GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oludeniz – Laguna albastră (dar cu accentele gri ale povestitorului)
Am mai cârcotit pe la colțuri – adică am mai spus, așa prin ecouri, părerea despre locuri sau monumente supraevaluate de către site-uri de turism, țări sau persoane. Și care și-au găsit repede adulatorii: unii care poate chiar au fost impresionați plăcut, unii pentru că știu să găsească frumosul în orice (așa cam ca în Tudor Arghezi Din bube, mucegaiuri şi noroi. Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi), alții pentru că așa spune majoritatea – deci e corect, iar alții de frică să nu fie supuși oprobiului public.
Și mai sunt și eu care am ținut în „sertar” comentariile despre Oludeniz, Nicosia sau Larnaca de teama de a nu fi pus la colț de către partenerii de site. Dar am decis. În cele din urmă fiecare își expune părerile și la final cel ce e interesat alege ce îi place și ce nu.
Dar consider că în cazul în care îți exprimi opinia personală îi poți ajuta pe cei ce vizitează să nu aibă așteptări foarte mari de la unele obiective ce nu se ridică la nivelul prestigiului de care au parte. Câteva țepe formidabile ar fi: Troia, Mausoleul de la Halicarnas (măcar am „marcat” una din cele 7 minuni ale lumii), palatul lui Achilion (al prințesei Sissi) din Corfu și cascadele (indiferent că vorbim despre cea Lefakada sau de Turgut Șelalesi). Ei acum mi-am făcut și mai mulți dușmani, măcar să știu ceva de la început.
Fiind cazat pe Callis Beach lângă Fethyie era relativ ușor să ajungi la Oludeniz – distanța fiind de aproximativ 20 km. Inițial trebuia să ne cazăm la Perdikia Beach, chiar în Oludeniz - acel hotel „aristocratic” la care trebuie să te cazezi cu orice preț, inclusiv cel al scormonitului în sacoșe (și eventual în buzunare) (vezi comentariul de la Hotel Mendos). Și apropo între timp am citit aici, pe amfostacolo, un excelent articol despre Disneyland Orlando. Iar @pisoi_aluna a avut geniala idee și a comandat apă, sucuri și alimente prin amazon.com direct la hotel. Dacă ar fi făcut asta la Perdikia deja ideea nu mai era nici măcar bună. Mai vizasem (după ce m-am lămurit pe deplin cu Perdikia) și Tonoz Beach doar că aici nu găseam camere de 3 persoane, în consecință nu prea se potrivea cu noi. Așa că fără să vrem am ajuns să ne cazăm pe Callis Beach. Și bine am făcut.
În Oludeniz am ajuns de două ori. Prima dată intenționat și cu nerăbdare. Atenție când alegeți cazarea – stațiunea Oludeniz este ceva mai jos decât orășelul în sine. Nu știu dacă există o demarcare între ele sau sunt privite ca un tot unitar dar pot spune că sunt aproape 3 km la vale între acestea. Și toți atâția de urcat la întoarcerea de la plajă. Am parcat mașina la câteva străduțe mai sus de faleză. Cu cât erai mai aproape de mare posibilitățile de parcare erau mai reduse (iar la bază parcarea era cu plată). Erau vreo două străzi ce urcau dinspre plajă cu magazine și restaurante. De asemenea pe faleză puteai găsi restaurante și magazinașe.
Stațiunea este destul de cochetă dar micuță. Și foarte scumpă. Mi s-au părut prețurile cam cu 10-20% mai mari decât în Fethyie.
