ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Dolomiţii la Cortina D'Ampezzo

    TIPĂREȘTE

    Motto: ”By failing to prepare, you are preparing to fail” (Benjamin Franklin)

    Mare dreptate a avut celebrul om de ştiinţă, inventator şi om politic american. Atunci când îţi propui să realizezi ceva şi nu faci o pregătire temeinică, rişti ca lucrurile să nu iasă cum trebuie. Am experimentat asta pe pielea mea când, la plecarea din Carinthia, am hotărât să vizitez măcar o parte din „cei mai frumoşi munţi din lume”.

    Am ales pentru asta celebra staţiune Cortina D'Ampezzo, împreună cu împrejurimile, şi odată ajunşi aici ne-am dat seama de eroarea făcută. Să parcurgi sute de km până acolo, să ai ocazia să vizitezi asemenea frumuseţi şi să-ţi dai seama că, din cauza timpului limitat, nu poţi vizita decât o mică parte din ce oferă aceste locuri este frustant.

    Un alt citat, al cărui autor nu-l mai ţin minte, spune că „munţii există cu adevărat numai dacă îi urci până în vârf, fiecare din ei are cărări ce nu se văd din vale” (am citat din memorie). Noi nu am urcat până în vărf, dar pentru făcusem o cât de mică pregătire şi ne-am mai informat din unele articole apărute pe site-ul AFA, am reuşit să urcăm prin câteva pasuri până la la altitudinea de 2100 de metri. Aici, mult mai aproape de siluetele încremenite ale munţilor Dolomiţi, am regretat că nu am putut să rămânem mai mult timp alături de acele pietre încătuşate de calcar ce parcă voiau să ne vorbească.

    Ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat în Carinthia a fost Grossglockner Hochalpenstrasse (vezi impresii) şi ca să scurtăm distanţa până în staţiunea Cortina D'Ampezzo, obiectivul nostru turistic italian, am ales o cazare, la un preţ foarte bun, în Mauthen, o staţiune turistică aflată la aproximativ 20 de km de graniţa cu Austria şi 105 km până la cunoscuta staţiune.

    De la Mauthen şi până în Sillian, ultimul oraş austriac de la graniţa cu Italia spre Cortina D'Ampezzo, cea mai bună variantă automobilistică este prin oraşul Lienz, o şosea mai mult în linie dreaptă (am parcurs o parte din ea) şi cu un asfalt impecabil. Noi, ca de obicei, am preferat „urcuşul”, am ales o scurtătură mai puţin circulată şi nu ne-a părut rău. Am străbătut câteva sate din Tirolul de Est care ne-au încântat prin simplitate, curăţenie şi frumuseţe. Sate mici înconjurate de pajişti pline de verdeaţă, cu case împodobite la ferestre de cunoscutele ghivece cu flori.

    Ajunşi la Sillian aveam să constatăm ce aglomeraţie de maşini poate fi într-o zonă turistică din vestul Europei pe un drum principal şi într-o zi de weekend. Din Italia o coloană mare de maşini se îndrepta spre Austria, circulaţia era bară la bară, Am ieşit cu greu din oraş şi ca să facem în stânga, pe şoseaua spre Cortina 'Ampezzo, a trebuit să dăm mai multe flashuri, până când un şofer mai ”milos” s-a îndurat de noi şi ne-a dat voie să intrăm.

    Drumul acesta spre Cortina este foarte frumos, străbate un traseu printre brazi, mai mult în linie dreaptă, fără urcuşuri la început şi curios, destul de liber. În apropiere de staţiune şoseaua urcă un pic, apar şi câteva curbe uşoare, apoi coboară lin pe lângă şcoala de ski din Fiames într-o vale aglomerată de vile, căsuţe şi hoteluri ultraluxoase, majoritatea având în balcoane şi ferestre ghivece cu flori. În această "căldare" se află Cortina D'Ampezzo cunoscuta staţiune de lux, regină a schiului alpin (cu preţuri pe măsură), la fel de celebră ca Kitzbuhel din Austria sau St. Moritz din Elveţia. Este o staţiune preferată a VIP-urilor, locul unde s-a desfăşurat o olimpiadă de iarnă (1956) şi locul unde s-au turnat unele filme artistice (Pantera Roz, seriale cu James Bond).

