GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După vizitarea unui prim prim oraș din nord-estul Franței,( (vezi impresii), am purces spre parcarea unde lăsasem mașina cu scopul, mărturisit, de a mai vizita și alte locuri din regiunea Alsacia. În drum spre parcare, la ieșirea din Place de la Reunion, într-un gang, ne-am întâlnit cu o femeie între două vârste care cerșea. Încerc o diversiune verbală și întreb din mers: „și p’aici ați ajuns? ” Îmi răspunde imediat, lamentându-se:”da maică, da nu merge deloc, că e oraș mic și nu prea vin turiștii”. Era ”de-a noastră” și avea într-un fel dreptate; „Mulhousul nu-i ca Parisul”.
Următorea destinație aleasă de noi, în aventura pe meleaguri alsaciene, a fost orașul Colmar despre care citisem câteva ceva cu o seară înainte. Este situat la 65 km de Basel, 73 km de Strasbourg și 224 km de Stuttgart. Ca și în cazul vizitei de la Mulhouse am setat GPS-ul pe o stradă, Rue des Tripiers în apropierea a două parcări mai centrale. Cu toate că erau destul de mari, ne-am rotit vreo 10 minute prin toate colțurile și nu am găsit nici un loc.
Din afișele care împânzeau orașul cu „ Vive Le Tour d'Alsace! ”, ne-am dat seama că datorită acestui eveniment sportiv, mult îndrăgit de francezi, orașul este „full” și nu va ușor să găsim o parcare. Am continuat căutarea pe o stradă în direcția centrală a orașului și după ce am am fost dirijați de poliție pe fel de fel de străduțe, am ajuns la o parcare subterană, aproape de centrul vechi, unde din neatenție și plin de nervi am atins aripa stângă a mașinii de un stâlp din beton. Cam aceasta a fost starea de spirit, când am început vizitarea orașului.
Fondat la începutul secolului 9, orașul Colmar este cel mai reprezentativ din Alsacia, datorită unei bogate moșteniri istorice și arhitecturale. Al treilea ca mărime după Strasbourg și Mulhouse, este un oraș bogat în tradiții, atât franceze cât și gerrmane și care oferă turiștilor o atmosferă de poveste. Un oraș vechi care și-a păstrat accentele medievale prin arhitectura gotică a unor biserici, vechi de aproape 800 de ani. Mulți spun că acest oraș este cel mai frumos din Europa și-mi este greu să-i contrazic, după ce am vizitat o mică parte din centrul său istoric.
Punctul de interes turistic major îl reprezintă centrul vechiului oraș, cu străduţele sale pitoreşti, înguste și pavate cu piatră cubică. Casele vechi de sute de ani, cu flori la ferestre, unele cu desene și statuete la fațadă, îți dă impresia că te afli într-un oraș de poveste. Nici nu-ți vine să crezi că unele case și-au păstrat atâta timp pitoreasca și atrăgătoarea arhitectură. Traficul rutier este interzis in partea veche a orașului, astfel ca este foarte plăcut să te plimbi pe lânga superbele clădiri ale vechiului Colmar. Chiar dacă am fost chinuiți de o ploaie care nu se mai oprea, am reușit și noi să vizităm o mare parte din centrul orașului vechi.
Primul obiectiv vizitat a fost Catedrala Saint Martin, situată pe Grand Rue (Strada Mare), o stradă cu o mulțime de magazine, terase, restaurante și case extraordinar de frumoase. Este cea mai mare catedrală gotică din Alsacia, fondată la începutul secolului al XIII-lea. A suferit pierderi însemnate, ca mai toate bisericile franceze, la Revoluția din 1789, dar au rămas multe realizări gotice din arhitectura medievală. Printre ele vitraliile din naos, altarele, o serie de capele, precum și numeroase sculpturi și statui. De o frumusețe aparte sunt și pilonii centrali ce sprijină fațada bisericii.
