ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nikiti, la deal sau la vale?

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul dintre cele mai vechi sate din Sithonia, așezat între Metamorfosi și Neos Marmaras, la o distanță de aproximativ 100 km de Salonic, Nikiti este o destinație ideală pentru cei care muncesc un an, sunt obosiți și caută un loc plăcut doar să lenevească, să mânânce și să bea. Da, sunt MII de astfel de turiști care muncesc 14 ore pe zi, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta și duminica și vor să meargă la mare doar să stea pe plajă și să mânânce doar la taverne de trei ori pe zi. Sunt familii cu pitici care caută liniște și relaxare, nu vor să viziteze absolut nimic, mămicile nu vor să gătească și să spele vase în vacanță, vor doar să lenevească alături de copiii lor, să „piardă” timpul pe plajă, la taverne sau să se joace alături de micuți.

Pentru toți aceștia voi scrie rândurile de mai jos. Ceilalți pot căuta destinații palpitante, cu multe obiective turistice interesante, destinații pentru turiștii activi (printre care mă număr și eu).

În satul Nikiti pot ajunge ușor și cei care nu au auto propriu, din Salonic sunt autobuze directe, din aeroport se poate lua și taxi până în sat.

Nikiti este împărțit în două: nou și vechi. În partea stângă a drumului principal este Nikiti „bătrân” iar în dreapta e „tânărul” sat construit la malul mării Egee.

Satul vechi se află la o distanță de 2 km față de plajă, printre dealuri. Pentru cei pasionați de case vechi tradiționale, partea muntoasă a localității Nikiti oferă imagini încântătoare, taverne tradiționale, străduțe înguste acoperite cu piatră, iar biserica Agios Nikitas se află în centrul satului, e cocoțată, în jurul ei fiind concentrate principalele evenimente ale satului, cum ar fi ziua sărbătorii Sf Nikitas pe 15 septembrie cand are loc „plimbarea” icoanei Sfântului prin sat sau târgul pentru produse tradiționale organizat în fiecare zi de vineri.

Vechea biserică Nikiti este doar o ruină care mai păstrează câteva fragmente din fresce interioare, iubitorii de asemenea minunății își pot clăti ochii acolo, am înteles că ar fi superbe acele podoabe. Școala veche e transformată în muzeu, acesta e un alt obiectiv turistic interesant, demn de luat în seamă.

Din motive obiective n-am putut merge prin sat decât cu mașina, n-am putut străbate la pas străduțele săbiuțe despre care citisem. Mi-a rămas pe retină ceea ce citisem pe net despre satul vechi și sper ca intr-o zi să-mi permită sănătatea să pot rătăci prin partea veche a satului.

Între cele două Nikiti este șoseaua care înconjoară Sithonia cea frumoasă, pe șosea sunt câteva magazine mari, grecești, dar și renumitul Lidl de unde se pot aproviziona turiștii care preferă autogospodărirea în vacanță. Prețurile sunt normale, nimic ieșit din tipar. Vis-a-vis de Lidl e o benzinărie, de-a lungul drumului sunt farmacii, bănci, o agenție imobiliară (mulți străini au cumpărat și renovat casele vechi), există și centre pentru închiriat mașini.

La intrarea în satul cel nou, pe dreapta, e „fabrica de miere” Sithon care are și magazin de desfacere. Acolo se poate urmări procesarea mierei locare, una dintre cele mai căutate din peninsulă.

Nikiti este un mic orășel din punctul meu de vedere, unul care îmbină perfect elementele vechi cu cele noi, linia șerpuitoare a șoselei fiind granița dintre cele două lumi: tradițional și modern.

Nikiti cel nou mi-a plăcut mult, pe el l-am putut vizita, l-aș alege pentru o vacanță modestă dar relaxantă, leneșă, întrunește toate condițiile pentru așa ceva. Am petrecut mult timp acolo, zona e lină, fără pante, și-am putut să mă plimb în voie.

