ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Surprinzătorul Keszthely

TIPĂREȘTE

În drumul nostru spre Zadar, am făcut o oprire de o zi, în Ungaria, pe malul lacului Balaton, în localitatea Keszthely. Am ajuns în localiatea maghiară pe la ora 16:30, ne-am cazat la hotelul Bacchus (vezi articol), am dus bagajele în cameră şi apoi am pornit să descoperim micuţul oraş Keszthely.

Keszthely este un orașel cu o populație de aproximativ 20.000 locuitori, fiind așezat pe malul vestic al lacului Balaton. De la hotelul Bachus până în centrul orașului am făcut două minute. Am ajuns în centru, înainte de a admira orice obiectiv turistic de aici, am rămas plăcut surprinşi de o instalație utilizată pentru răcorirea turiștilor pe bază de apă. Pe o suprafață mare din piața centrală sunt suspendate conducte prin care circulă apa, iar la un interval de timp apa este pulverizată dând senzația de răcorire.

Ne-am răcorit, apoi am început să admirăm obiectivele turistice din Keszthely. Primul obiectiv admirat a fost statuia unui copil gol cu un pește în mână. Peste drum se află o clădire denumită Balaton Szinhaz care găzduiește Centrul de Congres a regiunii Balaton dar și teatrul din localitate. Clădirea a fost renovată în anul 2002 când i s-a refăcut fațada după cea originală a primei clădiri a teatrului construită în 1910.

Mergând mai departe, pe sub vaporii de apă, am ajuns în fața unui alt monument. Este vorba de un monument închinat Sfintei Treimi și a fost ridicat în anul 1770. Monumentul este format dintr-un piedestal pe care sunt puse statuile a trei sfinți și un înger mic. Apoi monumentul se continuă cu o coloană în vârful căreia se află Sfânta Treime.

În imediată apropiere a monumentului se află clădirea primăriei din Keszthely. Clădirea a fost ridicată în anul 1769. În lunga sa existență clădirea a fost sediul mai multor instituții, a fost folosită ca hotel, sediul Universității Agricole și primărie. În 1990 s-a început renovarea clădirii, moment în care sub stratul de var s-a descoperit o frescă. Atunci s-a luat hotărârea să fie analizată clădirea foarte atent. Așa s-a descoperit o cameră secretă despre care nu se știa și mai multe freșce pe pereții clădirii în care erau reprezentați mai mulți cetățeni de onoare ai zonei. Clădirea este foarte frumoasă având o arhitectură deosebită.

Am continuat plimbarea prin piața centrală și am dat de o fântână amenajată foarte frumos, în care apa curgea în trepte, iar lângă fântână se găsesc ghivece cu palmieri.

Lângă fântână se află statuia grofului Festetics Gyorgy, mare politician magiar din partea locului, al cărui reședință se află în oraș și este o bijuterie arhitecturală. Groful stă singur pe o bancă și parcă te invită să te așezi lângă el, lucru pe care l-am făcut imediat. Am stat puțin de vorbă, am făcut o poză, l-am salutat și am plecat.

Nu putea să nu fie observată clădirea unui liceu din localitate. Clădirea a fost ridicată în anul 1772 de către Pal Festetics. De la început a avut rolul de școală de gramatică. Clădirea are o arhitectură deosebită, cu ferestre care au arcade gotice.

În imediata apropiere a școlii se află o biserică veche. A fost construită în anul 1390 de către Istvan Lackfi și este cea mai veche clădire din Keszthely. Constructorul bisericii a fost executat în anul 1397. Mormântul său se află în interiorul bisericii. Tot în biserică se află și mormintele familiei Festetics. Biserica a fost ridicată pentru călugării franciscani. În anul 1878 bisericii i s-a adăuguat și turnul înalt, ridicat chiar deasupra porții de intrare în biserică. Acesta a înlocuit un turn mult mai mic. În interior se află câteva freșce deosebite. Biserica este închinată Fecioarei Maria a maghiarilor.

În imediata apropiere a bisericii se află ruine din perioada romană a orașului. Am admirat ruinele și statuia ecvestră a unui erou local apoi am pornit pe strada pietonală spre castelul Festetics. Strada pietonală poartă numele Kossuth Lajos. Este acoperită cu plăci din granit. Pe ambele părți ale străzii se află clădiri vechi, majoritatea construite în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. O clădire mai veche este fosta primărie. Pe fațada clădirii se află stema orașului. Astăzi în clădire își are sediul Centrul Cultural al orașului. Într-o altă clădire se află muzeul fluturilor și al reptilelor exotice. Pe lângă clădirile vechi aici găsiți multe restaurante cu terasă și magazine. Aici am mâncat o îngheţată foarte bună.