În Piața Catedralei, pe lângă alte numeroase clădiri de poveste, am întâlnit o casă construită în stil gotic, Maison Adolphe (Casa Adolf), probabil cea mai veche casă din Colmarul medieval (secolul XIV). O clădire frumoasă cu două sculpturi capete de leu, la intrare, și cu ferestre în arcadă, atât la parter cât și la etaj. O altă casă cu o arhitectură interesantă, de pe Grand Rue, este Ancienne Douane, o clădire ce adăpostea vechea vamă a orașului.
O zonă superbă al orașului este fostul cartier al tăbăcarilor, La Petite Venise (Mica Veneție), cu case din lemn și acoperite cu țiglă colorată. Străduțele întortocheate sunt traversate de mici canale care ne amintesc de Veneția italiană. Canalele sunt traversate și ele la rândul lor de mici podețe din lemn, iar malurile sunt parcă inundate de o mulțime de flori. De-a lungul râului Lauch ce străbate orașul și pe canalele laterale se pot face plimbări romantice cu barca.
Întorcându-ne pe Grand Rue, am întâlnit o altă casă deosebit de frumoasă, iar lângă ea Hotelul St. Martin cu o siglă interesantă:un războinic călare în interiorul unui cerc din fier forjat, iar în fundal turla catedralei. În stânga, într-o mică piață, se află una din numeroasele sculpturi cu personaje istorice executate de Auguste Bartholdi.
În partea nordică a centrului vechi se află o altă casă etalon, La Maison des Tetes ( Casa căpeteniilor), una dintre cele mai cunoscute și vizitate clădiri din Colmar. Construită în stil renascentist pe trei etaje, clădirea are o fațadă frumoasă cu două balcoane închise și un foișor ornat la partea superioară cu diferite sculpturi.
Alte obiective situate în aceast parte a orașului sunt Eglise des Dominicains (Biserica Dominicană), fondată în secolul XIII, și Muzeul Unterlinden, fondat în secolul XIX pe locul unei alte foste mănăstiri dominicane, unul dintre cele mai importante din Franța. Din păcate ploaia ne-a împiedicat să vizităm mai multe obiective din acest frumos oraș, iar pozele, câte am apucat să facem, nu au ieșit cum trebuie.
Cu ocazia vizitei în orașul Colmar am aflat și unele amănunte interesante, mai puțin cunoscute publicului larg. De pildă, Georges-Charles d'Anthes, ucigașul celebrului poet rus Alexandru Pușkin, într-un duel, s-a născut și crescut pe aceste meleaguri.
În Colmar s-a născut și Charles Xavier Thomas, inventatorului primului calculator mecanic comercial, Aritmetru, iar scriitorul iluminist Voltaire a locuit o perioadă în acest oraș pentru a scrie una din lucrările sale filozofice.
Toți știm că Franța a dăruit Americii Statuia Libertății, însă puțini dintre noi știu că Frederic-Auguste Bartholdi, autorul celebrei lucrări de artă, s-a născut și a copilărit în acest oraș. Casa natală a maestrului a devenit Musee Bartholdi unde sunt expuse printre altele și proiectele sale pentru Statuia Libertății. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la ridicarea statuii în America s-a mai făcut o copie, înaltă de 12 metri, la ieșirea din oraș, pe drumul spre Strasbourg.
Soiurile de viță de vie Furmint și Muscat blanc cultivate la scară mare în nord-estul Ungariei, care dau excelentul vin Tokaj, au fost importate de pe aceste meleaguri cu viticultori renumiți. De altfel Colmarul mai este denumit și ”capitala vinului”din Alsacia.
Dacă vă aflați în apropiere de nord-estul Franței și doriți să vizitați această regiune, nu ezitați să includeți în agenda turistică și acest oraș magnific.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 18.01.15 17:38:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot!
Iac-asa am vizitat Colmar, eu, cititor consecvent al reviewurilor tale, fara sa ma ploua
@Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită și vot!
@traian leuca... nu ne-am sincronizat bine... noi am fost la sfarsit de iulie putin prin Franta, dar in Lorena... am avut noroc de soare ziua... Colmar era pe lista de vacanta, dar a ramas in asteptare... zeii calatoriei nu au fost de partea mea... ne-am multumit cu Metz... mai putin plin, si cu multe incurcaturi pana am gasit o parcare...
