ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursie Diana - Sparla - Plaiul Foii / Doua refugii in Piatra Craiului

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Dupa prima vizita la Cabana Curmatura in Piatra Craiului: click aici, la numai o saptamana fiind vreme superba de iulie am decis sa mai facem un drum pe cealalta parte si sa incercam un urcus atat cat ne tin picioarele.

Am plecat devreme pentru a avea timp si am urmat alt drum din Zarnesti spre cabana Plaiul Foii, ocolind lantul muntos exact pe cealalta parte, am parasit orasul pe niste stradute cam inguste si nu foarte asfaltate si la iesirea din oras chiar stinghera ne apare o spalatorie auto!!!

Oare cui ii foloseste ma intreb si de ce aici si nu in oras? Dupa 500 m mi-am dat seama. Pana la Plaiul Foii sunt cam 12 km si se merge pe un drum cu piatra fina si colb alb care se ridica cativa metri cand trece o masina. Toate masinile au ajuns aproape albe in parcare, iar noi care cu mandrie aveam atunci o supernova aveam si bagajele la fel pline de praf de pe sosea intrucat aceasta masina are full acces in portbagaj pentru apa si praf.

In apropiere de cabana Plaiul Foii, inainte cam 1 km de cabana se face un drumeag in stanga spre culmile muntelui prin iarba mai intai, iar apoi prin padure, care duce la refugiul “La Diana”. Am lasat masinile pe iarba sa nu incomodeze si nici sa nu se murdareasca mai rau, am baut o cafea sau o apa si am plecat spre Diana necunoscuta. Dupa cum mi se spusese urcusul e destul de serios insa padurea ne-a ocrotit de caldura si fiind multi am reusit mai usor sa trecem peste pantele abrupte.

Eu sunt rau la urcat, mereu intreb in gura mare daca mai e mult pana departe, obosesc destul de tare si tb sa ma odihnesc din timp in timp insa am luat dintr-o benzinarie o sticla albastra de bautura energizanta stiti voi de care cu gust de zmeura si pot sa va spun ca am trecut cu brio peste acest urcus destul de dificil. Pana la refugiu am facut cam 3 ore pentru ca am facut si pauza de masa si fiind echipa mare am avut si un senior printre noi, om de munte si care a urcat foarte bine si doi copii destul de bine antrenati.

Drumul e frumos si destul de curat in zona nefiind foarte mediatizat decat pentru cunoscatori. Poiana cu refugiul se numeste “Curmatura Prapastiilor” sau “La Diana” si popular numita Diana. Cand am ajuns la Refugiul Diana am ramas perplex, aici e o poenita mica si in mijlocul ei o chestie ce seamana cu un iglu sau cu o parte a unei mingi de fotbal, dar confectionat din plastic rosu. Avea o usa de intrare si in interior niste palete de lemn ca sa nu stai direct pe jos. Toata constructia nu are mai mult de 4m in diametru si in ea nu incap prea multe persoane. Constructia poate oferi o minima protectie impotriva ploii sau impotriva unui urs mai nervos poate in rest nu mi-a lasat o impresie buna, in jur nefiind prea curat exact precum ma asteptam.

Pe o latura a poienii erau stivuiti niste busteni pe care ne-am odihnit, am mancat ce a ramas ne-am hidratat si am facut planul pe mai departe. Am hotarat sa urcam mai sus spre Varful Padinii Popii cat putem si apoi sa ne intoarcem la baza pentru ca jos lasasem alte 5 persoane care nu au putut face drumul fiecare din diverse motive.

Urcusul a fost mai usor o perioada si din ce in ce brazii se rareau lasand loc stancilor. Dupa nici jumatate de ora am ajuns intr-un loc unde drumul se ingusta foarte mult si facea o curba in sus. Aici am vazut prima data “garofita Pietrii Craiului” defapt erau doua una langa alta si le-am si pozat. Aici drumul a devenit brusc extrem de periculos, cararea fiind mult prea ingusta si pe marginea prapastiei. Din acest loc printre brazi se vedea cabana Plaiul Foii unde inca nu ajunsesem dar spre care ne era gandul pentru o masa de pranz sau ma rog de dupamaiaza.

Prapastia care era in fata noastra era adinca de cateva sute de metri si cred ca ajungea pana la baza muntelui. Am stat aici putin pentru ca eu nu mai puteam continua din cauza raului de inaltime si fetele au mai urcat inca 15 minute, au facut poze la stanci si la flori apoi am coborat cu viteza la masini si ne-am repezit in curtea larga a cabanei Plaiul Foii unde am gasit masa pusa, am mancat si am vizitat cabana si toata curtea ei si apoi am luat o placinta casei de la terasa cabanei, foarte buna dealtfel.

