ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hoinari prin Bran iarna...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu este uşor să cauţi o pensiune pentru a petrece un sejur în Bran şi aste pentru că Bran reprezintă o staţiune cu o ofertă bogată în pensiuni, încât cu greu reuşeşti să te orientezi spre una dintre ele. Cu atât mai mult iarna, când se aşterne zăpada şi trebuie să te gândeşti şi la accesibilitatea pensiunii.

Totuşi, eu mi-am petrecut mult timp încercând să găsesc o pensiune care să corespundă cerinţelor mele şi asta pentru că majoritatea oferă camere duble, cel mult triple, iar pe noi ne interesa un apartament sau o cameră cvadruplă. În afară de asta, punctul cel mai important îl constituia bucătăria la dispoziţia turiştilor, căci, până la urmă, am fi putut lua două camere duble, deşi costurile ar fi fost mai ridicate.

Astfel, ne-am cazat la Pensiunea Carina 2, despre care am povestit aici: vezi impresii

În vizorul nostru şi pentru cei interesaţi, pensiuni cu camere cvadruple şi cu care am luat legătura, dar nu mai aveau camere în perioada solicitată de noi, au fost: Pensiunea GuestHouse şi Casa Enescu, aviz amatorilor cu copii , ce sunt în căutare de astfel de facilităţi.

Evident că se poate mânca şi la un restaurant, eu recomand Casa din Bran, la care am mâncat de câteva ori, acum însă ne-am rezumat la plăcinta lor foarte bună şi la un ceai fierbinte. Puteţi să vă şi cazaţi aici, fiind şi pensiune. Interiorul restaurantului ne transpune în atmosfera princiară de altă dată prin reproducerile după fotografii ale familiei regale. Acesta poate fi găsit foarte uşor, fiind situat chiar în centru, pe partea dreaptă cum vii dinspre Bucureşti.

Nu plecaţi însă din Bran fără un cozonac de la Mama Cozonacilor, care se afla chiar în centru! Cu nucă sau mac, la 20 de lei bucata, nu veţi regreta! Eu mereu iau când trec pe aici. Niciodată nu renunţ la lucrurile bune....

Fireşte că în afară de a găsi o pensiune care să ne mulţumească, ne-am gândit ce am putea face în Bran, deoarece mereu am fost numai în trecere şi niciodată nu am inoptat aici.

Atunci când am ales să petrec un minisejur în Bran m-am gândit că singurul obiectiv turistic care poate fi vizitat în Bran este Castelul Bran, devenit celebru şi peste hotare prin personajul Dracula, asociat cu domnitorul Vlad Ţepeş. Biletul costă 20 lei/adult şi 5 lei/elev, ultima oră la care se poate intra fiind 16.00, deşi oficial este deschis până la 18. oricum, mai mult de 60 de minute nu ne ia să vizităm întregul castel.

Lângă Castelul Bran se mai află Muzeul Satului Branean, un muzeu etnografic în aer liber, care era închis, probabil că nu funcţionează iarna, deşi oficial e deschis ca şi Castelul, sau poate a închis mai devreme. Păcat, pentru că aici putea vedea şi fata mea case tipice zonei, noi vizitându-l când am văzut prima oară castelul, cu ceva ani înainte.

Pe lângă Castelul Bran, mai există un castel, impropriu spus totuşi…Castelul Groazei, aflat în apropiere şi despre care am povestit aici: vezi impresii. Acest castel ne înspăimântă cu stafii, scheleti şi monştri, iar biletul este 15 lei/persoană.

Un alt obiectiv pe care nu l-am atins de această dată, deoarece nu am stat prea multe zile în staţiune, este Muzeul Vămii Medievale, aflat pe aceeaşi parte cu castelul Bran şi nu departe de el. Este bine să ştiţi de acest muzeu, care este fosta casa a familiei Principesei Ileana. Mie îmi pare rău că nu am reuşit să intrăm în el, mai ales că am înţeles că aici sunt expuse obiecte ce au fost înainte în Castelul Bran. Acum Castelul Bran deţine până şi obiecte ce au fost “vedete” în filmul Dracula, ecranizat după Bram Stoker, cum ar fi un suport de lumânare. Reţineţi că programul este până la ora 18.00.

De cumpărături nici vorbă, nu prea aveţi ce lua în afară de amintiri cu tot ce presupune fenomenul “Dracula” şi Castelul Bran. De distractii puteti avea, însă parte, in mini parcul de distracţii din Bran unde există si patinoar.

Cum vremea cerea, însă, o bătaie cu zăpadă sau un săniuş şi afară era însorit, ne-am gândit să mergem până pe pârtia de ski Zănoaga, aflată la cca 3 km de Bran, care dispune şi de instalaţie nocturnă.

