BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Viata asa cum e ea in Germania - Struti, plante aromatice, dialect specific zonei
In momentul in care am decis sa merg la prietena mea stiam doar ca am de ajuns in Ravensburg iar de acolo urma sa ma ia cu masina urmand sa mai facem inca vreo 20 de km pana acasa. Asadar am ajuns in Ravensburg unde primul lucru pe care mi l-a spus prietena mea a fost:” Sa stii ca noi stam la tara!” pentru mine nu este nici o problema atata vreme cat sunt cu prietenii. Ca sa lamurim putin despre ce zona vorbim, am sa fac o mica completare, ne aflam in districtul Ravensburg in statul Baden-Württemberg.
Drumul pana acasa, de o calitate impecabila, mi-a oferit prilejul sa vad cate ceva din “viata la tara” , culturile pe langa care am trecut (am vazut culturi de hamei ce erau protejate cu plase), pomi fructiferi, culturi de flori, iar aici am sa fac o mica observatie, atat in Germania cat si in Austria, culturile sunt respectate de oameni, la marginea campului se pot cumpara produse din culturile respective, de exemplu pentru dovleci acestia sunt asezati in gramezi unde in functie de dimensiune au diferite preturi, sparanghelul este in cutii de 1 kg, sau flori pe care ti le culegi singur si banii ii lasi intr-o cutie, iar lumea este corecta.
Am ajuns si acasa, din nou scuza, “Stii, noi stam la tara!” iar replica mea era “Daca asa ar fi si la noi la tara, m-as muta si maine!”
Casa lor este una nou construita, insa in curte inca mai este mult de lucru, dar atmosfera este una de relaxare incat ajungi sa fii zen dupa cateva zile acolo. Dimineata priveam de la fereastra afara, nici un zgomot, doar natura.
In fiecare zi pe langa cele povestite deja, aveam momentele de relaxare si de cunoastere a zonei si cele vazute m-au incantat asa incat sper sa va placa si voua si am sa incep cu strutii:
Care este prima imagine care va apare in minte despre struti? Acele animale prostute din desenele animate care isi ingropau capul in pamant/nisip. In fine, nu este chiar asa, ganditi-va ca la lungimea picioarelor, corpului si gatului, ar fi greu sa faca asta, se apleaca doar ca sa ajunga la mancare si atat. Am mers cu M intr-o zi intr-o plimbare plimbare usoara la marginea satului ????, sa vedem aceasta ferma unde erau o multime de struti si chiar mi-a placut sa ii admir. Am putea chiar sa ii numim niste gaini uriase, dar cu o forta deosebita, cu o lovitura de picior pot rupe oase, si cu o viteza de circa 70 km la ora.
In ceea ce priveste aspectul lor, femelele pot fi deosebite destul de usor de masculi, ele au un penaj brun deschis, usor mai sters si sunt mai micute, iar masculii au acel penaj negru cu “garnituri” albe.
Insa ce le ajuta pe aceste animale in deplasarea rapida? Poate nu o sa credeti, insa rotulele duble, si se pare ca sunt singurele animale cu astfel de rotule. Dar viteza nu este suficienta pentru a se feri de animalele salbatice (atunci cand sunt in libertate) ci ochii mari (cei mai mari ochi dintre animalele terestre) asa incat pot sesiza pericolul de la aproximativ 3 km. Ne-am distrat cateva minute bune, prietena mea chiar s-a imprietenit cu aceste animale, le rupea iarba iar ele veneau la gard sa manance.
Si uitandu-ma pe poze, nu am putut sa nu remarc aspectul lor amuzant si sper ca pozele sa va amuze si pe voi. Prin micutul orasel-satuc (desi nu etse chiar micut, are vreo 5000 locuitori) nu ne-am plimbat, am preferat sa ne bucuram de linistea de la marginea lui, sa admiram frumoasele case (nu am facut prea multe poze de jena sa nu ii reproseze vreun vecin), insa m-am bucurat de fiecare clipa si o sa vedeti ce fel de case sunt.