Dupa aceasta reusita excursie am luat o mica pauza de munte insa numai la o luna distanta am mers doar noi doi + mama din nou la Plaiul Foii in idea de a ataca muntele pe la capatul opus Dianei adica sa ajungem la Refugiul ”Sparla” si poate mai sus.

De la Plaiul Foii se merge cu masina cativa km pe drum forestier destul de bun si sunt multi cortisti peste tot si pe stanga si pe dreapta, chiar ne-am intalnit cu o vecina pe aici care ne-a laudat zona extrem de frumoasa si curata. Am luat drumul prin padure insa aici nu e la fel de frumos ca drumul spre Diana, e mai obisnuit un drum cu multe serpentine si carare ingusta de padure care la un moment dat iese din padure si ajungi intr-un gol alpin mare unde se regaseste acelasi model de refugiu iglu-minge de fotbal rosu aprins, insa aici am gasit si cateva mese cu bancute unde poti sa te odihnesti si doi pui superbi de catel de munte.

La Sparla era un grup de 6 tineri portughezi insotiti de un roman ghid un pic mai copt, foarte bine echipati si siguri pe ei ca vor sa ajunga pe varful La om si sa se si intoarca. Noi am mai mers putin insa a trebuit sa ne intoarcem pentru ca nu eram pregatiti de altceva si mama ne astepta jos cu o foame imensa. Privind acum pozele nu pot sa nu fac o comparative intre refugiile Diana, Sparla si Spilios Agapitos (refugiul A spre Vf Mytikas Mt Olimp), acesta din urma avand 110 locuri de cazare in conditii de munte (6 paturi in camera) insa cu dusuri toalete si masina de spalat.

Am mancat fara teama si am plecat spren Zarnesti insa dupa nici 3 km pe drumul plin de colb am facut pana pe dreapta spate. Dacia Supernova: daca ai pana nu poti scoate roata de rezerva de sub masina decat dupa ce te chinui foarte tare, mecanismul fiind o tampenie probabil inventie romaneasca. Stateam ca fraierul in drum cu cricul bagat pe sub masina si injuram fiecare cinstit sofer care trecea si ma facea de comanda din cauza prafului cu aspect de ciment. Totul a durat cam 90 de minute pt ca roata de rezerva nu se lasa si pace. Pana la urma m-am dus la rau m-am spalat, mi-am odihnit fortele si am reusit sa dau gata surubul nenorocit ce tine rezerva sub masina. Aventura asta m-a facut sa ma gandesc de doua ori daca mai vin pe aici si vizita urmatoare am facut-o la Curmatura si cu prima ocazie mi-am luat alta masina a carei roata de rezerva sa scoate foarte usor.


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 17.04.10 15:31:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Refugiul La Diana in muntii Piatra Craiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

krondia*
[17.04.10 16:09:37]
»

Foarte utile detaliile, stiam doar de traseul de la cabana Plaiul Foii. Daca ar fi sa luam partea buna a lucrurilor, drumul acela prafuit este o pavaza pentru batranul munte care reuseste astfel sa se pastreze curat.

Ai un vot si o propunere muzicala, imnul dedicat refugiului Diana http://www.trilulilu.ro/bog4vendeta/5ea8317caabb4b

webmasterXY*
[17.04.10 16:32:31]
»

Nic, daca nu iti este pe plac coloana sonora, bate-ne de vrei..

Lectura si auditie placuta!

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.04.10 19:42:57]
»

Multumesc Diana , acum mi-am dat seama ca ai si un refugiu in Piatra Craiului , muzica e frumoasa nici nu stiam de melodia asta ( de versuri adica) si da ai dreptate cu drumul ala care pazeste muntele de orasenii cu masini de lux care ar dori sa invadeze zona , insa intr-o zi sigur o sa fie asfaltat si atunci nimic nu o sa mai stea in calea civilizatiei de beton si a gunoiului de oras. Poate o taxa ca la Mamaia?

krondia*
[17.04.10 20:18:08]
»

Este un cantec de munte din repertoriul formatiei de folk Roza Vanturilor, destul de putin cunoscuta, ce e drept.

Este surprinzator faptul ca, desi drumul este prost pana la Plaiul Foii, vara este plin de turisti veniti cu cortul care stau cu lunile pe marginea paraului. Ultima oara am fost cu o Solenza la Plaiul Foii si, tot asa, am inghitit o gramada de praf, altfel e totusi prea mult de mers pe jos fara masina.

Felicitari si pentru poze si in special pentru garofita, pacat ca nu mai pot vota inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cc_iordachescu
[17.04.10 21:51:48]
»

Unele lămuriri:

1. Refugiile montane în Carpaţi sunt extrem de simple şi foarte utile în acelaşi timp celor care fac muntele cu rucsacul în spate, cu cortul sau bivuacul.