În Oludeniz sunt două plaje: Oludeniz, cea mai vestită și plaja Belcekiz. Pentru că am confundat dreapta cu stânga (uitasem ce citisem cu ceva timp în urmă) căutam plaja Oludeniz și am ajuns pe Belcekiz. Cum din păcate una din persoanele din grupul nostru nu se simțea prea bine a rămas la umbră la o terasă și noi ne-am dus pe plajă pentru o baie (era aproape 16:00 și nu ne permiteam mai mult). Dat fiind circumstanțele nu ne-am uitat după șezlonguri de închiriat. Am întins prosoapele și țâști în apă. Adică așa am crezut, căci am parcurs cei 10 m pănă la apă în tot atâtea minute din cauza pietrelor extrem de ascuțite care te împiedicau să mergi. În cele din urmă am ajuns în apă unde pietrele erau și mai mari, cel puțin la intrare. Ne-am îndepărtat un pic de mal pentru a putea bate apa. “Noroc” că intrarea în apă nu e foarte lină așa încât în 5 metri apa este deja până la piept. Apa era plăcută și ne-am bucurat jumătate de oră de ea. Din păcate a sosit momentul în care trebuia să ne întoarcem la prosoape, știți pietrele… Unul din cele mai plăcute momente de pe plaja Belcekiz a fost acela în care am ajuns la șlapi scăpând de pietrele tăioase. Am părăsit plaja ușor dezamăgiți. Sfatul este să aveți papuci de apă, așa se poate trece ușor peste acest inconvenient.
Chiar la marginea plajei Belcekiz se află și punctul de aterizare al parapantiștilor. Aici aterizează zilnic sute de parapaniști ce pornesc zborul de pe muntele Babadag de la 2000 m altitudine. Acești parapantiști dau o pată de culoare stațiunii pe care o fac mult mai atrăgătoare. Iar cerul arată splendid privind la multitudinea de parașute multicolore.
Având în vedere că una din persoanele grupului era retrasă la depou, cum spuneam mai devreme, am ratat ocazia de a vizita celebra plajă Oludeniz. Am părăsit cu regret Oludenizul mai ales că în planurile noastre și în scurtul timp petrecut în Fethyie (4 zile) nu mai aveam când să mai vizităm Oludenizul.
Sau așa am crezut noi căci norocul (?) ne-a îndreptat pașii din nou spre Oludeniz. Într-un periplu mai lung care avea ca ultim obiectiv Kayakoy – satul fantomă unde am ajuns urcând din Fethyie. Surpriza a fost să găsim un indicator către Oludeniz și am luat pe loc hotărârea de a coboră spre Oludeniz. Unde am ajuns în foarte scurt timp. Pentru cei ce doresc să ajungă în Kayakoy ar fi bine să aleagă drumul prin Oludeniz care este mult mai scurt și mai bun decât cel din Fethyie.
Și am ajuns în Oludeniz în jurul orei 17:00. Plaja Oludeniz este în stânga cum privești pe plajă. Am lăsat mașina în același loc ca și prima dată. Se poate merge cu mașina și până la plaja Oludeniz – are propria parcare plătită. Intrarea pe plajă (se plătește) este mai mare ca în anii trecuți respectiv 6,4 TL pentru adulți (și cam jumătate pentru copii, elevi și studenți). Bănuiesc că plata este exclusiv pentru protejarea ariei naturale. Nu de alta dar toaletelor nu li se poate alătura atributul curățeniei. Nici aleile nu sunt cele mai curate și nici prea îngrijite. Existau de asemenea și niște cabine de schimb, ciudat e că erau o grămadă închise.
În sfârșit am ajuns pe plajă. Aici nisipul de pe plajă este mult mai fin (comparativ cu Belcekiz). Priveliștea este destul de frumoasă, dar nu mult peste - să zicem - cea din Marmaris. Din păcate, intrarea în apă este „străjuită” de niște lespezi de piatră care fac dificilă atât intrarea cât și ieșirea din apă. Acestea sunt destul de late și foarte alunecoase așa încât te poți considera norocos dacă scapi cu picioarele întregi. Eu nu mă plâng căci de obicei stau câte o oră în apă. Asta am făcut și de această dată, așa încât nu m-am fâțâit prea mult pe lângă mal și am scăpat întreg.
Și de aici erai fermecat de multitudinea de parapante ce colorau cerul. De aceea cred că nu mă pot abține și voi pune câteva poze cu parapantiști.
Aș fi regretat fantastic să nu fi ajuns în Oludeniz, aș fi rămas cu sentimentul că am pierdut excepționalul. Așa cum îmi pare rău că nu am ajuns la Patara Beach (am avut un moment de cumpănă însă am ales în favoarea Oludeniz). Nu îmi pare rău că am ajuns, m-am bucurat (oarecum) de băile făcute, totuși nu putem vorbi despre niște plaje excepționale. Nici povestea cu plajele sălbatice nu prea ține cât timp zilnic mii de persoane fac plajă aici.