La capătul străzii pietonale se află castelul Festetics. Am trecut poarta castelului și am pătruns în grădina acestuia care a fost declarată rezervație naturală. Grădina este ornată cu flori iar copacii asigură umbra. În faţa castelului se află statuia grofului Festetics Gyorgy. Castelul a fost construit începând cu anul 1745 și a fost reședința familiei Festetics vreme de peste 200 de ani. Familia Festetics era una dintre cele mai importante familii nobile din Ungaria. Astăzi castelul găzduiește muzeul Helikon care are șase expoziții permanente în cinci clădiri. În interiorul castelului se desfășoară dese ori evenimente.

După ce am admirat frumusețea castelului ne-am îndeptat spre lacul Balaton. Lacul se află la aproximativ 1 km de centrul orașului. Înainte de a ajunge la lac se trece prin două parcuri mari, primul este parcul Helikon iar al doi-lea este parcul Balaton. Parcul Helikon este cel mai mare parc din zonă. Era multă lume care se plimba pe aleile pietruite ale parcului și se bucura de umbra copacilor seculari. În mijlocul parcului se află monumentul Helikon, construit în 1921 și care a devenit simbol al orașului. Am admirat monumentul apoi am trecut în parcul Balaton, puțin mai neîngrijit decât primul, apoi am ajuns pe malul lacului Balaton.

Aici erau o mulțime de oameni care se bucurau de frumusețea lacului. Unii erau la pescuit, alții admirau lebedele și rațele care se plimbau în voie prin apele lacului sau veneau la mal pentru a primii mâncare de la turiști. Lacul Balaton este unul dintre cele mai mari lacuri din Europa. Aici vin anual mii de turiști pentru a se relaxa. Lacul este navigabil și nu sunt puțini care se bucură de această facilitate. Pe marginea lacului este o alee de promenadă dar și o pistă pentru biciclete. Am văzut multă lume care venea cu bicicletele pe mașini pentru a pedala pe marginea lacului. Într-o parte a lacului este scris numele orașului cu litere din plastic puse vertical iar majoritatea turiștilor își fac poze cu el. Am stat pe o bancă și am admirat lebedele si frumusețea lacului.

La întoarcerea spre centul orașului am descoperit un alt obiectiv turistic, muzeul Cadilacului. Aici este expusă o colecție valoroasă de mașini de epocă. Expoziția prezintă dezvoltarea mărcii Cadilac din anul 1920 până în anul 1990 și oferă informații interesante despre fiecare maşină.

Am lăsat Cadilacul în urmă și am revenit în zona pietonală pentru a căuta o terasă unde să mâncăm, dar despre restaurant într-o altă poveste.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 04.09.17 09:01:23
Validat / Publicat: 04.09.17 09:32:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1577 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 am stat la bârfe cu groful Festetics
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[04.09.17 14:05:14]
»

@zlatna: O plimbare binemeritată după câteva sute de kilometri obositori (pe partea românească) parcurși spre vacanța din Croația.

Prezența unei ape (fie curgătoare, fie lac natural sau de acumulare) potențează de cele mai multe ori frumusețea unui peisaj. Acolo unde există și peisaje antropice ele beneficiază de aportul farmecului apei.

P. S. În ce limbă ai stat la taifas cu groful (P09)?

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.09.17 14:17:20]
»

@tata123: Am parcurs destui kilometri până la Keszthely, suprinzător a fost că drumul (în Romania) a fost destul de liber, în 5:30 ore am ajuns de la Vâlcea la Nădlac (am scris un articol despre traseul parcurs).

Sincer mă așteptam la întrebarea pusă de tine, am vorbit atât de mult că ne-au durut mâinile .

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[07.09.17 20:19:18]
»

@zlatna: La Balaton am ajuns o singura data in 1996 pentru o conferinta si nu am avut timp decat de o plimbare pe lmalul lacului, dar a fost frumos deoarece chiar daca era iarna (era februarie) locul era linistit nefiind aglomeratia care este vara, si majoritatea turistilor prezenta atunci eram noi, participantii la conferinta si ajunsesem deja sa ne salutam deoarece era clar ca participam la acelasi eveniment.

O plimbare reusita, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[08.09.17 09:20:35]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Ne-a plăcut foarte mult lacul Balaton și chiar am hotărât să venim odată aici într-un concediu într-una din stațiunile de pe malul lacului. Acum era forfotă mare, mai ales în orașul Siofok unde am coborât și am stat mai mult pe malul lacului.

Și în Keszthely erau mulți pe malul lacului, dar și în parcul de lângă.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Keszthely-Heviz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06189489364624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1