Rolul lor este chiar de refugiu în caz de pericol şi nu de confort, tocmai pentru a sta cât mai puţin acolo şi a produce cât mai puţine "amprente" asupra naturii. Un astfel de refugiu mi-a salvat viaţa în Crai, cu 15 ani în urmă.

Regula nescrisă într-un refugiu este: foloseşte ce îţi este absolut necesar, lasă pentru alţii lucruri utile de care de poţi dispensa.

2. Praful: e, chiar aţi avut noroc! Am vazut o echipă care venea într-o căruţă de la Plaiul Foii pe ploaie. La întrare în Zărneşti nu era decât o cişmea, nu o spălătorie. La ce era utilă? Pentru că cei ce făceau drumul aşa, nu mai aveau culoare decât în irisul ochilor, în rest erau complet acoperiţi de o chestie gri... Erau aşa de frumoşi că nici conductorul nu îi lăsa să se urce în tren!!!

3. Răul de înălţime: Piatra Craiului este un munte dificil, chiar foarte dificil. Dacă e primul masiv urcat, apreciez curajul, dar fără să te superi, era mai bine dacă aveaţi altă alegere cu risc mai scăzut (Ciucaş, Piatra Mare, Postăvaru, Leaota aproape de Bucureşti). Mă bucur că v-a plăcut, dar putea fi şi ultimul drum pe munte fără o persoană cu experienţă cu voi.

4. Cabanele la noi sunt ceva mai răsărite decât refugiile, NU SUNT pensiuni din zona montană. Acolo e o lume a celor ce nu cer confort, restaurant, discotecă, dar vor ceai cu rom, cântece la chitară în cor cu salvamontiştii, poveşti nemuritoare între oameni ce se văd prima dată şi poate şi ultima şi altele pe aceaşi temă.

krondia*
[17.04.10 22:06:58]
»

De la Refugiul Sparla drumul continua spre creasta pe traseul "la lanturi? Daca da, inseamna ca pe aici am fost si eu, recunosc poienita si refugiul din P18. Dupa lanturi ne-am oprit tocmai pentru ca am apreciat corect greutatea traseului desi nu era primul drum pe munte. Ultima bucata de drum se parcurgea pe pietre care iti fugeau de sub picioare, Piatra Craiului este intr-adevar recunoscuta pentru gradul ridicat de dificultate al traseelor. Pana la refugiul Sparla, insa, drumul este accesibil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[17.04.10 23:22:19]
»

Am fost si eu prin zona, acum 12 ani, dar nu-mi aduc aminte prea multe, doar frumusetea locurilor...

ionescunicAUTOR REVIEW
[18.04.10 07:40:09]
»

Pt Dom Profesor : sunt de acord cu primele doua puncte , la al treilea nu merit cearta pentru ca totusi am rascolit Bucegii pana acum pe toate partile si am venit in Piatra Craiului cu oameni pregatiti care mai facusera traseele si care au carti despre toti muntii Romaniei deci mari surprize nu puteam avea. Iar noi suntem pregatiti de obicei avem de toate in rucsac.

La punctul 4 nu sunt de acord pentru ca "cabana Plaiul Foii" este mai aproape de conceptul: Cabana Trai Brazi decat de cabana Omul , adica e o vila moderna cu floricele ca si cele din Austria aflata pe marginea drumului , cu termopane si restaurant de lux , deci ma asteptam ca luxul sa fie in toate camerele, nu doar in cateva.

@Krondia : cred ca intre cele doua refugii exista traseu de creasta , insa drumul tine toata ziua si trebuie sa fie vremea frumoasa pentru a-l face.

Biancuta; e foarte frumos aici insa si langa Tg Mures exista locuri frumoase pe care poate le descrii candva. Ex : cheile Rametului!

cc_iordachescu
[18.04.10 08:01:11]
»

Scuze, dacă punctul 3 l-ai înţeles ca pe o "ceartă"! Departe de mine acest gând!

Era doar părerea unui om care acolo a văzut "moartea cu ochii" (şi crede-mă nu eram la primul drum pe munte şi nici la primul în Piatra Craiului).

gushpi
[18.04.10 18:24:51]
»

dupa cum m-asteptam: fetele NU AVEAU NIK!!!

berea, baieti, ne va rapune!!!

site-ul asta se transforma, incet-incet, in jurnal de vacanta...CEEA CE ERA DE ASTEPTAT!

sa ne bucuram de ce vedem noi insine, de ce ne povestesc prietenii si sa ne mearga tastatura sa putem impartasi si la altii!!!

merci!

Admin
[22.09.10 10:32:19]
»

Am redenumit rubrica "Descopera zona Plaiul Foii" (si am mutatat-o in noua sectiune "ZARNESTI / PLAIUL FOII"), pentru a putea grupa aici eventuale alte viitoare recomandari din aceasta zona.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, domidoc, gushpi, ionescunic, krondia*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Plaiul Foii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081789970397949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1