În consecință în urma periplului turcesc din acest an la capitolul plaje Itsuzu-Dalyan rămâne clar pe locul întâi fără o concurență serioasă. Apoi mi-au plăcut fără a putea să fac un clasament clar: plajele din Marmaris, Kizkumu Beach (mai mult grație „minunii”), plaja de pe Insula Cleopatra, Callis Beach, și de abia apoi Oludeniz și Belcekiz (de fapt Belcekiz nu prea cred că are loc în vreun clasament).
Nota zonei Oludeniz după mine este în jur de 7-8, dar este departe de prestigiul care îi este atribuit. Noroc cu parașutele.
Câteodată nici eu nu mă înțeleg, vorbesc cu atât aplomb despre plaje dar le folosesc foarte puțin. În ziele în care chiar o fac nu stăm niciodată mai mult de 11:00 (pe mine nici 10:30 nu prea mă prinde) și/sau seara nu ne așezăm niciodată mai devreme de 17:00-17:30. Dar recunosc că prefer mai mult plaja decât piscina, căci de aceea mă duc la mare.
În speranța că nu voi fi alungat cu pietre de pe acest site... Sau măcar nu le folosiți pe cele din Belcekiz că sunt prea ascuțite. Și nici lespezile din Oludeniz că mă omorâți de tot.
La final vreau să mulțumesc utilizatorului @sanis care a descris perfect Oludenizul dar și Dalyanul. De fapt datorită descrierii lui am luat decizia de a face acea excursie de vis din Dalyan.
Trimis de Dabator in 18.05.14 17:06:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru curaj si lipsa de ipocrizie, fiecare avem propriile standarde in ceea ce priveste frumosul.
Spiritul de turma este din pacate omniprezent si daca in jurul tau cateva persoane spun despre un lucru ca este fabulos, parca te si jenezi sa negi. Unii dintre noi insa, iau taurul de coarne... Acestia sunt oameni mai putin comozi, dar pe care te poti baza pentru o parere sincera.
Vacante minunate iti doresc!
@tumisfabu: Mulțumesc mult! Vacanțe minunate și ție.
”"Şi mai sunt şi eu care am ţinut în „sertar” comentariile despre Oludeniz, Nicosia sau Larnaca de teama de a nu fi pus la colţ de către partenerii de site. "
Astept cu nerabdare reviewurile despre Nicosia si Larnaca... am pregatit un morman de pietre si... o pusca... Mai ramane sa ma incing cu cureaua lata
Deci, te rog, scoate-le de la sertar. Abia astept sa le citesc.
Felicitari pentru prezentul articol.
@TraianS: Mulțumesc. Mai strâng ceva bani să fac rost de niscaiva scuturi, veste antiglonț și vin .
@Dabator: Salut
Esti sigur ca nu ai fost la Oludeniz (in turca "Marea Moarta) din Israel
Nu am idee cum se intocmesc clasamentele dar nu e o noutate precum ca faimoasa plaja apare in Top 10 mai peste tot.
Intradevar un loc mult laudat ar trebui sa ne uimeasca dar uneori apare anost, fara culoare, Se poate intampla oricui si atunci apar "accentele gri"
@claudiu 71: Mulțumesc pentru comentariu și vizită.
E și Israelul pe o listă destul de lungă a ceea ce îmi doresc să vizitez în viitor .
Să vezi cât de nerăbdător eram să ajung la Oludeniz după toate cele citite. Așa cum spui și tu nu pierdea niciun top. Și cît de rău mi-a părut că nu am găsit cazarea dorită în Oludeniz și am ales Fethyie.
Nu-i contest pe cei îndrăgostiți de zonă, dar cei neavizați cred că este bine să știe despre ce este vorba. Nu e dezastru, dar când te duci la cea mai bună plajă din Turcia - în unele clasamente așa apare - parcă aștepți altceva. Oricum nici turcii nu sunt ignoranți în ceea ce privește marketingul.
Măcar anul acesta pe tripadvisor Oludenizul a picat pe 5 chiar la nivel de Turcia. S-or mai fi trezit oamenii. Pe 1 este Iztuzu Beach (Dalyan) care cred eu că își merită renumele cu vârf și îndesat.