Superb oras medieval desprins dintr-o carte cu povesti... va invidiez.
@mireille - Tot la sfârșit de iulie am vizitat și noi nord-estul Franței. Am făcut acest lucru la întâmplare, din cauza ploii.
Fiind cazați în Basel, voiam să vizităm, de fapt, cât mai multe locuri din sud-vestul Elveției.
În ciuda timpului nefavorabil am ales să vizităm câteva orașe din Alsacia și nu ne-a părut rău.
Vă mulțumesc pentru vizită și ștept cu nerăbdare să vă citesc impresiile din orașul Metz.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@traian. leuca: La inceputul lui iulie 2012 am facut unul dintre cele mai reusite vacante de pana acum (de fapt, cu ocazia asta am descoperit AFA): ne-am cazat in Donauschingen, la izvoarele Dunarii si de acolo am batut zona in lung si in lat, incercand, ca si dvs, sa "acoperim" cat mai mult, imbinand utilul cu placutul (copiii erau inca mici, asa ca am dedicat o jumatate de zi Legoland-ului si alta zi Parcului de distractii Europa Park).
Una din zile a cuprins Freiburg, Mulhouse (unde singurul pe care l-am vizitat a fost Muzeul Automobilului) si Strasbourg. Am fi vrut sa ne oprim si la Colmar, dar am realizat ca era imposibil, si-asa am ajuns "acasa" pe la 10 noaptea! Acum vad ca am ratat un spectacol de oras, dar oricum visez la cel putin o saptamana petrecuta candva doar in Alsacia.
Frumos prezentat, multumesc ca m-ati facut sa visez cu ochii deschisi!
@crismis -
” (de fapt, cu ocazia asta am descoperit AFA): ne-am cazat in Donauschingen, la izvoarele Dunarii si de acolo am batut zona in lung si in lat, incercand, ca si dvs, sa "acoperim" cat mai mult, imbinand utilul cu placutul (copiii erau inca mici, asa ca am dedicat o jumatate de zi Legoland-ului si alta zi Parcului de distractii Europa Park).
Ai ceva restante la scris asa ca :ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articole (review-uri) noi.
@webmasterX: Mda, daca mai gasesc pozele sa-mi improspateze memoria... Nu promit, dar incerc...
@crismis - Și eu mulțumesc pentru vizită!
Într-adevăr, Alsacia merită să-i acorzi mai multe zile pentru a o vizita în întregime.
Nici eu nu am reușit decât parțial și este unul din locurile în care aș reveni oricând.
Pe lângă Colmar mai sunt câteva orașe medievale deosebit de frumoase în Alsacia : Ribeauville, Riquewihr, Eguisheim, Selestat, Obernai, Kaysersberg...
Unul din ele, Riquewihr, l-am vizitat și eu și voi încerca să-l prezint într-un viitor review.
Maestre, informatii extrem de utile, despre un orasel prea putin mediatizat.
Vad ca toate oraselele din zona sunt superbe.
@traian. leuca
m-ati rascolit!... pacat ca nu ati fost pe ,,drumul vinului''!... sate decupate din povesti si vinul... ce sa zic!!?
Felicitari pentru review, foarte bine scris!
Interesant cum ați dibuit-o pe 'conaționala' noastră. Astia ajung peste tot, și eu am întâlnit 2 în centrul Bristolului, în 2002, când aveam încă nevoie de viza pentru Anglia. Nu știu cum au ajuns ei acolo.
@marius gaudi -@viorica @luciaoradea -Vă mulțumesc pentru vizită!
Dom' Traian, un Zuperbonus binemeritat, pentru o (de)scriere superba!
Mulțumesc pentru review! Vom merge și noi in aprilie in Alsacia, mai exact vom ateriza pe aeroportul din Basel și vom avea cazare in Kaysersberg. Întrebarea mea este daca puteți să mă ajutați, am vrea să închiriem o mașină din aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg. Vom putea să călătorim cu aceasta în Franța sau Germania? Putem trece granița cu o mașină închiriată?
