ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea "Dimitrie Cantemir"

TIPĂREȘTE URM de aici

Până de curând credeam că Mănăstirea Mera din Vrancea este singura ctitorie monahală a familiei Cantemireștilor, dar - în recentele mele peregrinări prin Moldova - am mai descoperit una. De fapt, nu știu dacă așezământul monahal pe care l-am vizitat eu în satul Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir, la 20 km de orașul Huși, este chiar o ctitorie cantemirească. Dar, să vedem ce spune istoria!

Istoric, pe scurt

Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie și Antioh Cantemir, domn al Moldovei între anii 1685-1693, ctitorește un schit cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" în preajma satului Silișteni, proprietate a familiei sale, pe ruinele fostei Mănăstiri Mănești, în a doua parte a sec. XVII. Satul Silișteni - numit astăzi Dimitrie Cantemir - este și locul în care a văzut lumina zilei, în 1673, Dimitrie Cantemir, de două ori domn al Moldovei și mare cărturar al timpului său.

Schitul de la Silișteni este și locul de odihnă veșnică a monahiei Macrinia, sora ctitorului, înmormântată acolo în 1677. Despre acest fapt, ca și despre diferitele vânzări de moșii și stabiliri de hotare, stau mărturie mai multe documente ale vremii în care sunt amintiți și viețuitori ai schitului. După moartea ctitorului, fiul său, Antioh Cantemir va închina așezământul, la 25 februarie 1700, Mănăstirii Mera din Vrancea, tot ctitorie a tatălui său.

După înfrângerea de la Stănilești, din 1711, când domnitorul Dimitrie Cantemir s-a refugiat în Rusia, Schitul Silișteni a fost desființat. Istoricii presupun că, din motive necunoscute, călugării Ion și Grigore ar fi mutat biserica schitului Silișteni la Grumezoaia. Tot istoricii remarcă faptul că, la 1802, schitul de la Grumezoaia era considerat ctitorie a răzeșilor din zonă și nu al Cantemireștilor. Hramul bisericii schitului de la Grumezoaia - "Intrarea în biserică a Maicii Domnului" diferă de cel al schitului de la Silișteni - "Sfântul Ierarh Nicolae".

Cu o bună situație economică, în urma unor danii și împroprietăriri, Schitul Grumezoaia este pustiit în 1855, în urma epidemiei de holeră. Cele două supraviețuitoare - stareța și o călugăriță - se vor retrage la Schitul Măgaru (Bujoreni), Schitul Grumezoaia fiind desființat.

Referitor la întrebarea inițială - este sau nu este Schitul Grumezoaia (devenit astăzi Mănăstirea "Dimitrie Cantemir") ctitorie a Cantemireștilor? - prof. Costin Clit afirmă că se poate vorbi despre existența a două schituri distincte: Schitul Silișteni, ctitorit de domnul Constantin Cantemir la mijlocul sec. XVII, pe locul fostei Mănăstiri Mănești, dispărut după 1711, și Schitul Grumezoaia, ctitorit la începutul sec. XVIII, cu hramul "Intrarea în biserică a Maicii Domnului", desființat după epidemia de holeră și secularizarea lui Cuza.

Vizita noastră la Mănăstirea "Dimitrie Cantemir"

Retrăgându-ne de la Huși spre Vaslui, prin Pădureni unde am dat o raită prin Satul de Vacanță, pe drumuri ce șerpuiesc printre dealuri domoale, cu vreo 8 km mai înainte de a reveni la șoseaua națională Crasna-Huși-Albița, am poposit la poarta așezământului monahal. Eram singurii vizitatori la acel ceas de după-amiază târzie. Lăcașul ne-a apărut solitar și tăcut, înconjurat de câmpuri și străjuit de o troiță frumos sculptată în lemn, amplasată în stânga intrării.

Dincolo de poarta arcuită, din piatră, ne surâdeau două magnolii superb înflorite, biserica mănăstirii și celelalte acareturi. De cum am pășit în incintă, o măicuță ne-a întâmpinat cu creștinescul "Hrisos a Înviat! ", ne-a descuiat biserica și ne-a invitat să intrăm.

Biserica principală, cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie", este nouă, construită în perioada 1997-2001. Are formă de cruce, cu un naos prelungit. Absidele laterale sunt poligonale, iar absida altarului semicirculară. Pe latura vestică, deasupra intrării, este amplasat chipul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - icoana praznicului. Acoperișul din tablă tip țiglă este dominat de două turle octogonale, aproximativ egale ca înălțime, situate pe pridvor și pe naos.