@Dabator: In 2012 am stat o saptamana in Oludeniz (vezi impresii).
Intr-adevar, la prima iesire pe plaja Belcekiz si eu am avut acelasi sentiment, insa pe urma am cautat o bucata de plaja cu "pietre mai fine ", iar aceasta este la vreo 20-30 m in dreapta locului unde-s acostate vaporasele (cum privesti catre mare). Aici este nisip amestecat cu pietre micute si e chiar ok.
Din ce am vazut din pozele tale, ati stat in partea stanga a plajei, acolo sunt cam colturoase pietrele. Si noi ne-am "luat teapa" in prima zi, am stat in aceeasi zona.
Ultima poza pe care ai postat-o (si o prezinti ca fiind aleea catre plaja Oludeniz), e de fapt intrarea in laguna, Blue Lagoon. Ma gandeam ca am stat o sapt in Olu si am ratat o plaja
Una peste alta, cred ca parerea care ti-ai facut-o despre Oludeniz este subiectiva datorita faptului ca ai stat foarte putin.
Mie mi-a placut foarte mult Oludenizul.
In ceea ce priveste Dalyan si Troia sunt perfect de acord cu tine.
Felicitari pt review.
@iulian. chiper: Mulțumesc pentru aprecieri.
Așa este impresiile mele sunt imediate, nu am stat să descopăr cele mai bune locuri din lipsă de timp. Însă și dacă stăteam în Oludeniz nu cred că aveam (mult) mai mult timp la dispoziție pentru că majoritatea timpului am fost plecat.
Părerile mele sunt într-adevăr subiective în ciuda încercărilor mele de a fi cât de cât obiectiv. Asta pentru că exprimă un punct de vedere personal.
Foarte bun review-ul tău despre zonă, nu știu cum l-am ratat la vremea respectivă. Cred că din cauză că povesteai de hotel iar eu făcusem deja rezervările. Votat acum! Nici din review-ul tău nu reiese că ai fi fost foarte încântat de cele două plaje. Dacă îmi permiți să citez:
Plaja Belcekiz, cu o apa turquaz dementiala. Dupa ora 10, culoarea se intensifica de la soare. Intrarea in apa destul de abrupta.
Pana aici totul fain si frumos…. jumatatea de plaja dinspre apa si intrarea in apa era cu pietre de la marimea oului de prepelita pana la cel al oului de rata, destul de neplacut, mai ales ca nu suport “gumarii”, papucii aia de plaja. Spre faleza pietrele erau din ce in ce mai putine si aparea nisipul. Pe faleza e si o pista de aterizare pentru parapantisti care iti tin atentia ridicata cat stai la plaja.
Laguna albastra (Blue Lagoon), de sus, din parapanta e senzationala - nu m-am dat, insa de pe mal nimic spectaculos…o balta verzuie cu apa statuta, plaja cu pietricele mici. Intrarea: 5TL/pers
Mie nu mi-a displăcut neapărat Oludenizul. Doar că este departe de prestigiul de care se bucură. Am fost și pe plaje (mult) mai proaste decât ele dar nici așteptările nu erau prea ridicate.
La comentariul tău: Ultima poza pe care ai postat-o (si o prezinti ca fiind aleea catre plaja Oludeniz), e de fapt intrarea in laguna, Blue Lagoon. sunt un pic confuz pentru că pentru mine există semnul egalității între cele două Oludeniz = Blue Lagoon.
Pe Wikipedia (deex am găsit așa):
Ölüdeniz (literally Dead Sea, due to its calm waters even during storms; official translation name Blue Lagoon) is a small village and beach resort in the Fethiye district of Muğla Province, on the Turquoise Coast of southwestern Turkey, at the conjunction point of the Aegean and Mediterranean seas. It is located 14 km (9 mi) to the south of Fethiye, near Mount Babadağ.
Ölüdeniz remains one of the most photographed beaches on the Mediterranean. It has a secluded sandy bay at the mouth of Ölüdeniz, on a blue lagoon. [1] The beach itself is a pebble beach. The lagoon is a national nature reserve and construction is strictly prohibited. [2] The seawater of Ölüdeniz is famous for its shades of turquoise and aquamarine, while its beach is an official Blue Flag beach, frequently rated among the top 5 beaches in the world by travelers and tourism journals alike.