Un alt loc interesant pe care l-am vizitat, aflat la cativa kilometri, a fost o mica afacere de familie, o cultura de plante medicinale sau aromatice. Si aici la intrare se aflau ghivece cu diverse plante puse pe o mica taraba, si o cutie in care lasai banii, si spre bucuria noastra am gasit leustean la ghiveci asa ca am luat unul. In afara acestor plante de la intrare, mai este amenajata o cultura (la intrare se afla si un panou-legenda cu ce plante puteti gasi si unde le puteti gasi), sau puteti solicita pe cineva sa va explice. Nu am sa povestesc ce plante am vazut acolo, o sa le vedeti in poze, insa am sa mentionez casuta albinelor, o casuta construita interesant, cu diverse “camera” aranjate fiecare altfel, asa incat albinele sa se simta ca la un hotel de 4*. Si am sa revin putin la albine, am mai povestit despre statutul albinelor in Germania, sunt protejate, asa incat prietena m-a avertizat de la inceput: O albina omorata = 5000 euro! Sa nu va mire, datorita chimicalelor folosite tot mai des, albinele sunt acum in pericol in Germania, asa incat a aparut aceasta lege. Si tot spre ajutorul lor, la marginea culturilor este o fasie de circa 1 m latime numai cu flori, special pentru albine.
Si tot in zona se afla un deal care este strabatut de o carare, dar si aceasta este speciala, asta deoarece din loc in loc sunt panouri foarte amuzante, cu expresii in dialectul local (svabesc) si germana traditionala (hoch Deutsch), si daca pana acum credeam ca acest “Hoch Deutsch” este mentionat doar in gluma, prietena mea mi-a explicat mai multe, lucruri care sunt valabile si in Tirol si cred ca pe intreg teritoriul Germaniei si Austriei. Orientarea profesionala incepe din clasele mici, astfel incat cei care nu sunt doritori de prea multa carte, sau care nu pot, sau diverse alte motive, sunt indrumati spre scoli profesionale, iar nivelul de educatie este la un nivel mediu, accentul panandu-se pe alte indemanari. Este vorba si de specificul local, insa ei glumesc, cu o oarecare doza de rautate, cand vorbesc despre cei cu mai multa carte ca vorbesc “Hoch Deutsch” . In fine, nu vreau sa comentez mai mult, dar m-am lovit de cateva ori de felul acesta de exprimare. O sa vedeti aceste panouri in poze.
In varful dealului se afla si un foisor dragut de unde se vad muntii, de altfel de jur imprejurul acestui foisor se afla panouri pe care sunt mentionati muntii pe care ii puteti vedea in fata, si de asemenea exista niste ocheane/lunete fixe si o placuta care spune ce munte poate fi vazut daca privesti pe acolo.
In rest, ce pot spune, o mica padurice daca este in zona, este amenajata o carare pe care pot merge si parintii cu carucioarele dar si persoanele in varsta, din loc in loc este plantata cate o banca. Drumurile chiar daca sunt inguste incat 2 masini mici cu greu au loc una pe langa cealalta sunt impecabile, casele sunt ingrijite, oamenii se respecta, am avut parte intr-adevar de o minuvacanta super reusita.
Cat despre incadrarea acestui articol, as vrea sa fie cu puncte simbolice, initial nu voiam sa povestesc acestea deoarece individual luate poate nu spun foarte multe, insa adunate, spun multe despre comunitate, asa ca am vrut sa vi le povestesc si voua. Alegeri inspirate va doresc.
Trimis de mishu in 14.11.20 20:37:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
... da, am fost si eu in urma cu 3 4 ani la tara in Nemtia... sunt in asentimentul tau... la o asa tara, m-as muta fara nicio retinere... ????... strutii nu si-au bagat capul in pamant deloc nu? ????????????
@mishu: Ce simpatici sunt struții! Și, ca și rațele, băieții sunt mai colorați, au un penaj mai frumos decât fetele
Foarte frumoase văcuțele!
Să spun drept, eu, adică familionul meu a ucis o familie numeroasa de albine, își făcuse casă in hornul sobei din camera băiatului, zilnic erau albine in cameră și nu știam de unde vin. Am făcut focul in sobă, in plină vară , am ars și niște mingi de ping-pong pentru a face mai mult fum, nesimtita de regină a părăsit cuibul, stătea pe peretele casei acoperită de proastele de slugi
Nu cunosc niciun apicultor, aș fi chemat pe cineva să vină sa le ia, am dat câteva telefoane dar nu am găsit pe nimeni care să vrea sa înfieze albinele.