Interiorul bisericii adăpostește valoroase icoane datând din sec. XVII - XVIII pictate atât pe lemn, cât și pe piele sau pe pânză. De asemenea, credincioșii care vin aici se pot închina la moaștele mai multor sfinți expuse în biserică. Pictura murală este și ea foarte nouă, executată între anii 2004-2006 de pictorul Constantin Buraciuc și echipa sa.

Dacă străbați curtea dalată a mănăstirii, vei descoperi cealaltă poartă de intrare în incintă străjuită de Turnul-clopotniță. Alături se află Biserica veche a mănăstirii - cu hramul "Intrarea în biserică a Maicii Domnului" - care datează din sec. XVIII. Astăzi îndeplinește rolul de Paraclis de iarnă. Biserica veche este din lemn, în formă de navă, de dimensiuni reduse. A fost refăcută în 2004 și pictată de aceeași echipă din Rădăuți care a decorat și biserica nouă.

Inițiativa reînființării așezământului monahal de la Grumezoaia, după 1990, a aparținut lui Mihail Enache - profesor de istorie și lui Cornel Tolontan - judecător care, împreună cu părintele protopop Marcel Miron, au făcut demersurile necesare reînființării mănăstirii cu hramul "Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir" din satul Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir. Primii viețuitori au fost călugării veniți în 1996 de la Mănăstirea Putna. Sprijiniți de credincioși, ei au demarat lucrările de construcție ale unei noi biserici, ale corpului de chilii şi ale clopotniţei, toate fiind terminate și sfinţite la 26 octombrie 2001. Ulterior, s-a reparat biserica veche şi au fost pictate ambele biserici, s-a împrejmuit incinta mănăstirii cu gard de piatră, iar curtea a fost amenajată cu spaţii verzi şi alei. De asemenea s-a făcut racordarea la reţeaua de curent electric şi s-a asfaltat drumul de acces spre mănăstire. În 2006, de ziua hramului - 26 octombrie - lăcașul a fost resfințit. Zece ani mai târziu, în 2016, la Mănăstirea "Dimitrie Cantemir" a fost instalată o obște de maici.

Mănăstirea "Dimitrie Cantemir" a devenit un loc căutat de pelerini, impresionați de liniștea desăvârșită a locului, de frumusețea slujbelor și de ospitalitatea obștii monahale.

Nu trebuie să uit a menționa că la plecare, mulțumind măicuței pentru primire, fiecare dintre noi a primit câte un pet cu aghiasmă, gest apreciat și de neuitat pentru noi.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.05.23 07:30:31
Validat / Publicat: 08.05.23 08:40:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUȘI.

VIZUALIZĂRI: 751 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Mănăstirea “Dimitrie Cantemir” - Turnul clopotniță și a doua poartă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

liviu49
[08.05.23 08:49:31]
»

Start vot! Colega @Mishu sper sa nu se supere pe mine!

Felicitari pentru aceasta noua prezentare a unui asezamant religios din Moldova, care se pare ca mai are multe surprize pentru noi. Cine stie cate minunatii mai sunt inca nedescoperite?

Sper ca articolele din zona Husiului vor continua.

Numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[08.05.23 09:23:06]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru “Start vot” ! Sper să fie cu noroc deși, între atâtea articole care prezintă destinații turistice atrăgătoare, unele dintre ele greu de atins pentru mulți dintre noi, un modest articol despre un și mai modest lăcaș de cult românesc, se simte de-a dreptul stingher.

Da, Moldova mai are încă destule locuri care așteaptă să fie descoperite.

Sper ca articolele din zona Husiului vor continua.

Din păcate, de astă dată nu. Doar atât am vizitat în scurta mea vacanță pascală petrecută pe meleaguri moldave. Când voi reveni, dacă nepotul meu stabilit în Vaslui va mai avea bunăvoința de a-mi arăta și alte locuri (el cunoaște zona ca-n palmă datorită profesiei), cu siguranță voi povesti și altora despre cele văzute. Acea zonă de țară, mărginașă și prea puțin călcată de turiști, este destul de puțin prezentă pe AFA. Prin cele câteva articole scrise, eu m-am străduit cât am putut să o scot la lumină. Nu știu cât de bine am reușit.

mishu
[10.05.23 20:03:44]
»

@liviu49: Colega @mishu nu se supara , are mult prea putin timp liber asa ca citeste si voteaza in cascada si pe repede ' nainte .

mishu
[10.05.23 20:05:59]
»

@iulianic: Cred ca avem o multime de locuri frumoase in tara si nu ne-ar ajunge o viata sa le descoperim. Uneori le descoperin noi, alteori prin scrierile altora ca in acest caz. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Huşi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083474159240723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1