De remarcat spiritul de marketing - așa cum a remarcat și @claudiu71 - din "marea moartă" s-a ajuns la "laguna albastră"
Și mie mi-au fost de ajuns cîteva vizite pe plaje spectaculoase ca să înțeleg că nu e obligatoriu să te simți bine pe o plajă fotogenică. Ba aș zice că dimpotrivă. În Grecia Navagio din Zakynthos, Lalaria din Skiathos, Paradise de lîngă Paleokastritsa din Corfu sau Myrthos din Kefalonia sînt tot atîtea exemple de plaje care arată bine din văzduh sau de la distanță, dar care nu sînt prea prietenoase odată ce le calci cu piciorul. Altele sînt condițiile ca să te simți confortabil și relaxat pe o plajă.
Nu am fost niciodată pe litoralul turcesc (cu excepția cheiurilor Istanbulului), dar, în căutările pe net, Oludeniz îmi atrăsese atenția. Totuși nu puteam să nu mă întreb dacă la fața locului lucrurile chiar stau așa de spectaculos pe cît par din poze, bănuind că nici aici n-are a face măreția fotogenică a peisajului cu calitatea plajei.
@Dabator: Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste marketingul turcilor, stii ca sunt foarte multe obiective ridicate in slavi, cand de fapt e un lucru banal. De ex, Mud Bath din Dalyan, pt care se plateste intrare (nu mai tin minte cat, 3-5 tl) si de fapt e o gropita unde aduc cu basculanta niste namol urat mirositor, cu proprietati "miraculoase". Dupa care te spala turcul cu un furtun de pompieri cu apa rece. Chiar daca a fost un fâs, nu a stricat farmecul excursiei in Dalyan. Si pe deasupra nu am vazut nici testoase. Dar mi-a placut mult.
Sa revin on topic. Pt mine, Oludenizul are un farmec anume, peisaje aparte, pe care nu l-am trait in alte zone vizitate in Tr, chiar daca plaja lasa de dorit. Si printre ele enumar:
1. Privelistea de deasupra Oludenizului-bestiala.
2. Statiunea in sine, mica si cocheta exact cum ai descris-o, chiar daca e destul de aglomerata, nu are forfota si galagia Marmarisului, nu se urca dolmusurile pe tine, nu urla muzica sa te nauceasca, iar pozitionarea geografica, intre munti il si ajuta.
3. Plaja de langa Likia World, arie protejata, cu plata, apa mai turquaz decat la Belcekiz, plaja mai nisipoasa.
4. Butterfly Valley, atat privita de sus-cu masina, cat si de pe plaja, acces cu vaporasul, este nemaipomenita, ti se imprima pe retina. Si aceasta vale a fluturilor are o poveste de marketing bine pusa la punct. Intrarea e vreo 5tl, ghidul te duce in canion, si cand ajunge langa versanti la 1,2, 3 si... pune toti turistii sa bata din palme si sute de mii, milioane de fluturi ar trebui sa zboare. Ei, in ziua respectiva nu a zburat nici unul, motivul-caldura prea mare, s-au ascuns in grote. Oricum, din ce am mai vorbit cu turisti care au fost in zilele precedente sau ulterioare, nici unul nu a vazut milioanele de fluturi . Ei, dar 5 lire ori mii de turisti pe zi, merita marketingul.
5. Boat trip-ul a avut momente senzationale, pe care nu le-am intalnit in alte zone, in afara de baie in ape turcuaz. Water Spring, un loc in care izvora apa din munte, de sub apa, aproape de mal, din apa de 20 si ceva de grade ajungeai dupa 20 metri inot intr-o apa de 5-6 grade, senzatia e tare, sa vezi ce dardaiam toti. Un alt loc cu un versant la 90 grade, inaltime cat un bloc de 6-8 etaje, unde urcau matelotii de pe vase si sareau in cap, ne-au tinut in suspans si tremuram pentru ei, ne gandeam ca nici mancare pentru pesti n-o sa mai ramana din ei. Un alt loc in care barcile intrau in grote si inotai in ele, fain.