Construit la malul mării, satul nou abundă în oferte de cazare, în magazinașe, taverne și baruri răspândite peste tot, la capătul satului am zărit și un camping, iar pe faleza betonată a localității sunt hoteluri de lux, vile superbe dar și vile modeste, paleta este diversă, pentru toate gusturile și buzunarele turiștilor.

Am poposit un pic în bisericuța de pe faleză, o încântare și o plăcere, un loc simplu și liniștit, culoarea naturală a pietrei folosite la construcția bisericii contrastează cu împrejurimile vibrante.

Am admirat marea și m-am plimbat pe plaja lungă și frumoasă a satului, principalul meu obiectiv din această vizită. Acoperită cu nisip fin, plaja Nikiti a fost pe gustul meu, pentru ea aș alege să-mi petrec o vacanță în acest sat. Intrarea în apă este lină și nu se adâncește brusc, este ideală pentru familiile cu pitici.

La sfârșit de sezon, într-o zi cu vânt și nori supărați, plimbarea prin Nikiti a fost foarte plăcută, am hoinărit prin portul satului care e măricel, am măsurat cu privirea numeroasele ambarcațiuni care se odihneau la malul mării zdruncinate de vânt.

Din ce am citit înainte de a ajunge acolo am aflat că în plin sezon plaja are porțiuni întinse destinate „prosopiștilor” dar și multe zone cu șezlonguri și umbreluțe, zone amenajate de hotelieri.

Între nisip și prima linie de case cu vedere marină este o faleză largă și lungă, bună de parcurs seara, în timpul sezonului estival. De-a lungul ei sunt multe taverne, baruri și cafenele, centre pentru închiriat echipamente pentru sporturi nautice, am zărit și hidrobicilete dar și bărcuțe pescărești „parcate” pe nisip. Centrul distracției nocturne din Nikiti este această faleză, loc de promenadă pentru turiști.

Am plecat din Nikiti trecând pe lângă camping, am ajuns la păduricea de palmieri, la un loc îngrădit. Alături era o bisericuță micuță, albă, cu ușa și geamurile pictate în albastru grecesc, peretele din stânga era jupuit, totul era într-o stare avansată de degradare, de jur împrejur erau buruieni și n-am avut puterea și curajul de a coborâ din mașină pentru a studia locul. Citisem pe net că în zonă există Basilica Sofronios, din secolul al V-lea și că în urma săpăturilor arheologice s-a descoperit unul dintre cele mai vechi temple creștine din zonă, ruinele acestuia nefiind mereu deschise publicului pentru vizitare. Acolo se pot admira mozaicurile frumoase ale podelei și rămășițele celor trei coridoare ale templului, puteți vedea imagini aici - youtu.be/YLN5x7V_-sM Sofronios a fost un episcop al zonei, de-aici și numele Basilicii. În apropiere s-a găsit și-un cimitir, pentru pasionații de „vechituri” recomand o vizită în partea de nord a satului nou, aproape de plajă, lângă camping.

Nikiti iese un pic din tiparul satelor micuțe ale Sithoniei, este un loc cald, vesel, are tot ceea ce își poate dori un turist care caută leneveală, plajă, taverne, mâncare și băutură dar totodată deține și câteva „vechituri” demne de admirat, printre puținele din peninsulă. Noul Nikiti ar fi o bună alegere pentru mine de ex, aș avea pe unde să mă plimb în timp ce omul s-ar odihni în vacanță, aș împăca ambele gusturi turistice din familie.

Satul dintre munte și mare este o încântare, este aproape de România, zona e liniștită, scăldată de Egee, țărmul ei nisipos și intrarea lină în apă, lipsa pietrelor și a aricilor, faleza frumușică, tavernele și numeroasele magazine, lipsa pantelor inconfortabile și periculoase (existente în Neos Marmaras) mă fac să recomand acest orășel-sat pentru o destinație de vacanță celor nepretențioși, iubitorilor de trândăveală, mâncare și băutură.