Soarele strălucea puternic, iar albul zăpezii avea o lumină aparte. Drumul nu a fost dificil şi era flancat de case şi vilute, iar soţul meu şi-a exprimat dorinţa ca aici este mai oportună o cazare.

După acest drum plăcut am ajuns în parcarea de la baza pârtiei, nu înainte de a plăti 12 lei taxa de parcare. Şi cum maşinile se întindeau ca brazii înalţi de lângă ele, cred că se fac bani frumoşi din această taxa, care nu mi se pare chiar mică,

Aerul rece şi curat ne răscolea nările şi am rămas puţin să admirăm brazii albi de zăpadă. Din aproape fiecare maşină coboroau oamenii pregătiţi cu schiuri, ori cu sania, aşa cum eram noi.

Mult a trebuit să mai mergem pe lângă maşinile parcate, atât de aglomerat era, de a obosit pitica noastră, aşa că am luat o trăsurică trasă de un cal care să ne urce până sus, aproape de pârtie şi care a fost deliciul fetelor. Alţi 12 lei adăugaţi...şi urcuşul nu e deloc lung şi nici abrupt, dar când ai copii mici, totul e mai grozav...

Trăsura merge aproape de prăpastie, pe partea stângă, ca să lase loc maşinilor, aşa că veţi avea un nod în gât tot timpul văzând copita calului cum păşeşte...

Sus, altă parcare, chiar nu ştiu cum se permitea urcuşul cu maşina până acolo, deşi am văzut maşini urcând într-o veselie.

Deja se simţea atmosfera aceea de pârtie, care mai de care cu schiurile în spinare. Ici colo eram invitaţi la un vin sau o cafea fierbinte şi muzica răsună în văzduh.

Lume multă şi bucurie de copii, printre săniuţele trase.

Am trecut pe lângă pârtia de ski, având în vedere lipsa acestora din dotare şi ne-am îndreptat spre... Vf. Omu, după indicator, în fapt spre un derdeluş aglomerat unde lumea se dădea pe ce se putea: sânii, cauciucuri, pungi sau propriile geci!

Mie cu ochiul îmi făcea bucăţică de munte ce se înalţa în faţa mea şi “furnicile” ce făceau cu mâna de sus...Fără să stau prea mult pe gânduri, m-am aventurat împreună cu domnişoara mea, să putem admira şi noi privelitea de acolo de sus. Urcuşul a fost foarte abrupt, încercam să călcăm pe urmele lăsate de cei dinaintea noastră şi urcând mai mult aplecate. După câteva pauze de odihnă, am reuşit să ajungem sus, unde “furnicile” se mutaseră jos...În zadar ne-am uitat noi după ai noştri, că nu am reuşit să distingem nimic!

Sus, însă, feerie! Câteva case în depărtare şi în rest nunai coline şi brazi, zăpadă şi razele soarelui...Şi mai presus de orice, o linişte deplină...Acea linişte compactă, virgină, nepătrunsa de nici-un zgomot, nici măcar de adierea lină a vântului!

Pentru acele clipe perfecte trăite sus, a meritat efortul de a urca. Acolo nu sunt sentimente negative, acolo nu există ura....Sunt doar emoţiile mele şi eu însămi, cu mine.

Am fost acolo şi a fost frumos. Atât de frumos încât nu aş fi vrut să mai cobor, ci să rămân în neştire, admirând brazii şi cerul. Până la urmă am coborât mai lin, pe o altă cărare, prin zăpadă pufoasă ce se aşternuse cu o seară înainte. Am lăsat sus un înger de zăpadă făcut de fata mea şi o parte din amintirile care m-au năpădit vrând-nevrând...Doar visele la care nu am renunţat nicicând le-am luat pe toate cu mine!

Cum iarna e stăpâna acum peste noi, urcaţi-vă în maşină şi daţi o fugă până în Bran! Ajungeţi pe pârtie şi urcaţi cum am făcut şi noi. Acolo e altfel...

Amintiri frumoase!

@magdalena


[fb]
---
Trimis de magdalena in 29.01.12 22:26:58
Validat / Publicat: 30.01.12 06:59:15

VIZUALIZĂRI: 6292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hoinari prin Bran iarna....Castelul Bran
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27649 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[30.01.12 09:00:50]
»

Webmaster, as dori, te rog, inserarea acestui videoclip http://www.youtube.com/watch? v=92cwKCU8Z5c

Multumesc!...

webmaster
[30.01.12 09:16:30]
»

done!

adri-nico
[30.01.12 21:42:37]
»

@magdalena

1 -Mama Cozonacilor e o pensiune sau un magazin? Am citit pe la sarbatori un review si se plingeau ca nu au avut cozonaci la Mama Cozonacilor.

2 -Felicitari pentru pozele superbe!!!

creivean
[30.01.12 22:01:13]
»

Hai să-ţi răspund eu.