Etc.
Chiar daca plaja este deficitara, noi tot am gasit o portiune care a fost cat de cat ok.
Cam astea sunt argumentele pentru care iubesc Oludeniz. Si sper sa revin.
Ei, pana atunci probabil mai e... anul asta Bodrum... abia astept
Iulian
Cred ca voi glumiti, eu mor de ras de cateva zile, conteaza unde te simti mai bine, intr-un loc frumos? sau intr-un loc banal?
Fiecare isi raspunde singur la intrebarea asta. Iztuzu e un loc extrem de banal, o plaja ce ascunde o delta, nimic mai imputit pe planeta, Oludeniz ne arata niste ape superbe, peisaje care iti taie rasuflarea, munti uriasi ce prejmuiesc zona, nisip sau pietris? Conteaza? Pai turistii din Croatia ce pot sa spuna saracii? La croati e tare urat dupa voi nu?
@abancor: Din păcate am ratat majoritatea plajelor despre care ai povestit. Cu excepția Paleokastritsa nu am ajuns în insulele ce dețin plajele enumerate de tine. Paleokastritsa mie mi s-a părut de excepție, unul din cele mai minunate locuri pe care le-am vizitat. Nu știu exact care este plaja Paradise, recunosc.
Să știi că Turcia nu este chiar așa de rea. Eu am fost în două rânduri: odată acum vreo 6-7 ani în Bodrum + Kussadasi și odată anul trecut Marmaris + Fethye. Fiecare zonă are farmecul ei. Cam în fiecare zonă ai destul de multe obiective de vizitat (nu aș fi crezut) iar o parte din ele chiar merită. Ar trebui încercat. Marketing exagerat găsim peste tot.
Da, așa este, pesiajul nu este echivalent cu calitatea plajei. Mai rău e când sunt oarecum exagerate ambele subiecte.
@iulian.chiper: Bodrumul mi se pare o alegere excelentă. Dacă ți-a plăcut portul din Fethyie atunci cel din Bodrum te va fermeca cu siguranță. Cel puțin la nivel de Turcia pentru mine a rămas pe primul loc. Să nu ratezi castelul Sfântului Petre - merită cu prisosință. Mie mi-a mai plăcut și o excursie (luată de la o agenție locală) într-un sat tradițional turcesc. Pe lângă partea plăcută cu siguranță nu vei "rata" (din păcate) prezentarea de covoare.
Revenind on topic: din păcate am stat doar 4 zile în Fethyie (de fapt 4 nopți și 3 zile) așa că nu am reușit să ajung în Butterfly Valley și nici la Patara Beach. Și nici în multe alte locuri.
Unul din motivele pentru care am preferat excursia personală (în defavoarea celei organizate) în Dalyan era acel Mud Bath.
Dacă percepția finală este că mi-a displăcut vacanța în Turcia sau cea în zona Fethyie-Oludeniz înseamnă că nu am reușit să-mi exprim corect trăirile. Ceea ce m-a dezamăgit este altceva, respectiv antagonismul între ceea ce am așteptat conform descrierilor și ceea ce am găsit în realitate.
În general eu mă bucur de orice excursie. Și de orice plajă (mai ales că nu prea stau pe plajă). Chiar plaja din Limenaria-Thassos (una din ele) care era cu cataroaie (nu cu pietriș, nu cu nisip) pentru mine a fost un desfăț pentru că am făcut un snorkeling de zile mari. Acolo chiar nu puteam fără papuci de apă. Dar plaja respectivă nu era cotată drept una din cele mai bune din Grecia. Nici măcar din Thassos. Și nici măcar din Limenaria.
@ionescunic: Mă simt onorat că ai urmărit postarea mea și ecourile chiar și rostogolindu-te de râs.
Inițial aș fi vrut să raspund la ecoul tău cu următoarele:
-Cred că nu se poate echivala peisajul cu plaja. Recunosc, plaja poate fi parte a peisajului (pentru că există și peisale fără plaje). Dacă le alăturăm însă, bineînțeles cu procentaje diferite, amalgamul lor pot face diferența între fenomenal și banal.