Pentru că nu am multe poze vă invit să vedeți filmulețul cu noul și vechiul Nikiti, să vă faceți o idee youtu.be/5eX34WcEIxQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 15.11.18 10:03:24
Validat / Publicat: 15.11.18 10:34:23

VIZUALIZĂRI: 12275 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Prin port, Nikiti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

ioana74
[15.11.18 15:14:42]
»

@krisstinna: Frumoasa statiune Nikiti

Acum 10 ani, insarcinata fiind cu cel mic, am petrecut un sejur minunat la Geranion Village, peste drum de Lidl, linga benzinarie, se vede un turn pe o colina. Acolo era hotelul, in capatul statiunii. Bateam zilnic drumul pina in centru, gasisem noi a tavena traditionala pe a 3-a straduta de la port, avea doar 4 masute, numai grecii mancau acolo, dar ce bunataturi... ce vremuri minunate mi-ai adus in amintire

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[15.11.18 16:22:00]
»

@krisstinna: Cu mare plăcere am lecturat acest review, care mi-a amintit de un loc drag.

L-am vizitat întâia oară în 1997, când am fost cazați la Metamorfosi, în ultimul concediu petrecut împreună cu tata, un mare iubitor al mării și un excelent înotător.

Fiind în septembrie, unele magazine din Metamorfosi, care nu era atunci decât un sat cu două străzi, închiseseră, așa că am căutat o pescărie și o măcelărie în apropiere. Și le-am găsit în Nikiti. Lidl nu exista.

În urmă cu 21 de ani, zona nouă era formată din 4-5 vile și un beach bar. În anii 2005-2011 am revenit în plimbări și am văzut cum prinde contur stațiunea. Deja schimbările erau vizibile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.11.18 16:36:46]
»

@ioana74: Draga mea, mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute.

Eu am căutat informații aici, pe AFA, despre Nikiti și n-am găsit nimic. Astfel am ajuns să caut prin alte părți, eram curioasă ce fel de sat este acest Nikiti, ce are și ce nu are.

Cum am ajuns acolo?

Era o zi mohorâtă, bună doar de plimbare, eu aveam temele făcute de acasă, știam ce pot vedea în Sithonia, dar încă de acasă soțul meu mi-a zis: vreau doar plajă, baie în mare și taverne, nu vreau să vizitez nimic, absolut nimic. Îți dai seama ce însemna pentru mine asta?

Cineva de sus, peste puterile noastre, a hotărât să mă rănesc grav la picior în Neos Marmaras, să mă liniștească puțin. Cu niște dureri insuportabile, cu o rană infectată, șchiopătând, am vizitat totuși câteva „chestii” dar știi bine că în Sithonia bijuteriile sunt plajele și tavernele, nu ai prea multe alte opțiuni ca prin alte părți ale Greciei.

Așa că în ziua mohorâtă am fost în Nikiti, întâi la deal (cu mofturi) și-apoi la vale, la mare. Ce mă interesa pe mine n-am putut vedea, n-am avut putere de convingere și nici starea necesară, așa că am mers către mare unde doream să văd plaja, apa, să văd dacă satul are faleză și port, taverne și cafenele. Ei bine, Nikiti are de toate, este o bună opțiune pentru familia mea: el stă la plajă, merge la cefenele, la taverne, eu pot vizita în voie împrejurimile.

Așa am făcut și în Rethymno, l-am lăsat pe el pe plajă alături de prietenii noștri care nu vizitează nimic, niciodată (ei merg la mare doar să mănânce și să bea) și eu m-am plimbat singură, ore întregi, pe plajă și prin oraș.

Deci da, Nikiti e pe lista mea, e o destinație perfectă pentru că îmbină utilul cu plăcutul.

Mulțumesc de vizită

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.11.18 17:01:18]
»

@Carmen Ion: Te cred că nu era prea animat atunci, în urmă cu mulți ani, așa citisem și eu pe net, că noul sat Nikiti ar fi „cel mai nou sat” din Sithonia.

Acum e un mic orășel, tare mult mi-a plăcut.

Fiind o destinație foarte aproape de România am fost direct interesată să găsesc un loc pentru vacanțele viitoare, unul care să satisfacă dorințele turistului de lângă mine: animație, cafenele, nimic tradițional, bărcuțe, restaurante, faleză, magazine, plajă cu nisip, intrare lină în mare, port.