    Nu am stat prea mult în staţiune, ne-am plimbat un pic prin centru, apoi am urcat şoseaua din partea de sud-vest spre Passo Falzarego (Pasul regelui fals), un loc extraordinar de frumos din care nu-ţi mai vine să mai pleci. Aici, la 2117 metri altitudine,se află o parcare mare, o cabană şi o telecabină cu care se poate urca la 2800 de metri altitudine la un refugiu pe Monte Lagazuoi aflat în nordul pasului. Din acest punct, aşa cum arată indicatoarele, se mai pot parcurge două pasuri alpine, unul prin nord-vest, Passo Valparola şi unul prin sud-vest, Passo Pordoi.

    La coborâre am făcut numeroase popasuri pe şosea, prima un pic mai jos de Falzarego, la cabana (rifugio) Col Gallina (2055 metri), de unde cu o altă telecabină se poate urca la baza unei creste muntoase a munţilor Dolomiţi. Un pic mai jos am oprit într-un punct de belvedere spre Cinque Torri ( Cinci Turnuri), un grup de creste muntoase aflat pe partea dreaptă a şoselei. Şi aici se află o instalaţie de transport prin cablu cu care se poate urca până în apropierea masivului muntos la o cabană şi o zonă de schi. Ultima oprire am făcut-o într-un punct de belvedere deasupra staţiunii Cortina D'Ampezzo, cu imagini panoramice superbe asupra întregii zone.

    Din centrul staţiunii o altă şosea urcă în partea de nord-est printr-un alt pas, Tre Croci ( Trei Cruci), aflat la altitudinea de 1805 metri altitudine, între muntele Cristallo în nord şi Sorapiss în sud. După o succesiune de curbe am oprit într-o mare parcare unde se află un restaurant Rio Gere şi două instalaţii de transport prin cablu, un telescaun ce urcă până aproape de vârful Monte Cristallo (3221 de metri) şi o telecabină ce urcă pe Sorapiss la refugiul Tondi al Floria (2328 metri).

    Numele pasului Tre Croci vine de la o întţmplare nefericită petrecută la sfârşitul secolului XVIII; o femeie, însoţită şi de cei doi copii pe care îi avea, a plecat în plină iarnă din Auronzo di Cadore să caute de lucru în Cortina D'Ampezzo. Din cauza timpului nefavorabil au făcut hipotermie şi şi-au găsit sfârşitul în acest loc. De la crucile ridicate aici şi în memoria lor autorităţile au decis ca pasul să se numească astfel.

    La mică distanţă de pasul Tre Croci am făcut la stânga spre un lac frumos, Misurina, care datorită fundului calcaros îşi schimbă culoarea din verde în turcoaz şi albastru în funcţie de poziţia razelor solare. Pe marginea lacului sunt câteva hoteluri şi restaurante de lux, un magazin de suveniruri şi o parcare mare (cu plată). În partea nordică a lacului se poate vedea foarte bine Tre Cime di Lavaredo, cele mai frumoase şi mai cunoscute vârfuri din munţii Alpi. Din apropierea lacului o şosea alpină, cu taxă, urcă până aproape de refugiul Auronzo aflat în apropiere de Tre Cime.

    Pentru că aveam cazarea în Kranska Gora (Slovenia) (la 150 de km), am urmat un traseu montan Auronzo di Cadore -Lorenzago di Cadore-Ampezzo-Tolmezzo-Ponteba-Tarvisio, un traseu mai puţin circulat, ce trece printr-o zonă deosebit de frumoasă.

    Stilul tirolez al construcţiilor este pregnant în primele sate de după Cortina D'Ampezzo, apoi cu cât ne apropiem de estul Italiei acesta aproape că nu mai este vizibil. Dintre toate localităţile, prin care am trecut, cea mai frumoasă mi s-a părut a fi Auronzo .

    Cam aceasta a fost scurta mea vizită jurul staţiunii turistice Cortina D'Ampezzo şi mi-aş dori să mă reîntorc oricând.

    Vacanţe cât mai plăcute!


    [fb]
    ---
    Trimis de traian.leuca † in 14.02.16 20:10:53
    Validat / Publicat: 14.02.16 22:36:59
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneţia, Roma, Tarvisio.