@alexaa: Îndrăznesc eu să-ți răspund: cu siguranță da!
Noi am petrecut o săptămână în zonă, în iulie 2012, am închiriat mașină în aeroportul din Stuttgart, am avut cazare în Donauschingen, la izvoarele Dunării.
În fiecare zi am făcut excursii, inclusiv în nordul Elveției și în vestul Franței, de la Moulhouse la Strasbourg.
Singurul care a părut mai reticent a fost vameșul din Elveția, probabil i s-a părut dubioasă combinația șofer român - mașină nemțească. A notat ceva pe un carnețel, dar ne-a lăsat să trecem, nu ne-a ținut aiurea în vamă, posibil să fi verificat ulterior.
N-am avut nicio problemă, așa că... Vacanță frumoasă și vouă!
@crismis: Mulțumesc pentru răspuns! Avem nevoie de mașină în primul rând pentru că vom ateriza seara, la ora 20.00 și nu avem cu ce să ajungem la cazare. Suntem și cu copilul... Am înțeles că trebuie plătită doar in Elveția o taxa de 40 de euro, un fel de vigneta. Dar pe noi nu ne interesează în mod special Elveția, mai degrabă Germania, pentru Europa Park.
@alexaa: Nu mai țin minte despre taxa aceea, e posibil să fi plătit-o și noi. Europa Park e cel mai fain parc de distracții în care am fost până acum!
@crismis: Taxa, destul de mare, am plătit-o şi eu, este valabilă şi astăzi.
@alexaa: Dacă închiriaţi maşina din aeroprtul Basel, nu aveţi cum să nu plătiţi vignieta de 40 de euro. Probabil că o să fie o condiţie sine qua non încă de la închirierea maşinii.
Ar mai fi o soluţie... un taxi până în Saint -Louis, Franţa (5 km) şi dacă nu vă interesează Elveţia (greu de crezut) îmchiriaţi de acolo o maşină.
@alexaa:
”Am înțeles că trebuie plătită doar in Elveția o taxa de 40 de euro, un fel de vigneta.
daca o sa inchiriati masina in Elvetia ma indoiesc ca o sa va puna cineva sa platiti vigneta pentru Elvetia.
Ea este anuala (de fapt e valabila 14 luni), autocolantul costă 40 de franci (36,50 euro) și este valabil din decembrie 2019 până la sfârșitul lunii ianuarie 2021.
In cazul masinilor inchiriate de acolo, taxa asta intra in sarcina celor care pun masini la dispozitie, ca doar nu se cumpara o vigneta la fiecare inchiriere a masinii.
Pesemne o mica parte din cost este inclusa in pretul fiecarei inchirieri, dar in niciun caz - sunt100% convins - ca nu se cumpara la fiecare inchiriere a masinii.
Ca doar nici la noi cine inchiriaza masina nu cumpara instant si rovigneta., cu toate ca noi avem si varianta de 1 saptamana/1 luna, ceea ce la elvetineni nu exista.
acum daca luata din Elvetia puteti calatori prin Franta/Germania nu mai stiu, dar cel mai simplu contactati o firma de inchirieri, de obicei sunt marcate si pe google.
@Nasshu: Am contactat pe e-mail și o firmă de închiriere dar din păcate mi-au dat un răspuns standard cu detaliile referitoare la închirierea unui autoturism, nu mi-au răspuns concret la ce i-am întrebat. Halal costumer service...
@traian. leuca: Si de la Saint Louis cum ajung la Kaysersberg la ora 9 seara?
@alexaa: La fel cum ajungeaţi şi din Basel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Colmar, spectaculos — scris în 21.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Weekend în Colmar, orăşelul alsacian de poveste — scris în 11.06.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Riquewihr, culmea turismului viticol în Alsacia — scris în 12.12.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ribeauvillé, satul din inima Alsaciei — scris în 29.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vinul alsacian și Eguisheim, satul din turtă dulce — scris în 27.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cu bărcuța și pe jos în Mica Veneție — scris în 01.11.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La pas prin Quartier des Tanneurs — scris în 30.10.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