Pentru că ai pomenit de părintele tău care iubea înotul pot să îți spun că în fiecare an, în luna iulie, Nikiti este o mică vedetă.

O competiție care se desfășoară de aproape 50 de ani, apreciată foarte mult în toată Grecia, este concursul de înot din golful Toroneos.

Participanții încep maratonul de la hotelul Palini Beach din Kassandra și înoată 26 km spre linia de sosire, Nikiti, cursa durează mai mult de 6 ore.

Am citit că Nikiti devine mult mai animat în utima sâmbătă din luna iulie, când pe plajă sunt așteptați participanții, cu toții învingători din punctul meu de vedere.

Mulțumesc frumos pentru vizită și cuvinte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[15.11.18 20:06:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.11.18 21:49:00]
»

@webmaster:

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[16.11.18 00:26:52]
»

Io am prins aici într-o sîmbătă de august, pe la prînz, o coadă de mașini de vreo 4 kilometri. Era aproape pînă în Metamorfosi. Traficul era îngreunat de intersecția principală din Nikiti, unde activa cu abnegație și un polițist. Oricum, străzile nu făceau față mulțimii de mașini care virau spre toate direcțiile. Am presupus că strada respectivă duce spre centru și/sau plajă. E clar acum că leagă satul nou de satul vechi, deci e circulată intensiv. Noroc că eu mergeam înspre patrie, adică în sens invers. Am vizionat coada din mers, de pe sensul liber. Așa am tras concluzia că pesemne am de-a face cu principalul oraș al zonei.

Poate mai bine rămînea un sătuc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[16.11.18 08:03:53]
»

@abancor: La sfârșit de septembrie era cam pustiu, am putut studia in voie orăselul.

Cum am spus mai sus: Nikiti cel nou nu are nimic tradițional, poate doar tavernele ascunse printre vile, este ceea ce căutam pentru familia mea, mai precis pentru soțul meu-iubitor de cinci stele și UAI turcesc.

Dacă ar fi după mine, din cele 14 locuri vizitate in Sithonia aș alege Linaraki, Pigadaki, Kalamitsi, Stiladario, Tristinika, Agia Kiriaki Beach. Acestea “sunt grecești”, sunt pe placul meu. Dar...

Și nu e încă “terminat” orașul, se construiește masiv, va fi mult mai aglomerat din toate punctele de vedere, tocmai de aceea l-aș alege, omul meu s-ar simți bine acolo și pentru mine asta contează cel mai mult in vacanță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA
[16.11.18 09:36:51]
»

Frumoasa plimbare prin satul grecesc, exact pe inima mea! Asemenea localitati merita strbatute la pas si simtite.

Felicitari pentru articol!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[16.11.18 09:44:03]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos

Zoazore
[18.11.18 17:38:59]
»

@krisstinna: Frumoasă plaja! Sălbatică, curată, așa cum îți place ție!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[18.11.18 20:21:25]
»

@Zoazore: Da Zozo, frumoasă, dar era septembrie și era liniștită

mishu
[18.11.18 23:17:25]
»

@krisstinna: Ce pustie arata dar cate liniste aduce. Felicitari, votat cu mare drag.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[19.11.18 09:25:45]
»

@mishu:

Denisa13
[19.11.18 22:38:01]
»

In Nikiti vechi n-am ajuns, dar mi-ai starnit curiozitatea, la vara imi fac drum pe acolo.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[19.11.18 22:54:32]
»

@Denisa13: Așa să faci, merită!

baby eyes
[26.06.19 13:46:52]
»

Off... suntem de ieri în Nikiti din cauza unei defecțiuni la masina. Se pare ca intrarea in apa diferă foarte mult de la un capăt al plajei la celălalt. Către port e intrarea mai bruscă, dar parcă îmi amintesc de anul trecut ca erau doar câteva pietricele. Astăzi am nimerit cam in mijlocul plajei o intrare lină dar plină cu pietre și arici de mare:- (

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
baby eyes, Denisa13, DOINITA, ioana74, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Nikiti-Metamorfosi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070221185684204 sec
    ecranul dvs: 1 x 1