Mama Cozonacilor este un brand de cozonaci, pe care Familia Drăgan îi vinde la intrarea-n castel şi din care şi-au construit pensiunea cu acelaşi nume din Şimon/Bran.

adri-nico
[30.01.12 22:14:06]
»

@creivean:

Multumesc de lamurire. Din cozonaci si-au construit pensiunea?

Hai ca glumesc, sper ca nu ma penalizezi...

creivean
[30.01.12 22:22:35]
»

Da, din banii obţinuţi pe cozonaci!

Io, cum să te penalizez?

Da, la voi nu-s unii ce s-au îmbogăţit din celebrii covrigi de Buzău???

adri-nico
[30.01.12 22:25:24]
»

@creivean:

Dar daca n-ai zis din banii obtinuti, eu am interpretat cum am vrut.

Cum sa ma penalizezi? Vrei sa te invat eu? ... lasa, alta data...

Cit depre bogatanii din Buzau, nu prea am idee. N-ai vazut ca eu sint "Safta Calareata"? . Nu stiu daca s-au imbogatit vreunii din covrigii de Buzau, din vinul de Pietroasele sau din cirnatii de Plescoi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura*
[31.01.12 01:48:33]
»

@Magdalena

Nu stiam de existenta acestui muzeu: Muzeul Vămii Medievale. Dar daca in el sunt expuse obiecte din castel, ai aflat de unde ii vine numele?

biancuta
[31.01.12 22:41:40]
»

Diaura, Pasul Bran a fost principalul punct de trecere din Tara Romaneasca in Transilvania si principala artera comerciala dintre cele doua tari romanesti in Epoca Medievala. Poti citi anumite amanunte in review-ul meu despre Castelul Bran.

Cetatenii orasului Brasov au donat Reginei Maria si Regelui Ferdinand Castelul Bran, impreuna cu toate anexele, inclusiv cladirile vamii.

Suveranii au amenajat toate aceste spatii si si-au pus amprenta asupra locului, astfel ca Muzeul Vamii prezinta pe langa expozitiile tematice si obiecte care au fost ale celor doi suverani. E o "impletire" intre obiecte ale familiei regale si obiecte decorative, cu valoare istorica si /sau etnografica.

Muzeul e pozitionat pe partea stanga pe directia Bran - Moeciu, peste drum de capela Inima Reginei Maria.

magdalenaAUTOR REVIEW
[02.02.12 19:58:10]
»

@adri-nico, daca treci pe acolo si nu iei nu un cozonac, ci doi, mare pacat comiti!

Eu cand trec pe acolo dau telefoane la impatimiti sa ii intreb daca vor sa ma intorc cu un cozonac...

Poate ar trebui sa existe mai multe astfel de locatii si prin tara, nu ar fi rau.

Asa cum jinduiam mereu dupa "Kurtos kalacs", pentru ca nu puteam sa dau de ei decat in anumite zone, apoi mai nimeream pe la festivaluri si, in sfarsit, ii putem gasi si in locatii fixe prin Bucuresti.

Ce e bun si gustos, merita promovat!

Alexandru G.*
[05.02.12 22:58:17]
»

Eu sunt din Brasov, cunosc bine zona Bran si, daca imi permiteti o parere, acolo e un exemplu de cum NU trebuie facut turism. Asta, incepand cu harababura imobiliara (fiecare a construit cat si cum l-a taiat capul, fara sa fie obligat sa respecte un regulament de urbanism pliat pe specificul zonei, fara a se lua in seama suportabilitatea retelelor de utilitati), continuand cu kitsch-ul omniprezent si terminand cu pensiunile si restaurantele care pregatesc si servesc mancare "traditionala de casa" cumparata de la supermarketurile din Brasov. Chiar si in piata aceea mizera de langa Castel se vand, in totalul dispret al minimei igiene, produse alimentare fara etichetare corespunzatoare, multe din ele fiind cumparate de la magazine, imbibate de E-uri, dar dupa ce negustorii le iau etichetele si le scot din ambalaj, sunt prezentate drept "produse in gospodarie". Stiu un caz al unui bucurestean care de fiecare data cand mergea acolo cumpara de la o "matusica cinstita" ceea ce el credea ca e "slaninutza de la porcii gospodinei"... bucurestean care a avut surpriza vietii intalnindu-se cu matusica intr-un supermarket brasovean. Ghiciti cu ce-si umpluse femeia ditamai cosul de cumparaturi? Da, aveti dreptate: cu "slaninutza de casa", pentru turistii naivi... Imi pare rau daca am dezamagit pe cineva, dar sunt locuri mult mai frumoase in judetul Brasov decat Branul... care in week-end mai si seamana cu Bd. Magheru... inclusiv prin cateva blocuri... noroc ca a venit criza si le-a mai taiat elanul rechinilor imobiliari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Alexandru G.*, biancuta, Diaura*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049420833587646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1