-Din păcate pe mine nu m-a fermecat nici peisajul din Oludeniz. Nu că nu mi-a plăcut dar nu mi s-a părut a fi atît de deosebit, nu a declanșat acel declic care să mă impresioneze, să îmi aducă un sentiment special. Nu l-aș da pe Bodrum, Marmaris (ca să vorbim despre Turcia), nu mai vorbesc despre Paleokastritsa, Parga sau o parte din plajele din Lefkada.
-Mi s-a părut destul de dură afirmația despre Iztuzu Beach nimic mai imputit pe planeta. Dar fiecare are dreptul la propria opinie (bănuiesc în urma experienței personale).
-Am încercat să găsesc impresiile tale despre Oludeniz și Iztuzu Beach ca să înțeleg modul în care tu le-ai perceput. Din păcate nu am reușit să le regăsesc în cele peste o sută de review-uri. Ori nici una din ele nu au meritat atenția ori...
Însă m-am hotărât să nu o fac pentru că nu îmi permit și nici nu îmi doresc să mă „războiesc” cu un monstru sacru al amfostacolo.ro. Am să răspund cu o pildă (sau banc – depinde cum este privit):
Itzic si Strul s-au luat la harță. S-au dus la rabin sa rezolve el problema. Prima dată rabinul îl ascultă cu atenție pe Itzic și îi da dreptate acestuia. Vine și rândul lui Ștrul. Rabinul îl ascultă cu același simț al responsabilității și îi spune spune și acestuia că are dreptate.
Asistentul rabinului, îngrijorat, îi spune mentorului său: “Rabi, dar nu se poată ca amândoi să aibă dreptate”. La care rabinul răspunde: “Și tu ai dreptate! ”.
@Dabator: Ai dreptate in ce spui, eu nu am fost acolo, sunt doar un om care isi doreste sa ajunga acolo si urmareste fenomenul de mai multi ani, insa distantele prea mari sau drumurile prea scumpe pentru a merge cu masina, ma fac sa tot aman, insa nu pentru multa vreme.
Din pacate cu ce nu sunt de acord este faptul ca ai petrecut mai putin de 4 ore in Oludeniz, dar nu ti-a placut, chiar deloc, ok sunt de acord ca nu ti-a placut, dar atunci scrii un review negativ despre acest subiect? Daca ai fi stat 7 zile, oare atunci aveai o alta impresie?
daca apucai sa faci croaziera si aici? daca ajungeai la valea Fluturilor, daca simteai atmosfera din micuta statiune si nu o comparai cu uriasul Marmaris, pentru ca nu poti compara Saturnul cu Bucurestiul nu?
Parerea mea este ca ai vrut Oludeniz si ai facut greseala sa rezervi cazare in cu totul alta parte, iar principalul obiectiv a ramas in umbra definitiv din cauza lipsei de timp.
Oare daca faceai un salt cu parapanta cum era dupa? Urat sau frumos Oludenizul?
Am spus acele vorbe despre Iztuzu pentru ca: se margineste de o delta si mai multe balti, plaja e marginita de raul destul de marisor, care aduce cu el aluviuni si inca multe altele... destul de necurate.
Despre topurile de pe tripadvisor nu am ce spune, insa ele sunt rezultatul opiniilor celor care au scris acolo, problema e ca voi cam confundati o plaja buna cu o plaja frumoasa. O plaja buna e banala, total banala si avem in Romania o multime de plaje bune, nisip fin, intrare lina... sezlonguri, tot ce vrei si totusi? Ce sa caut eu aici? Poate un somn bun la umbra si atat, dar nici atat numai vreau, pentru ca am fost pe Navagio, am fost pe Myrthos, am fost pe Porto Katsiki si pe Egremni si toate astea sunt plaje cu pietricele si nu sunt umflate deloc, nimeni nu promite nisip fin, ce se promite chiar gasesti acolo: natura de o frumusete rara, cine vrea nisip fin stie unde sa il gaseasca, daca vrei ceva mai mult... Poate veti gasi aici ce nu ati gasit la locul faptei:
sau aici:
@Dabator:
”Nu știu exact care este plaja Paradise, recunosc.
E lîngă Paleokastritsa, se ajunge cu barca, e la baza unei faleze înalte.