    VIZUALIZĂRI: 8331 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P15 Alte vârfuri muntoase din apropiere de Passo Falzarego, Cortina D'Ampezzo, Tirolul de Sud, Italia.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 89500 PMA (din 77 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    elviramvio
    [14.02.16 23:31:06]
    »

    Superb totul, articol si poze!

    traian.leuca †AUTOR REVIEW
    [15.02.16 09:32:47]
    »

    @elviramvio - Mulţumesc!

    liviu49
    [15.02.16 13:58:50]
    »

    @traian. leuca - Foarte frumos! Am facut bataturi la degete pe mouse (sper ca am scris corect, eu avand oroare de a include in limba romana cuvinte straine ad litteram) uitandu-ma de doua ori si votand doar o data pozele atasate articolului. Mai ales ca eu nu am mai fost prin zona de mult, de cand ma stiu!

    Pentru mine Cortina D'Ampezzo, cu toata frumusetea deosebita a locurilor, ramane totusi gazda Olimpiadei albe din anul 1956, cand un schior austriac, Toni Sailer, reusea, pentru prima data in istorie, cucerirea a trei medalii olimpice de aur la slalom special, slalom urias si coborare, perfomanta pe care o va repeta peste doi ani la Mondialele din 1958 de la Bad Gastein (Austria). Multi romani care nu au apucat olimpiada de iarna din 1956, sau nu au citit despre ea, au avut ocazia de a se intalni cu Toni Sailer pe marile ecrane, in multe filme artistice, unele alaturi de Ina Bauer (o fosta campioana la patinaj artistic).

    As completa ca performanta lui Toni Sailer a mai fost egalata doar de Jean Claude Killy, la Olimpiada din 1968, de la Grenoble. De atunci nici un schior nu a mai reusit sa castige cele trei probe de schi alpin, cea ce vorbeste despre valoarea de exceptie a celor doi.

    Revenind la frumusetea locurilor, cine le-a vazut isi va dori sa le revada, cine nu le-a vazut va dori sa le vada.

    Pana atunci numai de bine si calatorii placute!

    traian.leuca †AUTOR REVIEW
    [15.02.16 14:40:41]
    »

    @liviu49 - Mulţumesc pentru apreciere!

    În anul în care Toni Sailer cucerea cele trei medalii de aur de la Cortina D'Ampezzo se năştea în Laponia un alt mare schior Ingemar Stenmark, pe care l-am urmărit în mai toate competiţiile la care a participat.

    Deşi nu a cucerit decât 2 medalii de aur la Olimpiada din Lake Placid (slalom special şi slalom uriaş), prin numărul mare de victorii este considerat cel mai mare specialist la slalom din istorie.

    Rodel
    [15.02.16 14:58:15]
    »

    Alpii Dolomiți! I-am văzut, i-am admirat, dar nu le-am bătut cărările. Au fost cartea de vizită la intrarea în Italia, o imagine de neuitat, și mă bucur să citesc despre ei, să-i revăd în fotografii.

    liviu49
    [15.02.16 15:07:08]
    »

    @traian. leuca - Mi-as permite o completare mica si sper ca memoria nu imi joaca feste. La aceasi olimpiada, cea din 1980, o schioare din Lichtenstein, Hanni Wenzel, a fost foarte aproape de egalarea perfomantelor reusite de Toni Sailer si Jean Claude Killy. A obtinut aurul olimpic la cele doua probe de slalom (special si urias) si argintul la coborare. Si ca un element de surpriza as aminti si perfomanta fratelui acesteia, Andreas, argint la slalom, cea ce a determinat ca o tara minuscula sa domine cu autoritate la acea olimpiada schiul alpin.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    traian.leuca †AUTOR REVIEW
    [15.02.16 15:51:36]
    »

    @Rodel - Mulţumesc pentru vizită!

    Alpii Dolomiți! I-am văzut, i-am admirat, dar nu le-am bătut cărările.

    Aveţi tot timpul din lume să vă decideţi!

    @liviu49-Îmi aduc aminte de performanţele celor doi fraţi.

    webmasterX
    [30.10.19 20:46:33]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Cortina d'Ampezzo» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Drumeții prin Dolomiți]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    elviramvio, liviu49, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Cortina d'Ampezzo:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071094036102295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1