Au stat acolo, sus, pe zid, vreo doua zile. Cică pleacă slugile sa găsească și sa construiască o casa sigură apoi o transporta pe regina cu pază, mai ceva ca la președinții de stat
Așa mi-a povestit și mie cineva, așa vă povestesc și eu, mi s-a părut interesant.
Și matusa mea avea un cocon uriaș in coșar, când au renovat, au demolat coșarul cu tot cu albinele din dotare
Acum facem o dată pe an focul in soba aia, era nefolosită și de-aia s-au proțăpit harnicuțele acolo. Având centrală, nu ne-am dat seama că vom avea intruși in soba nefolosită (e drept că mie îmi plac sobele și nu am vrut să o dărâm când am renovat casa )
Foarte interesant articol pentru mine, e frumos la țară oriunde, atâta vreme cât oamenii sunt gospodari, părerea mea.
@mishu: O mică mostră din viața rurală a Germaniei: totul impecabil organizat, așa cum era, de altfel, de așteptat.
Orice evadare în natură, la țară, te încarcă de energie și e benefică pentru sănătate. Profită ori de câte ori ai ocazia.
Să auzim numai de bine!
@mishu: Frumoasa viata la tara ne-ai aratat! Mereu, in natura, vata e frumoasa.
Ati avut noroc si de o zi frumoasa (nu pare ca v-a plouat!).
"Hotelul" albinutelor arata interesant, ca si protectia culturilor, iar plantatia de flori si plante medicinale e ca un rai pentru albinute.
Albinele sunt ocrotite peste tot in lume! Dac-ar disparea albinele, omenirea ar disparea. Ele asigura polenizarea tuturor plantelor, mai eficienta decat alte insecte si decat vantul!
A asa de mult verde si liniste... Totusi, ce e cu foisorul ala? Ca nu m-am prins!
@alex1987sb: Acum cinstit vorbind, nu stiu cat m-ar muta in Nemtia sau Austria... la acest moment, nu mi-ar fi de folos la pensie decat daca as castiga la LOTO .
Mi-as dori sa putem auzi spus de alti europeni: M-as muta in Romania! Ca tara avem ce ne trebuie, buba e in alta parte .
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@krisstinna: Albinele sunt o casta deosebita si este interesant sa le observi viata de zi cu zi asa cum ai povestit-o tu. Foarte dragut, bine ca nu sunt regulile din Germania ca ti-o luai
Si ai mare dreptate
” e frumos la țară oriunde, atâta vreme cât oamenii sunt gospodari
dar se simt si sprijiniti, ceea ce la noi ar fi pe langa.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@Carmen Ion: Ai mare dreptate, evadarea in natura e cea mai buna medicatie pentru trup si minte, pacat ca acum suntem cam legati de carantina, dar vor veni si vremuri mai bune, asa ca pana atunci trebuie sa fim pregatiti. rnMultumesc de vizita si aprecieri.
@Zoazore: Corect, am avut parte de niste zile minunate de unde prognoza arata ca ar ploua ceva, insa nu imi pasa, prietena mea imi este tare draga, si ma bucuram in primul rand sa fiu cu ea.
Cat despre acel foisor, ce pot spune, este un prilej sa iesi sa faci ceva pasi , sa iesi cu prietenul/prietena sa ai un loc mai aparte, sau sa studiezi imprejurimile prvind prin acel ochean . Asa ca idei pot fi multe, trebuie sa iti faci viata interesanta.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2020 Ravensburg – Orasul celor 10 turnuri medievale — scris în 28.10.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Insula Lindau, o bijuterie arhitectonica, must see! — scris în 05.01.18 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Lindau - o perla in Bodensee — scris în 14.09.12 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ
- Jun.2011 5 ore in Lindau — scris în 12.07.11 de DanCld din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Lindau - superb — scris în 18.08.10 de monika din TIMISOARA - RECOMANDĂ