”Să știi că Turcia nu este chiar așa de rea.
Nici n-am zis, și nici nu cred asta. Eu punctam doar ideea că o plajă frumoasă ca peisaj nu e neapărat și bună de „făcut plajă”. Adică ce zice și ionescunic mai sus: nu toate plajele frumoase sînt și bune și nici toate cele bune nu sînt și frumoase.
Parapantiștii ăia sînt dotați cu vreun claxon, sau te mai trezești cu cîte unul în cîrcă? Înțeleg că aterizează cu o frecvență sporită, mai ceva ca pe Heathrow. Bine că nu sînt și care decolează!
@Dabator, pregateste tava cu cenusa, pentru ca eu sunt hotarat sa mi-o torn in cap, am vizitat Istuzu si este o plaja superba, iar ce am spus mai sus este doar in inchipuirea mea, se pare ca o delta poate fi si curata, chiar am privita apa din rau pe drum si nu puteam sa cred cat e de curata.
Plaja Istuzu este intinsa, cu nisip fin si intrare lina in apa, peisajul este deosebit, dar exista si doua minusuri care pot fi trecute cu vederea usor:
1. Nisipul se incinge atat de tare incat daca, calci pe el te cam arzi, eu mi-am uitat papucii si am suferit arsuri pe talpi desi sunt destul de rezistent.
2. Culoarea nisipului este maronie, ceea ce face ca in apropierea apei, daca sunt valuri sa ai imptresia ca e noroi, nu e defapt, e nisip angrenat de apa marii. Culoarea apei din acest motiv este una banala, ceea ce face aceasta plaja sa nu fie in topul preferintelor mele, la capitolul frumusete.
Pregateste tava cu cenusa te rog si hai sa ne vedem la o bere, dupa ce mi-o torn in cap (tava nu berea)
@ionescunic: Nu-i problemă - nu sunt supărăcios. Decât tava cu cenușă mai bine tava cu bere.
Acum înțeleg că nu ai fost chiar așa încântat ca mine.
E bine însă că am reușit să "mediem".
Nisipul a fost foarte fierbinte și în Grecia căci au fost temperaturi foarte mari perioada aceasta. La 39-40 grade la umbră pe nisip faci și cafea.
Am pus berea la rece și mulțumesc!
@ionescunic: daca nu ai cumva pe lista de prioritati Kaputas Beach (e aproape de Kas), fa tot posibilul sa ajungi acolo. Eu imi musc degetele de ciuda ca am fost la cateva zeci de km de aceasta plaja si am ratat-o datorita faptului ca nu am stiut de ea la vremea respectiva.
Vacanta placuta! Presimt ca urmeaza review-uri bune, bune in urmatoarea perioada.
Captivanta descriere a zonei, punctele de vedere diferite pornesc din faptul ca laguna albastra OluDeniz are mai multe zone, maluri si plaje, si nu le poti vedea pe toate decat daca stai acolo cateva zile. Adunate toate impresiile pot insa indruma pe cel care cauta locurile cele mai frumoase. Multumim Dabator si tuturor.
@ionescunic - foarte corecta delimitarea plajelor in bune sau frumoase, de acord cu clasificarile, eu nu am ajuns inca pe Navagio si Myrthos dar am vazut Vai si Falassarna, unele si frumoase si bune. Iar plaje fierbinti, care m/au intors din drumul spre apa pentru a lua papucii, am gasit si eu in zona Fethiye la Careta-careta si pe Coasta de turcoaz, de vina erau luna lui cuptor si ora amiezii cred.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Oludeniz un 'must' — scris în 28.08.23 de mihai.panait din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 2 nopți la Oludeniz — scris în 08.11.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 O scurtă vizită în Oludeniz???? — scris în 07.08.21 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Oludeniz-turquoise, munte si mare (partea 2) — scris în 01.08.19 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Oludeniz — turquoise, munte si mare (partea 1) — scris în 01.08.19 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Noiembrie numai bun de facut baie in Marea Mediterana, la Oludeniz — scris în 30.01.19 de geruladacul din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Fethiye - Oludeniz, prima data in Turcia — scris în 01.07.18 de geruladacul din BUCURESTI - RECOMANDĂ