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Atenție!!! daca doriti sa mergeti la strandul din Praid — scris în 18.08.20 de Inter2014 din SIBIU - nu recomandă
- Jun.2019 Ștrandul Praid cu apă sărată provenind din interiorul salinei, o surpriză plăcută, tratament și distracție — scris în 04.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2017 Zona Praid, o descoperire care iti taie respiratia — scris în 18.05.17 de corina1978 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 6 zile pline pentru toata familia — scris în 09.09.16 de N.O.A. din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Vacanţă în Praid, Sovata şi Corund (II) – Fântâna brazilor de lângă Corund — scris în 11.08.16 de Bia710 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Vacanţă în Praid, Sovata şi Corund (I) – Praidul şi atracţiile sale — scris în 21.09.15 de Bia710 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